$
אפליקציות

בדיקת כלכליסט

הקרב על הווידאו: אינסטגרם של פייסבוק מול Vine של טוויטר

שתי האפליקציות מציעות יכולת צילום קליפים קצרצרים, עריכתם ושיתופם. האם הפילטרים האמנותיים של אינסטגרם יביסו את הממשק והתוכן של Vine - ולאיזה משתמש מתאים כל יישום?

הראל עילם 16:4124.06.13
פייסבוק עם אינסטגרם, טוויטר עם Vine - הקרב הגדול בין הרשתות החברתיות המובילות עבר לזירת הווידאו החברתי הקצר. החודש, טוויטר השיקה את Vine לאנדרואיד בעוד שפייסבוק שדרגה את אינסטגרם בתמיכה מלאה בצילום, עריכה, צפיה והפצה של סרטוני וידאו קצרצרים.
קשה שלהתעלם מקווי הדימיון בין שתי האפליקציות - בשתיהן רק מאפשרות לצלם סרטונים קצרים מאוד (15 שניות במקרה של אינסטגרם, לעומת 6 ב-Vine). הממשקים גם דומים להפליא, ובשני המקרים מדובר באפליקציות שהן עדיין מאוד גולמיות, עם לא מעט באגים בגרסת האנדרואיד - שמוגבלת גם למספר מצומצם של מכשירים וגרסת אנדרואיד 4.1 החדשה ביותר.

 

לקחנו את שתיהן לבדיקה על מנת לגלות מי טובה יותר - והאם במקרה של אינסטגרם, איזה יתרון מקנים הסרטונים הארוכים יותר.

 


 

רכיבים חברתיים: חפשו את החברים שלכם

 

בתחום החברתי, כל אפליקציה בהחלט מצליחה לייצג נאמנה את הרשת החברתית שלה. שתיהן גם מאפשרות לכם להרשם אליהן בעזרת חשבון ברשת החברתית, אם כי ההרשמה באינסטגרם מעט ארוכה ומסורבלת מאשר ב-Vine.

 

אינסטגרם, כצפוי שמה דגש על הפיד המרכזי, ובהתחשב בכך שיש לה יותר משתמשים - במיוחד לאור החיבור עם פייסבוק - הפיד שלכם תמיד יהיה מלא בתמונות של עשרות מחבריכם. יחד עם מנוע חיפוש שמספק תוצאות סבירות, אינסטגרם מקלה עליכם לגלות מה חבריכם העלו כרגע. דף ה-Explore, שנועד לסייע לכם לגלות סרטונים חדשים, משלב גם תמונות וגם סרטונים אבל ללא צפיה מוקדמת, ובתוך גלריית תמונות קטנה.

 

ממשק הפיד של אינסטגרם (מימין) ושל Vine ממשק הפיד של אינסטגרם (מימין) ושל Vine

 

Vine, לעומת זאת, לפחות בגרסה הנוכחית לאנדרואיד, היא הרבה פחות חברתית - יתכן שמשום שלה (ולטוויטר) יש פחות משתמשים מלמתחרתה. התוצאה היא שהאלמנטים החברתיים בפיד הם די מינוריים. ברגע זה גם אין מנוע חיפוש, כך שלא יהיה קל למצוא את חבריכם או לראות את כל הסרטונים שהם העלו.

 

לעומת זאת, Vine מאוד פעילה בתחום של Discovery - איתור תכנים חדשים; היא יודעת איך לדחוף לכם סרטונים מענינים ואקזוטיים וכן להציג טרנדים מובילים וסרטונים פופולריים. תמיד יש דברים חדשים לראות ב-Vine, שזה יתרון בולט לעומת אינסטגרם וידאו במקרה שאין לכם רשימת חברים פעילה. עם זאת, הסרטונים שכן תראו ב-Vine הם בדרך כלל סרטונים של זרים, כך שהתוצאה היא בזבוז זמן מהנה, אך מיותר לאורך זמן.

 

ממשק וצפיה בסרטונים: הברכה והקללה של ה-Autoplay

 

הממשק של שתי האפליקציות דומה מאוד. הפיד של אינסטגרם נקי ומיידי יותר, וכמעט ולא השתנה בעקבות הוספת הסרטונים. בנוסף, מכיוון שפונקציית הווידאו עדיין לא נכנסה למיינסטרים, כמעט ולא תראו סרטונים בפיד שלכם, אלא רק בתפריט ה-Explore. שם, כאמור, הם מופיעים רק כאייקון קטן ולא דינמי. יש להיכנס לסרטון, מהפיד או מתפריט ה-Explore, על מנת לצפות בו. התוצאה היא חווית צפיה שמאוד מזכירה את פייסבוק, אבל בהחלט לא בנויה לצריכה מסיבית של וידאו.

 

ממשק הצילום באינסטגרם ממשק הצילום באינסטגרם

 

Vine מצידה ממשיכה עם קו ה-Discovery ומאפשרת לכם לצפות בכל הסרטונים כבר מהפיד – בעיקר בזכות כך שהסרטונים הם קצרים וממוקדים יותר. הם גם מופעלים בצורה אוטומטית, מה שיכול להיות ברכה אם יש לכם חיבור מהיר ונכונות להתנסות בדברים חדשים. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לגלול מטה כדי לראות סרטון חדש.

 

ממשק הצילום של Vine ממשק הצילום של Vine
התוצאה היא או מוצר איטי ומסורבל עם סאונד שיכול להתפרץ ולהשתנות במהירות ולעצבן אתכם בקלות, או דרך נהדרת לשרוף זמן מה על ידי צפיה בסרטונים מתחלפים ורנדומליים לחלוטין. אם אתם נהנים משוטטות רנדומלית בבאזפיד, טמבלר ויוטיוב, אין ספק שתהנו גם מ-Vine. אחרת, ההפעלה האוטומטית והסאונד - שלעיתים קרובות מגיע עם דיליי משמעותי במהלך הדפדפוף - ירגיזו אתכם.

 

צילום ועריכה: האפליקציה שבפילטר תנצח

 

חוויית הצילום והפצת הסרטונים דומה אף היא. גם כאן, אינסטגרם אימצה לא מעט אלמנטים מ-Vine, ובאופן עיקרי את שיטת הצילום - המצלמה פועלת ומתעדת רק כאשר אתם לוחצים על הכפתור (במקרה של Vine, בכל מקום על המסך). בדרך זו אתם יכולים לעצור ולהפעיל את המצלמה בדיוק רב, ובדרך זו לצלם יצירת סטופ-מושן נהדרת. קובץ הווידאו הסופי יכלול רק את הרגעים שבחרתם.

 

הממשק ב-Vine שם את כפתור הצילום במיקום מעט יותר מרכזי, ופעולת הצילום עצמה נוחה יותר. גם השיתוף מהיר יותר, וניתן לבחור בקלות האם לשתף את הסרטון ב-Vine, פייסבוק וטוויטר. חווית הצילום מהנה ומיידית, אבל בסופו של דבר מאוד פשטנית – ללא שום פילטרים, הגדרות מיוחדות או כלי עריכה. החסרון הגדול – שלב עיבוד התמונה ארוך מאוד, למרות שהסרטונים קצרים.

 

באינסטגרם יש למשתמש הרבה יותר אפשרויות: ניתן לשלב פילטרים ואף לערוך קלות את הסרטונים על ידי מחיקת מקטעים מתוך הצילום. יש לא פחות מ-13 פילטרים וניתן לשלב אותם במהלך צפיה מוקדמת בסרטון, ללא שום עיבוד תמונה או חישוב מחדש - יכולת מצוינת ומרשימה, במיוחד לעומת האיטיות של Vine. חשוב גם לציין את יכולת הייצוב, שמאפשרת למנוע את הרעידות שיש בכל צילום של וידאו במצלמה זהה. הייצוב אומנם לא מרשים כמו זו של מצלמת הלומיה 920 מבית נוקיה, אבל עדיין עובד היטב ומהר. אין יכולת הפעלה וכיבוי של ייצוב התמונה. 

  

מסך העריכה עובד בצורה סבירה, אם כי נוטה לקרוס - לעיתים עד רמת אתחול המכשיר. ללא ספק, האפליקציה עדיין זקוקה לעבודה מהבחינה הזו. כמו כן, צילום סרטון באינסטגרם כרוך בהרבה יותר מסכים ואישורים לפני כן: בחירת תמונה מקדימה, יעדי שיתוף, בחירת פילטרים וכו' - מה שמסרבל את כל חווית הצילום המיידית.

 

סיכום

 

התוצאה הסופית היא שתי אפליקציות המבצעות את אותה מטלה, אבל אף אחת מהן אינה מושלמת. לשתיהן חסרות מספר יכולות קריטיות (חיפוש משתמשים ב-Vine, אפשרות צפיה נפרדת בסרטונים באינסטגרם) שתיהן סובלות מבאגים (זמני עיבוד תמונה נוראיים ב-Vine וקריסות רנדומליות של אינסטגרם).

 

כמו כן, שתי האפליקציות מיועדות לקהלים שונים לחלוטין. אינסטגרם ממשיכה להיות האפליקציה לחובבי צילום אומנותי והיפסטרים, ואילו Vine מיועדת לקהל צעיר יותר, שמעוניין לצרוך כמויות אדירות של סרטונים קצרים.

 

ככל הנראה שחובבי צילום אמיתיים יעדיפו אפליקציית צילום ייעודית על פני התכונה החדשה של אינסטגרם, עם יותר כלי עיבוד תמונה וללא מגבלת אורך הסרטונים. זאת, למרות מנוע ייצוב התמונה שלה. למרות זאת, אינסטגרם היא עדיין מותג גדול ובו קהילת צילום עשירה ופעילה בת יותר ממאה מיליון איש.

 

Vine, מצידה, מתאימה יותר למשתמש המזדמן: היא עובדת נהדרת בתפיסת האירועים הקטנים והמזדמנים ומאפשרת צילום מעט יותר נוח. הסרטונים הרנדומליים בה הרבה יותר משעשעים, סוריאליסטיים ומעניינים. אבל זמני העיבוד באמת פוגעים בה כאן, ובסופו של דבר ימאס לכם לצפות בסרטונים אקראיים מהרשת. כן, גם אם מככבים בהם חתולים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x