$
אינטרנט

פינחס בוכריס: "לוחמת הסייבר היא איום קיומי על מדינת ישראל"

בראיון ל"כלכליסט" לקראת כנס בוגרי 8200 שיתקיים מחרתיים טוען מפקד היחידה לשעבר פינחס בוכריס ש"חברות הסייבר הישראליות לא מנפחות בועה". מנכ"ל ZAP ניר למפרט, ששימש בעבר כסגן מפקד 8200: "הנזק הכלכלי ממתקפת סייבר שקול לפיגוע המוני"

מאיר אורבך 22:2422.06.13

בכירי 8200 לשעבר פינחס בוכריס וניר למפרט מזהירים מפני ההשלכות האפשריות של מתקפת סייבר פתאומית על ישראל. "הסייבר הוא איום קיומי על מדינות ממוכנות, ובכלל זה על מדינת ישראל", אומר בוכריס, מי ששימש בעבר כמפקד יחידת 8200. "הנזק הכלכלי של לוחמת סייבר מקביל בהיקפו לנזק שעלול לגרום פיגוע המוני", מוסיף למפרט, מנכ"ל קבוצת ZAP, ששימש בעבר כסגן מפקד היחידה.

הראיון עם השניים נערך לרגל כנס עמותת בוגרי 8200 שאמור להיערך ביום ב' בהאנגר 11 בתל אביב. השיחה עמם התמקדה בנושא הסייבר, לאחר שזה הפך רלבנטי בחודשים האחרונים בעקבות כמה התקפות פתע על ישראל.

 

"צריכים לשתף יותר מידע בין ארגונים כדי למנוע סייבר"

 

"אנחנו מכירים את לוחמת הסייבר שנים רבות, עוד לפני שקראו לה כך", אומר בוכריס. "כיום העולם השתנה וכולם מחוברים דרך המכשירים הניידים שלהם. המעבר הזה הוא שינוי שאיתו ארגונים וחברות יצטרכו לדעת להתמודד. לא ניתן לחזור אחורה ולבקש מאנשים שלא להתחבר לרשתות אלחוטיות או לא להיכנס לפייסבוק. מה שאנשים וגם חברות וארגונים צריכים לעשות הוא להתאים את עצמם למצב החדש שנוצר ולא לנסות להילחם בו".

 

ניר למפרט ניר למפרט צילום: בועז אופנהיים

 

"אחד הדברים שאנחנו למדים מהעולם החדש שנוצר הוא שאנשים עדיין לא קולטים את מלוא העוצמה שלו", ממשיך למפרט. "אנשים שמעלים מידע דיגיטלי צריכים להבין שברגע שהם העלו אותו הוא נמצא מחוץ לשליטתם, בין שהעלו אותו לרשת חברתית או בין שהעלו אותו בכל דרך אחרת, ולכן ההתנהגות של משתמשים — ארגונים או פרטיים — צריכה להיות שונה".

 

8200 ובוגריה נחשבים כיום כחוד החנית של תעשיית אבטחת המידע הישראלית. חברות ישראליות בולטות דוגמת צ'ק פוינט, אימפרבה ואחרות מובילות בעולם תעשייה נרחבת של אבטחת מידע. היכולות הישראליות בתחום מביאות כמות רבה של משקיעים להתעניין בחברות סייבר ישראליות במה שעשוי להתפרש כלהט יתר.

 

"בתעשייה הזו יש בעיות רבות שלכל אחת מהן יש פתרון שונה, לכן אני לא חושב שהחברות הישראליות בתחום מנפחות איזושהי בועה", אומר בוכריס, שהיה בעברו גם שותף בקרן ההשקעות אייפקס. "אני מאמין שאם חברה מצליחה להגיע לבשלות ולמכירות היא ראויה להתקיים ואינה חלק מהבועה".

 

פינחס בוכריס פינחס בוכריס צילום: עמית שעל

 

כאשר נשאל בוכריס אם לדעתו מדינת ישראל ערוכה להתמודד עם מתקפת סייבר משמעותית, הוא משיב: "אחד הדברים החשובים שצריכים להיעשות, ואני יודע שיש התחלה שלו, הוא שיתוף של מידע. אם ארגון אחד נפגע על ידי מתקפת סייבר, צריך למצוא את הדרך לשתף את המידע הזה בין כל הגורמים שעלולים גם להיפגע כדי למנוע פגיעה נוספת".

 

בוכריס טוען ששיתוף המידע כבר יצא לדרך: "אני יודע שיש פעילות כזו שבנק ישראל מבצע, ואני רואה שיתוף פעולה נרחב של מטה הסייבר עם חברות פרטיות".

 

"יש מחסור באנשים שעוסקים בסייבר ברמה הלאומית"

 

לדברי למפרט, ברמה הלאומית החסם לפריצת דרך משמעותית בתחום הסייבר הוא המחסור בכוח אדם רלבנטי. "עיקר המחסור נותר בבתי הספר, ולכן אנחנו רואים כיום פעילות בנושא של מטה הסייבר שמנסה לסייע למערכת החינוך העל־יסודית בהכשרת תלמידים במקצועות הרלבנטיים, מדעי המחשב ומתמטיקה. מי שירוויח בעתיד מהדבר הזה הוא המשק הישראלי, ואולי גם לצערי המשק האמריקאי".

 

חיזוק הממד הטכנולוגי בפעילות המשק הישראלי הוא אחד הנושאים שחרתה על דגלה עמותת בוגרי 8200, שתקיים את הכנס השבוע. "הכנס שנקיים הפך כבר למסורת, ויהיו בו תחרות סטארט־אפים ומפגשים בין חברות שמחפשות עובדים לבין בוגרים של היחידה", אומר למפרט. לדבריו, "בשנים האחרונות חילקה עמותת בוגרי 8200 יותר מ־100 מלגות לימודים לבוגרי ולבוגרות היחידה הנמצאים בקשיים כלכליים. במקביל אנחנו מאמצים בתי ספר בפריפריה ומנהלים גם סדנת יזמות לבוגרי צבא שמתקיימת בבת ים". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x