$
חדשות טכנולוגיה

אובמה: "אם אתה אמריקאי, ה-NSA לא יכולה להאזין לך בלי צו"

נשיא ארה"ב התייחס לחשיפת תוכנית PRISM אשר אפשרה לסוכנויות המודיעין לעקוב אחר אזרחים בצורה נרחבת. הוא השווה את התוכנית לבדיקות אבטחה בנמלי תעופה והסביר שפעילותה התמקדה במרגלים

עומר כביר 17:4718.06.13
מערכת איסוף המידע של ה-NSA היא שקופה - כך אמר נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בהתייחסות נרחבת לחשיפות על מערך הריגול שמפנה הסוכנות לביטחון לאומי נגד גולשי האינטרנט ובראשם המערכת השנויה במחלוקת PRISM.

 

"הדאגה שלי תמיד הייתה לא האם אנחנו צריכים לאסוף מודיעין כדי למנוע טרור, אלא האם אנחנו יוצרים מערכת של בלמים ואיזונים", אמר הנשיא בראיון לרשת PBS. “יש בית משפט פדרלי עם שופטים פדרליים עצמאיים שמפקחים על כל התוכנית. וגם הקונגרס מפקח על התוכנית. לא רק ועדת המודיעין או ועדת המשפט אלא כל הקונגרס ידע לפני האישור הסופי בדיוק איך התוכנית עובדת”.

 

מרכז ניטור איומים של ה-NSA מרכז ניטור איומים של ה-NSA צילום: איי אף פי

 

אובמה התייחס גם לפגיעה של תוכניות המעקב השונות בחירויות הפרט. “אנחנו לא צריכים להקריב את החירות שלנו כדי לזכות בביטחון", הוא אמר תוך התייחסות לציטוט המפורסם של בנג'מין פרנקלין. “זו בחירה שגויה. זה לא אומר שאין ויתורים בתוכנית או בפעולה שאנו נוקטים. כולונו מקבלים החלטה לעבור שורה של בדיוק אבטחה בשדה התעופה, שלא היינו צריכים לעבור כשהתבגרנו. אלו הוויתורים שאנחנו עושים. זה לא אומר שנטשנו את החירות. אני לא חושב שמישהו אומר שאנחנו כבר לא חופשיים כי יש לנו נקודות אבטחה בשדות התעופה".

 

"ה-NSA לא יכולה להאזין לאמריקאים"

 

עם זאת, אובמה הודה שצריך למצוא איזון מסוים: “התפקיד שלי הוא להגן על העם האמריקאי ולהגן על דרך החיים האמריקנית, שכוללת את הפרטיות שלנו. עם כל תוכנית שאנו יוזמים אני אומר, 'בואו נבדוק ונוודא שאנחנו עושים את הוויתורים הנכונים'. אם אתה אמריקאי, ה-NSA לא יכולה להקשיב לשיחות הטלפון שלך ולא יכולה ליירט את המיילים שלך, והיא לא עשתה כך, בלי ללכת לבית משפט להוציא צו”.

 

נשיא ארה"ב, ברק אובמה נשיא ארה"ב, ברק אובמה צילום: איי אף פי

 

נשיא ארה"ב התייחס גם בצורה נרחבת לשתי החשיפות המרכזיות של חושף הפרשה אדוארד סנודן - מערכת PRISM והעברת נתוני השיחות של ורייזון ל-NSA. לדבריו, התוכנית הראשונה, תוכנית 2015, כללה העברת מידע מספקי שירות כמו ורייזון, שכלל בעיקר צמדים של מספרי טלפונים. "המספר שלי מתקשר למספר שלך. אין שמות, אין תוכן. רק צמדי מספרים, מתי השיחות התרחשו וכמה זמן הן נמשכו. מארג המידע הזה יושב ב-NSA. אם הסוכנות מקבלת מידע שלפיו יש חשש ברור שאחד המספרים קשור לפעילות טרור בינלאומית, אז היא יכולה לבדוק את מאגר המידע ולראות האם הוא מופיע שם, האם הוא התקשר למספרים אחרים", אמר.

 

"התוכנית השנייה נקראת תוכנית 702. היא לא תקפה לאמריקאים, רק ליישות זרה. היא עוסקת רק בלוחמה בטרור, הפצת נשק, מתקפות סייבר ומספר נבחר של פרטים מזהים - מספרי טלפון, מיילים וכו'. את אלו - וכל התהליך אושר על ידי בתי המשפט - אפשר להעביר לספקים, היאהוים והגוגלים. ומה שקורה הוא שאפשר לקבל תוכן. אבל שוב, זה לא נוגע לאמריקאים. ורק בתחומים הצרים האלו".

 

"ביקשתי מסוכנויות המודיעין לראות כמה מהמידע על התוכניות האלו אפשר להפוך ללא-מסווג בלי לפגוע בתוכנית. הרכבתי ועדת פיקוח לנושאי פרטיות וזכויות אזרח, שמורכבת מאזרחים עצמאיים, ואני אפגש איתם. אני רוצה ליצור שיח לאומי, לא רק על שתי התוכניות האלו אבל גם על הבעיה הכללית של מידע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x