$
חדשות טכנולוגיה

מה גרם לזינוק חריג של 9,538% במכירות הספר "1984"?

מכירות יצירת המופת של ג'ורג אורוול קפצו באופן חריג באמזון מאז שאדורד סנודן, עובד לשעבר ב-CIA וב-NSA, חשף את אחת מפרשיות הריגול הגדולות בהיסטוריה

נמרוד צוק 11:0012.06.13

בסוף השבוע האחרון חל יום השנה ה-64 לצאתו של הספר "1984" מבית ג'ורג' אורוול. בחנות הספרים של אמזון - קמעונאית הספרים הגדולה בעולם - חלה אתמול (ג) עליה חריגה מאוד במכירות הספר.

 

במגזין The Register מייחסים את הזינוק בהתעניינות ביצירה לסיקור התקשרותי של חשיפת תוכניות הריגול אחר אזרחים, שבמסגרתה אפל, גוגל, מיקרוסופט, יאהו, פייסבוק, יוטיוב ואחרות מספקות לכאורה לסוכנויות המודיעין האמריקאיות גישה ישירה לשרתיהן, טענות אלה הוכחשו על ידי החברות ועל ידי הממשל בארה"ב.

 

בסך הכל, הביקוש לספר צמח ב-9,538% בחודש האחרון. היום הוא רשם צמיחה בקצב "מתון" יחסית של 200%, כאשר ביום שני הוא רשם זינוק אימתני של 1000% ביום אחד. פרשת PRISM נחשפה, כזכור, במהלך סוף השבוע האחרון. היא עלתה לכותרות לאחר שאדוארד סנודן, עובד לשעבר ב-CIA וב-NSA, הדליף לוושינגטון פוסט מצגת סודית שתיארה כיצד גופי מודיעין אמריקאים מנטרים את שיחות הטלפון של מליוני אמריקאים המנויים בחברת ורייזון.

 

מאז הספיק סנודן לברוח להונג קונג, לחשוף את עצמו ולהיעלם שוב, וכרגע לא ברור אם ירד למחתרת או נתפס על ידי הממשל הסיני או האמריקאי.

 

 

האח הגדול של 1984 - עדיין חלק מהתרבות המודרנית האח הגדול של 1984 - עדיין חלק מהתרבות המודרנית איור: ליאב צברי

 

1984: לידיעת הממשל, הוא לא נועד להיות מדריך הפעלה

 

ב-Register מצאו שורה של הקבלות בין ההתרחשויות הדימיוניות בספר לבין פרשת סנודן, כמו למשל מסכי הטלסקרין שעוקבים אחר תושבי אוקיאניה, המלחמה המתמדת בה נמצאת המדינה שמזכירה את שורת המלחמות שארה"ב מנהלת מעבר לים בעשורים האחרונים, ה-1% שמנהלים את העולם לעומת 2% שמרכיבים את המעגל הפנימי של המפלגה, והשיחדש שמזכיר את הניסוחים המתפתלים בהם השתמש מנהל שרותי המודיעין של ארה"ב ג'יימס קלאפר כשנדרש להסביר את מעשי ה-NSA ("ישנו הבדל סמנטי בין השימוש שמישהו עשוי לעשות במלים "איסוף מידע" לעומת המשמעות של המלים הללו עבורי").

 

בשעה שהפרשה הופכת לכדור שלג שמוביל לחשיפת עוד ועוד פרטים על פעילויות המודיעין הדיגיטליות של ארה"ב, נראה שמרבית תושבי המדינה דווקא לא מאוד מתעניינים בנושא, ורוב אלה שכן אף תומכים בזכותו של הממשל האמריקני לצותת לטלפונים ולחטט בהודעות האימייל של כל אדם במסגרת המאבק בטרור.

 

מצד שני, לסנודן קמו כבר עשרות אלפי תומכים פעילים, שחותמים על עצומות לאפשר לו לחזור לארה"ב ואף פועלים לגיוס כספים במימון המון לתשלום הוצאותיו המשפטיות. כעת נראה כי הם גם לא מהססים לרכוש ספרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x