$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

כשפייסבוק יודעת עליך יותר מכל ממשלה

נשיא אסטוניה מזכיר לנו מי האח הגדול האמיתי ושאין ארוחות חינם בעולם השירותים המקוונים, ה-NSA מרגלת אחרי אזרחי ארה"ב באופן חופשי, אפל מאטה בכוונה את מהירות הגלישה באייפון וזינגה ממשיכה לבעוט בעובדים שפיטרה

יוסי גורביץ 13:5206.06.13

התאגיד כאדם פסיכופאתי

 

נשיא אסטוניה, תומאס הנדריק אילבס, הזהיר בכנס CyCon שהסכנה האמיתית לפרטיותם של משתמשים איננה ממשלה חודרנית בנוסח "האח הגדול": הסכנה האמיתית היא פייסבוק וחברות דומות. "אף ממשלה לא עוקבת אחריך כפי שעוקבת רשת חברתית," אמר אילבס, "אף ממשלה לא אוספת מידע על העדפותיך כפי שעושה סופרמרקט".

 

אילבס, מנהיג את מה שהיא כנראה המדינה הנאורה ביותר מבחינה טכנולוגית: האסטונים מצביעים באמצעות הרשת ויש פיקוח הדוק במיוחד על השימוש של הממשלה במידע פרטי, ולאזרחים יש כלים למעקב על השימוש של הממשלה במידע עליהם. הוא מזכיר לנו ש"אין דבר כזה, אפליקציה חינמית, בדיוק כמו שאין ארוחות חינם". כשאפליקציה מוצעת למשתמש בחינם, הדיל השקט הוא שהיא אוספת עליו כמה שיותר מידע כדי למכור אותו לגורמים בעלי עניין. בדרך כלל מפרסמים, אבל לא רק.

 

האח הכי גדול. צוקרברג האח הכי גדול. צוקרברג

 

המצב שבו חברות הן אלה שפולשות ברגל גסה לפרטיות של המשתמשים, אמר אילבס, הופך את המצב המקובל: כרגע הממשלות הן אלה שאמורות להגן על הפרטיות של אזרחיהן מפני החברות. אנחנו אוהבים להשמיץ ממשלות, לעתים קרובות בצדק, אבל בסופו של דבר יש הבדל מהותי בין ממשלה ובין חברה: ממשלה מחויבת על פי חוק לאזרחים שלה. חברה מחויבת על פי חוק לבעלי המניות שלה, והאינטרס העליון שלה הוא היוון של כל מה שהיא יכולה להוון. חברה שנמנעת מהפיכת המידע שלך לכסף משיקולים אתיים עשויה להתבע על ידי בעלי המניות שלה -בצדק, מבחינתם. יש מדינות שבהן נהוג להתייחס לחברות כאילו הן בני אדם; צריך לזכור, במקרים כאלה, שחברות הן בני אדם פסיכופאתיים.

 

יש לנו סיבות היסטוריות טובות מאד לחשוש מכוח יתר בידיהן של ממשלות, אבל יש לנו סיבות טובות הרבה יותר לחשוש מכוח יתר שנמצא בידיהם של אנשי עסקים. לממשלות יש מעצורים. לתאגידים אין. לכל היותר יש להם חשש מחשיפה.

 

לא כל כך מהר, אייפון!

 
מפתח אמריקאי בשם ג'וזף בראון בדק ומצא כי אפל מורידה בכוונה את מהירות הגלישה של מכשיריה בארה"ב. בראון, שמתמחה בפריצת iOS, מצא קוד שמטרתו האטת גלישה במכשירי אייפון ואייפד בשלוש חברות: ורייזון, ספרינט ו-AT&T. חברה רביעית, טי-מובייל, לא מושפעת מקוד האטת הגלישה של אפל משום שהיא פועלת בתדרים אחרים.

 

בראון ציין שמאחר והקוד מופיע ב-iOS, מערכת ההפעלה של אפל, המסקנה המתבקשת היא שלא החברות הן ששמו אותו שם, אלא אפל. הוא הסיר את השורות הרלוונטיות ולדבריו המכשיר שלו שיפר את מהירות הגלישה פלאים.

 

גלישה מואטת, בכוונה תחילה. אייפון 5 גלישה מואטת, בכוונה תחילה. אייפון 5 צילום: Scott Schaen

 

הסיבה לצורך בהאטה, על פי בראון, היא ש-iOS עמוסה בכל כך הרבה זבל, בהשוואה למערכות הפעלה סלולריות אחרות, שהיא שותה כמויות עצומות של מידע בעצם ההפעלה שלה - אפילו כשהיא לא פעילה - ומדובר בכמויות גדולות בהרבה מאלה שצורכות מערכות הפעלה אחרות. על כן, לבקשת החברות, אפל מאיטה את הגלישה ובעצם את צריכת המידע.

 

אפל לא הגיבה עד כה. גם אני לא הייתי מגיב.

 

שקט! פשוט תעבירו לנו את הפרטים של כולם

 

העובדה שה-NSA, סוכנות ריגול האותות של ארה"ב, מרגלת אחרי תושבי המדינה, היא סוד קטן מאוד: היתה שערוריה שלמה לפני מספר שנים סביב הצורך לעדכן את חוק FISA (בתי הדין הסודיים לענייני מודיעין) אחרי שהסתבר שה-NSA קיבל מחברות הטלקום האמריקאיות המון מידע מבלי להוציא צווים כנדרש. ככה זה עם מלחמות בלתי נגמרות: הן מאיימות קודם כל על חירויות האזרחים.

 

עכשיו צצה השערוריה שוב: הגארדיאן הבריטי פרסם צו סודי של FISA, שמורה לחברת ורייזון לספק ל-NSA את כל פרטי השיחות שנערכות בה, על בסיס יומי, לכל הצרכנים האמריקאים - בין אם הם מדובר בשיחה שנערכת בין שני תושבי ארה"ב ובין אם מדובר בשיחה לחו"ל.

 

התקשרתם להגיד שנחתתם בשלום בארה"ב? מישהו מציץ לכם לסמארטפון התקשרתם להגיד שנחתתם בשלום בארה"ב? מישהו מציץ לכם לסמארטפון צילום: Shutterstock

 

החברה חייבת לספק לסוכנות את מספרי הטלפון של שני הצדדים, את משך השיחה, הזמן שבו נערכה, מידע המיקום של המתקשרים, כמו גם המספרים המזהים היחודיים של הטלפונים. ואם זה לא היה מספיק, אז הצו מכיל גם צו איסור פרסום על הצו עצמו. שופט אמריקאי כבר קבע שצווי איסור פרסום כאלה הם בלתי חוקיים, אבל לממשלה יש זמן לערער על כך עד אמצע החודש הבא.

 

יודגש שהצו לא מתיר ל-NSA להאזין לשיחות הטלפון; זה יקרה, כנראה, רק אחרי הפיגוע הגדול הבא. אבל היא הממשלה יכולה לדעת מי דיבר עם מי, מתי, במשך כמה זמן, ואיפה הוא היה בזמן השיחה הזו - לגבי כל התושבים בארה"ב. זה מטריד כמעט ברמה של פייסבוק.

 

מה בין ונדליזם ומדיה חברתית?

 

רשויות הגנת הטבע של ארה"ב מעוצבנות לאחרונה; הן דיווחו על זינוק בוונדליזם בשטחי הטבע, כולל ריסוסי גרפיטי על קקטוסים. זה מגעיל, אבל לא חדש: הצורך האנושי לכתוב "הייתי כאן" קדום מאוד - מאנשי המערות, דרך ברוך ג'מילי שעשה זאת ב-1948 ועד לימינו אנו. לטענת עובדי רשויות שמירת הטבע, תופעת הגרפיטי, שמקושרת בעיקר עם ריקבון עירוני - מגיעה יותר ויותר גם לשמורות.

 

"תראו, אני באתר מורשת!" "תראו, אני באתר מורשת!" צילום מסך: College Humor

 

למה? רק מפלצת הספגטי המעופפת יודעת. בלי שנעצור מדגם סטטיסטי מספק של ונדליסטים ונוציא מהם את הגורם שהביא אותם לצאת מהעיר, לגרור עצמותיהם לשמורת טבע ולכער אותה - לא נוכל לדעת בוודאות. עם זאת, עובדי השמורות טוענים בעקשנות שהסיבה לכך היא טרשות חברתיות. הם משוכנעים שהמניע לוונדליזם הזה הוא הרצון של אנשים לצלם את עצמם לצד היצירה שלהם ולהעלות אותה, עם חיוך ריקני כמעט כמו המוח שלהם, לפייסבוק.

 

קצרצרים

 

1. זינגה שוב שוברת את השיא של עצמה באכזריות לעובדים: במהלך הפיטורים הגדולים שהיא ביצעה לפני מספר ימים, הורתה החברה למספר עובדים מפוטרים להמשיך לעבוד זמנית, כדי שהם יוכלו לאמן את המחליפים שלהם. אם הם לא יעשו את זה, נאמר להם, יאבדו את הפיצויים שלהם. וכמובן, מאחר שהם מפוטרים, הם יאבדו אותם בדיוק בזמן שבו הם זקוקים להם יותר מכל. העובדים האלה כבר מצאו לעצמם שם: "מתים מהלכים". המנכ"ל הנכלולי מארק פינקוס ועושי דברו שכחו דבר אחד: עובד ממורמר יכול לגרום נזק עצום לחברה.

 

משרדי זינגה. לא המקום הכי שמח בעולם משרדי זינגה. לא המקום הכי שמח בעולם צילום: Jason Madara

 

2. קומיקאי ופעיל חברתי בריטי, מארק תומאס, ארגן פלאשמוב בחנות אפל במרכז לונדון: הוא וקבוצה של תומכים פלשו לחנות כשהם לבושים בלבוש אירי מסורתי, מנגנים שירים איריים, ונושאים שלט שאומר "אתם נכנסים כעת לטריטוריה אירית". המחאה, כמובן, היא על התרגיל המלוכלך של אפל, שלא משלמת מסים בבריטניה - וכמעט שלא משלמת מסים בארה"ב - משום שהיא מעמידה פנים שהיא מנהלת את העסקים שלה מאירלנד. הפעילים גם הפנו את מחשבי החנות לעמוד שנקרא Apple iDodge Tax. כך צריך.

 

3. בערב הסעודית חשים קצת לא בטוב, בהתחשב במהומות שפרצו בטורקיה ושמתחדשות באיראן; רגולטור התקשורת של הממלכה הקסומה הודיע לאזרחיה שאסור להם להשתמש באפליקציית וייבר. למה? משום שהיא שמאפשרת למשתמשים לנהל שיחות באמצעות WiFi - שיחות שהתיאוקרטיה מתקשה לנטר. מה גם שהיא מונעת הכנסות ממונופולי התקשורת של המדינה.

 

4. עם הצמיחה בשימוש בסמארטפונים, זינק גם מספר גניבות המכשירים. צרכנים ברחבי העולם מתלוננים על שיצרניות הסלולר לא עושות די כדי להילחם בתופעה. מאליה צצה גם המחשבה שגניבה נוחה ליצרניות הסמארטפונים, במיוחד לאלו מהן שמפעילות חנות אפליקציות (שיעול, אפל, שיעול): גניבה מעבירה את המכשיר היקר לאוכלוסיה שלא היתה מצליחה להרשות לעצמה לרכוש סמארטפון בדרך כלל, והקורבן בדרך כלל יקלל את יומו אבל יקנה מכשיר חדש, יקנה מחדש את האפליקציות ואולי אפילו ינצל את ההזדמנות כדי לשדרג. התובע הכללי של ניו יורק, אריק שניידרמן, זימן את נציגי ארבעת החברות המובילות בתחום - סמסונג, גוגל, אפל ומיקרוסופט - כדי שאלה יתנו לו הסברים מדוע עדיין לא פיתחו והטמיעו את הטכנולוגיה שתהפוך מכשיר גנוב לבלתי שמיש, מה שיחסל את התמריץ לגנוב אותם. 
 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x