$
מכשירים ומדריכים

פרשנות

ChromeBook Pixel: מי יקנה את הסופר-לפטופ של גוגל? לא אתה

למרות המסך המדהים שלו, העיצוב והמיתוג של גוגל, כנראה שרק משתמשים מעטים יעדיפו אותו על פני מקבוק פרו או לפטופ ווינדוס 8 מתקדם. המחשב של גוגל ומערכת ההפעלה שלו מקדימים את זמנם

ניצן סדן 13:0722.02.13
הכרומבוק פיקסל, הלפטופ הראשון של גוגל שנחשף אמש (ה'), הוא מוצר שהגיוני לפתח: לכל קטגוריית מוצר יש דגמים בסיסיים, מכשירי ביניים ומכשירי פרימיום. אפל למשל, מייצרת אך ורק מוצרי פרימיום וזה עובד לה לא רע. אבל מחשב הפיקסל שחשפה גוגל, מרשים ככל שיהיה, עלול להפוך לכישלון מהדהד.

מערכת ההפעלה העננית כרום OS היא בשלב זה כבר יותר מסתם רעיון טוב: יצרניות מחשבים השיקו מוצרים שמתבססים עליה, המכירות אמנם צנועות אולם גוגל בחרה להתמקד בלקוחות בתחום החינוך - שוק יציב שהדרישה שלו למחשבים בסיסיים עולה בתדירות גבוהה.

 

כרומבוק פיקסל, מחשב הדגל של גוגל כרומבוק פיקסל, מחשב הדגל של גוגל

 

 

פרדוקס בית הקפה

 

כשהושקה כרום OS, חגגו פרשני הטכנולוגיה את מה שנראה במבט ראשון, כמהפיכה הבאה בתחום המחשוב: מערכת הפעלה שביצועיה תלויים במהירות חיבור הרשת ולפיכך תוכל לעבוד היטב גם על מחשבים ישנים, שכל רכיביה (דפדפן, מייל, תוכנות משרדיות, כלי מדיה וכן הלאה) כבר מוכרים היטב למשתמש ואהובים עליו ושחתומה עליה חברת האינטרנט הפופולרית ברשת – גוגל.

 

כרום OS. רעיון מצוין, עם מגבלות בעייתיות כרום OS. רעיון מצוין, עם מגבלות בעייתיות

 

אבל מחשבי הכרומבוק לא כבשו את לב הצרכן. הסיבות לכך היו מחירם, שהיה גבוה יחסית ושהמחשבים עצמם היו מוגבלים ביכולותיהם ועיצובם סטנדרטי ופשטני כשל נטבוק ממוצע. היתה סיבה נוספת, שורשית יותר: העובדה שהמשתמש הממוצע לא חש בנוח עם התלות בחיבור רשת.

 

מחשבי הכרומבוק מסוגלים לבצע היטב את כל משימות המחשוב השגרתיות, אולם מספיק שה-WiFi בבית הקפה או במשרד יתחיל להשתעל – דבר שקורה חדשות לבקרים – והעבודה על המחשב נעצרת. עכשיו, בואו נגיד שבמקום לכתוב סטטוס בפייסבוק או לקרוא כתבה ב"כלכליסט", המשתמש מפעיל גרסה מקוונת לעיבוד תמונה ומבצע מידול תלת ממד של אלמנט, כחלק מעבודתו כמעצב גרפי. ופתאום, מערכת ההפעלה מתנתקת.

 

מחשב ה-CR48, לפטופ הדגמה של כרום OS שהיה המחשב הראשון של גוגל. המחשב לא הגיע לייצור סדרתי מחשב ה-CR48, לפטופ הדגמה של כרום OS שהיה המחשב הראשון של גוגל. המחשב לא הגיע לייצור סדרתי

 

כך שבעצם, חופש הפעולה שאמור להקנות מחשב נייד נעלם ברגע שחיבור הרשת - אשר נועד להקנות לו את החופש הזה - מתנתק. אפשר לומר זאת גם על כל לפטופ, עקרונית. אולם כאשר מערכת ההפעלה כולה נשענת על הענן, חלק לא מבוטל מיישומיה לא יפעלו כלל ברגע שאין חיבור לרשת. את המאמר שאתם קוראים כעת יכולתי לכתוב על מחשב גם ללא חיבור לרשת. יכולתי לחבר אליו תמונות, להיעזר במאמרים שמורים וכן הלאה. כדי להעלות אותו לאתר "כלכליסט" יהיה עלי למצוא חיבור רשת תקין (בבית/במשרד/בבתי קפה ועסקים, בהתאם למיקומי). אז בעצם, למה לו לצרכן להגר למערכת הפעלה חדשה, כאשר בסופו של דבר היא סובלת מאותן המגבלות של מערכת ההפעלה הנוכחית שלו - בצירוף כמה נוספות?

 

העולם עדיין לא בשל לכרום OS

 

הכרומבוק פיקסל נועד להוות אלטרנטיבה למקבוק פרו רטינה 13 של אפל, ל-VAIO Z של סוני, לסמסונג כרונוס 7 ולדגמים החזקים ביותר של לנובו, אסוס ו-Dell. מדובר במחשבים שעולים 1,200 דולר ומעלה, מתהדרים במעבדים החזקים ביותר, המסכים הטובים בשוק וביכולות גרפיות שיספקו כל מעצב וגיימר.

 

אז מיהו בעצם, הלקוח שיקנה את הכרומבוק פיקסל? בעולם בו יש חיבורי LTE בכל מקום, רשתות WiFi עירוניות פתוחות ומהירות ושירותים מקוונים החליפו זה מכבר את התוכנות המיושנות? התשובה תהיה "כל מי שידו משגת". המחשב היה יכול להיות להיט.

 

המסך הוא פשוט חגיגה לעיניים. אבל המחשב עצמו לא מציג יתרון על מתחריו המסך הוא פשוט חגיגה לעיניים. אבל המחשב עצמו לא מציג יתרון על מתחריו

 

כשנשאלו אנשי גוגל אמש עבור מי נועד הכרומבוק החדש, ענה אחד מבכיריה: "the power cloud user". כולנו משתמשים בשירותי ענן, אבל לא בתור תחליף למערכות ההפעלה שלנו. משתמש הענן הכבד שהזכירה גוגל פשוט עדיין לא קיים.

 

כיום אנחנו עדיין מעדיפים שמערכת ההפעלה שלנו תשב על המחשב ולא על שרת מרוחק. אנחנו מעדיפים שקבצים רבים יהיו על המחשב שלנו, כדי שלא נצטרך לרוץ ולחפש בית קפה רק כדי לכתוב עוד שורת קוד לאתר שאנחנו מפתחים. מהפיכת הענן עדיין לא נמצאת בשלב שבו נוכל לוותר על האחסון המקומי לחלוטין. ולפיכך, כנראה שרק חובבי גאדג'טים שמוכנים לתחוב ידם לעומק הארנק ירכשו את הכרומבוק פיקסל, מרשים ככל שיהיה.

 

ואם היה הכרומבוק פיקסל מושק כטאבלט?

 

לו היה מדובר בטאבלט, יתכן שגורלו היה שונה: אמנם מדובר באותן מגבלות, אבל המסך המצוין היה יתרון עצום על פני רוב המכשירים בשוק, מה שהיה מקדם משמעותית את מכירותיו. אבל כאן גוגל נכנסת למלכודת אחרת: אם היתה משיקה טאבלט בעל מסך מדהים ומערכת הפעלה עננית, היתה מתחרה בשותפותיה שמייצרות מאות דגמי טאבלטי אנדרואיד. ובכך, מתחרה גם במותג של עצמה.

 

לו היתה עושה זאת, היה מתפתח קונפליקט בעייתי בינה ובין סמסונג, אסוס, Dell, סוני, טושיבה, LG והאחרות - כפי שקרה למיקרוסופט כשהשיקה את מחשב הסרפס. עמדת הכוח של מיקרוסופט בזירת מערכות ההפעלה למחשבים דומה לשל גוגל בזירת הסמארטפונים. ככל הנראה שמסיבה זו המחשב הראשון שהשיקה גוגל הוא לפטופ ולא מחשב לוח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x