$
המדריך

בדיקת כלכליסט

נוקיה Lumia 920: אלוף במשקל כבד

מעבר למצלמה הייחודית שלו, מכשיר הדגל של נוקיה מתהדר בשלל אפליקציות שימושיות, מסך שהוא מהטובים בתעשייה ועיצוב שובה לב. מה בכל זאת חסר בו - והאם מסוגל לנצח את הגלקסי S3 והאייפון 5 בקרב על כיסו של הצרכן הישראלי?

ניצן סדן 10:5727.01.13

מהי הנוסחה הטובה ביותר עבור יצרנית סמארטפונים לכיבוש לב הצרכן? אפל בחרה בפשטות ומיתוג. סמסונג - במסכים גדולים ואיכות תצוגה מעולה. HTC - בעיצוב ובחומרים, מוטורולה - בעמידות וכן הלאה. לנוקיה היו את כל אלה בעבר הרחוק, בו עדיין ישבה בודדה בפסגת עולם הסלולר.

מאז חלו תמורות רבות בשוק והחברה הפינית נאבקת על קיומה. בסוף השנה שעברה חזרה נוקיה למשחק, חמושה במערכת ההפעלה החדשה של מיקרוסופט ובליין מכשירים שבראשו דגם שמתיימר לעשות את כל מה שעושים מתחריו - ויותר.

 


 

מכשיר הדגל האחרון של החברה, ה-Lumia 920, נחשב לקפטן נבחרת ווינדוס פון 8 ולאחד הסמארטפונים המתקדמים ביותר בשוק כיום. המבחן של Lumia 920 הוא גם מבחן קריטי עבור נוקיה עצמה. החברה בחרה לשלב בו את כל הרכיבים שפורטו לעיל - מפשטות, דרך חומרים ועד עמידות. אבל גם המהנדס המבריק בעולם צריך לבצע פשרות והלומיה 920 אינו חף מחסרונות.

 

עיצוב ומבנה: ממתק לעיניים

 

ל-920 יש פוזה ושיק שפשוט תופסים את העין בכוח: "מה, זה טלפון?" שאלו אותי שתי זרות בבית הקפה כשהוצאתי את המכשיר והנחתי אותו על השולחן. במטרה לבדל את ה-920 ממתחריו, בחרה נוקיה בעיצוב ססגוני (קו שהחלה לפני שנתיים בהשקת מכשיר ה-N8 מבוסס הסימביאן), מעוגל ואלגנטי מאוד.

 

סמארטפון בלונדיני. Lumia 920 סמארטפון בלונדיני. Lumia 920 צילום: ניצן סדן

 

העיצוב שונה מהותית ממכשירים כגלקסי S3, נקסוס 4, אייפון 5 או ה-ONE X של HTC. הסגנון שלו אינו קר אלא הרבה יותר צעצועי וגאדג'טי - ומגיע בצבעים בולטים וזרחניים (צהוב, אדום ותכלת - לצד אפור, שחור ולבן).

 

כשמרימים אותו, מרגישים היטב את משקלו, 185 גרם - כבד משמעותית מכל סמארטפון מתקדם בשוק. בעוד חלק מהשיק של טלפון חכם הוא היותו קל ביחס לגודלו, ב-920 תקבלו עוד כמה עשרות גרמים. אחרי שימוש בו כטלפון עיקרי במשך מספר ימים אני יכול להעיד שהכובד אינו משפיע על חוויית השימוש ולא מפריע גם בשיחות ארוכות - אולם עדיין, נקודה בולטת לרעה.

 

נוח מאוד לאחיזה, אך לא לשימוש ביד אחת. Lumia 920 נוח מאוד לאחיזה, אך לא לשימוש ביד אחת. Lumia 920 צילום: ניצן סדן

 

עוד נקודה בעייתית היא מסגרת המסך, 4.5 אינץ' גודלו. עובי המכשיר דומה לשל מתחרים בעלי מסך 4.7 ואף 4.8 אינץ' - מה שמסרבל את השימוש בטלפון ביד אחת. גוף הפוליקרבונט שלו עשוי מקשה אחת, מה שמשפר את עמידותו המכשיר אמור להסתיר מכות ושריטות (בצירוף מסך גורילה גלאס 2 עמיד). עם זאת, גבו אינו מחוספס, מה שעלול לגרום להחלקתו מן היד. הברשת השלדה אמנם היתה פוגמת במראהו המבריק - אך מסייעת במניעת תאונות נפילה.

 

ממשק ומערכת הפעלה: כל הפיקסלים שתרצו 

 

ל-Lumia 920 יש מסך LCD2 בגודל 4.5 אינץ' ברזולוציה של 1.280 על 768 פיקסל ולו צפיפות פיקסלים של 332 פיקסל לאינץ' - גבוהה משל מסך הרטינה באייפון 5. הוא משתמש בטכנולוגיית תצוגה שנוקיה מכנה +PureMotionHD. מערך חיישני המגע שלו הוא בעל רגישות משתנה, מה שמאפשר שימוש גם עם כפפות, בעת הצורך. לצד החיישנים, כוללת טכנולוגיית נוקיה רכיב לרענון תצוגה מהיר (מבוססת שכבות מקטבות במסך ולא פיתרון תוכנה - ש"תורמות" למשקל המכשיר), מה שמשפר את הביצועים בסרטים ומשחקים.

 

המסך מציג צבעים חיים ועשירים, שנוטים מעט לגוונים חמים. גם הניגודיות שלו טובה. אמנם במסכי AMOLED קיימת ניגודיות טובה יותר, אולם המסך מפצה על כך בהיותו מבריק פחות - מה שהופך אותו לקריא במיוחד תחת תאורה ישירה. זוויות הצפיה שלו סבירות ובסך הכל, מדובר באחד המסכים הטובים ביותר בשוק.

 

 

מסך מצוין, אשר לא מתרגש מתאורה ישירה. Lumia 920 מסך מצוין, אשר לא מתרגש מתאורה ישירה. Lumia 920 צילום: ניצן סדן

 

מיקום הכפתורים מצוין: כפתור ההפעלה נמצא בין לחצני עוצמת השמע וכפתור הפעלת המצלמה בדופן המכשיר, בחירה נוחה בהתחשב בגודל הטלפון. ה-Lumia 920 נולד עבור ווינדוס פון 8, אשר פועלת עליו ללא רבב. כל אנימציות המעבר בין מסכים ויישומים פועלות בצורה מהירה וחלקה, הודות לשילוב בין החומרה ולרענון התצוגה.

 

מיקום כפתורים מצוין. Lumia 920 מיקום כפתורים מצוין. Lumia 920 צילום: ניצן סדן

 

מולטימדיה ואפליקציות: תנו לי מוזיקה!

 

איכות השמע באוזניות המכשיר סבירה; הוא כולל מעבד סטריאו מבית דולבי דיגיטל, אשר מפיק צליל עמוק וחד. האיכות טובה פחות בצלילים נמוכים והעוצמה היא נמוכה משציפיתי לה. נראה כאילו פעולת מעבדי הצליל "משטחת" את השיר כדי לאזן אותו, מה שגורם לחלק מהכלים להיטשטש. בתור משתמש שאיכות השמע חשובה לו מאוד, אציין שחוויית ההאזנה למוזיקה יכלה להיות טובה יותר - וללא ספק נופלת מזו של הווינדוס פון 8X מבית HTC עם מעבד ה-beats שלו. הרמקולים החיצוניים של המכשיר חזקים ומציגים איכות טובה.

 

רמקולים חזקים, שממוקמים בתחתית המכשיר רמקולים חזקים, שממוקמים בתחתית המכשיר צילום: ניצן סדן

 

החברה בחרה להתקין על המכשיר יותר אפליקציות משל המתחרים בזירת ווינדוס פון 8 - וחלקן משובחות: האפליקציה המרשימה ביותר במכשיר היא City Lens או בשמה הישראלי - נוקיה בעיר. זהו יישום מציאות רבודה שמאפשר לאתר מסעדות, חנויות, מקומות בילוי ואתרים שונים על ידי התבוננות דרך המצלמה - ללא הקלדת מילות חיפוש. הממשק שלה נוח במיוחד והיא פועלת ללא דופי.

 

במקום להקליד, פשוט מרימים את המכשיר ומכוונים מסביב. נוקיה בעיר במקום להקליד, פשוט מרימים את המכשיר ומכוונים מסביב. נוקיה בעיר צילום: ניצן סדן

 

לאחר איתור מוקדי עניין (אוכל, בילויים, אתרים וכו') תוכלו לקבל הנחיות הגעה אליהם, להיכנס לאתרים שלהם ועוד. מסד הנתונים שמאחורי השירות אמנם התרחב משמעותית מאז בדקתי אותו לראשונה בנובמבר שעבר - אולם עדיין חסרים בו אתרים עסקים רבים (את כיכר רבין, למשל, לא מצאתי בו).

 

אפליקציה נוספת היא תוכנה לעריכת תמונות קלה וידידותית - בה מספר פילטרים בסגנון אינסטגרם, כוונון חשיפה, בהירות, חדות, צבעים ועוד. יישום שימושי נוסף מנתח מיקומי תחנות אוטובוס ורכבת בסביבת המשתמש כדי לתכנן מסלולי נסיעה בארץ ובעולם.

 

אפליקציית התחבורה הציבורית (מימין) ותוכנת עריכת התמונות של נוקיה אפליקציית התחבורה הציבורית (מימין) ותוכנת עריכת התמונות של נוקיה צילום: ניצן סדן

 

לצידן, תמצאו ב-920 גם אפליקציית CNN לחדשות מהעולם, חבילת אופיס (סטנדרטית למכשירי ווינדוס פון 8), תוכנה לניווט ברכב (שאינה נתמכת בישראל, בינתיים) ופורטל אנגרי בירדס ייעודי ובו המשחקים להורדה, צלצולים ואפליקציית מצלמה שמוסיפה ציפורים לתמונות שתצלמו.

 

ה-Lumia 920 הוא הוכחה לחשיבות ווינדוס פון 8 עבור נוקיה - קו החיים שלה. בעוד HTC וסמסונג כמעט שלא השקיעו בפיתוח אפליקציות למכשירים שלהן, נוקיה הלכה את המטר הנוסף: באיזור נוקיה בחנות האפליקציות של ווינדוס פון 8 תמצאו שלל יישומים שימושיים. אפליקציה להכנת רינגטונים משירים, לחדשות ספורט, גיבוי מידע, תוכנת מסרים מיידיים, שיתוף תמונות, מספר משחקים ועוד - כעשרים אפליקציות בסך הכל.

 

כעשרים אפליקציות ייעודיות לנוקיה. עדיין, מדובר במספר זעום למדי כעשרים אפליקציות ייעודיות לנוקיה. עדיין, מדובר במספר זעום למדי צילום: ניצן סדן

 

לנוקיה יש את תוכנת הניווט שנחשבת למעודכנת והטובה בעולם. עם זאת, היא לא כל כך מסתדרת עם השפה העברית; כפי שאפשר לראות בתמונה שלפניכם, התצוגה מראה עברית הפוכה - דבר שאפשר לתקן בקלות על ידי עדכון פשוט. יש לקוות שיורוקום ונוקיה ימצאו פיתרון לעניין בהקדם, שכן ניווט הוא אחד השימושים החשובים ביותר עבור טלפון חכם.

 

מישהו מכיר מסעדה טובה באזור ןימינב תלחנ? מישהו מכיר מסעדה טובה באזור ןימינב תלחנ? צילום: ניצן סדן

 

האפליקציות שנוקיה בחרה להתקין במכשיר אכן מבדלות אותו ממתחריו בזירת ווינדוס פון 8 ובשוק בכללו - אולם חבל שהחברה לא בחרה לשלב עוד כמה ב-920. לנוקיה יש כמה אסים בשרוול, בדמות שירות נוקיה Music שמאפשר הזרמת שירים בחינם, שירות מבוסס מיקום לאיתור הופעות חיות וכלים לעריכת מוזיקה. חבל שהשירות אינו זמין בישראל; אמנם פתיחתו תצריך חוזים והליכים מול אמנים מקומיים ובינלאומיים - אבל אפילו אייטיונס כבר הגיעה לכאן השנה.  

 

ביצועים וקישוריות: מנועים קדימה

 

ל-920 יש מעבד סנאפדרגון S4 כפול ליבה במהירות 1.5 גיגה-הרץ וגיגה-בייט של זיכרון, בדיוק כמו של ה-8X מבית HTC והסמסונג ATIV S. יש לו גם את אותו המעבד הגרפי, כך שביצועיו לא נופלים משלהם: אפליקציות נטענות ופועלות בצורה חלקה לחלוטין, עם זמני טעינה זהים ומשחקים עובדים בצורה טובה מאוד. על אף רכיבי רענון התצוגה של ה-920, לא הבחנתי בהבדלים שבלטו מול המתחרים. למכשיר יש 32 גיגה-בייט של מרחב אחסון פנימי, ללא חריץ לכרטיס SD.

 

לומיה 920 לומיה 920 צילום: ליאור מורג

 

המכשיר מצויד ברכיב NFC לתקשורת אלחוטית קצרת טווח, אנטנת בלוטות' שזיהתה אוזניות אלחוטיות במהירות - כמעט ברגע הפעלתן ואנטנת GPS אשר הציגה Fix (הצגת מיקום מדויק) בזריזות. ה-920 תומך גם במטען אלחוטי (לא נבחן בסקירה זו).

 

למרות דיווחים רבים על באגים שונים במכשירים, לא נתקלתי באף אחד מהם ביחידת הבדיקה שהגיעה למערכת "כלכליסט". הליקויים היחידים בהם נתקלתי היו קשורים לאפליקציות עצמן: קצב העדכון של אפליקציות פייסבוק וטוויטר היה איטי מזה של גרסאות האנדרואיד.

 

מצלמה: תמונות נעות, תמונות נאות

 

מצלמת ה-920 היא אולי הרכיב הבולט ביותר בו (ואף עוררה שערוריה קטנה עת הושק המכשיר). בפועל, זוהי מצלמת 8.7 מגה-פיקסל בעלת ייצוב תמונה פיזי - לראשונה בטלפון סלולרי. השפעות המייצב ניכרות בנקל: התמונות פחות מגורענות - במיוחד כאלו שצולמו בתאורה נמוכה.

 

מייצב התמונה בא לידי ביטוי גם בווידאו וגם בסטילס, מה שמבטיח איכות טובה מאוד. עם זאת, הביצועים מתבלטים בעיקר במצבי קיצון - תאורה נמוכה וצילום בתנועה; במצבי צילום טובים יותר, האיכות אינה עולה בצורה בולטת על זו של מצלמות הגלקסי S3 או האייפון 5. המצלמה הקדמית מציגה איכות יוצאת דופן, מה שמתאים במיוחד למשתמשים צעירים ולחובבי שיחות וידאו. היתרון של מצלמת הלומיה 920 הוא בין השאר, באפליקציות המובנות שלה.

 

איכות צילום טובה, בעיקר בתאורה בעייתית איכות צילום טובה, בעיקר בתאורה בעייתית צילום: ניצן סדן

 

הבולטת שבהן היא Cinemagraph, שמאפשרת לשלב וידאו וסטילס - תמונה קפואה שבה רכיב נע. התוצאה היא חמודה, אם כי לא שימושית במיוחד. עם זאת, מדובר בגימיק נחמד. הקבצים עצמם די גדולים ואפשרויות השיתוף מוגבלות ומתבצעות דרך חשבון נוקיה. למצלמה יש גם תכונת צילום פנורמה נוחה מאוד ותכונת צילום חכם לבחירת פריים מיטבי. הרכיב השימושי ביותר במצלמה היא תכונת שיפור התמונה: היא מבצעת איזון של הצבע, הניגודיות והבהירות בצורה שמחליקה גרעון בצורה בולטת מאוד. חבל שאין אפשרות לבצע אוטומטית את התהליך לכל תמונה מצולמת.

 

סוללה והתחממות: יום ותו לא

 

ל-Lumia 920 יש סוללת 2,000 מיליאמפר-שעה שמספיקה ליום עבודה שלם בשימוש סביר (גלישה ואפליקציות, ניווט קצר, האזנה למוזיקה). בשימוש תובעני יותר (שכלל גם שעה של משחק וצילום וידאו) הגיעה הסוללה לאחוזים האחרונים שלה ממש בסוף היום. בסך הכל, לא מדובר במכשיר שיכול להחזיק יותר מיום בטעינה בודדת - אולם זמן הסוללה שלו משביע רצון בהחלט.

 

המסך מצוין - ותענוג לצפות בו בסרטים המסך מצוין - ותענוג לצפות בו בסרטים צילום: ניצן סדן

 

המכשיר אינו מתחמם בצורה בולטת, גם בעת הפעלת משחקים. גבו מתחמם מעט במאמץ, אולם זוהי תופעה נפוצה מאוד בסמארטפונים דומים.

 

סיכום ואלטרנטיבות: המשקל סביר. והמחיר?

 

כדי להציג מכשיר שעמוס בכל כך הרבה שיפורים טכנולוגיים, היה על נוקיה להגיע עד קצה גבול היכולת. זה עלה לה במשקל המוצר הסופי ובמחיר שאינו זול.

 

מרשים - אך כבד ויקר. Lumia 920 מרשים - אך כבד ויקר. Lumia 920 צילום: ניצן סדן

 

מכל כיוון בו תסתכלו - הלומיה 920 הוא הימור גדול. למעשה, הוא הימור גם מבחינת הצרכן: מדובר במערכת הפעלה חדשה לחלוטין שיצרניתה עדיין מנסה למשוך מפתחים ולהגדיל את היצע האפליקציות - כמו גם להתגבר על באגים וחסרונות מבניים.

 

אבל מצד שני, מדובר במכשיר מרשים מאוד שהוא ללא ספק אחד המיוחדים ביותר בשוק הסלולר כיום. משתמש שיבחר בו ימצא אותו מעולה בכל תחומי המולטימדיה ובתפקוד שוטף. הוא מכשיר הווינדוס פון 8 הטוב ביותר בשוק - על אף שה-8X של HTC נוח ממנו וה-ATIV S של סמסונג קל ממנו. החיסרון הגדול ביותר של ה-920 (ושל אחיו לקטגוריה) הוא היעדר אפליקציות שישראלים אוהבים. לפיכך, הוא כנראה יתאים יותר למשתמשים שלא היה להם סמארטפון לפני כן.

 

הבעיה האחרונה במכשיר הוא מחירו בישראל: כדי לחבוק לומיה 920 יהיה עליכם להיפרד מלא פחות מ-4,200 שקל, סכום שעולה על מחיר הגלקסי S3, האייפון 5 וכל האחרים. בארצות הברית עולה מכשיר כ-600 דולר, מחיר יקר יחסית אבל עדיין רק כחצי ממחירו בארץ. גם מתחריו בזירת ווינדוס פון 8 עולים כאלף שקל פחות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x