$
חדשות טכנולוגיה

הערכה: אף יצרנית מחשבים גדולה לא תייצר נטבוקים ב-2013

קטגוריית הנטבוקים - לפטופים קטנים וזולים במיוחד - נולדה ב-2007. שנתיים לאחר מכן הוערך כי יימכרו השנה 139 מיליון יחידות. עתה, נראה שאף יצרנית גדולה לא תמשיך לייצר את מה שכונה "לפטופ להמונים"

יוסי גורביץ 13:3701.01.13
2012 היתה השנה האחרונה שבה יוצרו נטבוקים: החל מ-2013 אף חברת מחשבים גדולה לא תמשיך לייצר דגמים קיימים או תתכנן חדשים. כך לפי ניתוח שביצע הגארדיאן הבריטי, בהסתמך על מקורות בתעשיה.

כמעט כל היצרניות הגדולות - ביניהן, טושיבה, Dell ואחרות כבר הודיעו כי ביטלו את סדרות הנטבוקים שלהן. הגארדיאן ציין כי ב-2009, העריכה חברת המעקב ABI Research כי מספר הנטבוקים שיימכרו ב-2013 יעמוד על כ-139 מיליון; העיתון מעריך כי המספר האמיתי יהיה קרוב יותר לאפס, אם כי סביר להניח שמכשירים שעדיין נמצאים במלאי יימכרו, ככל הנראה במחיר מוזל. יצוין כי עד כה, לא הודיעו רשמית אסוס ואייסר, האחרונות שעדיין ייצרו נטבוקים - כי יסגרו את פסי הייצור.

 

נטבוק 10 אינץ' של אייסר נטבוק 10 אינץ' של אייסר

 

לפטופ להמונים

 

הנטבוקים - מחשבים ניידים קלים וזולים מאוד, שעיקר התפקיד שלהם היה גלישה או שימוש באפליקציות קלות - הגיעו לעולם ב-2007, כשאסוס הציגה את מכשיר ה-Eee הראשון שלה. הוא השתמש במערכת ההפעלה לינוקס, היה מצויד בצג של שבעה אינץ' ונמכר בחו"ל בכ-200 דולר. התזמון של אסוס היה מצוין: הימים היו ימי משבר כלכלי חריף - ומשתמשים רבים שהזדקקו למחשב נייד פשוט בחרו בו על פני לפטופים חזקים ויקרים.

 

הצלחתו של ה-Eee הובילה לשורה שלמה של נטבוקים שבאו אחריו, בעלי מעבדים חזקים יותר וגודל מסך שנע בין 10 ל-12 אינץ'. לצד מחירם האטרקטיבי, נטבוקים רבים הציגו זמן סוללה כפול משל מחשבים ניידים אחרים - הודות לשילוב בין מעבד במתח נמוך ומסך קטן יותר וברזולוציה נמוכה. המכשירים הפכו לזמן מה לאמצעי של חברות סלולר ורשת למשיכת משתמשים חדשים: בזק, וחברות ישראליות אחרות, הציעו למשתמש לקבל נטבוק אם יתחייב לחבילות גלישה יקרות.

 

אסוס Eee PC 1000h אסוס Eee PC 1000h צילום: קווין ג'ארט cc-by

 

מחשב לילדים - ולחובבי אופנה

 

קטגוריית הנטבוק הפכה לקטגוריית חובה עבור כל יצרנית חומרה. למעשה, למעט אפל וסוני, כל יתר היצרניות הגדולות הציגו סדרת נטבוקים. אסוס, שחנכה את הקטגוריה, הציגה נטבוקים בעלי מסך מגע על ציר כפול; לנובו תכננה נטבוק מבוסס מעבדים בארכיטקטורת ARM שיהיו זולים מיוחד; HP השיקה נטבוק שעוצב על ידי ויויאן טאם ו-Dell עיצבה נטבוק בעל רצועת נשיאה, מיוחד לתלמידים.

 

עם ההתאוששות הכלכלית היחסית, הוצע הנטבוק בתור מחשב משני: המשווקים טענו שמחירו הזול מאפשר למשפחה ממוצעת לקנות מחשב נייד פרטי לכל אחד מבניה. המחשבים היו פשוטים מאוד - וגם קלים לפירוק, התאמה אישית ושיפור. בכך, הפך הנטבוק לחביב אוהבי המודינג - וליוטיוב עלו קליפים רבים ובהם מהנדסים חובבים מציגים כיצד התקינו לנטבוק שלהם מסך מגע, מעבדים חזקים ועוד.

 

תהילתו של המחשב הקטן נקטעה עם העליה בתפוצת סמארטפונים ומחשבי לוח - והוא הפך לאופנה חולפת. אירונית, אחד הגורמים לירידה במכירות הנטבוקים בעולם היה ביסוס דגמים על ווינדוס 7: הרישיון למערכת ההפעלה עלה סכום ניכר ליצרניות - וצרכנים רבים ויתרו עליהם לטובת מחשב חזק יותר.

 

על אף שהנטבוק צפוי לעבור מן העולם, "מורשתו" תמשיך במחשבים ניידים בקטגוריית האולטרה-בוק, אשר חלק מדגמיה מתבססים על מעבדים במתח נמוך במיוחד, זמן פעולה ממושך ומסכי 12 אינץ' (ואף קטנים יותר). המאפיין היחיד שהלך לאיבוד הוא המחיר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x