$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: השפן של אסאנג' לא יועיל לו

אסאנג' ממשיך להקריב את וויקיליקס על מזבחו הפרטי, פייסבוק ממשיכה לקרוס ויש קריאות להדחת צוקרברג, לייקים לא יהיו פרסומות, וירידה בשימוש במתכות הדמים

יוסי גורביץ 14:0019.08.12

עדיין נצור

 

ג'וליאן אסאנג' זכה בנצחון סימבולי בסוף השבוע: ממשלת אקוואדור הודיעה כי היא מעניקה לו מקלט מדיני. זה נחמד, אך חסר כל משמעות: אסאנג' נצור בשגרירות האקוואדורית בלונדון, ואין לו שום דרך לצאת ממנה ולהגיע לאקוואדור עצמה.

 

כוחות משטרה בריטיים מקיפים את השגרירות והיה אפילו דיון בשאלה האם ראוי שהם יסתערו עליה ויוציאו ממנה את הפושע המבוקש. למרבה המזל, רעיון העוועים הזה – שמחסל את כל הרעיון של חסינות דיפלומטית – נגדע באיבו. אבל המשטרה הבריטית לא מתכוונת להניח לאסאנג' לחמוק.

 

 

מרכאות "חופש עיתונאי" סגור מרכאות מרכאות "חופש עיתונאי" סגור מרכאות צילום: אי פי אי

 

חשוב לציין: בניגוד לתעמולה שאסאנג' ו-וויקיליקס מפיצים בנושא, שני פשעי המין שבהם חשוד אסאנג' בשוודיה נחשבים לאונס גם בבריטניה – לא מדובר באיזה חוק שוודי מגוחך. העובדה שאנשים ליברלים בעיני עצמם מיהרו כל כך לטעון שהנשים המתלוננות הן שקרניות צריכה לגרום להם לעשות חשבון נפש רציני. ארגון Human Rights Watch ציין שאקוואדור לא בדיוק ידועה בהקפדתה על זכויות אדם בכלל ועל חופש העיתונות בפרט, כך שהענקת החסינות הזו היא פשוט תקיעת אצבע בעיניה של ארצות הברית.

 

אבל אולי הדבר העגום ביותר בכל הפרשה המאוסה הזו היא הקלות שבה הרעיון של וויקיליקס, שהוא רעיון נאצל – שלכל אזרח תהיה היכולת לחשוף את פשעי הממשלה שלו, כך שהן יתקשו לטייח את מעשיהן – הפך לכלי לכיסוי הפשעים של אסאנג'. כמעט כל מה שוויקיליקס עושה בשנתיים האחרונות הוא לקדם את הדרמה הזאת. כשהפרשה נחשפה, בכירים בארגון ניסו לגרום לאסאנג' לפרוש, אבל הוא הוכיח פעם אחר פעם שטובת הארגון חשובה לו הרבה פחות מטובתו שלו. מישהו אחר יצטרך לבנות וויקיליקס חדש, הפעם בלי כת אישיות. וכשהוא יבוא לעשות את זה, הזכרון של וויקיליקס יעמוד לו לרועץ. את האמון שאבד יהיה קשה לבנות.

 

צוללים קדימה

 

מניית פייסבוק המשיכה לקרוס בסוף השבוע והגיעה לשפל של כ-19.85 דולר למניה – קצת יותר ממחצית מחירה הראשוני של המניה, שעמד על 38 דולרים רק לפני שלושה חודשים. גרוע מכך, לפחות מבחינת העובדים של פייסבוק, היא העובדה שהמחיר של המניה נמוך יותר כעת מהמחיר כאשר היא הוענקה להם כאופציה במהלך 18 החודשים האחרונים.

 

המשמעות היא שאם הם מוכרים עכשיו, הם מוכרים בהפסד. מצד שני, אין שום סיבה טובה לחשוב שמחיר המניה יתאושש בעתיד הנראה לעין. להיפך: על פי כל הסימנים, השוק עדיין מעריך את פייסבוק הערכת-יתר, ושווי השוק שלה עומד כעת על פי 31 מצפי ההכנסות של פייסבוק לשנה הקרובה. גוגל, לשם השוואה, מוערכת בשיעור של פחות מפי 15.

 

כמובן, לא כולם נדפקו. מארק צוקרברג מכר לא מעט מניות, וכך עשו גם בכירים אחרים בחברה. הוא הודה לאחרונה, בפגישה פומבית של החברה, שכואב לו לראות את ירידת מחיר המניה. איך לומר, יש אחרים שלהם זה כואב יותר.

 

בניזרי. הסבל שלו גדול יותר בניזרי. הסבל שלו גדול יותר צילום: שאול גולן

 

 

לא רק רוב העובדים נתקעו עם מניות החברה, אלא גם המשקיעים הפרטיים הקטנים יותר. ומאחר ופייסבוק היא כבר לא הצעצוע הפרטי של צוקרברג אלא חברה ציבורית, נשמעים כבר קולות שקוראים להדחתו של צוקרברג מתפקיד המנכ"ל. המשקיעים סבורים שצוקרברג שקוע עד מעבר לקפוצ'ון שלו, ושאף לעתים מייסד יכול לצמוח ולהפוך גם למנכ"ל מוצלח, אין סימן לכך שזה המצב הפעם.

 

לא מעט מהמשקיעים רוצים שצוקרברג יעשה את מה שעשו בשעתו לארי פייג' וסרגיי ברין – ימצא מבוגר אחראי שינהל את החברה בזמן שהוא מתמקד בשיפור המוצר. ספק אם האגו של צוקרברג, שבימיו הראשונים הדפיס כרטיסי ביקור עם הכיתוב I'm CEO… Bitch, יעמוד במכה הזו, ועל כן ספק אם זה יקרה. הוא גם עדיין מחזיק ברוב כוח ההצבעה.

 

וירידת המניה היא רק הקדמה למה שמצפה לנו בנובמבר: אם עד כה מכרה פייסבוק לציבור כ-692 מיליוני מניות, עוד 192 מיליוני מניות יימכרו באמצע אוקטובר – ובנובמבר, יוכלו העובדים לשחרר כ-1.2 מיליארדי מניות. יהיה שמח.

 

במיוחד לאור העובדה שמזימת פרסום של פייסבוק הוגדרה כבעייתית מבחינה חוקית.

 

לייק לא יהיה פרסומת

 

אחת משיטות הפרסום היותר נלוזות של פייסבוק כוללת שימוש בפעילות החברתית של משתמשיה. אם הקלקת "לייק" למשהו, פייסבוק יכולה – ואף עשתה זאת – להשתמש בך כמפרסם של המוצר. מספר של משתמשים שנפגעו מהעובדה שהפכו אותם לפרסומת תבעו את פייסבוק.

 

עכשיו, זו לא התביעה הראשונה של פייסבוק – סביר להניח שעורכי הדין שלה היו היתה בבתי משפט יותר מאל קאפונה. השיטה הרגילה שלה לטיפול בבעיות כאלה (כמו במקרה של Beacon ולא מעט מקרים אחרים) היא להשליך כמה זלוטס לתובעים וארגוני צדקה ולהגיד שהיא לא תחזור על זה. ואחר כך, כמובן, לחזור על זה.

 

הפעם השיטה לא עבדה. בצעד חריג, דחה השופט את הצעת הפשרה שהוגשה. לפני כשבועיים הוא תהה למה הפיצוי עומד רק על עשרה מיליונים, ולמה הוא לא בעצם קרוב יותר ל-100 מיליונים. הוא ציין שפייסבוק כבר השתמשה בכ-100 מיליון משתמשים כאמצעי פרסום, ושהיא עשויה לאבד – לדבריה – כ-100 מיליון דולר בפרסומות.

 

לאחר מכן, הוא אמר שעורכי הדין של התובעים דופקים את התובעים – וקבע שלכל תובע, על פי החוק הקליפורני, עשויה לעמוד הזכות של פיצויים בסך 750 דולרים. בהתחשב בכך שפייסבוק השתמשה בכ-100 מיליון משתמשים כפלטפורמת פרסום, זה יכול להיות הרבה, הרבה כסף – יותר ממה שפייסבוק שווה עכשיו.

 

בין השאר דרש השופט הסברים מדוע פייסבוק לא משלמת למשתמשים שלה. לפני כשנה, הדרישה של גולש שפייסבוק תשלם לו נשמעה כמו בדיחה; עכשיו היא מקבלת גושפנקא משפטית. ולמה לא, בעצם? פייסבוק עושה יותר כסף ממשתמשיה מעלות השירות שהיא מספקת להם. בלי הפעילות שלהם, אין לה זכות קיום. אז למה שהיא לא תשלם להם?

 

רק שזה לא בדיוק מה שצוקרברג היה צריך לשמוע עכשיו.

 

ונקנח בחדשות חיוביות, לשם שינוי.

 

ירידה בשימוש במתכות דמים

 

כולם יודעים על יהלומי הדמים – אלה שכרייתם מממנת את מלחמות האזרחים באפריקה – ולו רק בשל כמה סרטים הוליוודיים בנושא. עם זאת, פחות מדי אנשים יודעים על מתכות הדמים. הסיפור בערך אותו הסיפור, אבל הוא קשור בעיקר לתעשיית ההייטק: יש שורה של מתכות יקרות שמגיעות מאפריקה, ביניהן המתכת הנדירה קולטן (שניתן למצוא בעיקר בגיהנום של קונגו), שהכרחיות לתעשיה. אי אפשר לבנות גאדג'ט מודרני בלי קולטן, למשל. זה אחד הסודות המלוכלכים והשמורים היטב של תעשיית ההייטק.

 

כתוצאה מכך, התחילו לדבר לפני כמה שנים על "טלפוני דמים". מחיר הדמים של האייפון לא מורכב רק מתנאים בלתי אנושיים של עובדים בסין, אלא גם מכך שהוא מצריך מתכות דמים. עם זאת, על פי דו"ח שיצא לאחרונה,יש ירידה בשימוש במתכות דמים מצד חברות ההייטק.

 

 

האייפון שלכם מוגש לכם בחסות מאות שנות סבל, עבדות וקולוניאליזם האייפון שלכם מוגש לכם בחסות מאות שנות סבל, עבדות וקולוניאליזם צילום: איי פי

 

החברות החלו – בעקבות לחץ ציבורי, כמובן – לבדוק הרבה יותר טוב מאיפה מגיעות המתכות שלהן. בין השאר, הן בונות מערכת לזיהוי מקור המתכות, שמטרתה להעניק תעודת כשרות למינרלים. אבל בעוד חברות אמריקאיות זוכות לציונים גבוהים, חברות ממזרח אסיה – נינטנדו, ניקון, קנון, HTC, שארפ ואחרות – זוכות לדירוג נמוך למדי. הדירוג הגבוה ביותר הוא של אינטל, עם 60; אפל ומיקרוסופט הגיעו ל-38. יש עוד הרבה עבודה, אבל ההתחלה נראית מבטיחה.

 

קצרצרים

 

1. ובעוד עובדי פייסבוק רואים בעיניים כלות את המניות שלהם שוקעות מחוץ להישג יד, יש כמובן מי שגזור קופון – הנבלים הקבועים של הסיפורים האלה, בנקאי וול סטריט. הבנקאים כבר קיבלו מפייסבוק דמי טרחה נאים של 176 מיליוני דולרים עבור עצם ההנפקה – אחת ההנפקות הכושלות ביותר בכל הזמנים, נזכיר – בעוד שמשקיעי פייסבוק כבר הפסידו יותר משמונה מיליארדי דולרים. עכשיו הם מחלקים ביניהם עוד 100 מיליונים – אותם הרוויחו משורטים על המניות שזה עתה הנפיקו לציבור. כלומר, יד אחת של הבנקים אמרה להמונים שכדאי להם לקנות את מניית פייסבוק, והאחרת דאגה לוודא שכאשר היא תיפול, הבנק יגרוף עוד כמה עשרות מיליונים. כלכלת שוק חופשי? אין דבר כזה, לא כאשר לחלק מהשחקנים יש מידע שלאחרים אין.

 

2. חוששים שהרשויות אוספות עליכם מידע? אם אתם אמריקאים, צמצמו מאד את מספר ה'חברים' שלכם בפייסבוק. למשל, אולי כדאי תאשרו רק כאלה שהם באמת חברים שלכם. בית משפט פדרלי קבע שלרשויות מותר לבקש ממודיע למסור את הפרטים של ה'חברים' שלו בפייסבוק, ושמשתמשי פייסבוק צריכים לדעת שאין להם שליטה על מה שה'חברים' שלהם עושים עם המידע שלהם. למקרה שהעובדה העגומה הזו לא היתה ברורה מספיק עד עכשיו.

 

3. גוגל מרחיבה את הגישה לשירותי החיפוש הקוליים שלה, והם יהיו זמינים בקרוב ב-13 שפות נוספות במכשירי אנדרואיד. השפות הן בולגרית, קטלנית, פורטוגזית (אירופאית – ברזיל היא סיפור אחר), הונגרית, איסלנדית, רומנית ועוד כמה שפות אירופאיות. גוגל כיסתה את אירופה, פחות או יותר, וכעת ניתן לבצע חיפוש קולי ב-42 שפות שונות – מה שלדברי גוגל מביא את השירות לעוד 100 מיליון משתמשי אנדרואיד.

 

4. בידיעה חיובית, סוג של, מפייסבוק, ניתן כעת למחוק את התמונות שהעלית לשירות. בשלוש השנים האחרונות, כל תמונה שנכנסה לטרשת החברתית לא באמת היתה יורדת ממנה. עכשיו אומרת פייסבוק – צריך יהיה, בהתחשב בהיסטוריה המפוקפקת של החברה, לבדוק את אמינות ההצהרה הזו – שאחרי התקנת מערכת חדשה, ניתן יהיה למחוק את התמונות שהעליתם והשרתים של פייסבוק יעשו את זה תוך 30 יום. אל דאגה: שאר בעיות הפרטיות של פייסבוק מתפקדות כתקנן.  

 

5. ממשלת אוגנדה, שכמו ממשלות נחשלות אחרות נתמכת על ידי פונדמנטליסטים אמריקאים, העבירה שורה של חוקים נגד הומוסקסואליות. עונש המוות הוצא ברגע האחרון, אבל עכשיו דנים באפשרות של כליאת הומוסקסואלים עד יומם האחרון. כתוצאה מכך, קבוצה של האקרים תקפה את אתר ראש הממשלה האוגנדי, השחיתה אותו, והכניסה טקסט שאומר שראש הממשלה תומך במצעד הגאווה. לא בטוח, בלשון המעטה, שזה יגרום לו לשנות את עמדתו. גם לא בטוח, בלשון המעטה, שלסוג כזה של אקטיביזם יש איזושהי השפעה חיובית, פרט להשגת כותרות.

 

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x