הכוכבת של גוגל רוצה להשיב את הזוהר ליאהו
מאייר, שהיתה העובדת ה-20 שהצטרפה לגוגל ואחת הדמויות הבכירות בחברה, תצטרך לייצב את יאהו השוקעת אחרי שרשרת של מנכ"לים מתחלפים בקצב מסחרר
תקופה לא קלה, בלשון המעטה, עוברת על יאהו, פעם האתר הגדול ברשת. זה כמה שנים שההכנסות והרווחיות של האתר הולכות ונשחקות, מספר סבבי קיצוצים מסיביים צמצמו משמעותית את מצבת כוח האדם שלו, והפורטל הקשיש במונחי אינטרנט (כבר בן 17) מתקשה להוות חלופה מושכת למתחרים צעירים כמו פייסבוק וטוויטר, או אפילו ותיקים כמו גוגל. תוסיפו לכך שרשרת של מנכ"לים מתחלפים בקצב מסחרר, וקל להבין את אווירת הייאוש שפושה בחברה.
לתוך הקלחת הזו נכנסה, בהפתעה, מאריסה מאייר, מהדמויות הבכירות והמרכזיות בענקית האינטרנט גוגל, והחל מאתמול היא המנכ"לית החדשה של הפורטל המקרטע. חמישה אנשים (כולל מינויים זמניים) ישבו על כיסא המנכ"ל הזה בחמש השנים האחרונות, וכל אחד מהם ניסה להבריא את החברה ונכשל בדרכו שלו. אבל עם מאייר מאחורי ההגה אפשר לראות סוף סוף, לראשונה זה זמן רב, תקווה לעתיד אחת החברות שעיצבו את הרשת בימיה הראשונים. "זה כבוד ותענוג עבורי להנהיג את יאהו, אחד היעדים הבולטים ברשת ל־700 מיליון משתמשים", אמרה מאייר בהודעה לעיתונות.
גוגל דחפה אותה החוצה

מאייר, בת 37 בלבד ובעלת תואר שני במדעי המחשב מאוניברסיטת סטנפורד, בילתה את מרבית הקריירה המקצועית שלה בגוגל, שאליה הצטרפה ב־1999 כעובדת ה־20 במספר. לאורך השנים הפכה מאייר לאחת הדמויות הבכירות בחברה, שנייה רק למקום שתופסים מייסדי גוגל סרגיי ברין, המנכ"ל לארי פייג' והיו"ר אריק שמידט. מאייר גם הפכה לאחת הפנים הציבוריות של החברה הודות להשתתפות בכנסים ובראיונות רבים, והיא מהדמויות המוכרות ביותר בעמק הסיליקון.
בתפקידה האחרון כיהנה מאייר כאחראית על תחום המפות והחיפוש המקומי - אחד התחומים החמים בעולם הטכנולוגיה כיום ומנוע צמיחה חשוב של גוגל. בתפקיד הקודם היא היתה אחראית על תחום החיפוש, מוצר הדגל של גוגל, והיתה מעורבת מרכזית בפיתוח מוצרים מצליחים כמו ג'ימייל, גוגל ניוז ומנוע החיפוש עצמו.
המעבר לתפקיד החדש נתפס בעיני חלק מהפרשנים כמהלך שמטרתו פיתוח תחומים נוספים בגוגל, כדי שהחברה לא תסתמך רק על תחום החיפוש - דבר שיכולה לעשות בכירה כמו מאייר. אבל פרשנים אחרים התייחסו אל המעבר כהורדה בדרגה שבאה בעקבות כישלון של מאייר בתחום החיפוש.
בסוף 2011 דווח כי המנכ"ל פייג' עורך ארגון מחדש בצוות הבכיר של החברה, והוציא ממנו את מאייר, מהלך שהעלה סימן שאלה לגבי המשך דרכה בחברה. המעבר המיידי ליאהו לא נתקל בהתנגדות מצד גוגל או דרישה לתקופת צינון, ובחברה אף לא מיהרו להכריז על מחליף למאייר. המנכ"ל לארי פייג' שיבח את עבודתה ואמר כי בגוגל יתגעגעו לכישורים שלה.
ביאהו לא נבהלו מהבטן
במקביל לדיווח על מינויה של מאייר, נודע כי היא בהיריון עם בן וצפויה ללדת באוקטובר הקרוב. הדיווח עורר חששות לגבי זמינותה בתקופה הסמוכה ללידה, שמן הסתם תתרחש במקביל למהלכים קריטיים שתיזום מאייר.
אבל בדירקטוריון יאהו, שקיבל עדכון ממאייר על הריונה במהלך הליך הגיוס, לא מודאגים. "זה לא היה חלק ממערכת השיקולים", אמר גורם שהיה מעורב בתהליך לבלוג AllThingsD, "כמו כל אשת מקצוע אחרת, היא צריכה לשקול את כל הגורמים הנוגעים לעבודתה ולקיום משפחה". מאייר עצמה אמרה בראיון ל"פורצ'ן" כי חופשת הלידה תימשך כמה שבועות, והיא מתכוונת לעבוד במהלכה.
כלי תקשורת בארה"ב מיהרו לעדכן כי מאייר תהיה המנכ"לית הראשונה באחת מ־500 חברות הטכנולוגיה הגדולות שנמצאת בהיריון, ובטק־קראנץ' ציינו כי אשה בתפקיד המנכ"ל היא מינוי די נדיר בחברות טכנולוגיה שנסחרות בבורסה, ובמיוחד כשמדובר באשה בגיל 30 פלוס.

סוף לדלת המסתובבת?
מבחינת יאהו מדובר במינוי חכם, שבולט במיוחד על רקע הכישלון הכללי של שני המנכ"לים הקודמים בתפקיד, שהגיעו ליאהו עם מעט מאוד ניסיון רלבנטי לתחום שבו היא פועלת. קרול בארץ, שמונתה לתפקיד בינואר 2009, שימשה קודם לכן כמנכ"לית חברת התוכנה Autodesk - תחום שונה מהותית מזה של יאהו.
כהונתה תיזכר בעיקר הודות להתבטאויות גסות כמו איומה ש"תבעט לפאקינג מאדים" עובדים שידליפו לתקשורת; הסכם שיתוף פעולה עם מיקרוסופט בתחום החיפוש שהיה אמור לדבריה להכניס ליאהו סכומים גדולים במיוחד; ופיטורים פתאומיים אחרי כשנה וחצי בתפקיד. גם בסוף דרכה היא היתה גלויה, כהרגלה, ובמייל לעובדים דיווחה כי "כרגע פוטרתי בטלפון על ידי היו"ר".
קודמה של מאייר בתפקיד, סקוט תומפסון, הגיע ליאהו משירות התשלומים PayPal, שבו כיהן כנשיא. קודם לכן הוא מילא תפקידים בגופים פיננסיים שונים. גם הוא חסר את הניסיון המקצועי הדרוש כדי לנהל אתר תוכן ומדיה גדול, אך כאן לא ניתנה לו אפשרות להוכיח את יכולתו: תומפסון עזב בבושת פנים במאי, אחרי כארבעה חודשים בלבד, לאחר שאחד המשקיעים הגדולים של יאהו חשף כי תומפסון פברק את קורות החיים שלו והתהדר בתואר במדעי המחשב שבו מעולם לא החזיק.
המהלך המרכזי שיזם בכהונתו הקצרה היה תביעת הפרת פטנטים ענקית נגד פייסבוק שהחברה מיהרה ליישב אחרי פרישתו, וסבב פיטורים נוסף ששלח הביתה כ־2,000 עובדים, כ־14% מכוח העבודה של יאהו.
הסיכוי האחרון
בניגוד לשני קודמיה בתפקיד, למאייר ישנו כל הניסיון המקצועי הדרוש כדי לעמוד בראש חברה כמו יאהו: היא היתה אחראית על פיתוח מוצרים רבים ומצליחים בתחומים המשיקים לתחום הפעילות של יאהו, ובמסגרת תפקידה בגוגל פיקחה על עבודתם של 1,100 מנהלים ו־6,000 עובדי קבלן. לדברי מקורות, מאייר היתה אחראית בפועל על כרבע מהפעילות של גוגל - רקורד ניהולי מרשים ומכובד ביותר.
מקור ביאהו אמר לאתר Business Insider שמאייר נבחרה לתפקיד בגלל המיקוד שלה במוצרים ובחוויית משתמש. "היא מסוגלת לקחת את החברה חזרה לשורשים כמפתחת מוצרים וכממוקדת צרכנים", הוא הסביר.
גורם נוסף בהחלטה היה יכולתה של מאייר לזהות כישרונות ולטפח מנהלים מוכשרים. רבים מבני חסותה מחזיקים בתפקידי ניהול בכירים בחברות שונות בעמק הסיליקון. עובדי יאהו, אלו ששרדו את סבבי הקיצוצים המסיביים, סובלים ממוראל בעייתי. למאייר היכולת לטפח את המוכשרים שבעובדים ולהחזיר להם את גאוות היחידה, וכן לגייס כישרונות חדשים ומבטיחים שיהפכו לעתודה מקצועית וניהולית.

התגובות למינוי היו חיוביות בצורה גורפת כמעט. "כשחברות נמצאות במצב כל כך בעייתי, קשה להשיג מישהו בקליבר שלה", אמר משקיע־העל מארק אנדרסן ל־Business Insider. "היא יודעת איך לנהל חברות בכזה קנה מידה. אין הרבה מנהלי מוצר בתעשייה שלנו שיכולים לעשות את זה".
אנדרסן אמר כי הוא מופתע מהמינוי: "לפני שבוע הייתי אומר שפיתוח מוצרים הוא לא הכיוון עבור יאהו, אבל לא חשבתי שהם ישיגו מישהי כמו מאריסה". לדבריו, המינוי יכול לעזור ליאהו גם ברכישות סטארט־אפים, תחום בעייתי נוסף לחברה: "יזמים בדרך כלל לא רוצים לעבוד עבור מישהו, אבל היא בדיוק האדם שהם ירצו לעבוד תחתיו".
שריל סנדברג, סמנכ"לית התפעול של פייסבוק, כתבה ברשת החברתית: "ברכות וחדשות טובות לנשים (וגם לגברים) בעמק הסיליקון. כולנו בפייסבוק מצפים לעבודה איתך בתפקידך החדש".
יו"ר טוויטר ג'ק דורסי צייץ וסיפר שהוא "נרגש מכך שמאייר מנהלת את יאהו. זו התאמה מושלמת". מנכ"ל שירות המיקרו־בלוגינג דיק קוסטלו הצטרף וכתב: "ברכות לאחד המוחות המבריקים בעמק על המינוי לתפקיד החדש".


