$
מכשירים ומדריכים

הסמארטפון יידע להכין את הקפה כשתפתחו את העיתון

טוב, לא באמת. אבל הוא יכול להפעיל לבד את אפליקציית הניווט כשתתחילו לנהוג, לשלוח SMS לבן הזוג כשהסוללה מתרוקנת ולסנן שיחות מטרידות. לאט לאט הטלפון מתאים את עצמו לסדר היום שלכם

ליאור מורג 11:0415.07.12
כשחושבים על זה, הסמארטפונים שאנחנו אוחזים ביד עדיין אינם "חכמים" באמת. למרות ריבוי האפליקציות והאפשרויות שהם מציעים, הטלפונים עדיין נוטים לצלצל בדיוק כשאנחנו משכיבים את הילדים לישון, לא מתחשבים בסביבות שונות שבהן אנחנו נמצאים — למשל העבודה או הבית — ובעצם לא באמת מכירים אותנו ואת הצרכים שלנו. בנוסף, גם הכלים השונים והמשוכללים שמותקנים בתוך המכשיר עדיין לא יודעים לדבר זה עם זה.

 

לאט לאט כל זה משתנה. מפתחי האפליקציות מפנימים את הצרכים שהתעוררו בקרב מכורי השימוש בסמארטפונים. בתקופה האחרונה יש פריחה של כלים שמשלבים בין כל היכולות של הסמארטפונים ומתחילים לנצל את הפוטנציאל שגלום בהם. כל הפיתוחים האלה מבוססים על עיקרון שנראה אינטואיטיבי לאדם, אך המכונות לא יכולות ללמוד בעצמן: אם קורה X, אז בצעו אוטומטית את פעולה Y. כך ניתן להגדיר מצב פעולה למשרד שבו הטלפון עובר למצב רטט ודוחה בעזרת SMS שיחות נכנסות מסוימות, או להגדיר למכשיר שיעדכן את הרשתות החברתיות ברגע שקמים בבוקר וזמינים לשיחה.

 

ישנת עד מאוחר? הטלפון ינזוף בך

 

אחת האפליקציות הוותיקות והמוכרות ביותר בתחום היא Tasker, שפותחה על ידי מפתח גרמני שמזדהה רק בשם פנט (Pent), ומיועדת למערכת ההפעלה אנדרואיד. "המוצר הראשון שפיתחתי נקרא Apt, והוא בכלל נועד למערכת ההפעלה הסלולרית של פאלם", הוא אומר בראיון ל"כלכליסט". בסוף 2009 שחרר את הגרסה הראשונה של טאסקר למכשירי אנדרואיד, שמאז מכרה יותר מ־200 אלף רישיונות במחיר של 5 דולרים לאחד — מספר מרשים בהתחשב בעובדה שפנט הוא "המייסד, המנכ"ל, והעובד היחיד של טאסקר", כפי שהוא מעיד על עצמו.

 

 

טיבטס מ־IFTTT: "אנשים מבקשים להתחבר לקולר של הכלב ואני אומר להם 'זה יקרה, פשוט חכו בסבלנות'. המטרה שלנו היא לשמש כדבק שבין העולם הפיזי לדיגיטלי" טיבטס מ־IFTTT: "אנשים מבקשים להתחבר לקולר של הכלב ואני אומר להם 'זה יקרה, פשוט חכו בסבלנות'. המטרה שלנו היא לשמש כדבק שבין העולם הפיזי לדיגיטלי" איור: ליאב צברי

 

טאסקר כוללת כבר שורה ארוכה של פקודות המקשרות בעצם בין כל הפעולות שהסמארטפון מסוגל לבצע: שירותי המיקום, השיחות, ההודעות, האפליקציות השונות ועוד. באמצעותה ניתן להגדיר שורה ארוכה של משימות שמשלבות את התכונות השונות ולהגדיר כי המכשיר ידליק את הבלוטות' כשהוא נמצא בטעינה, יפעיל את אפליקציית המוזיקה כשהמשתמש נכנס לרכב וכן הלאה.

 

מאז השקת האפליקציה נבנתה סביבה קהילה שלמה שאף פנט מצליח בקושי לעקוב אחריה. בפורום הרשמי, שקיים רק שנתיים, התפרסמו עד היום יותר מ־6,000 דיונים, שבהם מפתחים עצמאיים מציעים משימות שבנו בעצמם, ולחלופין משתמשים מתחילים מתייעצים לגבי פעולות אוטומטיות שהגדירו. בנוסף לפורום הזה קיימים ברשת פורומים פרטיים אחרים שבהם אוהדים נלהבים של האפליקציה מציעים פתרונות מקוריים ומפתיעים משלהם.

 

"רוב הפתרונות האוטומטיים שגברים מגדירים קשורים לבנות הזוג שלהם", אומר פנט. "מישהו שאני מכיר הגדיר שטאסקר תשלח SMS לאשתו כשהוא יוצא מהעבודה. בגלל טעות בתכנון המשימה מצדו ההודעה נשלחה לאשתו באמצע היום, וכשחזר הביתה האשה הזועמת תבעה לדעת אם הוא מנהל רומן".

 

אבל על משתמשים רבים אחרים טאסקר דווקא מקלה את החיים. אחד מהם שיתף בפורום שורה של משימות שהגדיר ומלוות אותו מהרגע שבו הוא מתעורר עד לשעה שבה הוא חוזר הביתה ונכנס למיטה. בין היתר, כשהמכשיר הסלולרי שלו יוצא ממצב שינה הוא מברך אותו בקול בברכת "בוקר טוב" ומודיע לבעליו כמה שעות בדיוק ישן. אם ישן יותר מתשע שעות, מצטרפת אל ההודעה גם ההערה "חתיכת עצלן". לאחר מכן מקבל המשתמש את כל המטלות שהגדיר באפליקציית התזכורות שלו לאותו בוקר, ומתפרסמת גם הודעה ברשתות החברתיות שמבשרת כי מעכשיו הוא זמין.

 

התוכנה מלווה אותו גם בהמשך היום: כשהטלפון נמצא במצב שינה, המוגדר על ידי הוראה קולית או כשהמכשיר נמצא בטעינה, הוא יודע לדחות באמצעות SMS שיחות טלפון מאנשים שהוגדרו מראש כ"נוטים לטלפן בשעות הלא נכונות". בנוסף, נשלחת הודעה אל המחשב הביתי שמכבה באופן אוטומטי את המסך.

 

פנט מספר שהוא מופתע בכל פעם מחדש מהשימושים היצירתיים שאנשים עושים בכלי שבנה, ומבטיח שבעתיד יהיה קל יותר לשתף את המשימות ואף להרוויח מהן. "בגרסה הבאה כבר אפשר יהיה להפוך משימות לאפליקציות עצמאיות, כך שתוכלו פשוט לתת אותן לחברים, או אפילו למכור אותן בעצמכם", הוא אומר.

 

קח מטרייה, בצהריים עומד לרדת גשם

 

חברה מבטיחה אחרת שפועלת בתחום היא ifttt.com, ששמה מתאר את השירות שהיא מספקת — "אם קורה כך אז בצע את זה" (If This Then That). השירות זמין דרך אתר אינטרנט, התקבל בהתלהבות כשהושק בסוף 2010, ולמייסדו לינדן טיבטס יש כמה הסברים להצלחה. "אנחנו מאפשרים לאנשים לעשות דברים שלא יכלו לעשות קודם לכן", אמר בראיון לאתר טק־קראנץ'. "הכלי נותן לאנשים שליטה על משהו שעד עכשיו שלט בהם. כך הם יכולים לנהל את המידע שהם יוצרים ואת התוכן שחשוב להם".

 

על הרעיון של IFTTT חשב כשעבד בחברת עיצוב ובחן כיצד אנשים משתמשים בכלים ושירותים שונים. "פעם אחת החלון היה פתוח והרוח התחילה להעיף דברים בחדר. ניגשתי ושמתי את הטלפון על ערימת הניירות. פשוט ידעתי שאפשר לעשות את זה עם טלפון, אחד ממיליוני שימושים אפשריים שלו". טיבטס לקח את האבחנה הזו כמה צעדים קדימה, והתחיל לפתח את האפליקציה. "יש כלים שמתרכזים בפונקציונליות מסוימת, כמו דרופבוקס, אינסטגרם או טוויטר. אנשים מבינים את הייעוד שלהם בקלות ואז חושבים איך להשתמש בהם בהקשר רחב יותר".

 

היום ה"מתכונים" הפופולריים ביותר, כפי שהם נקראים באתר, נוגעים למגוון רחב של תחומים — מעדכון תמונת הפרופיל בטוויטר באופן אוטומטי בכל פעם שהמשתמש מעדכן את תמונת הפייסבוק שלו ועד קבלת SMS שמתריע שמחר יירד גשם. מתכונים פופולריים נוספים מגדירים הורדה אוטומטית של סרטוני יוטיוב שהמשתמש עשה להם לייק או קבלה אוטומטית של מייל בכל פעם שאלבום נוסף לרשימת האלבומים להורדה בחינם באמזון. האתר של IFTTT מסודר בצורה נוחה וכבר כולל תמיכה ומתכונים זמינים לעשרות שירותים פופולריים.

 

שנה וחצי לאחר ההשקה, המייסד טיבטס הוא לא היחיד שמאמין בכלי להגדלת הפונקציונליות שיצר: כיום מבוצעות בעזרת IFTTT מיליון פעולות ביום, נתון שכבר סייע למקימיו לגייס 1.5 מיליון דולר מקרנות כמו גריילוק פרטנרס, שבעבר השקיעו בהצלחות כמו אינסטגרם.

 

תזכורת: השבוע לא ביקרת במכון כושר

 

אבל לא רק סטארט־אפים קטנים עובדים על פיתוחים שמשלבים בין מקורות שונים בצורה חכמה, והפריחה של התחום לא נעלמה מעיניהן של ענקיות הטכנולוגיה. מוטורולה, לדוגמה, מציעה עם חלק ממכשירי האנדרואיד שלה אפליקציה בשם Smart Actions, שמציעה בין היתר אפשרויות לקבוע את צלצול המכשיר לפי המיקום שבו נמצא המשתמש. סוני מציעה יישום בשם LiveWare Manager, שמאפשר תיאום חכם בין מכשירי סמארטפון לאביזרים נלווים. האפליקציה של סוני זמינה גם למכשירי אנדרואיד אחרים, ואפשר להגדיר בה שתוכנת המוזיקה תתחיל לפעול בכל פעם שמחברים אוזניות.

 

 

ד"ר לימור לחיאני, מיקרוסופט: הכוונה היא לבטל את ההפרדה בין האינטרנט למובייל, וליצור כלי אחד שמקשר בלי אפליקציות שונות ומחבר לעולם האמיתי" ד"ר לימור לחיאני, מיקרוסופט: הכוונה היא לבטל את ההפרדה בין האינטרנט למובייל, וליצור כלי אחד שמקשר בלי אפליקציות שונות ומחבר לעולם האמיתי"

 

מיקרוסופט, בעזרת כלי שנבנה במרכז הפיתוח שלה בישראל, השיקה לפני כחודשיים את on x, שלדברי ד"ר לימור לחיאני, מנהלת צוות הפיתוח של המוצר, הוא המשך טבעי לאחד מתחומי העיסוק המרכזיים של הצוות המקומי. "כבר שנתיים שאנחנו עוסקים בפרסונליזציה ואוטומציה, מחפשים תסריטים וחיבור לעולם האמיתי", היא מסבירה בראיון ל"כלכליסט". "עשינו דברים דומים במנוע החיפוש בינג ובווינדוס פון, ולפני כמה חודשים התחלנו בפיתוח של on x, שזמין כרגע לאנדרואיד". כבר עכשיו מאפשר הכלי המיקרוסופטי הגדרה של מספר גדול של פעולות אוטומטיות, החל מ"הצג לי את ההורוסוקופ היומי מדי יום בתשע" ועד "הזכר לי ללכת למכון הכושר אם לא ביקרתי בו שלושה ימים ברציפות".

 

השליטה על on x נעשית דווקא באמצעות אתר אינטרנט שבו משתמשים יכולים גם לכתוב מתכונים משלהם, בתנאי שהם שולטים בג'אווה סקריפט, או פשוט להשתמש במתכונים קיימים או לשנותם. אל האתר מתחברים באמצעות חשבון הפייסבוק והמתכונים שנוצרים בו מועברים אל המכשיר הסלולרי.

 

לחיאני אומרת כי "אנחנו רוצים להקים קהילת מפתחים ולתת לאנשים להתפרע. עד עכשיו כבר ראינו כמה שימושים מקוריים, כמו משתמש שהגדיר שהסמארטפון ייצא מנעילה ויקפיץ הודעה ברגע שיש עדכון בפורומים שאליהם הוא מנוי, ועד מישהו שהגדיר שאם הסוללה יורדת מתחת לאחוז מסוים יישלח SMS אוטומטי לאשתו, וכך היא לא תדאג אם הוא לא זמין". משתמש זריז אף פתח אתר בשם onxmarket.com שבו מוכרים 'מתכונים' לאפליקציה, בעיקר בסכום נמוך של חצי דולר.

 

לחיאני אומרת שלאפליקציה, שמופצת ללא תשלום למכשירי אנדרואיד, נרשמו כבר יותר מ־50 אלף הורדות. "הכוונה היא לבטל את ההפרדה בין האינטרנט למובייל, וליצור כלי אחד שמקשר בין אפליקציות שונות ומחבר לעולם האמיתי".

 

בשלב זה, מסבירה לחיאני, "אנחנו בעיקר מתעניינים בקבלת פידבק ראשוני ממשתמשים, ובעתיד נוסיף עוד פונקציות המתבססות על מה שאנשים מבקשים מאיתנו. למשל, שהסמארטפון יתחבר לרשת WiFi ספציפית כשאני במקום מסוים כי היא מספקת את הקליטה הכי טובה, או שהמכשיר יידע לבצע פעולות מסוימות על פי התנועה שלי, כך שאם אני נוהגת ברכב, הסמארטפון יידע לדחות אוטומטית שיחות טלפון באמצעות SMS".

 

כפי שניתן להבין מדבריה של לחיאני, היכולות של האפליקציות כיום הן רק קצה הקרחון לעומת שימושים עתידיים שלהם, שיכולים לחרוג בהרבה מגבולות הסמארטפון. "הראייה לרחוק שלנו כוללת שילוב עם מערכות אחרות, כחלק מהחזון של חיבור מכל מקום. כרגע on x עונה רק על אספקט אחד, שהוא חלק מהחלומות הגדולים שלנו ושל מיקרוסופט".

 

גם טיבטס מ־IFTTT חושב שהם רק בתחילת הדרך: "אנשים מבקשים שנחבר אותם לקולר של הכלב ואני אומר להם 'זה יקרה, פשוט חכו בסבלנות עד שנהיה מסוגלים לבצע את זה'. המטרה שלנו למעשה היא לשמש כדבק שבין העולם הפיזי לדיגיטלי". ופנט מטאסקר מסביר: "כבר היום אנשים משתמשים באפליקציה כדי לשלוט במערכות חשמל ביתיות באמצעות תוספים מיוחדים שבנו, ולמעשה האפליקציה מתאימה לכל מכשיר שמתחבר לחשמל. כרגע נראה שהסמארטפון הוא הכלי המתאים ביותר לשליטה כוללת בזכות התכונות שלו: אין עוד כלי שיודע היכן אתה נמצא, מבחין בתנועה שלך, יכול לשמוע אותך מדבר וכולל גם חיבור לאמצעים כמו מייל ו־SMS".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x