$
חדשות טכנולוגיה

חוקרים מנאס"א ומתל אביב יצרו את החיבור האלחוטי המהיר בעולם

החוקרים, ובהם פרופ' משה טור, הצליחו לשדר מידע במהירות של 2.5 טרה-ביט לשנייה - מהיר פי מיליון מרוב רשתות הסלולר. טור ל"כלכליסט": "זה קטן עלינו, נעשה הרבה יותר"

הראל עילם 16:2126.06.12

קבוצת חוקרים ממעבדות נאס"א, אוניברסיטת דרום קליפורניה ואוניברסיטת ת"א הצליחה להפעיל את החיבור האלחוטי המהיר ביותר אי פעם – הם שידרו נתונים במהירות של 2.5 טרה-ביט לשנייה. החוקרים ציינו כי המהירות האדירה מאפשרת באופן תיאורטי להעביר 7 סרטי בלו-ריי מלאים בשנייה אחת.

 

קבוצת החוקרים, בראשות פרופסור אלן וילנר מאוניברסיטת דרום קליפורניה, כללה גם את פרופסור משה טור מהפקולטה להנדסת חשמל באוניברסיטת ת"א. הוא היה מעורב בפיתוח הקונספט ובתמיכה הטכנית. "2.5 טרה-ביט זה קטן עלינו", אמר טור ל"כלכליסט", "היינו יכולים לעשות הרבה יותר ונעשה הרבה יותר. לא התקרבנו לגבול ולא סיימנו שם".

 

אבל גם כך, החיבור שיצרו החוקרים מהיר פי מיליון מרוב רשתות הסלולר הקיימות, פי 3,000 מהחיבור האלחוטי הנסיוני המהיר ביותר כיום, ופי 40 מ-WiGig - התקן החדש לנתבי WiFi שאמור לתמוך במהירויות של עד 60 גיגה-ביט לשניה וייכנס לתוקף בשנה הבאה.

 

מערבולת של מידע

 

רשתות אלחוטיות מתקרבות בימים אלו לשיא תעבורת המידע האפשרי, על פי חוקי הטבע. חוקרים העריכו כי מהירות של מאות מגה-ביט לשניה הוא כנראה הגבול האפשרי לרשת סלולר אלחוטית המונית. שידור אלחוטי תלוי כיום בגובה התדר שבו היא משתמשת – ככל שהתדר גבוה יותר, המידע בשידור דחוס יותר, אבל טווח השידור מצומצם וההפרעות רבות. תדרים נמוכים יכולים לשדר למרחקים גדולים – אבל לדחוס פחות מידע.

 

התוצאה היא שיש ביקוש רב לתדרים שהם גם גבוהים מספיק לשידור מידע באופן מהיר, וגם מסוגלים לעבוד בטווח של עשרות קילומטרים. התחרות סביב הספקטרום הפנוי עזה, וחוקרים העריכו בטריליוני דולרים את שווי התדרים הנמצאים בידי תחנות הטלוויזיה והרדיו בארה"ב.

 

החיבור שיצרו החוקרים מהיר פי מיליון מזה שמציעות רוב רשתות הסלולר הקיימות החיבור שיצרו החוקרים מהיר פי מיליון מזה שמציעות רוב רשתות הסלולר הקיימות צילום: אי אף פי

 

החוקרים הצליחו לעקוף את הבעיה על ידי יצירת "מערבולת" – במקום לשדר מידע בתדר אחד, הם משדרים מידע במספר תדרים בו זמנית, תוך שימוש בטכניקה המכונה "סיבוב". רשתות אלחוטיות משתמשות בטכניקת עיקול השידור במשך עשרות שנים – אבל עד כה, הן "סובבו" את השידור על ציר אחד בלבד. הפעם, החוקרים עשו זאת סביב שני צירים בו זמנית, מה שמאפשר דחיסה גבוהה הרבה יותר של מידע. מדובר בטכניקה שהאפשרות להשתמש בה הוכחה במעבדה רק לפני מספר חודשים.

 

הניסוי השתמש ב-8 קרניים בתדרים של אור נראה למרחק של מטר, שסובבו בצורה המזכירה מערבולת. החוקרים טוענים שאם הטכנולוגיה תפותח, היא יכולה לשמש לתקשורת לטווח קצר-בינוני (עד קילומטר) או להעברת מידע מהיר במיוחד בין לוויני תקשורת. בתיאוריה, ניתן להמשיך ולדחוס את השידור למידע עד אינסוף, עם אלפי קרניים המעוקלות אחת סביב השניה – כאשר הגורמים המגבילים היחידים יהיו המרחק וכוח העיבוד.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x