פייסבוק מציגה: החברים הופכים למנויים
הרשת החברתית תאפשר למפתחים לגבות דמי מנוי חודשיים - מהלך שיאפשר לזינגה ולחברות מדיה להציע לגולשים תוכניות חדשות בתשלום. המטרה: ליצור מקורות הכנסה חדשים
16:33
20.06.12
פייסבוק מרחיבה את אפשרויות התשלום שהיא מציעה למפתחים ולחברות מדיה, ומוסיפה אפשרות של גביית דמי מנוי חודשיים - בדומה לגוגל ולאפל. הרשת החברתית הודיעה על כך אתמול (ג') למפתחים, לאחר שעד כה אפשרה למשתמשים לבצע רק רכישות חד־פעמיות בעזרת קרדיטס, הכסף הווירטואלי שהשיקה בגרסת בטא ב־2010.
החל ביולי הקרוב, מפתחי אפליקציות יוכלו להציע למשתמשים תוכניות מנויים. כך למשל, מפתחות משחקים כמו זינגה יוכלו לאפשר לשחקנים לקבל פרס אקראי אם יצרפו לתוכנית חברים בתשלום, ומגזינים ועיתונים יוכלו להציע לקוראים גישה לתכנים. שתי חברות משחקים, זינגה ו־Kixeye, כבר החלו לבחון תוכניות מנויים.
בנוסף, פייסבוק זונחת את המותג פייסבוק קרדיטס ואת הכסף הווירטואלי שלה. מדובר בשינוי שיקרה בהדרגה, במהלך החודשים הקרובים. בעוד שהעסקאות עדיין יתבצעו דרך אותו מערך תשלומים והחברה עדיין תגבה עמלה של 30% על כל תשלום, כפי שמקובל גם אצל המתחרות שלה, הסכומים יופיעו כעת במטבע המקומי של המשתמש ולא במטבעות קרדיטס. על פי דו"חות פייסבוק, 17% מהכנסותיה מגיעות מרכישות דרך מערך התשלומים שלה.
לרשת החברתית יש היסטוריה קשה עם קרדיטס: היא הכריזה על מותג הכסף הווירטואלי לראשונה ב־2009, אבל חברות כגון זינגה, שהיא עדיין אחד ממקורות ההכנסה הגדולים ביותר של פייסבוק, הביעו התנגדות למהלך - במיוחד לאור ההחלטה של פייסבוק לחייב את כל המפתחות להשתמש במערך התשלומים שלה ולהפריש לה עמלה בגובה 30% מכל עסקה. זינגה אף איימה להעביר את כל משחקיה מחוץ לרשת החברתית ולהקים רשת משלה, שמוקדשת למשחקים.

משחק פוקר מבית זינגה. עשויה להרוויח מהמלךצילום מסך: Facebook
רוצים מפרסמים חדשים
הנכונות של פייסבוק לזנוח את המותג שהיא בנתה, אחרי שעברה איתו לא מעט ייסורים וקשיים, מראה את הלחץ שבו נמצא מארק צוקרברג ליצירת מקורות הכנסה חדשים.
בעבר, החזון של פייסבוק היה ליצור מטבע וירטואלי אחד שיהיה שימושי בכל השירותים המוצעים ברשת החברתית, ואולי אף בחנויות ובשירותים חיצוניים, שיתחרה בשירותים כמו PayPal או שירות התשלומים של גוגל. אבל למרות העלייה הקבועה בהכנסותיה של פייסבוק ממערך התשלומים שלה, קשה להגיד שקרדיטס הצליח לחדור כמותג. עכשיו, כשהיא מוותרת עליו, קשה גם לחשוב שפייסבוק עדיין בונה על אותו החזון. בעוד שפייסבוק עדיין יכולה להיות מתחרה לשירותי תשלום מקוונים, הוויתור על המותג מראה שהיא כנראה פונה לכיוון אחר.
והכיוון הזה הוא, ככל הנראה, הרצון לחזר אחרי מפרסמים חדשים, מפתחים המעדיפים להשתמש בכסף וירטואלי משלהם וספקי תוכן כמו מגזינים ועיתונאים, שעכשיו גם יוכלו להציע את התכנים שלהם דרך פייסבוק. כבר היום שירותי וידיאו־מוזיקה כמו ספוטיפיי ונטפליקס וכן עיתונים כגון "הוושינגטון פוסט" עובדים היטב בתוך הרשת החברתית, וחברת האחים וורנר השיקה אפשרות לצפייה בסרטים בתוך פייסבוק.
המטרה של הרשת החברתית תמיד היתה להשאיר את המשתמשים מחוברים כמה שיותר לאתר ולרשת התוכן שלה, ואין דבר טוב יותר עבורה מאשר שמשתמשים יוכלו להתחיל לקרוא מאמרים ולצפות בסרטים כשהם כבר בתוך פייסבוק. עבור גופים כאלה, שמחפשים אפשרויות לגבות תשלום מגולשים, שילוב מנוי חודשי הוא צעד משמעותי.
פייסבוק אף הודתה בבעייתיות של המודל הקיים שלה: רוב מפתחי המשחקים הציעו כסף וירטואלי משלהם, כמו זינגה, בעיקר כדי לדאוג שהשחקנים יישארו בתוך חבילת המשחקים שלהם. התוצאה הסופית היא שמשתמשים רכשו באמצעות קרדיטס את הכסף הווירטואלי של החברות, דבר שרק יצר עוד שכבה של סיבוך.


