$
אפליקציות

מה האפליקציה הישראלית MeZeZe יודעת עליכם?

מכתב שרשרת מזהיר שהאפליקציה לזיהוי שיחות נכנסות שואב את ספר הטלפונים של המשתמש - אך בדיקת "כלכליסט" מעלה חשש אחר, הנוגע דווקא למי שאינם משתמשים ב-MeZeZe

עומר כביר 10:3422.03.12

מכתב שרשרת חדש מעורר בימים האחרונים מיני-פאניקה בקהילת הגולשים המקומית. במוקד המכתב, ככל הנראה מזכר פנימי של משטרת ישראל שלא היה אמור להגיע לידי הציבור, עומדת אפליקציה ישראלית בשם MeZeZe.

 

האפליקציה יודעת להציג בפני מקבל שיחה את זהות המתקשר, גם אם זה לא מופיע ברשימת אנשי הקשר שלו – על סמך מאגר המידע שלה. MeZeZe, מזהיר החתום על המכתב, "מעתיקה את ספר הטלפונים שלכם לאינטרנט, למאגר מידע שיוצר חדירה חמורה לפרטיות. ראו הוזהרתם מהתקנת אפליקציה זו".

 

פרטיות, אינטרנט ועוד אזהרה של המשטרה? אין פלא שהמכתב עורר סערה ולחץ בקרב המקבלים אותו. אבל החשש מהאפליקציה, אף שהוא במקומו, מופנה לכיוון הלא-נכון: לא חסרות אפליקציות ששואבות את ספר הכתובות של המשתמש לצורך פעילותן. סקייפ, ווייבר, פייסבוק, טוויטר – כולן עושות זאת, בצורה מאובטחת ובידיעת המשתמש. זה גם המצב ב-MeZeZe, שדורשת הסכמה פעילה לפני העלאת ספר הכתובות לרשת.

 

החשש האמיתי צריך להיות דווקא של משתמשים שמעולם לא הורידו ולא מתכוונים להוריד את האפליקציה. ברגע שמשתמש מאשר להעלות את ספר הכתובות שלו למאגר המידע של MeZeZe, כל השמות ומספרי הטלפון של חבריו נכנסים למאגר, והם יכולים להיות מוצגים, בעיקרון, גם למשתמש אחר, שאינו מכיר אישית את מי שהעלה את ספר הכתובות או את חבריו.

 

"פעולה לגיטימית" או פגיעה בפרטיות?
MeZeZe MeZeZe

 

בשיחה עם "כלכליסט" טען יורם ארגמן, מנכ"ל MeZeZe ואחד ממייסדיה, שאין שום בעיה בצורת פעילות זו, והיא אף נעשתה בהתאם לחוות דעת משפטית. "אני לא מציג את המידע שמועלה ולאף אחד אין גישה חופשית אליו", הוא הסביר. "משתמש לא יכול להתחיל לחפש במאגר המידע שלנו. שם המשתמש מוצג רק אם יש שיחה נכנסת ורק בעת הצלצול עצמו. אם השיחה לא נענתה, כבר אי-אפשר לראות מי התקשר. זה לגיטימי".

 

לדברי ארגמן, "הבעיה היחידה היא שהקדמנו את זמננו. זה הולך להיות משהו עולמי וזה ידבר לכל העולם. כבר הורידו אותנו ב-127 מדינות, אנחנו רושמים כמעט 800 הורדות ביום ויש בסביבות חצי מיליון שיחות ביום".

 

ואולם, מומחי פרטיות לא מסכימים שאין שום בעיה. "על פניו, ספר טלפונים יכול להיחשב מאגר מידע", אמר ל"כלכליסט" עו"ד יהונתן קלינגר. "ברגע שאתה מעביר את ספר הטלפונים שלך לבן אדם אחר, וזה לא משנה באיזה אופן, זו פגיעה בפרטיות. העברה משמעותית של מאגר כזה עלולה להיות פגיעה מובהקת יותר בפרטיות, ומי שהיו אחראים הם לא רק המפתחים אלא גם הלקוחות שהשתמשו באפליקציה ושיתפו את ספר הטלפונים שלהם עם כל העולם, כי הם לא קיבלו את ההסכמה של המשתמשים".

 

ארגמן, בתגובה, טוען שלפי חוות הדעת המשפטית שקיבלה החברה אין בפעילותה שום פגיעה בפרטיות. "אנחנו לא מאגר מידע, והפעילות שאנחנו עושים לא מצריכה רישום בתור מאגר מידע", הוא קבע.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x