$
הנפקת פייסבוק

ראיון "כלכליסט": האיש שלא חיכה לתשקיף של פייסבוק

ג'וזף גרינקורן, ברוקר ניו יורקי וסוחר במניות פייסבוק, כבר גלגל מאות מיליוני דולרים עוד לפני שהרשת החברתית הונפקה בצורה רשמית. בראיון בלעדי עם "כלכליסט" הוא אומר: "חצי ממניות פייסבוק כבר מסתובבות בשוק הסחר הפרטי"

הראל עילם 11:2105.02.12

ההנפקה הפומבית של פייסבוק אולי תיזכר כאחד האירועים הפיננסיים הגדולים של 2012, אבל קרנות ההון סיכון ובנקי ההשקעות לא ממש המתינו לה. בשקט בשקט, מתחת לאף הרגולציה, מתנהל כבר חודשים ארוכים מסחר ער במניות הרשת החברתית הגדולה בעולם.

 

בשנים האחרונות, תחום הסחר במניות של חברות פרטיות תפס תאוצה — בעיקר בזכות ההתקדמות המהירה בטכנולוגיות אינטרנט ותקשורת. הבורסה, שבעבר היתה המרכז של כל הסחר בחברות, החלה לאבד מבכירותה לטובת אתרים כמו SecondMarket ו־SharesPost, שמאפשרים לסוחרים לקנות ולמכור מניות של חברות שעדיין לא עברו הנפקה. ב־2011, אתר SecondMarket ביצע עסקאות בשווי 558 מיליון דולר. לפי ההערכות, פייסבוק היתה אחראית לשליש מהיקף העסקאות שנעשו באתר.

 

שוק שמגלגל מיליארדי דולרים מדי שנה

 

אחד מהשותפים למהפכה הזו הוא ג'וזף גרינקורן — אדם שכנראה אף פעם לא שמעתם עליו בהקשר של פייסבוק. גרינקורן (38), איל הון ומנהל משכנתאות יהודי־אמריקאי, מבצע עסקאות של מאות מיליוני דולר בשנה במניות החברה הנחשקת — עוד לפני שהונפקה. בראיון בלעדי ל"כלכליסט" מספר גרינקורן, אחד מהסוחרים הגדולים בעולם במניות פייסבוק: "שוק הסחר במניות פייסבוק עצום. הוא מגלגל מדי שנה מיליארדי דולרים. מיליארדים רבים. אנשים לא מבינים עד כמה הוא גדול. יחד עם מניות כמו טוויטר, כל שוק המניות הפרטיות מגלגל עשרות מיליארדים מדי שנה".

 

 

ג'וזף גרינקורן ג'וזף גרינקורן צילום: עמית שעל

 

לפי הערכתו של גרינקורן, כמחצית מכל מניות פייסבוק — 1.2 מיליארד מניות, לפי שווי מוערך כיום של 40 מיליארד דולר — נסחרו בתקופה זו או אחרת, חלקן מספר פעמים. והסיבה לכך ברורה: פייסבוק היא מניה שרושמת ביצועים מדהימים, ולקוחותיו הראשונים של גרינקורן אמורים לרשום רווח של 100 אחוז בתוך פחות משנתיים.

"בזמן בועת הדוטקום, היו מאות חברות להשקיע בהן", אומר גרינקורן. "חלק לא שרדו, וחלק כמו AOL הפסידו המון כסף. אבל חלק גם הרוויחו. היום, אין לך כמעט חברות להשקיע בהן. יש לך רק את פייסבוק, וכולם רוצים להחזיק במניות פייסבוק".

 

"לא כולם יכולים לחכות עד להנפקה"

 

גרינקורן מספר כי ההיכרות שלו עם שוק המניות הפרטי החלה לפני כשנה וחצי, אחרי שקיבל פנייה מחבר יועץ השקעות, שביקש ממנו שיסייע לו למכור כמות גדולה של מניות פייסבוק עבור לקוח אנונימי. "אמרתי לו — תן לי כמה ימים, אבדוק אם בכלל יש עניין. מהר מאוד הבנתי שהביקוש עצום. חזרתי אליו וביקשתי ממנו להתקדם. אז גיליתי מי המוכר". לפי גרינקורן מדובר באחד מהמייסדים של פייסבוק, שרצה למכור כ־10 מיליון מניות. העסקה יצאה לפועל לאחר כארבעה חודשים, תמורת 20 דולר למניה. זאת היתה עסקת מניות פייסבוק הראשונה והגדולה ביותר של גרינקורן. הדבר רק עורר את תאבונו. הוא מספר כי מאז אותה עסקה, הוא השלים מספר עסקאות נוספות בשווי מאות מיליוני דולרים.

 

למה אנשים מכרו את המניות שלהם בפייסבוק, ולא המתינו להנפקה?

 

"כי לא כולם יכלו להמתין. יש עובדים בפייסבוק שקיבלו אופציות לפי שווי מסוים. אבל מאז המניה עולה ועולה, והם צריכים לשלם מס על זה. לא כולם יכולים להרשות את זה לעצמם. אז הם מוכרים חלק".

 

מי הלקוחות שלך?

 

"אני לא עובד על עסקאות עם פחות ממיליון מניות. זה יוצר עסקאות של עשרות מיליוני דולרים, וזה כמובן מגביל מאוד את רשימת הלקוחות. בשוק הזה יש הרבה רמאים. אין כל כך הרבה אנשים, או קבוצה של אנשים, שיש להם מיליון מניות של פייסבוק. מתוך הרשימה הזאת, בנקים ענקיים לא צריכים אותי, יש להם מנגנונים משלהם. אני עובד במקום זאת עם קרנות גידור, קרנות ההון סיכון, בנקי בוטיק, מיליארדרים. אנשים שרוצים להחזיק בפייסבוק. כמו בעלי קבוצות ספורט, למשל. אני קונה את המניות בעיקר מהמשקיעים הראשוניים, אנשים שהשקיעו בפייסבוק בזמן הסיד, אז המניה נסחרה תמורת דולר או שניים".

 

ואיך מתבצעת העסקה?

 

"אני מקשר בין מוכר וקונה. אני לא סוחר במניות בעצמי, אין לי מניות בפייסבוק. אבל אילו לא עסקאות קלות בכלל. זה תחום תזזיתי, ואילו עסקאות מאוד מורכבות, לעתים קרובות עם הרבה מאוד מוכרים וקונים. לא כל עסקה יוצאת לפועל. מתוך מאה עסקאות שתיווכתי בהן, רק תריסר הושלמו. רוב מניות פייסבוק שנסחרות הן מניות B, זה אומר מניות שאי אפשר לסחור בהן יותר מפעם אחת. אז מה שצריך לעשות זה לארגן קבוצות רכישה וחברות בערבון מוגבל, דרכן ניתן להעביר את השליטה במניות".

 

קשה למצוא אנשים אמינים?

 

"בהחלט. אני כל הזמן מסנן. התחלתי לדרוש מכל הלקוחות מסמכים כמו תוכנית עסקית והוכחת שווי ערך. באחד המקרים דיברתי עם אדם מאוד אמיד מסין, הבעלים של חברת פרחים ענקית וביקשתי ממנו הוכחת שווי ערך. כתגובה, קיבלתי ממנו מסמך מלא בתיקונים, פונטים שונים, עשרות חתימות שונות, ומחיקות בטיפקס. כמובן שסירבתי לעסקה".

 

"במקרה אחר", אומר גרינקורן, "עשיתי עסקה בשיתוף ברוקר אחר. חלק מהמסמכים שצריך לחתום עליהם הם מסמכי האופציות של פייסבוק. העברתי את המסמך חתום וכמה ימים לאחר מכן התקשר אלי המוכר ושאל אותי עד כמה אני מכיר טוב את הברוקר, שותפי לעסקה. התברר שהברוקר האחר פשוט לקח את המסמך שאני שלחתי לו, מחק את השם שלי בעט, וכתב את השם שלו. לא מספיק שניסה לעקוף אותי, הוא גם עשה את זה בצורה הכי מרושלת שאפשר".

  

מה הבעיה בסחר פרטי במניות?

 

"הרי אין לך בורסה, והמחיר יכול להשתנות כל יום. פייסבוק יכולה להשיק מחר פיצ'ר חדש והמוכר יבוא ויבקש עוד דולר למחיר המניה. והקונה יסרב. אין עסקה שבה המחיר לא משתנה כמה פעמים. לוקח שבועיים עד שכולם עוברים על כל המסמכים החוקיים, ועד אז המחיר יכול להשתנות שלוש פעמים. זה הדבר הכי קשה בעסקאות האלו. גם המוכרים וגם הקונים כועסים כל הזמן".

 

מה עושים במקרים האלו?

 

"אין דרך מיוחדת להתמודד עם זה. מדובר בעסקאות של עשרות מיליוני דולרים. לא משנה מה תעשה כברוקר, בסוף זה לא אתה, זה המחיר. אבל הכוח של מניית פייסבוק מדהים. גם אם מישהו אמר לא, והיו כאלה, הם תמיד חוזרים ומנסים לקנות חודשיים אחר כך. זה מוצר שלא יושב על המדף".

 

"חייבים להיות כל הזמן עם האצבע על הדופק. לפני כמה חודשים הייתי בביקור בארץ, ופגשתי עם החברה הישראלית שלי. אבל כמה שעות לאחר שנחתי בארץ, שמעתי שעסקה שחשבתי שנפלה כן יוצאת לפועל, ומיהרתי לעלות על טיסה חזרה".

 

איך החברה קיבלה את זה?

 

"אנחנו כבר לא ביחד", הוא צוחק, "היא נפרדה ממני".

 

ותמיד יש ביקוש למניות פייסבוק?

 

"דווקא לא תמיד. היה שיהוק קל לפני כמה חודשים, באוקטובר־נובמבר. פייסבוק המשיכה לדחות את ההנפקה ואנשים היו מודאגים ושאלו "מה הם מסתירים". גם משבר היורו באירופה השפיע. אז היה קשה למכור גם לפי שווי של 29 דולר למנייה. היום היא כבר נסחרת ב־35 דולר".

 

וכמה אתה גובה על העסקאות?

 

"אני לוקח עמלה, לרוב בגובה 5%".

 

אם יש סחר כל כך נרחב במניות פרטיות, למה בעצם צריך הנפקה?

 

"יש הרבה סיבות. הכסף הגדול נמצא עדיין בידי בציבור. ומשקיעים רוצים גם לעשות את האקזיט שלהם. אי אפשר לדגור על זה כל הזמן. השוק הפרטי הוא מאוד בעייתי. הוא מלא בדיסאינפורמציה. אני אתן דוגמה: קשה מאוד למצוא מוכרים אמיתיים. על כל עשר פניות שאני מקבל, רק אחת אמיתית. יש אנשים שרוצים לקנות "עשרות מיליוני מניות" אבל אין להם גרוש. יש כאלו שרוצים למכור מניות אבל אין להם כלום. כל שיחה אני פותח ושואל: "ואתה מכיר את מחזיק המניות בעצמך? באופן ישיר? אני יכול לשאול עשר פעמים וכל פעם יגידו לי — כן, כן, כן. בסופו אני מגלה שזה מישהו שמכיר מישהו שמכיר מישהו. זה כל כך הזמן ככה. השוק רק נהיה מסובך כל הזמן".

 

איך ההנפקה תשפיע על העסקים?

 

"ההנפקה תשפיע, אבל התשקיף לא — הוא רק יעזור לעסקים. עד ההנפקה יעברו עוד חודשים, ואלו יהיו חודשים בהם קונים שפעם היססו להשקיע בחברה ירצו לבוא לשוק, וחודשים שבהם חלק מהמוכרים ינסו למכור את המניות שלהם לפני ההנפקה. למוכרים שהולכים להרוויח מיליונים באופציות, לא תמיד משתלם להמתין עד להנפקה בשביל להרוויח מעט יותר. בטווח הארוך, תמיד שחשבנו שאי אפשר למצוא לחברה תחליף, ואז הגיע תחליף. זה יקרה לכל חברה. גם מייספייס פעם הייתה הדבר הגדול ביותר והיא נעלמה. דיברו על מיליארדי דולרים ואז היא נמכרה מחדש מספר פעמים. אבל יש לפייסבוק המון משתמשים. היא תהיה איתנו עוד הרבה זמן. מה יהיה עוד 10 שנים אני לא יודע, אבל בשנתיים הקרובות, מצבה בטוח".

 

סוחר מגיל 12, הקים בנק משלו בגיל 22

 

גרינקורן מספר כי נכנס לתחום כבר כילד. הוא גדל בברוקלין, ולמד בישיבה. כבר בגיל 12, כאשר שהה במחנה קיץ ליד ניו יורק, הוא היה מוכר את השוקולדים שאחותו שלחה לו לילדים האחרים. בגיל 22 הוא הקים בנק משכנתאות קטן, שהתרחב לבסוף לרשת בנקי בוטיק ולבסוף הפכה לחברת השקעות בשם Morris Group, על שם אביו המנוח.

 

אבל אז, לפי גרינקורן, הגיע המשבר הכלכלי הגדול, ובמיוחד בועת המשכנתאות בארצות הברית. "כל מה שהיה בסדר, הפך לרע. כל מה שהיה רע, הפך לרע יותר. ולי הייתה כבר חברה מסודרת בארצות הברית, שלא הייתי צריך לנהל מדי יום. אז התחלתי לבקר יותר בישראל. תמיד היה לי מקום חם בלב לישראל". לגרינקורן יש היום דירה בתל אביב, ומ־2008 הוא גם משקיע במספר חברות ישראליות. "השקעתי הרבה בארץ. אני מאוד מאמין בשוק הישראלי".

 

לישראלים יש נוכחות בשוק הזה?

 

"לא. אין כמעט שום תנועה בשוק הישראלי, וזה מאוד מצער אותי. לפעמים יש פניות מגופים גדולים בארץ, אבל מעטים מוכנים לשים עשרות מיליוני דולרים. בדרך כלל, רק בארצות הברית מוכנים להמר ככה על חברה שהיא עדיין פרטית, שלא יודעים עליה כלום".

 

לכתבה באנגלית לחץ כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x