$
מכשירים ומדריכים

דוקטור אייפון: כך יוכל הסמארטפון להחליף את הרופא

המהפכה הבאה בתחום אפליקציות הסלולר תאפשר למכשיר הנייד למדוד לחץ דם, לאבחן מחלות, לבצע בדיקות מורכבות ואף לשלוח את התוצאות לגורם המטפל. "בסמארטפון יש רכיבים חכמים שאפשר לנצל", מסבירים המפתחים, "והכי חשוב: לא צריך ללמד אנשים איך להשתמש בו"

עומר כביר 11:4610.01.12

בעתיד הלא רחוק תיחסך מאיתנו הטרחה של לרוץ עם ילד בעל חום גבוה למוקד רפואי. כל שנצטרך הוא גאדג'ט קטן המתקשר עם הסמארטפון שלנו, סורק מדדים שונים בפעילות הגוף, ומשדר אותם למכשיר הסלולרי. הסמארטפון כבר ינתח את הנתונים שקיבל ויידע להציג אבחון ראשוני ויעיל.

 

החזון הזה יוכל להתממש כבר בשנתיים הקרובות, וניצנים ראשונים שלו זמינים וקיימים בשוק כבר היום - והכל בזכות הסמארטפונים. אלה יהוו גם רכיב מרכזי במהפכה בטיפול הרפואי, שיכולה לשנות את הדרך שבה אנחנו עוקבים אחר בריאותנו.

 

מכשירים ביתיים המנטרים מדדי גוף שונים כמו לחץ דם, אק"ג, חום או משקל אינם חדשים, אבל הכנסת הסמארטפון למשוואה מספקת יכולות שלא היו בנמצא קודם לכן: יחידת עיבוד מרכזית המאפשרת ריכוז וניתוח של הנתונים, זיכרון המאפשר יצירת תיק רפואי שמתעדכן תמיד, קישור מיידי למוקדים רפואיים ועוד.

 

תיק רפואי באייפון

 

אחת החברות שזכו להצלחה בפיתוחיהן בתחום זה היא שחל הישראלית. החברה מוכרת לרוב הציבור בארץ בזכות לחצני המצוקה ומוקד החירום לחולי לב שלה. אבל במקביל, החברה היא גם מפתחת של מכשירי אבחון רפואי, בעיקר בתחום הלב.

ארז אלראי, מנכ"ל משותף בשחל. "ה-Smart Heart מקטין את זמן ההמתנה לצנתור מ-80 דקות לרבע שעה" ארז אלראי, מנכ"ל משותף בשחל. "ה-Smart Heart מקטין את זמן ההמתנה לצנתור מ-80 דקות לרבע שעה" צילום: עמית שעל

 

בשנה שעברה, במסגרת תחרות הסטארט־אפים הנחשבת TechCrunch Disrupt, חשפה החברה את הפיתוח החדש שלה בתחום — Smart Heart, מכשיר לביצוע סריקת אק"ג מלאה, המתחבר אל הסמארטפון. מדובר בחגורה שמצוידת באלקטרודות שאותה כורך המשתמש סביב החזה, המבצעת את הסריקה ומעבירה את הנתונים באמצעות בלוטות' לאפליקציית אייפון או אנדרואיד מיוחדת. משם יכול המשתמש לשדר את הנתונים בדחיפות למוקד הרפואי של שחל, לשלוח אימייל לרופא, לשמור אותם לשימושו האישי ועוד. שחל לא הגיעו באותה תחרות לשלב הגמר.

 

"מכשיר האק"ג הראשון שפיתחנו עבד על בסיס הטלפון הקווי המיושן", אומר ל"כלכליסט" ארז אלראי, מנכ"ל משותף בשחל לצד אחיו יריב. בשנים שלאחר מכן פיתחה שחל מכשירים המסוגלים לבצע אק"ג מלא באיכות של בית חולים, ומאוחר יותר גם כאלו הכוללים יכולות תקשורת סלולרית המשדרים את התוצאות ישירות למוקד. לפני כארבע שנים, בסמוך לחשיפת האייפון הראשון, מיהרו בחברה להבין את המהפכניות שלו - והחלו לפתח מכשיר אק"ג המותאם לעבודה עם הסמארטפון של אפל.

 

אלראי טוען שלסמארטפון יתרונות משמעותיים בביצוע הפעולה. "קודם כל, הנתונים המוצגים הולכים למשתמש. הוא לוקח אחריות על הרפואה שלו ויכול להחליט שהוא שומר תיק רפואי של האק"ג שלו, שאותו הוא מעביר לרופא במקרה הצורך", הוא מסביר. "המכשיר מאפשר חיסכון אדיר בזמן, ומאפשר להציג בבית החולים בדיקה שביצעת בעצמך. בדרך כלל, מהרגע שאדם הגיע לחדר מיון עם אוטם בשריר הלב עד שהוא ייכנס לצנתור, עוברות בממוצע 80 דקות. למה? כי עושים אק"ג ועוד אק"ג וצריך להביא את התיק הרפואי שלו. עם ה־Smart Heart מדובר על 10–15 דקות".

 

השכיחות של מוצרים דוגמת ה־Smart Heart של שחל או אפליקציות רפואיות למובייל, לא נעלמה מעיני מינהל התרופות והמזון האמריקאי (FDA) שכבר מגבש הנחיות לפעילות בתחום. ההנחיות מתייחסות לאפליקציות המתקשרות עם מכשירים רפואיים קיימים, כגון אפליקציה המאפשרת לרופא לצפות בצילומי רנטגן על גבי מכשיר האייפד, ולאפליקציות המאפשרות למכשיר סלולרי לתפקד כמכשיר רפואי מאבחן. לפי ההערכות, שוק האפליקציות הרפואיות והציוד הרפואי למכשירי סלולר צפוי להגיע ל־6 מיליארד דולר ב־2015, ויותר מחצי מיליארד איש ישתמשו באפליקציות רפואיות בעוד חמש שנים.

 

"מערכת יחסים חדשה בין אדם לבריאותו"

 

ובינתיים, יש אנשים שחושבים על הדבר הבא: קרן X Prize, המעודדת פריצות דרך מדעיות, מציעה פרס בגובה 10 מיליון דולר למי שיצליח לפתח מכשיר שיבצע סריקה גופנית מלאה, כמו הטרייקורדר המוכר מסדרת "מסע בין כוכבים". אחת החברות הבולטות שפועלת להגשמת חזון זה היא Scanadu האמריקאית, שמפתחת סורק זעיר שמודד נתונים רפואיים, משדר אותם לאפליקציית סמארטפון, וזאת מנתחת אותם ומספקת אבחון ראשוני ודרכי טיפול מומלצות.

 

"הסמארטפון מספק הזדמנות ענקית ליצור מערכת יחסים חדשה בין אדם לבריאותו", אומר ל"כלכליסט" מִישָה צֶ'לֶם, אחד ממייסדי הסטארט־אפ האמריקאי. "רוב עלויות הבריאות קשורות להתנהגות שלנו. מחלות כמו סוכרת, מחלות לב והשמנת יתר הן כולן תוצר של התנהגות. אם ניצור סביבה שבה לאנשים יש כלים שעוזרים לאנשים להבין את הבריאות שלהם בדרך טובה יותר, נוכל לשנות משמעותית את איכות חייהם".

 

אבחון מחלות לפי Scanadu: ההורה מבצע אבחון ראשוני של מחלת הילד באמצעות סורק, שמעביר נתונים למכשיר הסלולרי. לבסוף מציג הסלולרי להורה סדרת שאלות והמלצה רפואית אבחון מחלות לפי Scanadu: ההורה מבצע אבחון ראשוני של מחלת הילד באמצעות סורק, שמעביר נתונים למכשיר הסלולרי. לבסוף מציג הסלולרי להורה סדרת שאלות והמלצה רפואית

 

צ'לם מסביר כי "החזון שלנו מדבר על האפשרות להשתמש בחיישנים ובתבונה מלאכותית כדי לספק מידע להורים שדואגים לילדיהם. דמיין שהילד שלך לא מרגיש טוב. אתה מוציא את האייפון והוא אומר: 'תמדוד לו חום'. הסורק ימדוד לילד את החום, הקריאה תוצג על המסך ואז תקפוץ השאלה 'האם לילד יש בחילות?', ואתה תענה. התוכנה תתקדם במעלה עץ החלטות, על בסיס שילוב בין שאלות לפעולות סריקה שיש לבצע - למשל, להצמיד אותו לחזה הילד במשך 30 שניות כדי למדוד את קצב הנשימה. התוכנה תיקח את הנתונים האלו, בדומה למה שהרופא עושה במהלך אבחון, ותנסה להבין מה הבעיה ולהציע פתרונות".

 

המוצר של סקנדו עדיין נמצא בשלב האב־טיפוס. "המפתחים שלנו לומדים להכיר סוגי חיישנים שונים שקיימים בשוק", מסביר צ'לם. "אנחנו לא נפתח את פריצת הדרך בעצמנו, כי עדיין יש יותר מדי מכשולים להתגבר עליהם, כשחלק מהחברות עובדות על הטכנולוגיות שלהן כבר חמש או עשר שנים. מה שכן נעשה זה לשלב כמה טכנולוגיות לפתרון אחד. הכל יהיה ארוז יחד במוצר שמאפשר לדברים לעשות יחד יותר ממה שהם יכולים לעשות בנפרד". על פי ההערכה של צ'לם, מוצר ראשון של סקנדו, שמפיג חרדה בקרב הורים ומסייע להם לקבל החלטות לגבי ילדיהם, יהיה בשוק בעוד 18 חודשים.

 

הצמיד שאכזב את הצרכנים

 

חברה אמריקאית אחרת, Jawbone, כבר החלה בשיווק החזון שלה בתחום. החברה מייצרת את UP, צמיד המסוגל לנטר נתונים כמו שינה או תנועה, ולשדר אותם לאפליקציית אייפון שעוקבת אחר הרגלי המשתמש.

הצמיד UP של חברת Jawbone הצמיד UP של חברת Jawbone

 

ה־UP מתיימר לעשות יותר מניטור פשוט, ונוקט צעדים אקטיביים כדי לשפר את איכות החיים של הלובש אותו. כך למשל, הוא רוטט ומזכיר לקום להתמתח, אם גילה שהלובש אותו יושב במשך זמן ממושך מדי. מאז השקתו בסוף השנה שעברה צצו תלונות רבות על המכשיר, בעיקר על חיי הסוללה הקצרים שלו ובעיות סנכרון קשות. החברה מיהרה להתנצל, והבטיחה החזר כספי מלא לכל לקוחותיה, מבלי להחזיר את הצמיד.

 

המקרה של צמיד UP מלמד עד כמה רחוק החזון של ניטור שוטף, ועל כמה מהמורות עדיין צריכות היצרניות להתגבר כדי להציג מוצר בשל. אבל העוסקים בתחום סבורים שחזון זה, גם אם לא יתממש בשנה הקרובה, עתיד להגיע - ולשנות את איכות חיינו.

 

"בתחילת המאה ה־20 גילו שחום גוף האדם צריך להיות גבוה מ־36.6 מעלות, והיום כמעט בכל בית מערבי יש מדחום", אמר אלראי משחל. "זה כמעט המכשור הרפואי היחיד שיש לאנשים בבית. מאז המציאו מטוסים, טילים ומחשבים - אך בתחום הרפואה כל מה שהגיע אליך הביתה זה מדחום".

 

ובדרך למימוש חזון זה יש לסמארטפון מקום משמעותי. "כרגע כבר יש חומרה נהדרת שכולם משתמשים בה", מסביר צ'לם. "בסמארטפון יש דברים שאנחנו יכולים לנצל: יש לו מיקרופון, מצלמה, מד תאוצה, הוא יכול לבצע חישובים ולהתחבר לרשת. והכי חשוב, לא צריך ללמד אנשים להשתמש בסמארטפון".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x