$
חדשות טכנולוגיה

השוק מוצף: איך השיטפונות בתאילנד ישפיעו על עולם הטכנולוגיה?

הצפת המפעלים פוגעת באספקת הכוננים הקשיחים לחברות הגדולות בתחום, ואת הבעיות בשרשרת האספקה נרגיש כולנו בתוך כמה חודשים

עומר כביר 12:2826.11.11

מה האירוע המשמעותי ביותר שקרה בחודשים האחרונים בעולם הטכנולוגיה? השקת האייפון 4S? שירות המוזיקה של גוגל? ואולי דווקא הודעת זינגה על הנפקתה והיערכות פייסבוק להנפקה משלה?

 

לא, האירוע החשוב ביותר בעולם הטכנולוגיה, כזה שיהיו לו השלכות של מאות מיליוני דולרים, ואולי אפילו מיליארדים, ושהשפעותיו יורגשו בכל החברות הגדולות בתחום גם עמוק לתוך המחצית השנייה של 2012 הוא השיטפונות ההרסניים שפוקדים את תאילנד בשבועות האחרונים.

 

מה הקשר בין שיטפונות במדינה אסייתית לפעילות השוטפת של חברות ענק כמו HP, גוגל או פייסבוק? תאילנד היא מרכז עולמי לייצור כוננים קשיחים, שנייה רק לסין כספקית רכיבים חשובים אלו. חברות מובילות כמו ווסטרן דיגיטל או טושיבה מנהלות שם חלק ניכר מאוד, אם לא את רוב, פעילות הייצור שלהן, וגם ספקיות רכיבים לכונננים קשיחים מפעילות שם מפעלים רבים.

 

השיטפונות פגעו או שיתקו את פעילות הייצור ברבים מהמפעלים, דבר שהוביל לצניחה חדה במספר הזמין של כוננים קשיחים. את המחסור מרגישים בעיקר ארגוני טכנולוגיה גדולים, דוגמת פייסבוק וגוגל, שצריכים מספר עצום של כוננים אלו עבור מרכזי המחשוב הענקיים שלהם.

 

הצרכנים יגלו יותר מעורבות?
מג וויטמן. "הגוגלים והפייסבוקים של העולם פונים אלינו" מג וויטמן. "הגוגלים והפייסבוקים של העולם פונים אלינו" צילום: בלומברג

 

כעת חברות אלו נמצאות במצב ביש, שבו הן לא יכולות להרחיב ולתחזק את מרכזי המחשוב בקצב שהיו רוצות ונאלצות לקושש אחרי פתרונות בקרב יריבות, שדווקא נערכו למצב מבעוד מועד. לא מדובר בהערכות של פרשנים, אלא בדברים שאמרה השבוע מנכ"לית HP, מג וויטמן, אשר סיפרה כי "הגוגלים והפייסבוקים של העולם" פונים ל־HP בבקשה שזו תבנה בעבורם שרתים.

 

המצב אולי לא מורגש עדיין בקרב הצרכנים, אבל אפשר להעריך שמשבר הכוננים הקשיחים יקשה על חברות אינטרנט שונות להשיק שירותים חדשים, ועל פי כמה דיווחים הוא כבר משפיע על מחירי המחשבים הנייחים והניידים.

 

ההשפעה של הגלובליזציה על החברה האנושית שנויה במחלוקת. יש הטוענים שהיא מייעלת הליכים, מורידה מחירים ומכניסה תעשייה מתקדמת למדינות נחשלות. מתנגדיה אומרים שהיא מביא לניצול של חלשים ומגדילה פערים. אבל על דבר אחד אי אפשר לחלוק: גלובליזציה יוצרת קשר הדדי עמוק בין מקומות מרוחקים בעולם. אסון טבע באסיה, בין אם שטפונות ובין אם צונאמי שמוביל למשבר גרעיני, מורגש היטב גם בקרב חברות ואנשים בקצה השני של העולם.

 

השאלה היא מה תהיה השפעתו של קשר זה. האם הוא יביא את אזרחי העולם לגלות התעניינות ודאגה אמיתיים במתרחש במקומות מרוחקים, או שמא החשש העיקרי שלהם יהיה האם המקבוק החדש שהזמינו יגיע בזמן לחג המולד?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x