$
מכשירים ומדריכים

הישראלי מאחורי סירי: "האייפון יהיה המכונה הראשונה שתבין אותנו"

דרור אורן, שמנהל את מעבדת החממה הטכנולוגית של סטנפורד - ממנה יצאה סירי - מספר על התחלת הדרך של החברה שנרכשה על ידי אפל, ומה אולי צופן העתיד ליישום האינטליגנציה המלאכותית

אסף גלעד 16:2817.10.11

אחד מאלה שלא התאכזבו בהכרזה על השקת האייפון 4S הוא דרור אורן, ישראלי המנהל את מעבדת התוכנה והאינטרנט בחממה הטכנולוגית של סטנפורד, המכונה SRI. המעבדה שבניהולו הוציאה תחת ידה את Siri, חברת סטארט-אפ שנרכשה בידי אפל בכ- 200 מיליון דולר בשנה שעברה, שלושה חודשים לפני שהצטרף אליה אורן. סירי, שפיתחה את יישום האינטליגנציה המלאכותית הפכה לדובדבן שבקצפת ההכרזות של אפל בהשקת האייפון 4S.

 

"זהו נצחון ענק למעבדה שלנו", אומר אורן בשיחת טלפון מעמק הסיליקון עם 'כלכליסט'. "זה מוכיח כי טכנולוגיות שפותחו במעבדה שלנו כבר לפני שמונה שנים, ושאחרי זה נולדה מהן חברת סטארט-אפ, מצליחות למשוך ענקיות כמו אפל ולהתקבל בכזה כבוד. אפל מאמצים את החזון שלנו, ומה שהם הציגו זו רק תחילת הדרך".

 

סירי נולדה במעבדת התוכנה של SRI, תחת פרויקט משותף שניהלה אז עם DARPA, זרוע פיתוח הטכנולוגיה של משרד ההגנה האמריקאי. הפרויקט המקורי, CALO, היה לפיתוח אינטיליגנציה מלאכותית צבאית וזכה לתקציבים של מיליארדי דולרים. הוא הביא לפיתוח טכנולוגיות רבות בתחום המפרנסות עד היום את SRI, בעיקר בתחומים כגון בריאות או קניות.

 

סירי באייפון 4S. יישום שליטה קולית שגם מבין אותך סירי באייפון 4S. יישום שליטה קולית שגם מבין אותך צילום: בלומברג

אחד מהחידושים באייפון החדש, שנבדק השבוע על ידי כלכליסט, הוא סירי - תוכנת אינטליגנציה מלאכותית שזמינה לשימוש באייפון 4S בלבד, ומאפשרת לו 'לענות' על שאלות המשתמש. שאלות כמו "תמצאי לי מסעדה יוונית טובה בפאלו אלטו", או: "האם אני זקוק למטרייה עכשיו?", מביאות תגובה מתאימה, כמו הצגה על גבי מפה את המסעדות היווניות המומלצות, או הצגה של מזג האוויר בצירוף תשובה.

 

"הבשורה הגדולה שאפל הוכיחה בעזרת סירי, הוא שלראשונה פקודות קוליות באמת עובדות", אומר אורן. "סירי מבין מה אתה אומר לו, ולא מתבסס רק על מילות מפתח כפי שזה נעשה בגוגל, אלא ממש על בסיס הבנה של שפה טבעית. גוגל יביא לך תוצאות רנדומליות לפי פופולריות כלל המשתמשים, אבל סירי תתייחס למבנה המשפט שלך, למיקום שלך ולהיסטוריה שלך. גם את תוכנת זיהוי הקול והפיכתו לטקסט רכשה אפל מחברת ניואנס - שיצאה מהמעבדה שלנו".

 

כמי שמכיר את SIRI המקורית, מה אפל עשתה איתה לאחר הרכישה?

 

"סירי בראשיתה ניסתה ללכת לכיוון שמנחש את רצונו של המשתמש ופועל באופן אוטומטי עבורו, בהתבסס על ההתנהגות הקודמת שלו. אפל עשתה פניית פרסה מהכיוון הזה, לכיוון של מענה לשאלות. היא השאירה את המותג Siri כמות שהוא, אך עשתה לה אינטגרציה עם שכבות התוכנה שלה: אפליקציית המיקום שלה, מזג האויר או השעון המעורר. סירי בראשיתה שאבה את המידע מהרשת, ואילו האפליקציה של אפל מחוברת הרבה יותר למידע המגיע מהטלפון".

 

"אפל די בודדה את סירי מאפליקציות חיצוניות של חברות אחרות: היא הפסיקה, למשל, את ערוץ הזמנת המסעדות דרך Open Table. כך סירי חשופה פחות ל API חיצוני, ויותר לשכבת המיקום הפנימית שלה, אם כי היא עדיין חשופה ל- API של Yelp, שירות העוסק בדירוג עסקים בארה"ב לפי קטגוריות ובמיקומם. באפל רוצים בסופו של דבר שהמשתמש יתבסס על מקסימום שירותים שקשורים לאפל ולטלפון שלה, וזה טבעי ונכון. בזמנו סירי היתה קטנה ולכן נעזרה בספקיות חיצוניות. אפל הגדולה לא צריכה את זה".

 

מה תעשה אפל עם סירי בהמשך ?

 

"אפל ביצעה את השלב הראשון מבחינתה, שהוא לעשות לה אינטגרציה לטלפון שלה. בעתיד סביר מאוד שהיא תהפוך את SIRI למנהל הענן האישי, ה iCloud, שמנהל את שירותי המולטימדיה והאחסון האישי של המשתמש, ואולי אפילו תנהל את מערכת ההפעלה לפי העדפות המשתמש. סירי תהפוך לפלטפורמה שמאפשרת למשתמש דרך חדשה לתקשר עם המכונה שלו".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x