$
אינטרנט

מועצת הכבלים והלווין: לא לפקח כרגע על וידיאו באינטרנט

צוות של המועצה ומשרד התקשורת קובע כי הווידיאו ברשת עדיין אינו תחליפי לטלוויזיה המסורתית, וממליץ על הקמת צוות נוסף לבחינת הנושא בעתיד

גילעד נס 12:3911.10.11

שידורים דמויי טלוויזיה המועברים באינטרנט ועל גבי מכשירי קצה שונים יהיו כפופים בעתיד לרגולציה המוטלת גם על שידורי טלוויזיה מסורתית - כך ממליץ צוות מיוחד שדן בנושא לשר התקשורת, משה כחלון.

 

המלצות הצוות נחשפו לראשונה ב"כלכליסט" לפני קרוב לשנה. עם זאת, הצוות טוען

כי כיום אין מהווים שידורי הטלוויזיה באינטרנט מוצר תחליפי ומאיים על שידורי הטלוויזיה המסורתית, ולפיכך בעת הנוכחית אין מקום לשינוי הרגולציה כך שתכלול תחתיה גם שידורים אלו.

 

הצוות, בראשות יו"ר מועצת הכבלים והלווין, ניצן חן, ומנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, שכלל 6 חברים נוספים מהמועצה וממשרד התקשורת, מונה בידי שר התקשורת ביולי 2009, והיה אמור להגיש מסקנותיו בתוך חצי שנה, אך לטענת גורמים המקורבים לצוות חוסר הסכמה בין חבריו עיכב את גיבוש ופרסום המסקנות.

 

עם זאת, כבר בחודש מאי הוצגו עיקרי המסקנות בידי חן. יצוין כי הרשות השניה, הגוף הרגולטורי המפקח על פעילות זכייניות ערוץ 2 ו-10, לא שותפה בתהליך גיבוש המסקנות, למרות שמירב פעילות התוכן הטלוויזיוני באינטרנט מתבצעת באתרי הזכייניות, והללו אף מקדמות באופן פעיל את אתריהן באמצעות שידורי הטלוויזיה שלהן.

 

הצוות ממליץ לשנות בעתיד את שיטת הרגולציה על שידורי הטלוויזיה, כך שלא תתבסס עוד על בחינת אמצעי ההפצה והקליטה של השידורים, אלא על התוצר עצמו. מסקנות הצוות מגדירות כי שידורים "מעין טלוויזיונים", שהינם בעלי מאפיינים זהים או דומים ביותר לשידורים המוצעים על גבי הטלוויזיה המסורתית כיום, ויועברו על גבי מדיות שונות ויהיו זמינים לצפיה על גבי מכשירי קצה שונים – יוכפפו לרגולציה מטעם המועצה לשידורי כבלים ולווין והרשות השנייה.

 

אין לוח זמנים

 

עם זאת, הצוות אינו קובע לוח זמנים לגיבוש אותה רגולציה חדשה, אלא מגדיר, כאמור, באופן כללי כי לטעמו טרם הגיעה העת להתייחס לשידורי הווידיאו ברשת כתחליפיים לשידורי הטלוויזיה המסורתיים, והענין ייבחן בעתיד. לטענת הצוות, איכות השידור באינטרנט של תכני וידיאו עדיין אינה מובטחת, למעט הפצת שידורי VOD, ולפיכך הוא אינו רואה מקום לקבוע עקרונות נוקשים של רגולציה על תכני וידיאו ברשת, אלא מתאר מעין מפת דרכים עתידית להתייחסותם של גורמי הרגולציה לשירותים אלו.

 

הצוות מסביר כי הצורך בהמשך הפיקוח על שידורי טלוויזיה ברשת (לכשיתבצע פיקוח שכזה בעתיד), גם כאשר הם מועברים על גבי "המדיה החדשה", נועד להגן על ערכים ואינטרסים ציבוריים חיוניים כדוגמת עידוד יצירה מקורית ישראלית, הגנה על קטינים מפני תוכן פוגעני, שמירה על כללי האתיקה בשידורים, הגנה על הצרכן וסיוע לבעלי מוגבלויות.

 

"לצופה לא משנה באיזו דרך הוא מקבל את השידורים שלו, בין אם באמצעות חיבור ללוויין, לכבלים או לאינטרנט, אך חשוב לו שתכני הטלוויזיה שהוא מקבל בביתו ישמרו על "המרחב המוגן" שלו. ועל כן, עלינו להתעסק בעיקר ולא בטפל – שהוא הגנה על התוכן הטלוויזיוני בלא קשר לפלטפורמה עליה התוכן משודר", אמר חן.

 

שידורים המכילים מאפיינים "כמו טלוויזיוניים"

 

כיצד יבחן הרגולטור האם שידור מסויים במדיה החדשה נדרש לפיקוח רגולטורי? הצוות ממליץ על רשימת אפיונים שעמידה בהם תכניס את השידור תחת כנפי הרגולציה. בין המאפיינים: היות השירות מוצר העומד בפני עצמו ולא שירות אגבי לשירות אחר שאינו מבוסס על וידיאו - הכוונה בעיקר להבחנה בין אתרים המעבירים בעיקר תוכן וידאו לבין אתרים המבוססים על תוכן טקסטואלי כדוגמת אתרי חדשות, המשלבים לעיתים גם כתבות ותכני וידיאו.

 

קריטריונים נוספים שהוצעו הם: השירות מיועד לצריכה בידי הציבור הרחב ואינו נישתי; השירות מכיל תוכניות שמטבען מתחרות על קהל צופי הטלוויזיה; המודל העסקי שמאחורי השירות מבוסס על גביית תשלום או שילוב פרסומות; השירות מתבסס על לוח שידורים או קטלוג תכנים ומכיל מאפיינים של עריכה, ועוד. הגדרות אלו נועדו לבדוק, לטעמו של הצוות, האם השידור במדיה החדשה מהווה תחליף לשידורים הקיימים כיום.

 

האתגר הגדול ביותר יהיה כמובן מציאת הדרכים לפקח על השידורים במדיה החדשה ולאכוף את כללי הרגולציה. הצוות הנוכחי ממליץ על הקמת צוות נוסף שימליץ כיצד ניתן להתאים את עקרונות הרגולציה המוטלת כיום על שידורי הטלוויזיה לשידורים במדיה החדשה, וליצור מערכת אחידה של רגולציה לכל אמצעי השידור והצפיה. הצוות החדש יכלול נציגים מגורמי הרגולציה והשידור הרלוונטיים, בהם משרד התקשורת, מועצת הכבלים והלווין, רשות השידור, הרשות השניה ועוד.

 

עם זאת, המלצות הצוות מותירות פתח לשינויים מהירים יותר, במקרה בו "יתערער המודל העסקי והבסיס הכלכלי של המשדרים המסורתיים, בין היתר בשל שינוי בהרגלי הצפיה", או אז יפעלו מועצת הכבלים והלווין ורגולטורים רלוונטיים נוספים להתאמת הרגולציה הקיימת ואף החלת רגולציה מסויימת על שידורים טלוויזיונים באינטרנט.

 

"הכלים של הרגולציה אינם רלוונטיים"

 

המלצות הצוות שהוצגו היום מהוות את דעת רוב חבריו, אולם שניים מנציגי משרד התקשורת בצוות, סמנכ"ל הכלכלה הבכיר אסף כהן, והיועצת המשפטית של המשרד, נגה רובינשטיין, צירפו למסקנות הצוות עמדות מיעוט מטעמם. כהן סבור כי בעת הנוכחית אין מקום להכפיף את השידורים באינטרנט לרגולציה הקיימת על חברות הטלוויזיה המסורתיות, ורק כאשר יהוו שידורים אלו תחליף אמיתי לשידורי הטלוויזיה המסורתיים (אירוע שיוגדר בידי משרד התקשורת ומועצת הכבלים) ניתן יהיה לשקול הקלות רגולטוריות על חברות הכבלים והלווין.

 

רובינשטיין טענה בחוות דעתה כי הכלים המצויים כיום בידי גורמי הרגולציה הטלוויזיונית אינם רלוונטיים להסדרת השידורים באינטרנט, ויש לבצע שינויי חקיקה בחוק התקשורת ובחוק הרשות השניה על מנת לעדכן את יכולותיו של הרגולטור להתערב בשידורים אלו. בנוסף, כותבת רובינשטיין, יש להנהיג מדיניות של ניטרליות רשת על תשתיות הפס הרחב בישראל, במטרה לאפשר קיום של ספקי שידורים על גבי הרשת ללא הפרעה מצד בעלי התשתיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x