$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: האם חברות הסלולר יילכו בעקבות תעשיית הטבק?

אחרי שארגון הבריאות העולמי הודיע שהשימוש בסלולר עלול לסרטן, סביר להניח שבתעשייה כבר נערכים לתביעות ענק. וגם: עובדי מיקרוסופט נגד המנכ"ל והפנטגון מזהיר שיתייחס כ"פעולה מלחמתית" להתקפה על מערכות מחשב מצד מדינה זרה

יוסי גורביץ 13:4901.06.11

חברות הסלולר, הכינו את עורכי הדין

 

ארגון הבריאות העולמי הלך אמש (ג') בעקבות החלטתה של מועצת אירופה מלפני שבועיים, והודיע שיש להתייחס ברצינות לסכנה של סרטן כתוצאה משימוש במכשירים סלולריים. ההודעה התייחסה ספציפית לאפשרות של גידולים מוח.

 

אלה חדשות רעות פחות או יותר לכל מי שמשתמש בסלולר בעקביות, כלומר בהערכה גסה לכ-107% מהמין האנושי. בחברות הסלולר - הן היצרניות של המכשירים, הן החברות שמכרו אותן - נכנסים כעת לכוננות ספיגה.

 

תביעות יגיעו, על כך אין שום ויכוח. השאלה הגדולה תהיה מה ידעו חברות הסלולר על סכנת הסרטן, ומתי ידעו זאת. תעשיית הטבק האמריקאית ספגה מכה אנושה וקיבלה את כינוי הגנאי "Big Tobacco", כשהתברר שהיא ידעה במשך שנים על כך שטבק מסרטן, לא רק שהיא נמנעה מלהזהיר את הלקוחות, אלא גם הפיצה מידע שקרי בנושא. חברות הטבק האמריקאיות שילמו קנסות ענק כתוצאה מכך.
פרסומת לחברת KDDI היפנית. לתעשיית הסלולר אין יותר מדי סיבות לחייך פרסומת לחברת KDDI היפנית. לתעשיית הסלולר אין יותר מדי סיבות לחייך צילום: בלומברג

 

חברות הסלולר ותומכותיהן צפויות לטעון שאין הוכחות חד-משמעיות שהמכשירים מסרטנים. זה נכון. המחקר הרציני הגדול יסתיים בשנת 2040. אבל בכלל לא בטוח שאנחנו רוצים להמשיך ולהשתמש במכשירים רק כדי לגלות ב-2040 שכן, זה מסרטן.

 

החברות ודאי ידחו את ההשוואה המתבקשת בינן ובין חברות הטבק בטענה שטבק ממכר. זה גם נכון, אבל נכונה גם העובדה שחברות הסלולר עושות הכל כדי לגרום לנו להשתמש בו יותר ויותר, גורמות למכשירים להיראות סקסיים ומנסות לשכנע אותנו שחיינו אינם חיים אם אנחנו לא משדרגים את הגרוטאה כל שנה-שנה וחצי.

 

תחזית צנועה: מחיר השימוש בסלולר יעלה בקרוב. החברות יגלגלו, כמנהגן, את העלויות המשפטיות החדשות אל המשתמשים.

 

ממנוע חיפוש למנוע פופולריות

 

לפני כמה חודשים, אמר אריק שמידט - אז עדיין מנכ"ל גוגל, היום היו"ר - שגוגל היא "פוני של טריק אחד, אבל זה חתיכת טריק". בגוגל הגיעו למסקנה, כנראה, שהטריק הזה לא מספיק. שמידט עצמו הודה שגוגל פספסה את הרכבת החברתית, ושזה היה באשמתו.

 

בגוגל לא שוקטים על השמרים. החברה צפויה להפיץ ביממה הקרובה את כפתור ה-1+, שעד כה נעשה בו שימוש מצומצם במיוחד. כעת הוא יאפשר לבעלי אתרים לבקש מהגולשים שלהם להקליק עליו, ויציג את מספר האנשים שהתרשמו מהאתר. התוצאות יוצגו סמוך לתוצאות החיפוש.

 

יש לכך משמעות ניכרת. עד כה גוגל היתה מנוע חיפוש שמצא קישורים על פי מילות חיפוש, ודירג אותן לפי אלגוריתם חשאי, שנתפס כאמין ונטול פניות (זה לא המצב, כמובן, אבל זו התדמית). עכשיו תאפשר גוגל לבעלי האתרים להציב מדד מתחרה לזה שלה - מדד שאומר מה הגולשים חושבים על האתר. בשלב מסוים, מותר להניח, גוגל תשלב בין שני המדדים. היא מנסה ככל יכולתה להיות חברתית, והשילוב בין בינג ופייסבוק מדאיג אותה מאד.

 

שמידט. גוגל רוצה לתקן את הכישלון בתחום החברתי שמידט. גוגל רוצה לתקן את הכישלון בתחום החברתי צילום: בלומברג

 

התוצאה תהיה לא מנוע חיפוש, אלא מנוע פופולריות. אם אתה מספק מידע מדויק, אבל כזה שאנשים לא אוהבים, אתה תיעלם. ראינו את זה קורה לעמודים בפייסבוק, למשל: מספיק אנשים יתלוננו על עמוד ויאשימו אותו בהטפה לשנאה, והחברה תסיר אותו. ראינו קמפיינים כאלה ברדיט ובאתרי דירוג אתרים אחרים. לא צריך הרבה אנשים כדי לחסל קישור, צריך רק קבוצה מאורגנת שמגיבה במהירות.

 

גוגל תהפוך אז משיקוף (חלקי, אמנם) של המציאות לשיקוף רצונותיהן של קבוצות שונות. לא בטוח שזה המקום שהיא רוצה להגיע אליו, וגם לא בטוח שהיא תגיע: הצעדים המהוססים הראשונים בכיוון החברתי נעשו לפני כמעט שלוש שנים, וכמו הרבה יוזמות של גוגל, גם זו גוועה לבד בחושך.

 

באלמר במצור

 

סטיב באלמר, המנכ"ל של מיקרוסופט, נמצא בצרות. לפני כשבוע טען מנכ"ל של קרן הון סיכון חשובה, המשקיעה בענקית התוכנה, שמיקרוסופט צריכה להפטר מבאלמר, כי הוא הגורם העיקרי לכך שהמניות שלה לא מצליחות להתרומם. לעמדה הזו היו שותפים משקיעים לא מעטים.

 

עכשיו מגיע גם תורם של העובדים. אם ברבעון השני של 2008, שיעור התמיכה של באלמר בקרב עובדיו עמד על 65%, שזה סביר, מאז נרשמה ירידה תלולה, עם התאוששויות מדי פעם, וכרגע שיעור התמיכה של באלמר בקרב האנשים שהוא מנהל עומד על 29% בלבד. יש להניח שהתקפי הזעם המפורסמים שלו לא עוזרים בהקשר הזה.

באלמר. מנכ"ל ענקית תוכנה לא פופולרי באלמר. מנכ"ל ענקית תוכנה לא פופולרי צילום: בלומברג

 

אילו באלמר היה קפטן של ספינה, זה פחות או יותר היה הרגע שבו היה מתחיל המרד. אבל הוא לא: הוא מחזיק בהמון מניות של החברה ונהנה מהתמיכה של היו"ר, ביל גייטס. ובכל זאת, המצב עגום: מבין המנכ"לים של החברות המובילות, נראה שרק מצבה של קרול בארץ מיאהו (עם 23%) גרוע משלו (עוד על בארץ - בקצרצרים).  

 

הבעיה, אומרים רבים, אינה קשורה לרווחיה של מיקרוסופט: היא רווחית מאוד. הבעיה היא בכך שבאלמר איבד את אמון השוק. נגד זה אין הרבה מה לעשות, פרט להוצאתו לשוק של מוצר מהפכני, רצוי גם קסום. ולא, קינקט לא יספיק.

 

אל ההאקרים, בזמנכם החופשי, אש!

 

הפנטגון הודיע רשמית שהוא לוקח את סכנת הפריצה למערכות ברצינות: ההכרזה הזאת מגיעה ימים ספורים לאחר הפריצה ללוקהיד מרטין, שהיא לכל דבר ועניין חלק מהפנטגון, חלק מה"תשלובת הצבאית-תעשייתית" שממנה הזהיר הנשיא הפורש אייזנהאואר בנאום נבואי ב-1961. לפי הפנטגון המדיניות שלו, שצפויה להיכנס לתוקף בקרוב, תתייחס כ"פעולה מלחמתית" להתקפה על מערכות מחשב שמגיעה ממדינה זרה.

 

במילים אחרות, הוא אומר שבפעם הבאה שאיזה האקר סיני או רוסי ינסה לחדור למחשב אמריקאי (מחשבים של הממשלה, לא של אזרח פרטי) - צבא ארה"ב עשוי להגיב בכך שיפציץ את האם-אמא שלו. בהתחשב ברמת הדיוק של חיל האוויר האמריקאי (מוטו: מביעים צער על מות אזרחים מאז 1941), בהחלט יתכן שהוא אכן יפציץ את הסבתא של ההאקר, וזה במקרה הטוב.

 

קשה מאד לזהות מקור להתקפה מקוונת. האקרים יכולים להסוות את המדינה שממנה הם פועלים. יותר מזה: יכולת ההרתעה של מדיניות כזו נגד טרוריסטים או סתם לוחמים א-סימטריים היא אפסית, דבר שהפנטגון מודה בו. המדינה היחידה שאפשר להעלות על הדעת שהיא תצא בגלוי במתקפת סייבר היא קוריאה הצפונית, שמחזיקה בפטנט המקורי על "מדינה משוגעת", וקשה מאד להעלות על הדעת שגנרל שפוי ייצא נגדה למלחמה אלא אם לא תהיה שום ברירה אחרת.

 

והחלק הבאמת גרוע? האקרים מתוחכם במידה סבירה יכול לשתול רמזים מרשיעים על כך שההתקפה הגיעה ממקום אחר - ולגרום לחיל האוויר האמריקאי לתקוף את המטרה הלא נכונה. בקיצור, מדובר בנפנוף בחרבות, שתמיד מסוכן יותר למנפנף מאשר לאויביו. יש לקוות שממשל אובמה ירגיע את הגנרלים שלו.

 

קצרצרים

 

קרול בארץ, שנכנסה ב-2009 לנעליו הקטנות מאד של ג'רי יאנג ותפסה את מקומו כמנכ"לית יאהו, ככל הנראה לא תתבקש על ידי חבר המנהלים של יאהו להמשיך בתפקידה כשתסיים אותו, בסוף 2012. היא לא הודחה, וגם זה משהו בהתחשב בעבר הסוער של יאהו, אבל מעט מאוד אנשים ירשמו את הקדנציה שלה כהצלחה. במצב הנוכחי, עם זאת, בכלל לא ברור שאפשר להצליח בו. מסתבר שאישיות ססגונית ויכולת לכתוב מיילים עמוסי גידופים לא בהכרח מספיקים כדי לשנות את מסלולה של ספינה שוקעת.

 

כפתור 1+ או לא, הדי פרשת הפלישה של גוגל לחייהם של הגולשים, הידועה כפרשת גוגל באזז, ממשיכים להתגלגל: בית משפט קבע כי קבוצת הפועלת לקידום פרטיוּת, ה-Electronic Privacy Information Center, שהגישה את התלונה ל-FTC כנגד גוגל, תקבל מגוגל פיצוי בסך של חצי מיליון דולר. בסך הכל תשלם גוגל קנס של שישה מיליון דולר על התרגיל הזה, וקשה להניח שהוא ירתיע אותה. אחרי הכל, מבחינתה מדובר בירידה ברווחים של פחות מיום עבודה.

  

עיריית ניו יורק נענתה לתלונות בעלי המלונות שלה, שטוענים שאתר קטן ומצליח שמאפשר לאנשים לשכור חדר בדירות ללילה אחד או שניים מחסל אותם. אז היא העבירה חוק שאוסר על אנשים להשכיר חדרים לתקופה שהיא בת פחות מחודש. לא ברור מאיפה שאבה העיריה את ההצדקה לחדירה הפרועה הזו לרכושם הפרטי של אנשים, אבל האתר - Airbnb - מיהר להודיע שהחוק לא יחול עליו, אלא לכל היותר על הדיירים שייעזרו בו. תודה, באמת.

 

ניו יורק. רוצים למצוא ברשת דירה לישון בה? בתי המלון לא מרשים ניו יורק. רוצים למצוא ברשת דירה לישון בה? בתי המלון לא מרשים צילום: בלומברג

 

אורוול, מאחוריך: רשת טלוויזיה יפנית מתכוונת לשתול בסלון של הצופים שלה מכשיר טלוויזיה, שצופה בהם בזמן שהם צופים בה. המטרה היא להגיע לפילוח מדויק ככל האפשר של רגשות הצופים, בכל רגע נתון בעת הצפייה. הטלוויזיה תדע אם התוכנית מעצבנת את הצופה, מאמללת אותו, או איכשהו גורמת לו לצחוק. השלב הבא, כפי הנראה, יהיה פרסומות מותאמות אישית. בררררר. 

 

חיל האוויר האמריקאי פרס את תכניתו השאפתנית לשנים 2012-2041.  החידוש הגדול בה הוא הכוונה להכפיל את צי המל"טים והמזל"טים, ולהקטין בו זמנית את מספר מטוסי הקרב בעשירית. ניחוש מושכל: בעוד עשור, יוחלט להגדיל את מספר המל"טים ולקצץ במספר מטוסי הקרב המאוישים עוד יותר. אגף התכנון של צה"ל? ככה עושים את זה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x