$
אינטרנט

מרוסיה בהנפקה: מנוע החיפוש יאנדקס גייס 1.3 מיליארד דולר

החברה נערכת למסחר בנאסד"ק, ומתכננת למכור את מניותיה בפי 23 מהכנסותיה הצפויות בשנה הבאה - כפול מהיחס במניות גוגל

סוכנויות הידיעות 16:1723.05.11

קבוצת יאנדקס, הבעלים של מנוע החיפוש הפופולרי ברוסיה, נערכת להנפקה ראשונית בנאסד"ק, ותציע את מניותיה במחיר כפול מזה של גוגל ביחס להכנסות.

 

לדברי מקורות הקשורים להנפקת החברה, שפועלת ממוסקבה ומחזיקה ברוסיה בנתח שוק גדול פי שלושה מזה של גוגל, היא מתכננת למכור את מניותיה במחיר השווה לפי 23 מהכנסותיה הצפויות בשנה הבאה. מניותיה של גוגל נסחרות בשווי של פי 12 מהכנסותיה הצפויות ב-2012.

 

ההנפקה הראשונית בארה"ב גייסה 1.3 מיליארד דולר, וזו עשויה להיות ההנפקה הגדולה ביותר השנה בתחום הטכנולוגיה. לשם השוואה, הרשת החברתית העסקית לינקדאין גייסה 352 מיליון בהנפקה שערכה בשבוע שעבר.

 

יאנדקס תכננה הנפקה של 52.5 מיליון מניות במחיר של 20 עד 22 דולר למניה, ואולם סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי מחיר המניה עלה ל-24 עד 25 דולר למניה. קרוב ל-70% מהמניות בהנפקה מקורן במשקיעים קיימים. לדברי החברה, ההכנסות שיתקבלו מההנפקה יושקעו בטכנולוגיה, תשתית וייתכן שגם ברכישות.

 

החתמים של ההנפקה סגרו את רשימת המשקיעים כבר ב-20 במאי, במקום השבוע כמתוכנן, על רקע הדרישה הגוברת להנפקה הראשונית של החברה. הרווח של יאנדקס זינק ב-62% ל-820 מיליון רובל (29 מיליון דולר) ברבעון הראשון בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, והמכירות עלו ב-65% ל-3.09 מיליארד דולר.

 

"מפחיד קצת לשלם מכפילים כאלה, אבל אם ככה השוק מעריך את החברה, זה מה שהיא שווה", אמר דמיטרי קרויוקוב, מייסד ורנו קפיטל במוסקבה, המנהלת כ-150 מיליון דולר ומעוניינת לקנות מניות של יאנדקס. "זו חברה טובה שצומחת במהירות".

 

יאנדקס יאנדקס צילום: בלומברג

 

תעשיית האינטרנט הרוסית צומחת

 

במסמכים שהגישה יאנדקס לקראת ההנפקה כלולה אזהרה שלפיה ברוסיה יכול לקרות מצב שבו "קבוצות פיננסיות בעלות קשרים ומימון משתמשות בקשרים עם השלטון, ומשפיעות פוליטית או כלכלית" כדי להשתלט על חברות עצמאיות. "היכולת שלנו לסכל מהלך כזה היא מוגבלת", כותבת החברה.

 

חמש חברות רוסיות הוציאו השבוע את מניותיהן מבורסות לונדון ומוסקבה בעקבות ביקושים נמוכים. מניות רוסיות נחשבות ל"זולות" ונסחרות במחירים נמוכים יחסית מכיוון שמשקיעים רואים בשוק הרוסי כשוק מסוכן. לדברי יו ביין, מנהל השקעות בכיר בחברת ההשקעות הלונדונית Pictet Asset Management, שלה השקעות בהיקף של 1.5 מיליארד דולר ברוסיה, מניית יאנדקס תהיה שונה, שכן "מדובר בחברה מאוד מבוססת הפועלת בתעשייה מתפתחת".

 

יאנדקס החלה לפעול ב-1997, עת נדרשו 4 גיגה-בייט בלבד כדי לאנדקס את כל אתרי האינטרנט ברוסית. לשם השוואה, גודלו של סרט באיכות HD הוא 6 גיגה-בייט. היא הוקמה על ידי ארקדי וולוז, שמשמש כיום כמנכ"ל, ואילייה סגלוביץ' (כיום סמנכ"ל הטכנולוגיות), שעבדו והקימו קודם לכן כמה חברות טכנולוגיה מקומיות. החברה הפכה לרווחית ב-2002, וב-2005 פתחה נציגות ומנוע חיפוש מקומי באוקראינה.

 

ב־2008 הקימה החברה זרוע פיתוח, Yandex Labs, הפועלת מקליפורניה ואשר אמונה על "יצירת חדשנות בתחום טכנולוגיות החיפוש והפרסום". לאורך השנים שקדה החברה על הרחבת תחומי הפעילות שלה. כך, לדוגמה, היא רכשה ב-2008 את הרשת החברתית הרוסית moikrug.ru, וב-2009 היתה החברה הראשונה ברוסיה שהשיקה שירות הורדות מוזיקה חוקי.

 

כיום, החברה מדורגת במקום השישי בקרב מנועי החיפוש בעולם, והיא אחראית לכמעט שני שלישים מהחיפושים ברוסיה. גוגל, לעומת זאת, מחזיקה בנתח שוק של 22% בלבד ברוסיה.

 

במרץ השתמשו באינטרנט 47 מיליון רוסים, רק כשליש מאוכלוסיית המדינה. קהל המשתמשים גדל באופן קבוע ב-13 השנים האחרונות, וכיום 60% מבני הנוער והמבוגרים החיים בערים בנות 100 אלף תושבים או יותר עושים שימוש ברשת. תעשיית האינטרנט ברוסיה היא הגדולה באירופה, אחרי גרמניה. היא חווה צמיחה מסיבית וב-2015 צפויה להוות 3.7% מהתמ"ג, כפליים מנתחה בתמ"ג ב-2009.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x