$
אינטרנט

טבילת אש: האם לינקדאין תשלח את פייסבוק וטוויטר לוול סטריט?

המהלך המוצלח של לינקדאין, שמניותיה זינקו תוך שני ימי מסחר ב-107%, עשוי לשכנע רשתות חברתיות גדולות יותר להקדים את ההנפקות שלהן. החברה שמאחורי הרשת החברתית העסקית אמנם נתפסת כמשעממת - אבל זה בדיוק מה שעזר לה לשגשג

עומר כביר ושהם לוי 15:1222.05.11

שוק ההנפקות בוול סטריט רשם דשדוש ואף קיפאון בשנים האחרונות, בשל השלכות המשבר הכלכלי, אבל כשמדובר ברשתות חברתיות, נראה שהמשקיעים קופצים על כל מניה. הרשת החברתית-עסקית לינקדאין השלימה בסוף השבוע הנפקה מוצלחת במיוחד, שהיא למעשה טבילת אש ראשונה לתחום הרשתות החברתיות.

 

לינקדאין גייסה 352.8 מיליון דולר לפי שווי של 4.25 מיליארד דולר. חלק מהאנליסטים טענו שהמחיר מנופח ואף הביעו חשש שמדובר בבועה, אבל את יום המסחר הראשון פתחה המניה במחיר של 80 דולר ואת שני ימי המסחר הראשונים היא סיימה בזינוק של 107%, והגיעה לשווי חברה של 8.8 מיליארד דולר.

 

מדובר בהנפקה ראשונה של רשת חברתית גדולה בנאסד"ק (אם מתעלמים מ-RenRen, הרשת החברתית הסינית שהונפקה לאחרונה וספגה ירידה משמעותית בערכה), וההצלחה עשויה לשכנע את פייסבוק, טוויטר וזינגה לעשות צעד דומה.

 

 

איתות חיובי לפייסבוק

 

ההנפקה המוצלחת מאוד של לינקדאין משרתת בעיקר את האינטרסים של חברות האינטרנט הקשורות ברשתות החברתיות הגדולות באמת, כמו טוויטר, זינגה ופייסבוק. הבכירים ברשתות הללו מתחבטים רבות בשאלת עיתוי ההנפקה.

 

מצד אחד, הם חוששים להוציא אותה לפועל מוקדם מדי, כלומר לפני שבחנו עד כמה השוק רעב לרשתות חברתיות הקטנות מהרשתות שלהם בצורה משמעותית. מצד שני, אם ימתינו, המגמה החיובית בשווקים עשויה להתחלף, השוק ייסגר להנפקות נוספות והיכולת שלהם לגייס הון רב וזול תיעלם.

 

מכאן שסביר להניח כי בדירקטוריונים של החברות האלה יחליטו בימים הקרובים להאיץ את תהליכי ההנפקה. שריל סנדברג, מנהלת התפעול של פייסבוק, אמרה כי הנפקה של הרשת החברתית היא צעד בלתי נמנע וציינה שההנפקה של לינקדאין מאשרת את החשיבות של תחום הרשתות החברתיות.

 

הבשורה שמביאה עמה הנפקת לינקדאין היא בעיקר תמחור של חברות האינטרנט החדשות. ברבעון הראשון של 2011 דיווחה לינקדאין על מכירות בהיקף של 93 מיליון דולר, לאחר שסיימה את 2010 עם מכירות של 243 מיליון דולר ורווח נקי של 15.4 מיליון דולר. מדובר בשיפור מרשים לעומת 2009, שאותה סיימה החברה עם הכנסות של 120 מיליון דולר והפסד של 4 מיליון דולר, אבל מכפיל רווח נקי של 275 שנקבע בהנפקה לחברה ללא היסטוריית רווחים עקבית נראה מוגזם ואפילו בועתי.

 

העסקאות לרכישת מניות פייסבוק בזירת המסחר המשנית של אתר SharesPost משקפות לרשת החברתית הגדולה בעולם שווי של כ-80 מיליארד דולר, וטוויטר נסחרת באתר בשווי של 7.3 מיליארד דולר.

 

מייסד לינקדאין ריד הופמן (שני משמאל) ומימינו מנכ"ל החברה ג'ף וויינר בפתיחת המסחר במניה מייסד לינקדאין ריד הופמן (שני משמאל) ומימינו מנכ"ל החברה ג'ף וויינר בפתיחת המסחר במניה צילום: בלומברג

 

ניגשים ישר לביזנס

 

לינקדאין, שהושקה ב-2003, מצטיירת לרוב כחברה משעממת, במיוחד מול רשת חברתית כמו פייסבוק, והשתיים אכן שונות משמעותית. לינקדאין אינה מקום להיפגש עם חברים, לשחק במשחקים כמו סיטיוויל, להציג תמונות מהחופשה או לעשות Poke. בלינקדאין מרכז הכובד הוא ביזנס: הרשת החברתית מיועדת לאנשי מקצוע המעוניינים לעשות נטוורקינג עם עמיתים או לחפש עבודה, ועמודי הפרופיל שלה נראים כמו דפי קורות חיים משמימים.

 

אבל דווקא השעמום הזה הוא שעזר ללינקדאין למצב את עצמה ככלי עסקי אמיתי, לאפשר לה לשגשג בשעה שענקיות מדוברות ומוכרות יותר כמו מייספייס התמוטטו, ולהמשיך ולצמוח גם בשעה שפייסבוק השתלטה על כל חלקה טובה כמעט בעולם הרשתות החברתיות. על פי הדו"חות של החברה, בסוף שנת 2010 היא העסיקה 1,000 עובדים. בחודש מרץ דיווחה החברה על יותר מ-100 מיליון משתמשים, ביותר מ-200 מדינות ברחבי העולם.

 

לאורך השנים הצליחה לינקדאין לבדל את עצמה מרשתות חברתיות אחרות ולמצב עצמה כמקום רציני וענייני, וככלי עבודה אמיתי בעולם המקצועני, בכל הקשור לאיתור ויצירת קשר עם עמיתים, מעסיקים או עובדים פוטנציאליים. בעבור משתמשיה היא הפכה לכלי המלווה אותם לאורך כל הקריירה שלהם, וחלקם אפילו מוכנים לשלם עבור שירותי הפרימיום שלה.

 

מיצוב זה והחיבור המוצלח לבעלי מקצוע אפשרו ללינקדאין להפוך לאחת ההצלחות השקטות של עמק הסיליקון. עם 100 מיליון משתמשים, הנפקה מוצלחת ושווי משוער של 4.25 מיליארד דולר הצליחה הרשת החברתית להוכיח שלא צריך לעשות יותר מדי רעש כדי להצליח.

 

 

מיליארדר, משפיע מאוד, כמעט אלמוני

 

מייסד לינקדאין ריד הופמן נראה כמו היפוכו של מייסד פייסבוק מארק צוקרברג. הוא מבוגר יחסית (43) וגם טיפוס קצת משעמם: בעברו אין שערוריות משפטיות וסכסוכים על מיליארדי דולרים, ואף אחד לא יעשה על חייו סרט שובר קופות כמו "הרשת החברתית", אף שהוא מחזיק במניות לינקדאין בשווי 1.8 מיליארד דולר.

 

הופמן, בוגר האוניברסיטאות היוקרתיות סטנפורד ואוקספורד, שאף להתמקד בקריירה באקדמיה. אחרי שהבין שאם ברצונו להשפיע על העולם עליו לבחור בתחום אחר, פנה לעולם הטכנולוגיה ועבד באפל ובפוג'יטסו. ב-1997 הקים את החברה הראשונה שלו, אתר הדייטינג SocialNet.com.

 

בהמשך היה הופמן חבר בדירקטוריון המייסד של שירות התשלומים PayPal ב-1998, עובדה שהופכת אותו לאחד מחברי "מאפיית PayPal" - כינוי לקבוצה של בכירים בחברה, שאחרי פרישתם ממנה ייסדו כמה מחברות הטכנולוגיה המשפיעות בעולם.

 

הופמן התגלה כאחד החיילים היעילים במאפיה: הוא היה זה שחיבר בין מארק צוקרברג לאנג'ל פיטר טיל, חיבור שהוביל להשקעה ראשונה של חצי מיליון דולר ברשת החברתית הצעירה; הוא אחד המשקיעים הראשונים וחבר דירקטוריון בענקית המשחקים זינגה; וגם השקיע לאורך השנים במגוון חברות דוגמת פליקר, Digg ו-Last.fm.

הניסיון הרב וההתנהגות המחושבת שלו הפכו אותו לאחד הגורמים המשפיעים בעמק הסיליקון, גם אם אף אדם לא יזהה אותו ברחוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x