$
אינטרנט

בית משפט בארה"ב פסל את עסקת הספרים של גוגל

שופט פדרלי קבע כי גוגל עברה על זכויות יוצרים כשסרקה והעלתה לרשת מיליוני ספרים, ללא הסכמת בעליהם, וכי העסקה שניסתה לעשות עם איגוד סופרים מבוטלת

יוסי גורביץ 20:3223.03.11
שופט פדרלי, דניס צ'ין, הודיע אמש (ג') כי הוא דוחה את העסקה שעשתה גוגל עם איגוד הסופרים האמריקאי, במסגרתו היתה אמורה לשלם לאיגוד 125 מיליון דולר ולקבל את הזכות להשתמש בספרים שסרקה כרצונה. עוד קבע השופט כי גוגל הפרה את חוקי זכויות היוצרים.

 

בפסיקתו קבע צ'ין כי גוגל הפרה את זכויות היוצרים של הסופרים שאת ספריהם סרקה, וכי העסקה תעניק לגוגל "מונופול דה פקטו" על ספרים שהזכויות עליהם לא ברורות. הוא קבע עוד כי מאחר והעסקה מבוססת על הפרת זכויות מצד גוגל, אין לו ברירה אלא לדחות אותה - באומרו שהיא "אינה הוגנת, ראויה, או סבירה".

 

גוגל אמרה בתגובה כי היא מאוכזבת מפסק הדין, אך תבחן אותו ותשקול את האופציות העומדות לרשותה, דבר העשוי להעיד על כך שבכוונתה לערער על פסק הדין. ה-Open Book Alliance, קואליציה של מתנגדי ההסכם, בירכה על הפסיקה.

 

סופה של סאגה משפטית בת שנים

 

גוגל החלה בשנת 2004 לסרוק מיליוני ספרים ולהעלות את העותקים הסרוקים לרשת, וזאת מבלי לקבל את הסכמתם של בעלי הזכויות ומבלי לשלם להם. כתוצאה מכך, תבע איגוד הסופרים את גוגל. ב-2008, הגיעו שני הצדדים להסכמה: גוגל תשלם לאיגוד, כאמור, 125 מיליוני דולרים ובתמורה תקבל את הזכויות לספרים.

 

העסקה עוררה סערה ברגע שנודע עליה, מכמה סיבות. ראשית, גוגל סרקה לא רק ספרים אמריקאיים, אלא גם כאלה שיצאו בשאר חלקי העולם, והסופרים הזרים מחו על כך שאיגוד אמריקאי שהם כלל אינם חברים בו מתיימר לייצג אותם, ועל כך שגוגל מרשה לעצמה לעשות ביצירות שלהם ככל העולה על רוחה. שנית, ההסכם קבע שאפילו כלפי סופרים אמריקאים, אם הסופר לא ידע על ההסכם ולא יצר קשר עם גוגל כדי לקבל את המגיע לו, היא תוכל להשתמש בזכויות שלו ללא פיצויים.

 

בעיה שלישית היתה מעמדם של ספרים "יתומים", כלומר כאלה שזכויות היוצרים עליהם אינן ברורות. אם לגוגל היו ניתנות הזכויות על הספרים היתומים הסרוקים, כל אדם אחר שהיה מנסה למכור אותם היה מסתכן בתביעה מצד גוגל, שכן היא לכאורה כבר שילמה עליהם.

 

כנגד ההסכם נוצרה קואליציה רחבה של סופרים, חוקרים, וחברות טכנולוגיה אחרות, בראשן מיקרוסופט ואמזון; זו האחרונה טענה בבית המשפט שמדובר ב"הפיכת זכויות היוצרים על ראשן". גם משרד המשפטים האמריקאי התייצב לצידם של המערערים על העסקה. השופט צ'ין העיר בשעתו לגוגל ש"יש שיאמרו שהפרת זכויות יוצרים היא רוע", בהתייחסו לסיסמה המפורסמת של גוגל, "אל תהיה רע" (Don't Be Evil).

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x