$
מכשירים ומדריכים

בדיקת "כלכליסט": Nokia N8 - נוקיה עולה כיתה, סימביאן נשארת מאחור

התשובה של נוקיה לאייפון ולאנדרואיד כוללת מגוון תכונות ופיצ'רים, שהופכים את ה-N8 לאחד הסמארטפונים המוצלחים ביותר של החברה. הצרות מגיעות, כרגיל, מכיוון מערכת ההפעלה. עכשיו הכל תלוי במחיר

שי ענבל 18:4428.01.11
חברת נוקיה היא עדיין אחת מחברות הסלולר הגדולות והחשובות בעולם, אבל זה לא סוד שהענקית הפינית מאבדת נתחי שוק לטובת אפל וגוגל. לפי הערכותיה עצמה, נוקיה מחזיקה כעת ב-31% משוק הסמארטפונים העולמי, ירידה של 9% ביחס לשנה שעברה. הסיבה העיקרית למצב מיוחסת למערכת ההפעלה סימביאן, שנחשבת מיושנת, וכן בהיצע לא מספק של מכשירי מגע מוצלחים.

 

בנוקיה ינסו לשנות את המצב הזה עם Meego - מערכת ההפעלה העתידית המפותחת בשילוב עם אינטל ומבוססת על לינוקס (בדקנו את גרסת המפתחים הראשונית). הסמארטפון הראשון עם מיגו, ה-N9, יושק כנראה עוד השנה. בינתיים נוקיה מתמקדת בסימביאן 3, הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הוותיקה, שעד לאחרונה שימשה יצרניות כמו סמסונג וסוני-אריקסון, אך כיום פועלת על מכשירי נוקיה בלבד.

 

המכשיר הראשון שמריץ את סימביאן 3 הוא ה-N8. יורוקום, יבואנית מוצרי נוקיה לישראל, מביאה אותו לארץ כמעט חצי שנה אחרי השקתו בעולם, בספטמבר 2010. ה-N8 אינו מכשיר הסימביאן 3 הראשון שמגיע לכאן, וקדם לו ה-C7, שדווקא הושק בעולם אחריו. קצת מבלבל, אנחנו יודעים.

 

   יח"צ נוקיה

 

ה-N8 עתיד להגיע לרשת סלקום בתחילת השבוע הבא, וזמן קצר לאחר מכן, לדברי יורוקום, גם לאורנג' ופלאפון. המכשיר יימכר בסלקום ב-98 שקל לחודש לשלוש שנים (3,528 שקל סה"כ), וכן יינתן החזר מלא למדברים מעל 249 שקל בחודש.

 

להערכתנו מדובר בתעריף גבוה מדי עבור המכשיר. לשם ההשוואה, ה-N8 נמכר בכ-2,200-2,500 שקל במסגרת ייבוא לא רשמי, וב-375 יורו באירופה (כ-1,870 שקל) - מחירים סבירים בהרבה. יש לקוות שברשתות המתחרות הוא יהיה נמוך יותר, או שיירד במהרה.

 

עיצוב, סוללה ושקעים - הפתעה לטובה

 

ה-N8 הוא ללא ספק המכשיר היפה ביותר של נוקיה עד כה. מעטפת חיצונית קשיחה וחלקה, מסך 3.5 אינץ' קפסטיבי, היעדר מקלדת פיזית ועיצוב קומפקטי ומינימליסטי הופכים את המכשיר לאלגנטי מאוד. הוא דומה מאוד לאייפון, לפחות מבחינה חיצונית, וזה לא דבר רע. 

 

אבל הדמיון לא מסתכם רק במעטפת: ה-N8 הוא הסמארטפון הראשון שמקשה במכוון על החלפת הסוללה, בניגוד לכל מכשיר אחר של החברה עד כה (כולל ה-C7). כדי להחליף את הסוללה, צריך להסיר שני ברגים עם מברג מיוחד. בנוקיה מציינים כי פתיחת המכשיר מסירה את האחריות, וכי אם יש בעיה בסלולרי יש לקחת את ה-N8 למרכז שירות.

 

מדובר בהחלטה מעניינת, שלא בטוח שלקוחות החברה יאהבו. מהבדיקה שערכנו, אורך חיי הסוללה של ה-N8 הוא סביר, אבל לא מעבר לכך. מערכת ההפעלה מציעה לעבור ל"מצב חיסכון בחשמל", שמכבה את תאורת המסך, כשהמצב לא נראה מזהיר.

 

המכשיר כולל גם שקע הטענה (מתאים למטענים ישנים יותר של נוקיה), מקשי שליטה בעוצמת הקול, מתג נעילת מסך, כפתור מצלמה ייעודי ושתי "מגירות" לכרטיס SIM ולכרטיס microSD (עד ל-32 ג'יגה-בייט, שמצטרפים ל-16 ג'יגה-בייט בזיכרון הפנימי).

 

אחרונים חביבים הם שקע HDMI (חיבור לטלוויזיית HDTV להקרנת סרטוני וידיאו שצולמו במצלמה) וחריץ microUSB. הקופסה שבא מגיע המכשיר כוללת כבל שמאפשר לחבר לחריץ זה כל התקן USB, ולא רק מטען או כבל לסינכרון עם מחשב. מדובר בתכונה שימושית ומוצלחת במיוחד: אפשר לחבר דיסק און קי ל-N8 כשלא נמצאים ליד מחשב ורוצים לשלוח מייל עם קובץ מצורף. היכולת הזאת גם עוזרת לשתף תמונות וקבצים בין טלפונים, ואפילו מאפשרת הטענת טלפונים ניידים אחרים באמצעות ה-N8.

 

המצלמה מוצלחת, המהירות והמקלדת - פחות

 

מסך הבית של המכשיר מסך הבית של המכשיר יח"צ נוקיה
בכל הקשור לאיכות שיחה, ה-N8 בהחלט עושה את העבודה. הוא כולל שני מיקרופונים לסינון רעשי רקע, ומהשיחות שביצענו בו התרשמנו לטובה. טוב, מכשירי נוקיה מעולם לא סבלו מבעיות בתחום הזה.

 

יכולת הצילום של המכשיר היא בהחלט אחת הטובות בשוק. מצלמה אחורית ברזולוציה של 12 מגה-פיקסל עם פלאש, אוטו-פוקוס וזום דיגיטלי הם לא דבר שהולך ברגל, והתוצאות בהחלט נראות בשטח. התמונות אמנם נראות מצוין גם בלי לעשות כלום, אבל תוכלו לשלוט על פרמטרים רבים באופן ידני - רמת חשיפה, צבעים, חדות, פלאש ועוד.

 

ה-N8 יודע גם לצלם קטעי וידיאו באיכות HD (אם לדייק, ברזולוציית 720p ו-25 פריימים לשניה) והתוצאות מרשימות גם כן. המכשיר כולל גם מצלמה קדמית לשיחות וידיאו, ושקע ה-HDMI מאפשר לחבר את המכשיר לטלוויזיה, כדי לצפות בסרטונים שצולמו על מסך גדול יותר.

 

חבל שבהיבט חומרה אחר החברה הפינית לא השתפרה מספיק, וזה נושא המהירות. מעבד של 680 מגה-הרץ, יהיה מתוגבר בשבבי גרפיקה ו-OpenGL ככל שיהיה - אינו מספיק עבור מכשיר מתקדם. מסך המגע אמנם מגיב טוב יותר ממכשירי נוקיה הקודמים (בזכות המעבר לתצורה קפסטיבית), אבל האפליקציות עצמן פועלות לאט למדי. פעולות מולטי-טאץ' (לזום-אין או זום-אאוט), למשל, נראות נחותות מאוד בהשוואה לאייפון.

 

סימביאן אמנם תומכת בריבוי משימות זה שנים, אבל לדבר אין הרבה ערך כשאנחנו נדרשים לסגור אפליקציות כדי לפנות זיכרון, לאחר שפתחנו שלוש מהן. 256 מגה-בייט RAM הם ללא ספק מעט מדי. ה-N8 לא יספק את חסרי הסבלנות, שמצפים למהירות תגובה טובה מהטלפון שלהם.

המקלדת הווירטואלית של סימביאן 3. בעייתית מאוד המקלדת הווירטואלית של סימביאן 3. בעייתית מאוד צילום מסך

 

גם המקלדת הווירטואלית בעייתית. ראשית, לא ניתן להקליד בה במצב אנכי כמו שצריך – אלא רק במצב של מקשי מספרים (ר' תמונה). נוצר מצב שבו, כדי לכתוב במקלדת QWERTY, יש צורך להפוך את המכשיר כל פעם. בנוסף, תיבת הטקסט משתלטת על כל המסך בעת הכתיבה ומעלימה את היישום עצמו.

 

עוד בעיה, מרגיזה במיוחד מבחינת הקהל הישראלי, היא שהחלפת שפה דורשת שלוש לחיצות בתפריט בכל פעם. אפליקציית "החלפת שפה" שנמצאת בחנות האפליקציות, ה-Ovi Store, ושעליה ממליצה יורוקום למשתמשים, איננה פיתרון מספק. האפליקציה מאפשרת להגדיר מקש פיזי שלחיצה עליו תחליף שפה בכל פעם. העניין הוא שבמכשירים עם מסך מגע אין מקשים זמינים רבים חוץ ממקש המצלמה. איך מוודאים שיישום המצלמה לא יפתח בכל פעם שנרצה להחליף שפה? לוחצים לחיצה ארוכה להחלפת שפה, ולחיצה קצרה עבור פתיחת המצלמה. לא תמיד זה עובד בצורה מושלמת.

 

מערכת הפעלה: משופרת, אבל עדיין מוגבלת

 

לקראת השקת ה-N8 בחו"ל, רבים דיברו על סימביאן 3 החדשה - מערכת ההפעלה שהיתה אמורה לסייע לנוקיה לחזור לתמונה אחרי S60 הבעייתית. האם סימביאן 3 אכן מציגה שיפור לעומתה? כן, אבל לא מספיק.

 

בתחומים רבים ומשמעותיים סימביאן 3 עשתה קפיצת דרך חשובה. היא פחות מבוססת תפריטים, פחות מסורבלת ומגושמת ומציגה שיפורים בממשק. קל הרבה יותר להחליף פרופיל, להגדיר אימייל, להתחבר לרשת WiFi וליצור תזכורות. אבל סימביאן עדיין רחוקה מאוד מהמתחרות המתקדמות: iOS של אפל, אנדרואיד, webOS, וינדוז פון 7, ואפילו מערכת ההפעלה של בלקברי.

 

מה לא טוב בסימביאן? לא מעט. היא כוללת רק שלושה וידג'טים מוגבלים מאוד, שמגיעים בגודל אחד, מבלי שניתן להעביר אותם ממסך למסך. יישומי ה-SMS, המייל, אנשי הקשר, ההגדרות ואחרים אינם בעלי ממשק מוצלח ואסתטי, השימוש בהם אינו אינטואיטיבי ולעיתים קרובות כולל תפריטים מייגעים. לוח השנה לא מותאם לאצבעות אלא לסטיילוס, ממש כמו Windows Mobile הזכורה לרע. הדפדפן מאכזב כהרגלו, למרות התמיכה בפלאש. מומלץ להוריד אופרה.

 

שיפור משמעותי אחד שיש לזקוף לזכותה של נוקיה הוא חנות האפליקציות. נכון, לא מדובר באנדרואיד מרקט או האפסטור, אבל סימביאן 3 היא הגרסה הראשונה שתומכת בסביבת הפיתוח Qt, שמותאמת גם למערכת ההפעלה העתידית מיגו. התוצאה היא אלפי יישומים חדשים, חלקם מוכרים מפלטפורמות אחרות: אנגרי בירדז, IM+, אפליקציות ישראליות, SoundHound, WhatsApp ואחרים. אמנם המבחר רחוק מלספק, אבל כמות הולכת וגדלה של אפליקציות שימושיות ומעוצבות היא צעד חיובי בהחלט.

 

סיכום

 

ל-N8 לא חסרים יתרונות. מצלמה מצוינת, איכות שיחה גבוהה, חיבור HDMI וחנות אפליקציות הולכת וגדלה הם חלק מהם. אבל ההנאה נפגמת בגלל מערכת ההפעלה סימביאן, שמציגה ממשק מיושן ולא נוח ומקלדת וירטואלית בעייתית.

 

גם עבור אלה שאוהבים את המכשירים של נוקיה, ה-N8 צריך להיות זול מספיק כדי להיות בעל זכות קיום בשוק הישראלי. אם עלותו תהיה שווה לכל נפש, הוא עשוי לזכות למכירות נאות. האם זה יספיק כדי להחזיר את נוקיה לתמונה, גם בתחום הסמארטפונים? כנראה שלא, אבל זה עשוי לסייע לה להישאר במשחק, עד שתגיע עם מערכת הפעלה טובה יותר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x