$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: אז מה חיפשתם השנה בגוגל?

ומהם הצעדים הבאים של ההאקרים שתקפו את החברות שהפנו עורף לוויקיליקס? ואיך מחברים את פרס פוליצר למאה ה-21? תשובות - בפנים

יוסי גורביץ 14:1312.12.10

מחפשים, ומחפשים, ומחפשים

 

כמדי שנה, פרסמה גוגל בסוף השבוע את "דו"ח הצייטגייסט" (רוח הזמן) שלה לשנת 2010. אז מה חיפשו תושבי העולם השנה?

 

את טבלת החיפושים הוביל, כצפוי, המונדיאל (ונספחו אליו, כמתבקש, חיפושים אחר פול התמנון זצוק"ל, שירד לגינה של מטה). אחריו ניצבה האולימפיאדה העתידית בלונדון 2012, ובמקום השלישי ניצב האסון בהאיטי, שלמרבה הזוועה ממשיך לספק כותרות. במקום הרביעי ניתן למצוא את אסון הנפט במפרץ מקסיקו, ובחמישי את ענן האפר המעפן – זוכרים אותו? – שיצא מהר הגעש האיסלנדי בעל השם הבלתי ניתן לביטוי, ושיגע את ענף התעופה באירופה.

 

ברשימת "החיפושים העולים" הגיע למקום הראשון שירות השיחות צ'טרולט (מוטו: "בכל שיחה שלישית תגלה מולך איבר מין גברי"). כפי שהדברים נראים, הוא לא יהיה ברשימה של 2011. אחריו מגיעים האייפד של אפל והנודניק ג'סטין ביבר. ברשימת החיפושים הדועכים אפשר למצוא במקום הראשון קצת חדשות טובות: שפעת החזירים כבר לא מה שהיתה פעם. מייקל ג'קסון, שמותו הזניק אותו שוב לחדשות בשנה שעברה, עניין את הגולשים השנה פחות.

 

גביע העולם בכדורגל. מוביל בחיפושים גביע העולם בכדורגל. מוביל בחיפושים צילום: אי פי אי

 

מה חיפשו בישראל? פייסבוק, וואלה ויוטיוב. החיפושים העולים ביותר היו אחרי מיקמק (הא?), הסדרה עספור ו"עספור צפיה ישירה". מסיבות שטרם הובהרו עד סגירת הגיליון הווירטואלי, ג'סטין ביבר מככב במקום הראשון גם ברשימת האנשים שהישראלים חיפשו אחריהם, כשהוא עוקף את מיכל אמדורסקי וגיא פינס. בולט בהיעדרו מרשימת האנשים שישראלים מחפשים ברשת: גלעד שליט. כנראה שכל קמפיין הרשת הזה לא ממש עובד.

 

לכל אחד מהחיפושים האלה מצורף גם גרף. נסו ותיהנו.

 

אנונימיים? לא כל כך בטוח

 

הזרוע הצבאית של פורום הטרולים פורצ'אן, אנונימוס, יצאה בשבוע שעבר בהתקפות על שורה של אתרים שלכאורה התנכלו לוויקיליקס, והצליחו להפיל חלק מהם. אבל בסוף השבוע צבא החבלנים הקטן סבל מנסיגה.

 

כפי שהעירו הרבה פעמים בעבר, וכפי שציין האטלנטיק בסוף השבוע, לחלק ניכר ממי שמאכלסים את הפורום אין בעצם כל מטרה או אידיאולוגיה. הם שם בשביל הנזק. הם יהרסו את החיים של ילדה מסכנה באותה קלות או מסירות שבה הם יתקפו את הפנטגון.

 

בימים האחרונים, ניכר מאמץ לשנות את הכיוון, ולעבור מהתקפות פרימיטיבות מסוג DdOS לשיטה חכמה יותר. "הם לא מפחדים מההתקפות האלה," אומרת הודעה שפורסמה באתר, "הם מפחדים מחשיפה". לפיכך, מציע הכותב למשועממי האתר לקרוא את השדרים של ויקיליקס, ולפרסם קטעים מביכים מתוכם שטרם זוהו על ידי כלי התקשורת. הסיכוי שזה יקרה, בהתחשב ביכולות הריכוז והקריאה של יושבי הפורום, עומד כנראה על "לא משהו".

 

בינתיים, מסתבר שהטרולים הרבה פחות אנונימיים ממה שהם חשבו: משטרת הולנד עצרה בסוף השבוע נער בן 16, שחשוד בכך שהשתתף בהתקפות של פורצ'אן על ויזה ומאסטרקארד. נמסר שהוא כבר הודה במיוחס לו, ושהמשטרה צפויה לבצע מעצרים נוספים. זו לא הפעם הראשונה שהאקר של אנונימוס נעצר: קדם לו דיוויד קרנל, שפרץ לחשבון הדואר האלקטרוני של שרה פיילין ושעכשיו ממתין למאסרו.

 

ההאקרים שפעלו נגד ויזה ומאסטרקרד לא לגמרי אנונימיים ההאקרים שפעלו נגד ויזה ומאסטרקרד לא לגמרי אנונימיים צילום: בלומברג

 

ברוכים הבאים למאה ה-21

 

ג'וזף פוליצר עשה את מה שעשו הרבה יהודים חכמים ממזרח אירופה במאה ה-19: הוא היגר לארצות הברית. שם הוא הפך במהירות למו"ל מצליח, ומאבק שלו במו"ל מצליח אחר, ויליאם רנדולף הרסט, הביאה לעולם את המושג "עיתונות צהובה". כלומר, עיתונות שפרסמה פרטים מביכים על אנשים כדי למכור יותר עותקים, ולא כדי להביא לשינוי כלשהו או כדי להשיג מטרה פוליטית (ופעם עיתונים רבים היו זרוע מפלגתית לכל דבר).

 

האגדה אומרת שבימיו האחרונים, אכול חרטה על כך שהוריד את התקשורת האמריקאית לאשפתות, החליט פוליצר להוריש סכום כסף נכבד כדי לתקן את העוול, וכך נוצר פרס פוליצר, שמקדם הצטיינות בתחום העיתונות. הקטע על הכסף והצוואה נכון, אבל פוליצר לא נשמע כמו הטיפוס שיתקן את דרכיו על ערש דווי. הוא נהנה יותר מדי. מצד שני, מי אני שאהרוס סיפור פופולרי.

 

פרסי פוליצר נוצרו ב-1917, ובקרוב, ב-2011, יציינו 90 שנה למותו של פוליצר עצמו. לרגל המאורע המשמח, החליטה ועדת הפרס להתעדכן במה שקרה במאה השנה שחלפו, ואחרי שהעניקה לפני שנתיים פרסים לתקשורת מקוונת והסכימה להכיר גם בקריקטורות מקוונות כקריקטורות, כעת היא רוצה – תופים, בבקשה – להכיר גם במולטימדיה כצורת תקשורת לגיטימית.

 

הוועדה הודיעה כי שינתה את הכללים ב-12 מתוך 14 קטגוריות פרס, כך שארגוני תקשורת יוכלו להעמיד את התוכן שלהם לבחירה גם אם הוא לא היה בצורה של טקסט. שתי הקטגוריות שלא השתנו כוללות הענקת פרסים לתמונות, ואלו עדיין מחייבות הגשת תמונות סטילס בלבד.

 

מי ביקש סטיקרים ולא קיבל?

 

נראה שלשם שינוי, אחרי חוסר הריכוז שלה בהשקת ה-G1 (הסמארטפון הראשון של אנדרואיד) והנקסוס 1 (הסמארטפון הראשון שלה), גוגל רצינית באשר להשקת הנקסוס S.

נקסוס S. שירות תשלומים עוד אין, סטיקר כבר יש נקסוס S. שירות תשלומים עוד אין, סטיקר כבר יש

 

אחד הפיצ'רים של המכשיר הוא יכולת ה-NFC שלו, כלומר קריאת מידע מטווח קרוב. בזכות היכולת הזאת המכשיר אמור לשמש בעתיד כארנק אלקטרוני, אבל בינתיים התחילה גוגל בפרויקט מעניין: היא מחלקת לבעלי עסקים בפורטלנד, אורגון, סטיקרים חכמים.

 

בעל העסק מתבקש להדביק את הסטיקר שלו על חלון הראווה, וכאשר אדם המצויד בסמארטפון עם NFC (הנקסוס S, נניח) יבחן את הסטיקר - הוא יקבל מיד מידע מגוגל על בית העסק. הפיצ'ר הזה אמור להתממשק עם שירותי המיקום של גוגל.

 

גוגל היא אינה היחידה בתחום: פייסבוק משווקת גם כן כמה מהמגפות הדביקות האלה. כמו ששואל הרג'יסטר, עוד לא ממש ברור למה זה טוב. לישראל זה כנראה יגיע ב-2034, כך שהתשובה לשאלה הזאת, אם תימצא, כבר תהיה ידועה אז.

 

קצרצרים

  

הבלוגר האיראני חוסיין דחרשאן, שכונה "אבי הבלוגוספירה האיראנית", נידון בספטמבר האחרון ליותר מעשר שנות מאסר, בין השאר בשל ביקורו בישראל בשנת 2006. בסוף השבוע זכה דרחשאן לחופשה ראשונה מהכלא. על פי הדיווחים, משפחתו נאלצה לשלם ערבות בסך 1.5 מיליון דולר לשם כך. על פי הדיווחים, דרחשאן הוחזק במשך עשרה חודשים בבידוד והוכה כדי שיודה שהיה סוכן CIA. איראן, למקרה שפספסתם את הנתון הזה בין שלל הדיווחים הגרעיניים, היא המדינה השלישית בעולם מבחינת שיעור הבלוגרים ביחס לגודל האוכלוסיה, עם יותר מ-700 אלף בלוגים, 100 אלף מתוכם פעילים.

 

מה ששבריר שניה יכול לעשות: בסוף השבוע פקדה את יפן הפסקת חשמל קצרה. במפעל יצור השבבים של טושיבה היא נמשכה 0.07 שניות בלבד – הרבה, הרבה פחות ממשך הפסקות החשמל שפוקדות את ישראל מדי שנה, כאשר החורף מפתיע ומגיע. אבל די היה בכך כדי לדפוק את הייצור, ולהוריד באופן ניכר את מכירות השבבים של החברה. החברה הודיעה בתגובה שיהיה בסדר ושהיא תווסת את הייצור בהתאם.

 

אם היו חסרות סיבות לא לחבב את ג'וליאן אסאנג', הנה עוד אחת: ברדלי מאנינג, החייל האמריקאי שהדליף לוויקיליקס שלל מסמכים מעוררי שערוריות, עומד עכשיו למשפט ומסתכן במשהו כמו 2,734,217 שנות מאסר. עורכי דינו מתלוננים שאסאנג' התחייב להעביר להם "סכום גדול" לכיסוי הוצאות משפטיות, אבל אף על פי שהם גייסו כ-90 אלף דולר, מוויקיליקס הם לא ראו שנקל. אז נכון, החרם הפיננסי על אתר ההדלפות רק מתהדק, אבל אסאנג' לא היה יכול לארגן אפילו סכום קטן?

 

סטודנטים זועמים בבריטניה התפרעו בסוף השבוע, בשל העובדה שהממשלה העלתה את שכר הלימוד שם. המהומות תפסו את תשומת הלב של התקשורת בין השאר משום שהסטודנטים תקפו את הרולס רויס של הנסיך צ'ארלס, כשיורש העצר עגום המבט בתוכה. עכשיו מסתבר שהסטודנטים היו מאורגנים היטב, ואפילו יצרו מפת גוגל שמתעדת את המאבק בזמן אמת. בין השאר תועד מיקומם של השוטרים הבריטים, שתמונה נהדרת שלהם, אגב, אפשר לראות כאן.  

 

עדכון: פרסמנו כאן לפני כמה שבועות את המחקר שנערך בהולנד ושמצא כי יש קשר ישיר בין חשיפה לקרינת WiFi ובין מחלות בעצים. החוקרים התראיינו לאחרונה והם מבקשים להבהיר כי הממצאים שלהם היו ראשוניים, וכי יש לאשש אותם במחקרים נוספים, שאכן ייערכו בקרוב. נעקוב בעניין.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x