$
המדריך

לקראת פתיחת שנת הלימודים: 21 כלי עזר טכנולוגיים לתלמידים

יותר ויותר תלמידים מגיעים לבית הספר עם מחשב נייד וטלפון חכם, וכולם כבר מזמן נעזרים באינטרנט במהלך הלימודים. רגע לפני החזרה לבית הספר, כלכליסט מציג את האתרים, התוכנות והאפליקציות שכדאי להכיר

כתבי כלכליסט 12:1431.08.10

לתלמידי בית הספר היסודי

 

אותיות ראשונות באייפון

יישום Hebrew Letters לאייפון מאפשר להורים להכין את ילדיהם לכיתה א'. לימוד האותיות נעשה באמצעות אסוציאציות גרפיות, כמו שיוך האות דל"ת לאיור של דחליל, שי"ן לשמש החנוכייה ועוד. כל עמוד אות כולל גם קטע קצר שאותו אפשר להקריא בקול רם או להיעזר בקריינות.

 

מחיר: 1.99 דולרים

 

לומדים אנגלית עם רחוב סומסום

האתר של תוכנית הטלוויזיה האמריקאית Seasame Street הוא דרך מצוינת לתרגל אנגלית בסיסית. אפשר למצוא בו משחקים וקטעי וידיאו שונים, שרובם עוסקים במושגים כמו מספרים, מילים בסיסיות וצבעים. קטעי וידיאו אחרים מציגים חלקים מפרקי התוכנית עצמה, שבה הדמויות משוחחות באנגלית פשוטה.

 

משננים את לוח הכפל

TimesTables היא אפליקציית אייפון המאפשרת תרגול פשוט אך יעיל של לוח הכפל. תהליך הלימוד נעשה באמצעות שינון כרטיסיות, תרגילי כפל עם מספרים אקראיים קצובים בזמן ומשחקים. אפשר ליצור יותר מחשבון משתמש אחד, ואף לערוך בין החשבונות תחרות לפתרון תרגילים בזמן הקצר ביותר.

מחיר: 0.99 דולר

 

אתר Seasame Street. כולל קטעי וידיאו מתוכנית הטלוויזיה אתר Seasame Street. כולל קטעי וידיאו מתוכנית הטלוויזיה צילום מסך: sesamestreet.com

 

להכיר את המספרים

אפליקציה דומה בשם KidCalc מיועדת ללימוד מספרים. הממשק אמנם באנגלית, אך אפשר לערוך באמצעותו היכרות ראשונית עם עשר הספרות ועם פעולות חשבון בסיסיות בצורה מהנה דרך משחקים, איורים ותמונות צבעוניים. כמו כן, היישום מאפשר לתרגל חיבור, חיסור, כפל וחילוק עד המספר 1,000.

מחיר: 0.99 דולר

 

פורטל חינוכי לילדים

"גלים" הוא אתר מבית סנונית שמכיל תכנים מעניינים בכל תחומי הלימוד, ובהם אנגלית, מתמטיקה וספרות, וגם נושאים אחרים כמו מיחזור פלסטיק או מערכת הבחירות בישראל. תכנים רבים באתר פתוחים בחינם, אך התכנים המרכזיים (בעיקר באנגלית ובמתמטיקה) הם בתשלום של 198 שקל בשנה. לאתר יש שיתופי פעולה עם בתי ספר, ולמשתמשים מומלץ לבדוק אם יש מינוי מוסדי או הנחה שאפשר להשתמש בהם.

 

להכיר את מבנה השלטון בישראל

"על הגובה" הוא אתר חינוכי לילדים קטנים שהוקם ומנוהל דווקא על ידי ממשלת ישראל. האתר מאפשר לילדים הצצה למבנה השלטון דרך משחקים ואנימציה, ונועד גם לעודד מעורבות בחברה, חינוך לדמוקרטיה ועוד. עם זאת, האתר סובל בינתיים מתמהיל תכנים לא אחיד ומאפליקציות פלאש כבדות.

 

לתרגל חשבון בקלות

"החשבון שלי" הוא אתר חינמי בעל עיצוב מיושן אך יעיל, המספק מאגר שאלות מגוונות בחשבון לתלמידי בית ספר יסודי, החל מפעולות פשוטות של חיבור וחיסור ועד שאלות מילוליות. תחליף לא רע לפתרון תרגילים על נייר.

 

  איור: ערן מנדל

 

לתלמידי חטיבות הביניים והתיכון

 

לערוך מסמכים עם גוגל דוקס

GDocs היא אפליקצייה לסמארטפונים עם מערכת הפעלה אנדרואיד, שמאפשרת לגשת בקלות ל־Google Docs, שירות עריכת המסמכים המקוון של גוגל. היישום הזה יעיל במיוחד לעבודה בקבוצות: באמצעותו אפשר לבצע פעולות כמו קריאת ועריכת טקסט, יצירת מסמך ואפילו שליחתו כקובץ מצורף באימייל. בסיום, אפשר לסנכרן את העבודה עם גוגל דוקס. למרבה הצער, התמיכה של GDocs ביישור לימין עבור טקסטים בעברית לוקה בחסר.

מחיר: חינם

 

מאגר בחינות בגרות

האתר של משרד החינוך מרכז בין השאר בחינות בגרות בכל המקצועות מהשנים האחרונות. עם זאת, מדובר בבחינות בלבד, ללא הפתרונות שלהן.

 

חישובים מדעיים באנדרואיד

הוא אמנם לא מופעל באנרגיה סולארית או על ידי בטריות, אבל יישום RealCalc למכשירי אנדרואיד מספק את כל מה שתלמידים צריכים ממחשבון מדעי: החל מעצרות, חזקות, סינוסים וקוסינוסים, דרך המרה ממעלות לרדיאנים וכלה בכלים מיוחדים לתלמידים הניגשים לבחינות הבגרות במחשבים.

מחיר: חינם

 

שירה וספרות עברית להמונים

מביאליק וברנר ועד ליהודה הלוי ושלמה אבן גבירול, השירה והפרוזה העברית עומדים במרכז לימודי הספרות בתיכון ובחטיבת הביניים. פרויקט בן־יהודה הוא אתר המרכז את יצירותיהם של סופרים ומשוררים שפגו זכויות היוצרים שלהם, והם מוצגים כטקסט (ולא כתמונה) בניקוד מלא.

 

לנהל את מערכת השעות

יישום iStudiez, המיועד לאייפון, לאייפוד טאץ' ולאייפד משמש פתרון לכל תלמיד שרוצה לארגן את חיי הלימודים שלו. החל בניהול מערכת שעות, דרך מטלות הגשה וכלה בלוח שנה ומועדי בחינות — אפשר להכניס את כל הפרטים על מקצוע מסוים ולצרף הערות, ללא צורך בחיבור לרשת.

מחיר: חינם

2.99 דולרים לגרסת הפרו, שכוללת ממשק עברי מלא

 

רענון חוקי הפיזיקה

היישום Physics מאפשר לגשת בקלות לנוסחאות והסברים קצרים בנושאים פיזיקליים כמו מכניקה, גרביטציה, גלים, אופטיקה, אנרגיה, תנועה ועוד. תלמידים, מורים ופיזיקאים חובבים יכולים להיעזר בו כמקור מידע זמין בכל עת, ולרענן את זיכרונם בנושאים אלה.

מחיר: 0.99 דולר

 

כל היסודות בתלת־ממד

The Elements, אחת האפליקציות המרשימות ביותר לאייפד וגם לאייפון, מספקת הצצה ייחודית ליסודות הכימיים השונים של הטבלה המחזורית. לחיצה על כל יסוד תציג עמוד שבו מידע רב עליו, עם תמונות תלת־ממדיות אינטראקטיביות שאפשר לסובב, להזיז ולחקור. האפליקציה אף מציגה נתונים מאתר וולפרם אלפא.

מחיר: 9.99 דולר לאייפון 4

13.99 דולר לאייפד

   

אפליקציית the elements לאייפד אפליקציית the elements לאייפד

 

לתלמידים בכל גיל

 

כל התנ"ך בקצות האצבעות

במקום לדפדף בספר התנ"ך בשיעורים, אפשר להשתמש בגרסה דיגיטלית שמכילה את כל הטקסט, מאפשרת חיפוש וגם כוללת את טעמי המקרא. אל התנ"ך המקוון אפשר לגשת באמצעות הדפדפן, להוריד אותו למחשב או להיעזר באפליקציה לאייפון, המאפשרת גם קבלת פירוש לפסוקים.

מחיר: חינם לגרסת האתר

חינם לגרסת התוכנה

3.99 דולרים לאייפון

אפליקציית tanach for all לאייפון אפליקציית tanach for all לאייפון

 

לשנן שפות בקלות

quizlet הוא אתר שמסייע בשינון אוצר מילים, שפות או כל דבר כמעט באמצעות כרטיסיות וירטואליות שהמשתמש יוצר. אפשר ללמוד לבד, ליצור קבוצות לימוד ואפילו להעלות את הכרטיסיות לשימוש פומבי ברשת. אפשר גם לערוך חיפוש באתר כדי לאתר כרטיסיות של אחרים וללמוד אותן, להיבחן עליהן או לערוך איתן משחקים מקוונים. קיימות גם כרטיסיות ללימוד עברית.

 

הספרייה המקוונת של מט"ח

למרכז לטכנולוגיה חינוכית קיים פורטל לימודים אנציקלופדי חופשי, המכיל מידע רב במגוון נושאים מהיסטוריה, דרך מדעים ועד מתמטיקה. המאגר כולל עשרות ערכים, ציטוטים מתוך ספרים וקישורים לאתרים בעברית, והוא כלי עזר מצוין לתלמידי יסודי עד תיכון. ספרייה נוספת מבית מט"ח בשם "כותר" מכילה מאות ספרי עיון בתחומי היסטוריה, חינוך, מקרא, ארץ ישראל, את האנציקלופדיה אביב המחודשת, וכן את כל ספרי הלימוד בהוצאת מט"ח. ספרייה זו דורשת הרשמה בתשלום.

 

מתשחצים ועד הקלדה עיוורת

סנופי הוא אתר המרכז כלים חינוכיים במגוון נושאים, ובהם לימוד הקלדה עיוורת, אנציקלופדיה, מילונים, קונקורדנציה ומאגר שיעורים, לצד תשחצים, משחקי "ארץ־עיר" וטריוויה, ושאר כלים איזוטריים (למשל, חישוב ממוצע בגרויות). למעוניינים בשיעורים מתקדמים יותר ללימוד הקלדה עיוורת באנגלית ובעברית, האתר סנס־לאנג מספק את כל מה שצריך ואף מציע משחקים לשיפור ההקלדה.

 

ויקיפדיה מכל מקום

גישה לאנציקלופדיה החופשית לא חייבת להיעשות רק מהדפדפן. אפליקציות כמו Wikipanion לאייפון ולאייפד, Wikipedia Reader לנוקיה ו־Wapedia לאנדרואיד מאפשרות ניווט קל ופשוט בגרסה האנגלית והעברית של האתר, חיפוש מהיר של ערך וקריאה נוחה.

מחיר: חינם

 

לשתף את הכיתה בשיעורים

תוכנה חינמית לתלמידי יסודי, חטיבת ביניים ותיכון שמרכזת את כל הקשור בבית הספר: מערכת שעות, מטלות, ציונים, דף קשר ואפילו שינון מילים. התוכנה כוללת אלמנט חברתי ומאפשרת לשתף את החברים לכיתה בשאלות ובמטלות, וגם לבקש מהם עזרה במידת הצורך.

 

מילון מורפיקס בסלולרי

היישום הרשמי לאייפון של שירות התרגום מורפיקס מספק תרגום מעברית לאנגלית ולהפך, עם חיפוש מילים והצגת הערך שלהן בוויקיפדיה. בנוסף, אפשר להציג מילה אקראית בעברית, לקבל תרגום שלה באנגלית כולל הגדרה ולשמור ערכים לגישה לא מקוונת.

מחיר: חינם

 

בהכנת הכתבה השתתפו: אבנר קשתן, אורי גושן, עומר כביר ושי ענבל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x