$
אייפוניסט

מערכת ההפעלה החדשה לאייפון: סקירה ראשונה

iOS 4, הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הסלולרית של אפל, זמינה כעת להורדה. מריבוי משימות, דרך תיקיות ועד למקלדת בלוטות' - כל החידושים שיש לה להציע

שי ענבל 20:1522.06.10
חודשיים אחרי שהציג סטיב ג'ובס לראשונה את מערכת ההפעלה הרביעית לאייפון, וימים ספורים לפני הגעת האייפון 4 למדפי החנויות בארה"ב, מגיעה אלינו הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפוד טאץ', הכוללת לא מעט חידושים, שיפורים ושדרוגים למכשירים קיימים.
 

הפיצ'ר החשוב מכולם - שינוי תמונת רקע במסך הבית
את מערכת ההפעלה החדשה, שזכתה לשם iOS 4, ניתן להוריד בחינם דרך תוכנת אייטיונז, אך חוויית השימוש בה אינה זהה בכל המכשירים. בעוד שדגמי האייפון 3GS והאייפון 4 תומכים בכל התכונות החדשות שהיא מציעה, דגם ה-3G אינו מאפשר ריבוי משימות (על כך בהמשך), ואילו בעלי אייפון מהדור הראשון נשארו לגמרי מחוץ למשחק, ואינם יכולים להוריד את iOS 4, כמו גם את האפליקציות המותאמות אליה, כלל. בכל הנוגע למכשירי אייפד, בעליהם ייאלצו להיאזר בסבלנות לעדכון שיגיע בהמשך השנה.

 

להפיח חיים בדגם ה"מיושן"

 

לאחר סיום ההתקנה, הדבר הראשון שבולט במערכת החדשה הוא השיפור במהירות. הכל פשוט זורם ומתקתק בקצב הרבה יותר טבעי - מהדפדוף בין המסכים למעבר הקל והפשוט בין היישומים. iOS כוללת גם שיפורים ויזואליים שונים - החל במראה חד יותר של האייקונים וכלה באפשרות לשנות את תמונת הרקע של מסך הבית. כבר לאחר חצי שעה של שימוש, האייפון 3GS ה"מיושן" שבדקנו קיבל חיים חדשים.

 

השינוי הגדול ב-iOS 4 הוא ריבוי המשימות (Multitasking) - תכונה שנעדרה עד כה מהאייפון, אך היא מיושמת בצורה מעט שונה מהמקובל. ראשית, קיימת תמיכה במעבר מהיר בין יישומים ברקע (Fast App Switching) פעולה המקבילה ל-Alt+Tab במחשב,המאפשרת, לדוגמה, לקפוץ מיישום הטוויטר לדפדפן כדי להעתיק ממנו את כתובת האתר האחרון שביקרתם בו ואז לחזור לטוויטר ולהדביק אותה שם. הקשה כפולה על מקש הבית במכשיר מראה את היישומים המופעלים ברקע ומאפשרת לעבור אליהם בלחיצה, בלי לאבד את המידע ביישום הקיים.

 

ריבוי משימות. פונקציונלי ולא מכביד על חיי הסוללה ריבוי משימות. פונקציונלי ולא מכביד על חיי הסוללה

אך אפשרות המעבר המהיר - שלמעשה "משהה" את פעילות האפליקציה - מוגבלת לאפליקציות שתומכות בה מראש. התוצאה היא שאפליקציות רבות שאינן תומכות ב-Multitasking פשוט יפעילו את עצמן מחדש בכל מעבר. ביישומים שניסינו, שכבר תומכים באפשרות, המעבר עובד מצוין, אולם ביישומים שטרם עודכנו החוויה מתסכלת מעט. עם זאת, הדבר צפוי להיפתר עם הזמן.

 

הסיבה שאפל החליטה ליישם את ריבוי המשימות בצורה זו היא כדי לחסוך, לטענתה, בחיי סוללה. מההתרשמותנו עד כה בהחלט לא הורגשה ירידה באורך חיי הסלולה, דבר משמעותי במיוחד במכשירי אייפון, שבהם הסוללה אינה ניתנת להחלפה.

 

ומה באשר לאפליקציות שממש נדרשות לרוץ ברקע? גם במקרה זה על המפתח לעדכן את האפליקציה, ולהגדיר בה את הפעולות שימשיכו לפעול. כיום התכונה זמינה באפליקציות בודדות המאפשרות, למשל, להקליט, לקבל תזכורות ללא חיבור לרשת, לשמוע מוזיקה ועוד. אולם בקרוב הבשורה תגיע ליישומים רבים, הבולט שבהם הוא סקייפ, שיאפשר לקבל שיחות VoIP גם כשהאפליקציה אינה "פתוחה", וכך ייהפך לשימושי באמת.

 

מתיחת פנים למסך הבית

 

תיקיות ב-iOS 4. פחות מסכים לדפדף תיקיות ב-iOS 4. פחות מסכים לדפדף

נוסף לאפשרות החביבה לשנות את תמונת הרקע, קיימת במסך הבית תכונה חדשה ובנאלית פחות: תיקיות. פיצ'ר בסיסי זה מיושם בצורה ייחודית: כל שיש לעשות הוא לגרור אייקון אפליקציה אחד על אייקון אחר, והתיקייה נוצרת אוטומטית. פשוט וקל, ובהחלט מסייע להתמודד עם עומס האפליקציות במכשיר.

 

iOS 4 כוללת גם מגוון שדרוגים ליישומים מובנים. המשמעותית ביותר היא המצלמה, שזכתה לזום דיגיטלי, אולם גם מקומם של האחרים לא נפקד ממקצה השיפורים. ביישום המייל ניתן כעת לצפות בכל החשבונות במסך אחד ולהגדיר כמה חשבונות Exchange. כמו כן, קיימת כעת תמיכה בשרשורי הודעות ובשליחת הודעות ישר לארכיון — פיצ'רים שישמחו בוודאי את משתמשי ג'ימייל. כמו כן, בעתיד ניתן יהיה לפתוח קבצים מצורפים באפליקציות במכשיר, למשל קובצי אקסל ביישום לעריכת מסמכים.

 

בדפדפן שבמכשיר נוסף ב־iOS 4 מנוע החיפוש בינג של מיקרוסופט, וכעת בעלי אייפון יכולים לבחור בינו ובין יאהו או גוגל, כשהאחרון נותר במקומו כברירת המחדל. ניתן כעת גם לבצע חיפוש מהיר בוויקיפדיה ממסך הבית. ללא ספק, נראה שבתחום החיפוש מערכת ההפעלה של האייפון מתקדמת בהרבה מאנדרואיד של גוגל, הכוללת מנוע חיפוש אחד בלבד.

 

בנוסף, iOS 4 כוללת גם שורה של שיפורים קטנים שראויים לאזכור, ביניהם תמיכה בחיבור מקלדת בלוטות', ניהול לוחות שנה מרובים, סינכרון פתקים לרשת, נעילת אוריינטציה, ספירת תווים ב־SMS, כיבוי גלישת ה־Data ועוד.

 

iAd, iBooks ושאר ירקות

 

iBooks. הקורא הישראלי צפוי להתאכזב iBooks. הקורא הישראלי צפוי להתאכזב

iOS 4 מביא איתו גם יישום חדש לגמרי לאייפון, שעד כה היה זמין רק לאייפד: iBooks, אפליקציית הספרים של אפל. עם זאת, ה-iBooks מאכזבת במידה מסוימת. ראשית, היישום רץ לאט מאוד על אייפון 3GS, במהירות שאינה אופיינית לשאר המערכת. שנית, אף שיישום iBooks ניתן להורדה בחינם מהאפסטור הישראלי, לא קיימת בו חנות הספרים המקוונת של אפל, ה־iBookstore. לכן לא כדאי לקורא העברי לפתח ציפיות. גם חנות המוזיקה של החברה, ה־iTunes Store עדיין אינה זמינה בישראל, שבע שנים לאחר השקתה. עם זאת, iBooks אינה חסרת תועלת: ניתן להוריד ממנה עשרות אלפי ספרים קלאסיים וחינמיים מפרויקט גוטנברג, ולפתוח באמצעותה קבצי PDF באימיילים, וכך ניתן לגשת אליהם לאחר מכן בצורה נוחה.

 

iBooks אינו הצ'ופר היחיד מבית אפל שמגיע ל־iOS 4. כאשר סטיב ג'ובס הציג את מערכת ההפעלה באפריל צוינה גם iAd, פלטפורמת הפרסום של החברה, וה־Game Center — רשת משחקים חברתית לאייפון, אייפוד או אייפד. שתי אלה צפויות להקנות ל־iOS ולמפתחי האפליקציות יתרון מובהק על פני פלטפורמות אחרות, ולשנות באופן דרסטי את תעשיית הפרסום והמשחקים במכשירים הניידים. בעוד שמועד הופעתן של פרסומות ה־iAd הראשונות אינו ידוע ויכול להתרחש בכל רגע, ה־Game Center יושק רק בסתיו השנה.

 

לסיכום, iOS 4 היא ללא ספק שדרוג משמעותי מגרסתה הקודמת. לצד הטמעה מצוינת של תכונות בסיסיות ומתבקשות כמו ריבוי משימות או תיקיות, היא כוללת עשרות שיפורים, אשר כל אחד מהם לחוד אינו ראוי להתייחסות מיוחדת, אך יחד יוצרים מכלול רב עוצמה ומרשים.

 

עם זאת, iOS אינה חפה מחסרונות: חוסר תמיכה בווידג'טים, מערכת התראות סבירה ויכולות התאמה אישית (שינוי תמונת הרקע אינו תחליף לערכות נושא) הם תכונות שבהחלט היו מתקבלות בברכה. למי שמחפש פיצ'רים אלה ומעוניין בחופש פעולה רב יותר שאינו נתון למרות הגן הסגור של אפל, אנדרואיד ובלקברי הם עדיין האופציה הטובה ביותר. מי שלא רוצה לוותר על האייפון, יקבל מכשיר פשוט וקל לשימוש, המצויד במערכת ההפעלה הסלולרית היציבה, הפונקציונלית והמוצלחת ביותר כיום.

 

מדריכים נוספים באייפוניסט:

 

לעדכן את כל האתרים מאותו מקום: ארבע אפליקציות שיתוף לאייפון

 

בלי לשבור את הראש: חמש אפליקציות אייפון לחישובים שונים

 

(ניוזלטר סמארטפונים - חדשות, סקירות מכשירים ומדריכי אפליקציות - כל שבוע בתיבת המייל שלכם. להרשמה לחצו כאן ובחרו בתיבה המתאימה)  
בטל שלח
    לכל התגובות
    x