$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק יודעת מה אתם צריכים

גולשי הרשת החברתית מתלוננים שהפרסומות בה חודרות לפרטיותם, משטרת ספרד מחסלת חוליית האקרים חובבנים, הסלולר מחליף את המערכות הכלכליות בסומליה, והאם בקרוב נפעיל את המחשב באמצעות המחשבה?

יוסי גורביץ 12:3604.03.10

המפרסמים יודעים הכל

 

הבעיה עם המגזין הסאטירי The Onion היא שלעתים קרובות הפרודיות שלו הופכות בתוך ימים או שעות למציאות. לאחרונה פרסם האתר ידיעה פיקטיבית שלפיה גוגל מתנצלת על פלישתה לפרטיות, תוך שהיא מפגינה ידע עמוק הרבה יותר מדי על משתמשיה.

 

אתמול בערב צחקתי, והבוקר הידיעה של הניו יורק טיימס, שאומרת שמפרסמים בפייסבוק משתמשים במידע שהם כורים על המשתמשים כדי להתאים להם פרסומות באופן שהגולשים מוצאים מטריד, כבר פחות הצחיקה.

 

פייסבוק מכירה אתכם, ויודעת מה למכור לכם פייסבוק מכירה אתכם, ויודעת מה למכור לכם צילום: cc-by-basykes

הבעת עניין בקומיקאי בריטי? המידע הזה חשוף למפרסם, והוא רשאי להשתמש בו (ואף עשה זאת). נשים שהסטטוס שלהן השתנה ל"מאורסות", מוצאות את עצמן מוצפות בפרסומות לצלמי חתונות, קרם עור פנים, והמלצות על דיאטות – אם להיות עדינים, שתי הקטגוריות האחרונות לא בדיוק מחמיאות.

 

כשמשתמשים מתלוננים על פרסומות לא רלבנטיות – למשל, שפונות לכל בני אותו הגיל בלי שום קשר בין המוצר ובין תחומי העניין של המשתמשים – פייסבוק מקשיבה ומטפלת, או מנסה לטפל. בפרסומות שמבוססות על התאמת מוצר למידע שפרסמת על עצמך אין לה עניין לטפל. מזה היא חיה.

 

וזו רק ההתחלה. פייסבוק, אחרי הכל, היא עדיין חברה פרטית. מה היא תרשה לעצמה כשתהיה חברה ציבורית?  

 

שוטים מפזזים במקום ממנו מלאכים נרתעים

 

משטרת ספרד עצרה שלושה עברייני צעצוע, שהצליחו להפעיל בוטנט – רשת מחשבים משועבדים לווירוס – שהשתלט על 13 מיליון מחשבים. במסיבת העיתונאים שנערכה אתמול (ד'), הבהירו השוטרים שהלא יוצלחים שעצרו לא ידעו עם מה הם מתעסקים.

 

השלושה, נמסר, אינם האקרים בעלי ניסיון אלא דגי רקק שקנו תוכנת בוטנט בשוק השחור, והשתמשו בה כדי לבזוז סכומים קטנים יחסית. הם חיו טוב, אבל לא היו עשירים – אם כי המנהיג שלהם נתפס עם פרטיהם האישיים של 800,000 בני אדם. השלושה ניסו להשכיר, לא מי יודע מה בהצלחה, את שירותי הבוטנט שלהם לפושעים קצת יותר רציניים. אולי הם היו צריכים להשקיע יותר ביחסי ציבור – "פרפר" הוא לא שם מאיים במיוחד, למרות הפושע הידוע.

 

אילו היו השלושה מבינים את הפוטנציאל שברשותם, הם יכלו להפוך לנבלי ג'יימס בונד מן השורה ולהוריד את ספרד, או מדינה אחרת, על ברכיה. הבוטנטים של משטר המאפיה הרוסי, ששימשו לתקיפה באסטוניה ובגיאורגיה, היו חלשים יותר. למרבה המזל, הם לא ידעו מה יש להם ביד. הבוטנט, כמובן, השתלט על מחשבים באמצעות פרצת אבטחה באינטרנט אקספלורר. אולי די?

 

סלולר כמציל משוד

 

סומליה היא כנראה המדינה היחידה בעולם שמוגדרת רשמית כמדינה כושלת - מאז שהרודן המקומי הופל ב-1991, לא היתה שם ממשלה ראויה לשמה. למרות המצב, יש בסומליה רשת פעילה מאוד של טלפונים סלולריים. יש בכך צורך: שליש מתושבי המדינה בחן בעניין את המצב, והזמין מונית למדינה אחרת, אבל הם עדיין רוצים לשמור על קשר. העובדה שסומליה חזרה ל"מצב הטבעי" של הובס, ושהחיים בה קשים, אלימים וקצרים, מקשה על המסחר – וטלפונים סלולריים מספקים פתרון.

 

הסלולר משמש כאמצעי תשלום. המחשה הסלולר משמש כאמצעי תשלום. המחשה אריק הרסמן cc-by

בעל מכשיר הסלולר ניגש לחברת הסלולר שלו, מציג לה ערימה של מרשרשים, ומקבל בתמורה נקודות אשראי במכשיר שלו. את הנקודות הללו הוא יכול להעביר למשתמשים אחרים של הרשת בלחיצת כפתור – וכך חוזרים להם חיי מסחר, בלי צורך להסתכן בסחיבת כסף אמיתי ממקום למקום, מה שעלול להביא בקלות לרצח. חלק גדול מהכסף מגיע מהפזורה הסומלית, ששולחת הביתה כמיליארד דולר מדי שנה. השירות משתמש בדולרים אמריקאים במקום השילינג הסומאלי – אני מניח שאתם יכולים לנחש לבד מדוע – וניתן להעביר באמצעותו עד 3,000 דולר ביום.

 

זה כנראה העתיד, וסומליה נמצאת שם לפנינו.

 

עולם חדש, אמיץ

 

בשנות השמונים של המאה הקודמת רווח לזמן קצר ז'אנר של ספרות מדע בדיוני שנקרא סייברפאנק. הספר הידוע ביותר בתחומו, נוירומנסר של וויליאם גיבסון, אפילו תורגם – בצורה איומה – לעברית. העולם של הסייברפאנק הוא עולם שבו יותר ויותר פעולות מתבצעות ברשת, באמצעות אווטארים; החיבור לרשת מתבצע ישירות מהמוח; העולם נשלט על ידי תאגידים וכוחן של הממשלות הצטמצם באופן ניכר; ופרסום חודרני נמצא בכל מקום. משחק תפקידים מוצלח – Cyberpunk 2.0.2.0 – מתרחש בשנת 2020 ועל פי ההיסטוריה שלו, המהפכה הסייברפאנקית מתחילה ב-2012.

 

נשמע מוכר? אנחנו כמעט שם. סימן ההיכר של הז'אנר היה ה-jack, חור מהונדס בגולגולת שבאמצעותו היה אפשר, דרך כבל, להתחבר למחשב. הם לא חשבו אז על WiFi; חיזוי, כפי שאמר נילס בוהר, הוא תמיד מסובך, במיוחד חיזוי העתיד.

 

בשביל זה יש מדענים: קבוצה של כאלה הכריזה לא מזמן שהיא מצאה שיטה לחבר בין המוח לבין מחשב בלי jack, שבינינו אתם צריכים אותו כמו חור בראש. המדענים הצמידו אלקטרודות לגולגולת של נסיינים, והצליחו לגרום להם להפעיל מקלדת מחשב בכוח המחשבה בלבד.

 

יש לזה השלכות ברורות מאוד על יכולתם של אנשים משותקים או משותקים חלקית לתפקד, וברגע שהדבר הזה ייכנס לשימוש מסחרי – ב-2012, נאמר? – כל הנושא של צג מגע כטכנולוגיה מתקדמת ייראה פתאום מגוחך. מה יקרה לנו אחרי שנתרגל למגע ישיר עם מחשב, מוח ל-CPU, זו כבר שאלה אחרת.

 

קצרצרים

 

כחלק מנסיונותיה של גוגל לשכנע את גרמניה לאפשר את פרויקט צילום הרחובות שלה – שעליהם דיווחנו אתמול – היא ביקשה מסטודנטים גרמנים לאמנות לצייר דברים עליזים על מכוניות הריגול שלה. עד כה, המראה של מכונית האופל הקדורנית עם מצלמת הענק היה גורם לאנשים להתחיל לזמזם, באופן תת הכרתי, את המארש הקיסרי. אולי הצבעים העליזים יקלו על הגרמנים להיפרד מהפרטיות שלהם. לא דווח אם גוגל שילמה לאמנים על עבודתם או שכהרגלה, רצתה לקבל את עבודתם בחינם.

 

ואם כבר האימפריאליזם של גוגל, התמנון העליז שוקל לפנות לארגון הסחר העולמי כדי להגיש שם תלונה נגד סין, כחלק מנסיונותיה של גוגל לשפר את עמדתה במו"מ מול סי... אה, כחלק ממאבקה של גוגל לצדק ושלום עולמי. יצוין שרק מדינות רשאיות להגיש תלונה לארגון הסחר העולמי, ושגוגל – למרות שהכריזה, כזכור, בגרמניה שגם היא מדינה – מעדיפה את גישת "אגרוף פלדה בכסיית קטיפה", ותגיש את התלונה באמצעות הגרורה שלה, מחלקת המדינה האמריקאית.

 

הבלגן שיצר החייל שדיווח בפייסבוק על הפעולה הקרובה של היחידה שלו בגדה המערבית מכה גלים בעולם, ועד אוסטרליה הגיע. אנחנו על המפה, ולשם שינוי לא בגלל פשעי מלחמה! סביר להניח שלא לזה התכוון מארק צוקרברג, כשהפך את ברירת המחדל של פרסום מידע בפייסבוק ל"כל העולם ואשתו", אבל זו דוגמה נהדרת של התוצאה.

 

חיילים שיחשבו שפרסום פרטים מביכים על מעשי היחידה שלהם ברשתות חברתיות זו דרך נהדרת החוצה, יוכלו להתעודד בכך שגם אם הצבא ימנע גישה אליהן במחשבים, תמיד יש להם סלולר. השימוש ברשתות חברתיות באמצעות סלולר גאה משמעותית בשנה האחרונה – השימוש בטוויטר רשם זינוק של 347%, ובפייסבוק – קפיצה של 112%. אחוז המשתמשים ברשתות חברתיות באמצעות סלולר עלה בכשליש בינואר 2010 לעומת ינואר 2009: 30.8% לעומת 22.5%.

 

צפירות עולות ויורדות: איזה טמבל פיתח מזהה תמונות פורנו מופעל דיסק און קי. ברגע שהשיקוץ מתחבר לשקע ה-USB של המחשב שלך, הוא מתחיל לסרוק את כל התמונות על פי אלגוריתם שמיועד לזהות תנוחות מסוימות ופעולות שהצנעה יפה להן. זה עשוי לקחת זמן, אז אם אתם מתכוונים להפליל את הבוס באמצעות הגאדג'ט, חכו שהוא יצא מהמשרד לאיזה שעתיים. מחירו של משבית השמחה הוא כ-100 דולר, לא כולל הובלה ודמי עורך דין.

  

בטל שלח
    לכל התגובות
    x