$
טורים

סיכום השבוע בעולם הטכנולוגיה: צנזורה בלי שיניים

השבוע קיבלנו תזכורת נוספת לחוסר האונים של הצנזורה הצבאית מול האינטרנט; איגוד האינטרנט הישראלי שובר את מחאת הבלוגרים; ומעריצי אפל שציפו לבשורות מרעישות באירוע Rock and Roll נאלצו להסתפק בשדרוגים מינוריים ובאייפוד נאנו עם מצלמה

רוני שני 10:5518.09.09

אינטרנט: הקלדה עיוורת

 

בזמן שכלי התקשורת הממוסדים (אתרי חדשות, תחנות רדיו וערוצי טלוויזיה) המתינו לאישור מהצנזורה הצבאית, מלאה הרשת בדיווחים על מותו של הטייס אסף רמון. השאלה כיצד צריכה הצנזורה להתמודד עם המדיום המקוון משנית - במקרה הנוכחי, איסור הפרסום לא נבע מאיזו סכנה אמורפית לביטחון המדינה, ונועד לאפשר לצבא לעדכן את בני משפחת רמון.

 

מצייצי הטוויטר, מעדכני הפייסבוק, משתתפי הפורום בתפוז וגולשי אתרי השמועות המתמחים לא נתנו לזה להטריד אותם. הם הפיצו את החדשה בחדווה, בהדגימם שכלים הם דבר נייטרלי: איראני שמוחה נגד משטר מדכא - האינטרנט יסייע לו ליידע את העולם. ישראלי שחופש הביטוי נדמה לו כמו רישיון ללהג - האינטרנט יאפשר לו לממש את זכותו להודיע לאם שבנה נהרג.

 

אולי האשם הוא בצבא, שלא מעדכן את הנהלים וסותם את החורים; אולי בכנסת, שחבריה מעדיפים נתינים צייתנים על פני אזרחים חושבים שחיים בחברה סולידרית; אולי בתקשורת ובשעשועוני החדשות שהיא מאביסה בהם צרכנים שלא יודעים שובע. ואולי, בעצם, אותם דווחנים צריכים מדי פעם להרגיע את ההקלדה העיוורת. כמה מעודד לחשוב שהכל יתפוגג עוד יום-יומיים ושום לקח לא יופק - לא בקרב העיתונאים, לא בקרב חברות הסלולר וכמובן שלא בקרב אותם גולשים.

 

ועוד ברשת העברית: לפני כשבועיים החליטו כמה בלוגרים ועיתונאים שקצה נפשם בהתנהלות האנלוגית של איגוד האינטרנט הישראלי, שילמו 70 שקל והצטרפו לשורותיו כדי להתחיל את השינוי מתוכו. ביום שלישי הסתבר שנדרשות שלוש שעות כדי לשבור את המחאה; ראשי האיגוד, כמו עסקנים מיומנים, תירגלו פיליבסטר וחלק ניכר מהחברים החדשים נשברו ועזבו בטרם החלה ההצבעה. אחרים נשארו ואמנם לא קיבלו תשובות לכל השאלות, אבל הצליחו לשנות את הסעיף שאמור היה למנוע ממצטרפים חדשים להשפיע.

 

גאדג'טים: מצלמה נסתרת

 

והנה עוד מישהו שלא עמד בציפיות שתלו בו: סטיב ג'ובס, שחזר אל הבמה באירוע Rock and Roll של אפל. למרות שיודעי (שום) דבר רמזו שבכינוס יוצגו מגוון מוצרים פורצי

סטיב ג'ובס מציג את האייפוד נאנו החדש. לא עמד בציפיות סטיב ג'ובס מציג את האייפוד נאנו החדש. לא עמד בציפיות צילום: בלומברג

 דרך, המעריצים נאלצו להסתפק בשדרוגים לאייפוד, לאייפון ולאייטיונז. מי שבכל זאת זקוק לתובנות מוזמן להגות בהשפעות שיהיו למצלמת הווידיאו שנוספה לאייפוד נאנו על התעשייה: האם הגאדג'ט החדש של אפל ידרוס בקלילות את Flip, מובילת שוק מצלמות ה-HD הקטנות? איזה מכשיר מספק את חוויית השימוש והצילום הטובה ביותר (השוואות ב-NewTeeVee, Beet.tv, מקוורלד ואתר הסלולר recombu)? והאם אפל נוקטת טקטיקות מלוכלכות במקום להציע מוצרים חדשניים באמת?

 

ולמי שתהה מדוע המצלמה שולבה רק באייפוד נאנו ולא באייפוד טאץ', יש שתי תשובות לבחירה: הרצינית והמנומקת והמשעשעת-אך-אמינה.

 

פארחד מאנג'ו סבור שההשקה הזו מסמנת את מותו המתקרב של האייפוד בתצורתו הקלאסית - נגן מוזיקה שלא עושה דבר מלבד להשמיע מוזיקה. מי שצריך להיות מודאג מכך הן גם אמזון (שהקינדל שלה הוא מין מכשיר כזה, שעושה רק דבר אחד), וגם תעשיית המוזיקה: יש אנליסטים הסבורים שהאטה במכירות הנגנים פירושה עצירה במכירות המוזיקה הדיגיטלית.

 

ב-Wired אוהבים את ה-Zune HD, נגן המדיה החדש של מיקרוסופט. לדבריהם, הוא מהווה חלופה נאה לאייפוד אבל סובל מהיעדר חנות אפליקציות. ואם כבר מדברים על אפליקציות, בעלי אייפון (וחוש הומור) מוזמנים להוריד את The Onion Microfiche, יישום החדשות הייחודי של אתר הסאטירה The Onion.

 

מי מוביל בהורדת אפליקציות, האייפון, אנדרואיד של גוגל או אולי האייפוד?

 

בפינצטה

 

חברת GPS&More, יוצרת תוכנת הניווט iGo, הגישה תביעה בסך מיליון שקל נגד אתר שהציג קישורים להורדה פיראטית של התוכנה שלה; אמנים ישראליים נלחמים במעריצים, שמעלים קליפים שלהם ליוטיוב; ומפתח משחקים עצמאי מנסה להציג את היתרונות של כלי ההגנה הדיגיטליים על זכויות יוצרים, ה-DRM, גם עבור המשתמשים, במקרה הזה גיימרים.

 

ג'סי בראון, מנחה הפודקאסט Search Engine, מציע שכל תוכן שנוצר במימון ציבורי יהיה שייך לנחלת הכלל. איירה גלאס, שדר ברדיו הציבורי בארה"ב (מנחה התוכנית המצוינת This American Life), שהתראיין בפודקאסט שלו - מסכים איתו.

 

פייסבוק השיקה צ'ט קולי דמוי סקייפ, גרסת לייט דמויית טוויטר, פיצ'ר דמוי Google Labs וגידול במשתמשים שמדמה מודל עסקי ריווחי.

 

האם Fast Flip של גוגל, המאפשר מעין דפדוף בעמודים של עיתונים מרחבי העולם (בינתיים אין עברית), הוא תרופה או רעל לעיתונות הגוססת? בניו יורק טיימס משוכנעים שזהו צעד ראשון בדרך לגביית תשלום על תוכן, גל מור מסביר מדוע יישומים דומים לא עבדו בעבר, ב-RRW מתאכזבים מחוסר היצירתיות של גוגל וב-SAI חושבים שהיישום נועד להתחרות בקינדל ולא להציל את העיתונים.

 

גורו השיווק סת' גודין סבור שמפתחי תוכנות שולחניות לא מתאמצים מספיק לייצר פתרונות חכמים.

 

כמה משתמשי ויסטה יש בעולם? מעטים.

 

דנה בויד מלאת רגשות אשמה על שהיא לא מסוגלת להתמודד עם עומס הערוצים והמידע הזורם בהם.

 

השתדלו לא להסתמך על חוכמת ההמונים; התובנות שמפיקים ממנה נתונות למניפולציה בקלות.

 

הבלוגר לית' באשאר מנסה לפענח מה יש באינטרנט שגורם לנו לשתף פעולה ולהביא לידי ביטוי את עקרון התלות ההדדית הבודהיסטי.

 

אניל דאש קובע שה-9.9.09 הוא יום מותה של תעשיית המוזיקה, או ליתר דיוק: תעשיית ההקלטות. ועידו הרטוגזון מסכם את העשור, מספיד את תרבות המיינסטרים וחושב שהכוכבים האמיתיים של העשור שסופו קרב והולך הן הפלטפורמות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x