$
הייטק והון סיכון

פרנואיד אנדרואיד: שומרי הראש של גוגל

דרור שליו ועומרי זיגלמן, שפיתחו את האנטי־וירוס למערכת ההפעלה הסלולרית של גוגל - אנדרואיד, לא אהבו לפתח עבור אפל ש"גורפת את כל הרווחים לעצמה", אבל אז הם גילו את הפלטפורמה הפתוחה של גוגל

אסף גלעד 09:1125.08.09

לדרור שליו יש אייפון אבל כבר שנה עברה מאז חלחלה בו ההבנה שהדבר הבא מבחינתו זה טלפונים עם מערכת הפעלה של גוגל.

 

שליו, לשעבר מנהל קבוצת מחקר בכירה בצ'קפוינט, וחברו עומרי זיגלמן, פיתחו את דרואיד סקיוריטי, תוכנת האנטי־וירוס הפופולרית ביותר למכשירים המבוססים על מערכת ההפעלה של גוגל - אנדרואיד. "אייפון הוא טלפון מדהים, שלא כמו החברה שייצרה אותו", אומר שליו בלי להתבייש. הטכנולוגיה של שליו וזליגמן רצה גם על האייפון, אבל שליו אינו מפספס הזדמנות לבקר את מדיניותה של יצרנית הטלפון הפופולרית: "אפל דוגלת בשיטת הגן הסגור.

 

כמפתח תוכנה שמשקיע מזמנו הפרטי, סטיב ג'ובס וחבר המעצבים שלו קובעים לך מה לעשות ומתי, ובסוף גורפים את מרבית הרווחים לעצמם. הפלטפורמה של גוגל שמבוססת על מערכת פתוחה, מצד שני, מאפשרת ליותר גופים להרוויח מכל תוכנה שנמכרת. גוגל יודעת לחלוק את רווחי התוכנות שלה בין יצרניות הטלפונים, המתכנתים העצמאיים, וכמובן המפעילה הסלולרית. זה מבנה חכם שכולם מרוויחים ממנו".

 

לשליו יש סיבה להרגיש שהוא צודק. יישום הדרואיד סקיוריטי שפיתח הוא תוכנת אבטחת המידע המובילה כיום בקרב מכשירי הסלולר מבוססי מערכת האנדרואיד, והוא נע בין המקום הרביעי לחמישי בטבלת התוכנות הפופולריות ביותר בחנות היישומים המקוונת של האנדרואיד. מאז השקת התוכנה בחודש מרץ עד היום הורידו את גרסת החינם של התוכנה כ־100 אלף משתמשים, ועוד כמה אלפים שילמו מכיסם 5 דולרים בשביל לרכוש את גרסת הפרימיום שלה. גרסה זו מאפשרת, בין השאר, איכון טלפון גנוב והגנה מפני גניבת מסמכים הנמצאים על גבי המכשיר.

 

 


 

"ימי הווינדוז אוזלים"

 

דרואיד סקיוריטי פתוחה גם לפלטפורמות אחרות ופיתחה גרסאות דומות גם לאייפון ולפאלם פיילוט, ומאפשרת התקנה על גבי 25 סוגי מכשירים. החברה מייעדת את עצמה לצרכן הסופי והשיקה מסע פרסום כלל־עולמי. לאחרונה חתמה על חוזה הפצה עם מפעילת הסלולר היפנית סופטבנק, עם אורנג' בבריטניה ועם סינגטל הסינגפורית.

 

לאחר תהליך קצר של שלושה חודשים השלימו השניים גיוס של מיליון דולר מאנג'לים ומקרן ישראלית, ובקרוב, כך הם מבטיחים, יגייסו את נבחרת אנשי אבטחת המידע המובילה בארץ שתכלול בין השאר גם האקרים. "אפילו קיבלנו הצעת רכישה מחברה מתחרה", מספר שליו, "אנחנו חברה די מחוזרת, רואים שאנחנו חברה קטנה ויעילה שאינה מבזבזת מזומנים. את הכסף לגיוס הראשוני אנשים דחפו דרך החריצים של הדלת. אבל זה מוקדם לנו מדי. אנחנו לא מעוניינים באקזיט מהיר". בעקבות הצלחת הגיוס הראשוני, הם מתכוונים לגייס 10 מיליון דולר נוספים כבר בזמן הקרוב.

 

האנדרואיד הושק באוקטובר 2008, כמה חודשים אחרי שהקימו שליו וזיגלמן את דרואיד סקיוריטי. אז איש אפילו לא דיבר על חנות יישומים וירטואלית. "הימרנו על הפלטפורמה", אומר זיגלמן. "אבל זו היתה בחירה מוצלחת, והשנה האחרונה הוכיחה זאת. בכל יום רואים את זה מחדש: יש כאן חילופי דורות בין סוסים ותיקים, כמו מיקרוסופט ואורקל, לצעירים, והבכירה בהן היא גוגל. השותפות בין מיקרוסופט לאינטל, המכונה כבר עשרות שנים 'ווינטל', מקבלת סוף סוף מענה אמיתי. בקרוב תראה את מערכת ההפעלה של גוגל לא רק על גבי טלפונים, אלא גם בנטבוקים ובמכשירים שעולים פחות מ־100 דולר ומתחברים לאינטרנט. 50 יצרניות חומרה מובילות מלבד נוקיה (למשל LG, סמסונג, דל, אייסר ואסוס - א"ג), עם מפעילות תקשורת, יוציאו בקרוב מודל מבוסס אנדרואיד, וייצרו סטנדרט חדש. ימי הווינדוז הולכים ואוזלים, ימי טכנולוגיית הענן הולכים וקרבים, בעוד שפת הקוד הפתוח, לינוקס, שעל בסיסה כתובות רוב המערכות של גוגל, הולכת ותופסת תאוצה. אנחנו בונים על כך שטלפונים וסמארטפונים ימשיכו להימכר יותר ממחשבים אישיים, ואנחנו מהמרים על גוגל. כל הצלחה שלהם זו הצלחה שלנו".

 

גוגל לא הצליחה במוצרים שאינם קשורי למנוע החיפוש שלה. האנדרואיד עדיין לא הוכיח את עצמו. קחו לדוגמה את הדפדפן כרום שלא מתרומם, ושירותי אינטרנט רבים שנקברו, בהם פרוגל.

 

"אתה קופץ מהר מדי למסקנות. גוגל השיקה בתשעה חודשים מכשיר שפאלם פיילוט עושים כבר שנים. לא הייתי מכנה זאת כישלון. אנליסטים מובילים חוזים צמיחה שנתית של 420%–900% במכירות אנדרואיד השנה, וכבר היום, שנה לאחר ההשקה, נמכרו 2 מיליון מכשירים".

 

השלב הבא: כרום

 

גוגל מודעים לקיומכם?

"הם פנו אלינו, שאלו איך אנחנו עושים את זה, והסברנו להם. אם חברה כמו גוגל תרצה לרכוש אותנו נוכל לשקול זאת בחיוב, אבל גם שחקניות סלולריות מתעניינות בטכנולוגיה שלנו, כמו למשל במוצר ניהול ציי הסלולר הארגוניים".

 

איך חברה גדולה כמו גוגל לא פיתחה לעצמה מערכת אנטי־וירוס?

"מיקרוסופט מפתחת אנטי־וירוס לווינדוז? היא לא עשתה זאת עד לאחרונה. כמו שלנו אין כוונה לפתח מערכת הפעלה אלא לתת פתרונות אבטחת מידע".

 

הגעת מצ'קפוינט, אתה לא מתחרה בה בעצם?

"צ'קפוינט מפתחת תוכנת אבטחת מידע לתקשורת של האייפון. אני מגן על המכשיר ועל האפליקציה, ולא על התקשורת".

 

בכל זאת אתם באים לכסות על פגמים באבטחת מידע של גוגל בעצמה.

"המערכת של גוגל מבוססת על קוד פתוח. לקוד פתוח יש יתרונות רבים כמו העובדה שכל אחד יכול לפתח עבורה, אבל זה הופך אותה גם למערכת פגיעה, שניתן לחדור אליה בקלות יחסית אם אין הגנות מתאימות. אנחנו גם מסתכלים על נטבוקים מבוססי לינוקס שגוגל ישווקו בעתיד. בקרוב תצא מערכת הפעלה תחת ידה של גוגל שמבוססת על דפדפן הכרום שלה. כפי שאנו מובילים את שוק האנדרואיד, כך אנו מצפים גם להוביל את פלטפורמת האנטי־וירוס לכרום".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x