$
חדשות טכנולוגיה

ישי יקים צוות של מומחי אבטחת מידע לבדיקת חוק המאגר הביומטרי

ח"כ שטרית, יוזם חוק המאגר הביומטרי: "תעודת הזהות הישראלית היא ברמה הנמוכה בעולם". הוא תקף את המבקרים את החוק: "איש מהאקדמיה לא טרח לבוא לדיונים שלנו"

אסף גלעד 11:2212.08.09
חוק המאגר הביומטרי עורר סערה ציבורית בחודשים האחרונים. על פי הצעת החוק, שעומדת כעת לפני אישור סופי במליאת הכנסת,יוקם מאגר נתונים של כל אזרחי המדינה, שיכיל את טביעות האצבע ואת תמונות הפנים שלהם. עיקר חשש המתנגדים, ובראשם האיגוד לזכויות האזרח, הוא כי מאגר זה ידלוף ויאפשר
גניבת זהויות, מה גם שעדיין לא ברורה זהות בעלי הנגישות למאגר שכזה. המצדדים בחוק טוענים שימנע עברות ביטחוניות רבות על ידי כך שייחסוך זיופי דרכונים והונאות זהות.

 

בכנס שעורכים היום (ד') הפורום הישראלי לאבטחת מידע והמרכז הבינתחומי הרצליה, תקף ח"כ מאיר שטרית, יוזם החוק, את אנשי האקדמיה שביקרו את החוק, בהם פרופ' שוקן, ראש בית הספר למדעי המחשב במרכז הבינתחומי, וד"ר קרין ברזילי-נהון, העומדת בראש "המרכז למידע ולחברה" באוניברסיטת וושינגטון. "איש מהאקדמיה לא טרח לבוא לדיונים שלנו. איפה הייתם כשהוקמו מאגרי המידע הביומטריים שכבר קיימים היום? בשירות התעסוקה יש 600 אלף טביעות, בצה"ל מיליון טביעות אצבעות, במשטרה 700 אלף טביעות אצבעות. אילו הגנות יש לזה? איפה האקדמיה היתה כל השנים האלה?".

 

שר הפנים, אלי ישי, אמר כי יקים צוות של מומחי אבטחת מידע לבדיקת חוק המאגר הביומטרי. "אני לא חושש לשנות את דעתי", אמר, כמי שמהסס בנושא קידום החוק.

 

לראשונה מודה שטרית כי מחק מהצעת החוק את החובה להיכלל במאגר. "לפי החוק שייקבע," אומר ח"כ שטרית, "לא תהיה נגישות לאיש מלבד לעובדים שהתקבלו לעבודתם על סמך סיווג בטחוני, והמערכת עצמה תהיה מנותקת מכל אמצעי תקשורת כך שאי אפשר יהיה לפרוץ אליה מרחוק. המאגר יופרד לשני חלקים, כאשר כל חלק ינוהל על ידי עובדים אחרים: החלק הראשון הוא של טביעות אצבע ותמונות כשהן מוצפנות, ובצד השני יש מספרי תעודות זהות מקודדים ומוצפנים. המשטרה תוכל לקבל רק נתונים רק על פי צו בית משפט ורק לאחר ששופט ישוכנע שאין כאן פגיעה בפרטיותו, ורק לאחר שהשתכנע שיש כאן חשד לפשע, איתור שבויים.

 

ד"ר קרין ברזילי-נהון העומדת בראש "המרכז למידע ולחברה" באוניברסיטת וואשינגטון, קבעה כי "אין אף מדינה בעולם הדמוקרטי שיש בה מאגר ביומטרי לכלל האוכלוסיה שהינו חובה לכלל התושבים. המאגרים שדומים לכך זמניים, כמו המאגר בהונג קונג, שמחייב את כל תושביו להרשם בו אך מוחק את זהויותיהם מהמאגר לאחר שאלה מועברים לתוך תעודת הזהות החכמה. במקביל, צרפת, אוסטרליה ושוויץ מקיימות מאגרים ביומטריים אך לצורך דרכון בלבד, שהוצאתו היא עניין שבבחירה. עוד 53 מדינות דמוקרטיות מיישמות דרכון אלקטרוני- אך לא מחזיקות במאגר בהן פורטוגל , יפן והולנד.מאגרים משטרתיים ובטחוניים מחזיקים נתוני DNA וטביעות אצבעות לאיתור פשיעה, אך אלה מחזיקים כ 15% מהאוכלוסיה בממוצע.

 

ח"כ שטרית עמד על דעתו שהמאגר הביומטרי חיוני לביטחון המדינה. "תעודת הזהות של האזרח הישראלי היא ברמה הנמוכה בעולם, אפילו בהשוואה לדרכונים הפלסטיניים. ישנה קלות בלתי נסבלת לזייף אותה", טען שטרית. "יש כיום 350 אלף בעלי תעודת זהות מזויפות שחיים כאן, והם מסכנים את כולנו - מבריחים, מחבלים. אתכם זה לא מטריד, אבל תפקידה של המדינה לדאוג, תפקידה של המדינה להגן על עצמה".

 

שטרית מאמין שאזרחי המדינה ישתפו פעולה עם המאגר הביומטרי. "אין לי ספק שתיתנו בחפץ לב את טביעות האצבעות שלכם, גם בשגרירות האמריקאית עומדים עשרות אלפי אזרחים ונותנים את כל עשר טביעות אצבעותיהם. הרי ישנם מאגרים ביומטריים ב-28 מדינות בארה"ב, בקנדה, באוסטרליה".

 

השר מיכאל איתן אמר כי "גם אם הכנסת תאשר את חוק המאגר הביומטרי יש לשר הפנים סמכות מכוח החוק לשנותו בתקנות שיתקין"

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x