$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: סערה סביב אפסטור

פרשת הסרת אפליקציית גוגל Voice ממשיכה לסעור, כתב טכנולוגי במסע צלב נגד התא הקולי, הולנד מטביעה את הפיראטים, האיחוד האירופי מחמיר יותר מ-AP בנושא זכויות יוצרים, וגוגל טוענת שיוטיוב יכול להיות רווחי

יוסי גורביץ 12:3402.08.09

החוצפה תשאג

 

כל מי שמכיר את יחסה של אפל למפתחי האפליקציות לג'יזספון מכיר את מדורי הגיהנום שהיא מעבירה אותם כדי שיזכו להציע את מרכולתם למכירה, אבל עכשיו היא הצליחה להתעלות אפילו על עצמה. לפני כשבוע בעטה אפל אפליקציות גוגל Voice לא רשמיות מהאפסטור, זמן קצר לפני שדחתה את האפליקציה של גוגל עצמה, והאשימה את שותפתה AT&T שחוששת מתחרות בתחום ה-VoIP. כל זה עורר סופת-אש לא קטנה, ואז באה אפל ושפכה עוד קצת שמן על המדורה.

 

חברת Riverturn, שייצרה את אפליקציית האייפון VoiceCentral, נדהמה לגלות שאפל מצפה ממנה לשפות את הלקוחות שרוצים להחזיר את האפליקציה. המדיניות הבעייתית (בלשון המעטה) של אפל כלפי המפתחים, שלפיה המפתח מקבל 70% ממחיר האפליקציה, אבל משלם 100% במקרה של ביטול – היא לא דבר חדש. אבל לשיאים כאלה – פתח אפליקציה, ואנחנו נקבל אותה לנות, נעיף אותה מאוחר יותר אבל נדרוש פיצויים – היא עוד לא הגיעה.
סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל צילום: בלומברג

 

בהתנהלות בעייתית אחרת של אפל, נראה שהרגולטורים התחילו להתעורר: ה-FCC, המקבילה האמריקאית לרשות השידור (שאחראית גם על תחום הסלולר), פתחה בחקירה רשמית כנגד אפל ו-AT&T, ככל הנראה בחשד לעבירה על חוקי ההגבלים העסקיים ופגיעה בתחרות. יצוין שאפל כבר נחקרת על ידי משרד המשפטים בגלל ההסכם הכובל שלה עם AT&T, ושהרשות לניירות ערך בוחנת בעניין את הדוחות שמסרה החברה על מצבו הבריאותי של המנכ"ל, סטיב ג'ובס.

 

בתוך כך, אפל ממשיכה לאבד גובה בקהילת המעריצים: עורך בלוג הטכנולוגיה טקראנץ' מייקל ארינגטון נטש את המכשיר לאחר השערורייה; כך עשה גם מפתח מוביל. הרשת מלאה במאמר זועם על גבי מאמר זועם. יכול להיות שחיסול האפליקציות היה רגע-מיקרוסופט של אפל.

 

קלשונים מכאן, לפידים בוערים משם...

 

כתב הטכנולוגיה של הניו יורק טיימס, דיוויד פוג, יצא למסע צלב שבתחילתו נראה מגוחך, ואחר כך נראה הרבה יותר מסביר: נמאס לו מההקדמה לתא הקולי.

 

אתם מכירים את זה. "שלום, הגעת לתא הקולי שלך. אם ברצונך לשמוע את בת המנכ"ל בשיר חדש, הקש שש. אם ברצונך לשלוח ברכה לדיקטטור של וולטה עילית לרגל יום הולדתו, הקש חמש. לבדיחות צולעות, הקש שלוש. לתלונות, הקש אפס ופנה את שארית יום העבודה שלך. לצפייה בסרטון אחלה בחלה על חומת ההפרדה, הקש כ'. לשמיעת ההודעות שלך, הקש אחת". מה, לעזאזל, חושבים בחברות הטלפוניה שאנחנו רוצים לעשות כשאנחנו מחייגים לתא הקולי?

 

מילא זה. 30 שנה בערך אחרי המזכירה האלקטרונית הראשונה, חברת הטלפון ממשיכה להסביר לנו איך להפעיל תא קולי. פוג חישב ומצא שמעבר לניג'וז הבלתי פוסק הזה, יש לבזבוז הזמן הזה מטרה חשובה: סחיטת עוד כמה פרוטות.

 

חברת הסלולר ורייזון, להערכתו של פוג, גורפת לה קופה נאה של 620 מיליון דולר מדי שנה (!) רק מהתרגיל הקטן והמציק הזה. איך? פשוט, אתם על הקו בזמן שמקריאים לכם באיטיות את התפריט, וזה עולה זמן אוויר. באיטליה, ארץ נטולת עכבות באופן כללי, בכירים בחברות הסלולר התוודו בפניו בעליצות שזה בדיוק התרגיל.

 

אז פוג ארגן את האספסוף הזועם שלו, ועכשיו הם מעמיסים על ספקיות הסלולר תלונה אחרי תלונה. יהיה מעניין. מישהו מרים את הכפפה ומארגן משהו דומה בישראל?

 

מכים את הפיראטים איפה שכואב

 

בכיס, כמובן. מפעילי אתר שיתוף הקבצים פיראט-ביי עולים על שרטון אחרי שרטון: תחילה הם נידונו למאסר ולקנס, אחר כך היתה פרשת המכירה שאולי תהיה ואולי לא תהיה לחברה שנראית נכלולית מרגע לרגע, ועכשיו – בום. באמסטרדם נזכרו בעברה הימי המפואר של ארצם, ובכך שפיראטיות תמיד היתה חרפה.

 

בית משפט הולנדי פסק, בעקבות תביעה מצד קבוצה לשמירת זכויות יוצרים, שעל פיראט-ביי למנוע גישה לאתר מצד גולשים הולנדים ולהפסיק את כל פעילותו בממלכה בתוך עשרה ימים, ולא – יתחילו מפעיליו לחטוף, כל אחד, קנס של 30 אלף יורו. מדי יום. עד לשיא של שלושה מיליון יורו. הקנס יחול גם על חברת המשחקים שמתיימרת לרכוש את פיראט-ביי, GGF – מה שאומר שבעלי המניות שלה יהיו להוטים עוד פחות לאשר את העסקה. והם לא תססו מאושר גם קודם לכן.

 

במהלך המשפט בשבדיה הקפידו הפיראטים להפגין בוז לחוק ולבית המשפט, ולצחוק על כל הסיפור. עכשיו הם צוחקים פחות. ובחזית אחרת של זכויות היוצרים...

 

קמץ בציטוט

 

אמרה ותיקה, שהמקור שלה לא ברור, טוענת – ללא בסיס – שציטוט מדויק של יותר משש מילים הוא הפרה של זכויות יוצרים. בית הדין הגבוה לצדק של האיחוד האירופי פסק משהו דומה מאוד החודש: ההגבלה שלו היא 11 מילים.

 

מעשה שהיה כך היה. חברה דנית לסריקת עיתונים בשם Infopaq עשתה לה למנהג, ובכן, לסרוק עיתונים, להעביר את המידע לתוכנת OCR – שממירה תמונות במילים – ולהציע ללקוחותיה מידע שעשוי לעניין אותם, כשהיא מצטטת את המילה המבוקשת וכן את חמש המילים שלפניה ושאחריה.

 

איגוד העיתונים הדני טען שמדובר בהפרת זכויות יוצרים, ו-Infopaq החליטה לעשות תרגיל מחוכם ולתבוע אותו. כמו הרבה תרגילים כאלה, הוא התפוצץ לה בפרצוף. בית המשפט קבע ש-11 מילים עשויות להספיק כדי להעביר את "הביטוי של היצירה האינטלקטואלית" שבידיעה, ויש בכך, לכאורה, הפרת זכויות יוצרים.

 

סוכנות הידיעות AP, שהודיעה שתתחיל למנוע ציטוטים של ידיעותיה – בעיקר ציטוטי כותרות וכותרות משנה – אומרת שהסף שלה הוא 33 מילים. ההחלטה שלה גררה זעקה גדולה ומרה ברשת. והנה, עכשיו יש לה פרשנות מחמירה עוד יותר, ומצד בית משפט שנחשב לליברלי במיוחד.

 

מחול הצעיפים של יוטיוב

 

מאז שרכשה גוגל את יוטיוב ב-2005, תמורת יותר ממיליארד דולר, הוא בעיקר היה אבן ריחיים סביב צווארה. היא עדיין מעורבת במשפט גדול מול ענקית התוכן Viacom, שטוענת שיוטיוב הוא אמצעי עיקרי לגניבת תוכן, ועד כה היא לא הצליחה להפוך את יוטיוב לרווחית. למעשה, נטען שהיא מפסידה עליו 470 מיליון דולר בשנה.

 

זה מעגל שמזין את עצמו: אם יוטיוב לא רווחי, הוא לא מושך אליו מפרסמים. אם הוא לא מושך אליו מפרסמים, הוא לא יהיה רווחי. על כן גוגל עושה כמיטב יכולתה לביית את יוטיוב, ובסוף השבוע טענה שהסרטון הוויראלי האחרון – ריקודי חתונה של איזה זוג, שצפו בו איזה 12 מיליון פעמים – איפשר ליוטיוב להוון את עצמו.

 

גוגל ציינה שהשיר המופיע בסרטון נמכר היטב באייטיונז. אבל כפי שציין אתר חדשות הטכנולוגיה cnet, היא נמנעה לציין כמה מצלצלים הכניס לה הסרטון, כמה הוא הכניס למפרסמים, ובכלל – כמה כסף החליף ידיים. האם גוגל הרוויחה מהסרטון? אם כן, כמה? ידיעה כזו צריכה מספרים. כרגע אין מספרים כאלה – או שגוגל מעדיפה שלא להציג אותם.

 

המסקנה, עד קבלת נתונים אחרים: מדובר בבלון יח"צ שמנסה להסתיר את העובדה שיוטיוב הוא עדיין בור ספיגה ענקי של כסף.

 

קצרצרים

 

דיברנו על החוצפה של אפל, אז רצוי להזכיר גם את זו של גוגל: בתגובה לידיעה על עסקת הפרסום בין מיקרוסופט ויאהו, טענה השחקנית הדומיננטית בתחום הפרסום המקוון, זו שמחזיקה באיזה 70% מנתח השוק, שהעסקה בין יאהו ומיקרוסופט "תפגע בתחרות". זה משונה וחצוף במיוחד, כשזוכרים שגוגל עמדה לחתום על עסקה דומה עם יאהו לפני כשנה.

 

במשך שנים טענו משתמשי מק כי אצלם, בשונה משתמשי חלונות, "אין וירוסים". אז זהו, שהוא לא. עד לאחרונה, פשוט, אף אחד לא השתמש בו, אז לא היה טעם לפתח תוכנות חבלה במיוחד בשבילו. עכשיו זה משתנה.

 

אם אתם חווים ירידה משמעותית בנפח הודעות העוקץ הניגרי שמגיעות אליכם, זה נובע ככל הנראה מהעובדה שכבל תת ימי סמוך לאפריקה נפגע, ושורה של מדינות אפריקניות – ניגריה ביניהן – מנותקות משאר העולם לשבוע עד עשרה ימים.

 

נינטנדו דיווחה בסוף השבוע על ירידה של 66% (!) בהכנסותיה, יחסית לרבעון השני של 2008. הירידה נובעת – כרגיל – מהמשבר הכלכלי ומצמצום ניכר ברכישות מערכות המשחק Wii שלה. החברה מעריכה שהיא תחווה במהלך 2009 צמיחה שלילית של 12%.

 

מדי פעם צריך להכניס את טוויטר, ואת משתמשיו, לפרופורציות. העזר הוויזואלי הזה עושה בדיוק את זה.

 

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x