$
חדשות טכנולוגיה

מוכנים לאנטנה סלולרית בחדר השינה?

ספקיות סלולר בעולם מציעות ללקוחות להתקין בביתם אנטנה סלולרית זעירה - ובתמורה לזכות באיכות שמע משופרת ובשירותי מידע מהירים יותר. הכירו את ה־FemtoCell

גילעד נס 13:1525.02.09
איך הייתם מגיבים אם חברת הסלולר היתה מציעה לכם להציב אנטנה סלולרית בחדר השינה שלכם בתמורה לקליטה טובה יותר ולהוזלת עלות השיחות? זה בדיוק מה שעומדות להציע בחודשים הקרובים חברות סלולר בארצות הברית ובאירופה ללקוחותיהן. שם הטכנולוגיה FemtoCell, אנטנה סלולרית המיועדת לדירה ממוצעת. פמטוסל היא קופסת ניתוב המצוידת באנטנה סלולרית זעירה מחד, וביציאה לאינטרנט בפס רחב מאידך. החיבור לרשת מתבצע באמצעות קווים קרקעיים רגילים (בישראל, באמצעות בזק או HOT).

 

כל עוד תימצאו בטווח הכיסוי של פמטוסל, כ־30 מטר, כל השיחות הנכנסות והיוצאות למכשיר הסלולר שלכם ינותבו דרכו. המשמעות: כל שיחות הטלפון הסלולריות שתבצעו מהבית יומרו ל־Voice Over IP ויעברו על גבי חיבור האינטרנט שלכם, במקום על גבי הרשת הסלולרית.

 

בתסריט הזה אתם מרוויחים איכות שיחה מצוינת, אבל לא זה מה שמעניין באמת את חברות הסלולר. הן שמחות לאמץ את פמטוסל משום שכל שיחה שמועברת על גבי הפס הרחב משחררת עבורן עומס מהרשת הסלולרית.

 

הפס הסלולרי מתרחב

 

בקרוב בסלון או בחדר השינה? בקרוב בסלון או בחדר השינה?
בניגוד לכותרות "הדור השלישי לא מתרומם" שפורסמו בעיתונים בשנים האחרונות, השימוש בשירותי מידע וגלישה סלולרית ברחבי העולם הולך וגדל בקצב מהיר. טלפונים סלולריים שלהם מסך גדול וממשקים ידידותיים, התאמה של עוד ועוד אתרי תוכן לגלישה סלולרית, וכמובן האייפון סייעו להאצת השימוש בשירותי מידע מתקדמים כגון טלוויזיה וגלישה סלולריים, והספקיות החלו לחוש בעומס על תשתית התקשורת שלהן. נוסף על שדרוג מתמשך של אותם צינורות מידע ראשיים, מצאו כמה מהספקיות פתרונות יצירתיים להקלת העומס על הרשת - ופמטוסל הוא אחד הרדיקליים שבהם.

 

הטכנולוגיה הוצגה לראשונה לפני כשנתיים, והמשיכה להתפתח מאז. בשבתערוכת הסלולר בברצלונה החודש הציגו עשרות חברות פמטוסלים ומוצרים משלימים עבורם. מוטורולה הציגה פמטוסל משולב במסגרת תמונה דיגיטלית.

 

כאמור, פמטוסל מאפשר לספקיות הסלולר להוריד את השיחה מהרשת הסלולרית שלהן לרשת הקווית, עובדה שמעצבנת לא מעט ספקיות תקשורת קוויות. כך יכולה למשל סלקום להעביר שיחות על גבי הפס הרחב של בזק, פעולה שבוודאי לא תמצא חן בעיני האחרונה. התומכים בניטרליות הרשת, מאידך, טוענים שלבזק אין זכות למנוע חיבור ישיר בין הלקוח לשרתי ספקית הסלולר שלו.

 

בימים אלו השימוש בטכנולוגיה שונה מספק לספק ומשוק לשוק: בארצות הברית, שבה מצב הקליטה הסלולרית פחות טוב מאשר בישראל ובעיית הקליטה בתוך בניינים היא מנת חלקם של לקוחות רבים, החלו שתיים מארבע הספקיות הגדולות ביבשת, ספרינט ו־ורייזון, למכור ללקוחותיהן פמטוסל כדי לשפר את איכות הקליטה בתוך הבניין. הספקית AT&T תפרוש השנה פמטוסלים משלה, ושמועות בתעשייה מדברות על הזמנה של 7 מיליון יחידות בשנים הקרובות.

 

באירופה, שבה בעיית הקליטה משמעותית פחות, פורסות ספקיות הסלולר פמטוסל מהיר יותר, התומך בדור 3 ואף ב־3.5. המטרה: לשדל את דיירי הבית להישאר על הספה ולצרוך שירותי מידע בסלולר, במקום לקום ולגשת למחשב.

 

השת"פ נכשל

 

האמת היא שאת כל הבעיות האלו היתה אמורה לפתור טכנולוגיה אחרת - Fixed Mobile Convergence או "התלכדות של נייד ונייח" היתה לפני כמה שנים מילת באז מרכזית אצל ספקיות הסלולר והטלפוניה. הרעיון: מכשיר טלפון אחד שיהיה מסוגל להתחבר לרשתות קוויות וסלולריות, ו"לקפוץ" ביניהן לפי הצורך. המכשיר, טלפון סלולרי המצויד ברכיב Wi-Fi, היה אמור להעביר את השיחות באמצעות רשת האינטרנט האלחוטית כל עוד המשתמש מצוי בקרבת הנתב האלחוטי שלו, ובאמצעות הרשת הסלולרית ברגע שהוא יוצא מאזור הכיסוי הביתי.

 

הספקיות הקוויות ראו כיצד נתח מהותי של שיחות מתוך בניינים מבוצע באמצעות טלפונים סלולריים, ואילו הספקיות הסלולריות עדיין נתקלו בתלונות על כיסוי לא מספק וחשש מקרינה. לכאורה, מדובר היה בשיתוף הפעולה המושלם.

 

אלא שעד כה אימצו מעט מאוד ספקי תקשורת בעולם את הקונספט הזה, שהצריך את הלקוח להצטייד במכשיר שבו משולב רכיב Wi-Fi. היצע המכשירים הללו עדיין אינו גדול דיו, ומחיריהם הכבידו על הלקוח או על ספק התקשורת שהיה אמור לסבסד אותו. אימוץ נרחב יותר של ה־FMC אמנם קיים בארגונים, אולם גם שם מדובר בחדירה נמוכה באופן ניכר מהצפי שעליו דיברו לפני כמה שנים ספקיות התקשורת.

 

ומה קורה בארץ?

 

האם נראה בישראל בקרוב פתרונות יצירתיים לשילוב בין סלולר ואינטרנט? על רקע חששות מקרינה, דומה שספקיות הסלולר המקומיות יצטרכו להתאמץ כדי להחדיר בהצלחה את פמטוסל בארץ. גורם משיכה אפשרי אחד יכול להיות המחיר: מכיוון שפמטוסל חוסך כסף לספקיות הסלולר, ספקיות שונות בעולם שוקלות להציע תמחור מופחת לשיחות סלולריות שיתבצעו דרכו. השאלה היא, כמובן, איזה מחיר יצדיק בעיני הצרכן הישראלי הכנסת אנטנה סלולרית זעירה הביתה, אפילו אם יבטיחו לו הספקיות שהטכנולוגיה דווקא מפחיתה את הקרינה הנפלטת, בזכות הקרבה לאנטנה.

 

GlobeSurfer, מרכזיית אינטרנט סלולרי ביתית, שסלקום מתחילה לשווק GlobeSurfer, מרכזיית אינטרנט סלולרי ביתית, שסלקום מתחילה לשווק
בינתיים, הספקיות הישראליות בוחנות טכנולוגיות אחרות לשילוב בין אינטרנט לסלולר. בימים אלה מתחילה סלקום לספק שירותי תקשורת מקיפים למשרדים קטנים ולבתים באמצעות נתב אלחוטי מבית Option הבלגית. הנתב יחובר לרשת הסלולרית של סלקום, ויפיץ באמצעותה ברחבי העסק הקטן או הבית חיבור אינטרנט אלחוטי (Wi-Fi), ואף יאפשר לחבר אליו טלפון נייח, שיפעל דרך הרשת הסלולרית של סלקום. פרטנר, מצדה, מציעה את Smart Box, נתב של סימנס, המסוגל להתחבר ל־ADSL או לכבלים, וגם הוא מצויד בכניסה לטלפון נייח. ההבדל העיקרי בין שתי החברות הוא בכך שהמכשיר של פרטנר נעזר בחיבור פס רחב־קרקעי הקיים אצל הלקוח (דרך בזק או HOT), בעוד סלקום מציעה לו חיבור פס רחב על גבי הרשת הסלולרית שלה.

 

כניסתה של HOT לתחום הטלפוניה לפני כמה שנים החלה לכרסם במונופול השיחות הקוויות של בזק, וכעת החברות הסלולריות מבקשות גם הן לנגוס בעוגה. בשנים האחרונות פורסות סלקום ופרטנר את רשתות ה־HSUPA, שמאפשרות להן להציע שירותי גלישה במהירות שאינה נופלת מחבילות ה־ADSL והכבלים שאליהן מחוברים רוב הלקוחות הביתיים (2.5 מגה). הרשתות האלו מסוגלות גם להציע ללקוח קצב העלאה (Upload) גבוה מהרשתות הקוויות - אם כי הספקיות אינן מתחייבות לעשות זאת בפועל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x