$
המדריך

המדריך לגולש האנונימי

אי אפשר למחוק את עקבות הגלישה שלכם ברשת, אבל אפשר לצמצם אותם מאוד: משינוי כתובת ה-IP, דרך ניקוי שאריות במחשב ועד תוכנות אנונימיזציה מתוחכמות. המדריך המלא

רן יניב הרטשטיין 16:5907.01.09
כשהרשת התחילה להכנס לחיים שלנו במהלך שנות התשעים, קבוצות דיון וחדרי צ'אט היו בין מוקדי המשיכה העיקריים שלה. מלבד האפשרות לשוחח עם אנשים במרחק אלפי קילומטרים על הנושאים האיזוטריים ביותר, הם אפשרו לשוחח עם אנשים באופן אנונימי. בפורום, מספיק רק לחתום על הודעה בשם בדוי כדי להפוך לבנאדם אחר לגמרי.

כך לפחות זה היה נראה: על פני השטח, זהות מקוונת מסתכמת בשם שבחרתם לעצמכם. אבל כבר מתחילת דרכה, הרשת מעולם לא נועדה לאפשר לאנשים להסתתר. כשהמידע נע בסבך השרתים, הנתבים והמתגים שמחברים את כל אתרי האינטרנט ואחראיים לכל התקשורת המקוונת שלנו, חייבת להיות תמיד כתובת לנקודת המוצא וכתובת לנקודה הסופית - אחרת דבר לא יגיע ליעדו.

 

הכתובת הזו, כתובת ה-IP, היא הזהות המקוונת האמיתית והיחידה שלכם. כל מחשב שמחובר לרשת מקבל כתובת IP בזמן ההתחברות; אל הכתובת הזו נשלח כל המידע שאתם מקבלים, וממנה יוצא כל המידע שאתם שולחים. הכתובת שלכם ידועה לכל המחשבים שנמצאים בדרך ביניכם לבין האתר איתו אתם מתקשרים - במקרים רבים יכולות להיות עשרות נקודות ביניים כאלה - וחלק מהמחשבים האלה אף שומרים רישום מדוקדק של כל הכתובות איתם הם התקשרו.

 

כשאתם שולחים הודעה בשם "LatinLover39" או מגיבים לכתבה עם השם "שונאת ערבים, רעננה", הכינוי שבחרתם אולי מטשטש את הזהות האמיתית שלכם, אבל כתובת ה-IP מלווה אתכם לכל מקום שתלכו, ותשאר משויכת תמיד לתגובה או להודעה. מה אפשר לעשות עם הכתובת הזו? לא הרבה.

 

ראשית כל, הכתובת הזו לא ידועה ברבים, אלא רק לכל אותן הנקודות דרכן עבר המידע שלכם. מתבונן מהצד לא יוכל לדעת ש-"LatinLover39" הוא למעשה גזענית מאזור המרכז. אף חשוב מכך, כתובת IP היא רק סדרה של מספרים, והיא לא מגלה דבר על האדם האמיתי שיושב מול המחשב לו היא שייכת - אם בכלל קיים אדם כזה. ואם כל זה לא מספיק, כתובות IP אינן קבועות. עם חיבור אינטרנט רגיל, תקבלו כתובת חדשה בכל פעם שתתחברו לרשת.

 

אבל כתובת ה-IP אינה חסרת ערך לחלוטין. מטבע הדברים, ספקית האינטרנט שלכם יכולה לקשר בין כתובת IP לחשבון אליו היא שייכת, למטרות חיוב ושירותים נוספים, וכך למעשה לזהות אתכם באמצעותה. בהתאם לנהלי אגירת המידע שלה, ייתכן שספקית האינטרנט שלכם אף יכולה לזהות אתכם לפי כתובות ה-IP שלכם מהימים, השבועות, או החודשים האחרונים (ואף להעביר את הפרטים הלאה, בהתאם לצו בית משפט). כמו כן, אתרים יכולים לזהות תבניות בכתובות IP וכך לקשר מספר חיבורים למחשב או משתמש אחד - כמו בדוגמה הנ"ל של שתי הודעות עליהן חתומים שני שמות שונים.

 

איך נראה ה-IP הזה?

 

האינטרנט נחשבה פעם לאנונימית ובמובנים רבים היא עדיין כזו, אבל אי אפשר יותר להסתמך על כינוי כדי להסתיר את הזהות שלכם. לשם כך, עליכם להסתיר את כתובת ה-IP שלכם, אבל אופן הפעולה של הרשת לא מאפשר לגלוש ללא כתובת IP קבועה.  

 

התחילו מבדיקת כתובת ה-IP הנוכחית שלכם, באמצעות האתר ShowMyIp. סדרת המספרים שמופיעה באותיות גדולות בראש העמוד היא הכתובת שלכם - אל תדאגו, הכתובת אמנם מופיעה ברשת אבל רק אתם רואים אותה. כל גולש אחר יקבל את כתובת ה-IP שלו.

 

בדקו את כתובת ה-IP שלכם באתר ShowMyIP בדקו את כתובת ה-IP שלכם באתר ShowMyIP צילום מסך: showmyip.com

 

עתה, החליפו את את כתובת ה-IP שלכם. אם אתם משתמשים בחיבור ADSL או חיבור טלפוני, פשוט התנתקו והתחברו מחדש. אם אתם משתמשים בחיבור כבלים, ייתכן שלא תוכלו לשנות את הכתובת שלכם בקלות, אבל בדרך כלל מספיק לנתק את המודם מהחשמל לכחצי שעה.

 

היכנסו שוב ל-ShowMyIP ובדקו אם כתובת ה-IP שלכם התחלפה. אם כן, כל האתרים שביקרתם בהם לפני כן כבר לא יזהו אתכם (אלא אם כן הם מזהים אתכם באמצעים אחרים כמו עוגיה השמורה במחשב או שם משתמש וסיסמה). כמובן, המצב לא השתנה בהרבה מלפני כן - הם עדיין יראו את כתובת ה-IP שלכם, וספקית האינטרנט שלכם עדיין תוכל לקשר ביניכם לבין הכתובת הזו. מצד שני, לבעלי האתר (או לכל אדם אחר הנחשף לכתובת ה-IP שלכם) יהיה קשה בהרבה לקשר בין הזהויות השונות שלכם.

 

שירותי אנונימיזציה

 

כאמור, אין אפשרות להסתיר כתובת IP - האתרים אליהם אתם מתחברים צריכים לשלוח בחזרה את המידע שאתם מבקשים לכתובת מסוימת. אם תחסמו את העברת הכתובת שלכם אליהם, לא תוכלו לקבל שום מידע מהרשת. לחלופין, אם במקום להסתיר את הכתובת תנסו לשנות אותה בתדירות גבוהה אחרי כל פעם שתעבירו אותה, המידע יגיע תמיד לכתובת הלא נכונה, ועדיין לא תוכלו לקבל שום מידע מהרשת.

 

התחברות ל-Tor עם Tor Browser התחברות ל-Tor עם Tor Browser צילום מסך: Tor Browser
הפתרון הוא שירות אנונימיזציה, שמשמש כמתווך ביניכם לבין האתר אליו אתם מתחברים, ומסתיר ממנו כל מידע אודותיכם. במקום להעביר לאתר אליו אתם רוצים לגלוש את הנתונים שלכם, הוא מעביר לו רק את הפרטים שלו. האתר לעולם לא יראה את הכתובת האמיתית שלכם, אבל כל התקשורת ביניכם תעבור כרגיל. זכרו שספקית האינטרנט שלכם עדיין תדע את כתובת ה-IP שלכם ובאילו אתרים ביקרתם.

 

יש מגוון שירותי אנונימיזציה, חינמיים ומסחריים, אבל אנחנו ממליצים מכולם על Tor, פרוייקט חופשי וחינמי של ה-EFF שעוסק בהגנה על זכויות דיגיטליות. רשת שרתי האנונימיזציה של Tor מופעלת על בסיס התנדבותי ומבטיחה שכל חבילות המידע שלכם תעבורנה מספר שלבים אנונימיזציה שונים לפני שתגענה אליכם - מכיוון שכל שלב יודע רק על השלב שלפניו ועל השלב שאחריו, ואף אחד מהם לא שומר פרטים על החבילות שעוברות דרכו, כתובת ה-IP שלכם תישמר חסויה.

 

אפשר להשתמש ב-Tor כמעט עם כל דפדפן, תוכנת דואר, תוכנת מסרים מיידיים או כל תוכנה אחרת שמתחברת לרשת, אבל השיטה הקלה ביותר היא להשתמש ב-Tor Browser - פתרון מלא שמשלב בין פיירפוקס ל-Tor.

 

Tor Browser פועל בדיוק כמו פיירפוקס 2, אבל הוא כולל את ההגדרות והתוספות הנחוצות כדי להתחבר ל-Tor ולהפעיל אותו עבור כל האתרים שתתחברו אליהם. כשאתם גולשים באמצעות Tor Browser, אתרים לא יכולים לראות את כתובת ה-IP שלכם.

 

כדי להשתמש ב-Tor Browser, הורידו אותו מהאתר של Tor והפעילו אותו כדי לפתוח את הקבצים שלו. Tor Browser לא מצריך תוכנית התקנה והוא פועל ישירות מתוך התיקיה שבה קובץ ההפעלה נמצא. אחרי ההפעלה (יש לסגור את כל החלונות הפתוחים של פיירפוקס לפני הפעלת Tor Browser), יתחיל תהליך קצר של התחברות לרשת שרתי האנונימיזציה של Tor, ובתומו יפעל הדפדפן. לשם בדיקה, נסו להכנס שוב לאתר ShowMyIP כדי לוודא שכתובת ה-IP שלכם השתנתה.

 

באותו העמוד תוכלו למצוא גרסה של Tor Browser שכוללת גם את Pidgin, תוכנת מסרים מיידיים שמתחברת לכל רשתות המסרים המיידיים הגדולות, ופועלת דרך Tor כך שכל התכתובות שלכם נשארות אנונימיות.

 

הגלישה באמצעות Tor או כל שירות אנונימיזציה אחר אמנם תסתיר את כתובת ה-IP האמיתית שלכם מהאתרים בהם תגלשו, אבל הכל עדיין יעבור דרך ספקית האינטרנט שלכם. אם סוגיה זו מדאיגה אתכם, נסו להתחבר דרך רשתות אלחוטיות פתוחות בבתי קפה או קניונים.

 

ניקוי עקבות

 

מלבד העקבות שמשאירה הגלישה שלכם ברשת בכל האתרים בהם אתם מבקרים, גם על המחשב שלכם נשארות שאריות - היסטורית הגלישה, עוגיות, סיסמאות שמורות ועוד. כמה מהדפדפנים החדשים מאפשרים לנקות את העקבות האלה בקלות, אבל זכרו שמידע זה נשמר מסיבה טובה - עוגיות שומרות את פרטי ההתחברות שלכם לאתרים וחוסכות את הצורך לבצע לוגין בכל פעם מחדש; היסטורית הגלישה מאפשרת להשלים כתובות שאתם מקלידים בשורת הכתובת; ועוד. אם תמחקו אותם, הדבר יפגע בחווית הגלישה הרגילה שלכם.

 

בפיירפוקס, פתחו את התפריט Tools ובחרו את האפשרות Clear Private Data. סמנו את הפריטים שברצונכם למחוק, ולחצו על Clear Private Data Now.

 

באינטרנט אקספלורר, פתחו את התפריט Tools ובחרו את האפשרות Delete Browsing History, ולאחר מכן לחצו על כפתור המחיקה ליד הסעיף הרלבנטי. כדי למחוק את כל העקבות, לחצו על Delete All.

 

בדפדפן כרום של גוגל, אפשר לנקות את עקבות הגלישה באופן סלקטיבי יותר. פתחו את תפריט הדפדפן (עם האייקון של מפתח ברגים) ובחרו את האפשרות Clear Browsing Data. סמנו את הפריטים שברצונכם למחוק, ובמידת הצורך בחרו גם את פרק הזמן עבור המחיקה - לדוגמה, כדי למחוק את היסטורית הגלישה מהיום האחרון מבלי להשפיע על כל היסטוריית הגלישה מהימים שלפני כן, סמנו את האפשרות Clear Browsing History ותחת Clear data from this period בחרו את האפשרות Last Day.

 

כרום אף מציע מצב גלישה שמונע מלכתחילה את שמירת כל הפרטים הנ"ל, ושנודע ברבים בתור "מצב פורנו". מתוך תפריט הדפדפן, בחרו את האפשרות New Incognito Windows. שימו לב לציור המרגל בצד שמאל למעלה. אפשרות דומה קיימת בדפדפן ספארי (Edit > Private Browsing), ותהיה זמינה גם בגרסה הבאה של פיירפוקס (גרסה 3.1) שתצא בקרוב.

 

כדי לנקות עקבות גלישה מכל הדפדפנים שלכם בבת אחת, השתמשו ב-CCleaner, תוכנה חינמית שמוחקת קבצי הגדרות וקבצים זמניים של חלונות ושל תוכנות רבות אחרות. אחרי ההתקנה, תוכלו לבחור מתוך רשימה ארוכה בדיוק מה תרצו למחוק. CCleaner תומכת בניקוי עקבות של הדפדפנים אינטרנט אקספלורר, פיירפוקס, כרום, אופרה וספארי, וכן של תוכנות אחרות.

 

שימו לב ש-CCleaner יכולה למחוק הרבה יותר מאשר היסטוריית הגלישה או הסיסמאות השמורות, ושימוש לא זהיר בה יכול לגרום נזק ממשי. אם אתם לא בטוחים בעצמכם, פשוט הסתפקו באפשרויות ניקוי העקבות המובנות בדפדפן שלכם.

 

מידע נוסף

 

רשימת כלים לשימוש ב-Tor בוויקיפדיה

 

TCP/IP - פרוטוקולי התקשורת העיקריים של האינטרנט

 

Warriors of the Net - הסבר מונפש על אופן הפעולה של הרשת. מיושן אך עדיין אינפורמטיבי
בטל שלח
    לכל התגובות
    x