$
הייטק והון סיכון

אורנה ברי: תקציב המדען הראשי יצטמצם ב-100 מיליון שקל

גורמים בתעשייה זועמים על כוונת משרדי האוצר והתמ"ת לצמצם את המענקים המוענקים לחברות במרכז הארץ. מטרת הקיצוץ - להגדיל את המענקים לפריפריה

אסף גלעד ונעמה סיקולר 10:2928.07.08
גורמים בתעשייה זועמים על כוונת אגף התקציבים באוצר ומשרד התמ"ת לצמצם את מענקי המדען הראשי הניתנים לחברות במרכז הארץ לשיעור של כ-10-20% מעלות הפרויקט המוגש לאישור המדען - החל מתקציב 2009. עד השנה, ניתנו מענקי מחקר ופיתוח לחברות טכנולוגיות בשיעור של 30%-50% מהפרויקט לפי קריטריונים של תחום פעילות, חדשנות וסיכון – אך לא לפי מרחק גיאוגרפי מהמרכז.

 

החל משנת 2009, יתווסף גורם מיקום החברה במרכז או בפריפריה לסל השיקולים כך שחברה טכנולוגית הנמצאת בפריפריה תקבל מענק מהמדען ראשי בשיעור של 75%-55% מעלות הפרויקט. חברות ממרכז הארץ יקבלו מענקים שלא יעלו על 20% מעלות הפרויקט.

 

לדברי גורמים בתעשייה, היוזמה לכך הגיעה ממשרד האוצר וקיימת מחלוקת בין המשרד למשרד התמ"ת בנושא.

 

המדען הראשי במשרד התמ"ת, אלי אופר אמר ל"כלכליסט": " אני עובד כבר זמן רב לקבל תוספת תקציב גדולה בשביל הפריפריה, אך לא על חשבון המרכז. לשם כך על תקציב המדען לגדול. לדעתי, כל הורדה באחוז המענקים הניתנים למרכז תהיה תקלה רצינית למשק. מענק של 20% בלבד לחברות שקול לכך שלא הענקנו להם דבר. זה יגרום לחברות לחשוב פעמיים לפני שהן פונות למדען הראשי".

 

"הממשלה לא בנתה תוכנית מסודרת לתעשיית ההייטק בפריפריה"

 

אורנה ברי: "מעבירים את הכסף כאילו מדינת ישראל היא לוח משחק" אורנה ברי: "מעבירים את הכסף כאילו מדינת ישראל היא לוח משחק" צילום: צביקה טישלר

 לדברי אורנה ברי, המדען הראשי לשעבר במשרד התמ"ת, תקציב המדען הראשי לא רק שלא יגדל, אלא יצטמצם מ-1.3 מיליארד שקל ל- 1.2 מיליארד שקל. לדברי מומחים, כדי שתוכנית האוצר לא תפגע בתעשייה הקיימת, על תקציב המדען לכלול לפחות 2.5 מיליארד דולר.

 

"משרדי הממשלה לא בנו שום תכנית מסודרת ליצירת תשתית של תעשיית הייטק באזורי הפריפריה", אמרה ברי, המשמשת כיום כיו"ר קרנות ההון סיכון. "הם מעבירים את הכסף ממקום אחד למקום אחר, כאילו מדינת ישראל היא לוח משחק והם חושבים שכשהם שולחים את הכסף למקומות מרוחקים הכל ישתפר".

 

"ההחלטה של האוצר ומשרד התמ"ת משוללת כל אחיזה בתכנון רב-שנתי", אומר פרופ' דני ברזניק, מומחה לפיתוח כלכלי ומרצה בכיר באוניברסיטת ג'ורג'טק שבאטלנטה, שחקר לעומק את מעורבות הממשלה בתעשיות כגון טייואן, אירלנד וישראל. "היא נעשתה מתוך החלטה לפגוע במרכז ולא מתוך כוונה לפתח את הפריפריה. ההנחה שאם יהיה רע במרכז, יהיה טוב יותר בפריפריה היא מוטעית מיסודה. בסופו של דבר המהנדסים לא יעברו מתל-אביב לבאר-שבע אלא לעמק-הסיליקון, והחברות עצמן יעברו לסין, ואז ישראל כולה תיהפך לפריפריה".

 

לדברי ברי, "צריך לפני הכל להשקיע בתשתיות כגון רכבות, כבישים, פארקים תעשיתיים. רק אז יהיה אפשר לקחת תקציבים מהמרכז".

 

תגובת משרד האוצר: "כרגע אין המדובר בתקציבים שנסגרו לכן איננו מגיבים לשמועות. המגמה לפיה תקציבים יעברו מהמרכז לפריפריה היא מגמה המתקיימת לכל רוחב משרדי הממשלה בהתאם למדיניות שמוביל שר האוצר בר-און".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x