$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

לא כל האקר הוא מרגל רוסי

הראיות של "הוושינגטון פוסט" לאחריות הרוסית לחדשות המפוברקות לוקות בחסר, ומה אומרת תמונה מביכה מהפרלמנט הבריטי

יוסי גורביץ 14:4827.11.16
"הם לא בגובה שלושה מטרים"  

זו היתה הנזיפה שחלק ראש שירות הבטחון הבריטי בשנות השישים לאחד הסוכנים הנלהבים מדי שלו, שהסתחרר יותר מדי מסיפורים על היכולת היוצאת דופן של הסובייטים לבצע דיסאינפורמציה. אחרי הכל, ציין המנהל, מדובר בבני אדם, לא במוח-כוורת על אנושי. כך גם צריך להתייחס לדיווחים האחרונים על ההצלחות המסחררות לכאורה של המודיעין הרוסי. כן, הוא בלי ספק פעיל; הדלפות וויקיליקס נושאות את החותם הבולט של קבוצות שמשוייכות ל-GRU, המודיעין הצבאי הרוסי. ואנחנו יודעים שפוטין מפעיל תעשיה שלמה של פיברוק ידיעות. ועדיין.

 

פוטין בישיבה בקרמלין. כוח מוגבל פוטין בישיבה בקרמלין. כוח מוגבל צילום: איי פי

 

בסוף השבוע פרסם "הוושינגטון פוסט", מקום ההדלפה החביב על המודיעין האמריקאי, טענה על פיה רוב החדשות המפוברקות שמתפרסמות לאחרונה מגיעות מהמודיעין הרוסי, במטרה לערער את יסודות הדמוקרטיה האמריקאית.

 

אבל המקורות של הוושינגטון פוסט בעייתיים. אחד מהם הוא Foreign Policy Research Institute, גוף שמרני שמתרפק על המלחמה הקרה. האחר הוא PropOrNot, גוף בעייתי של ממש. אתר הרשת שלו לא אומר שום דבר על הארגון עצמו או מי חבר בו, הוא מפעיל בעיקר חשבון טוויטר, והמנכ"ל של הארגון – שמצוטט בכתבה – לא מוזכר בשמו כי הוא חושש "להפוך למטרה של לגיון ההאקרים המיומנים של רוסיה". זה לא הכל - חשבון הטוויטר של האתר מפעיל תוסף שאמור להזהיר מפני ידיעות שהן תעמולה רוסית - רק שהוא מצביע גם על סתם אתרי שמאל. בנוסף, לפחות אדם אחד שהארגון ציין כ"בעל ברית" – אליוט היגינס, שעוקב אחרי פעילות הממשלה הרוסית באוקראינה – אמר שאין לו מושג מהו הארגון הזה ואיך הוא הפך להיות בעל ברית שלו.

 

אז, שוב. יש תעמולה רוסית. טונות. אתר החדשות הרוסי RT אפילו החל בחודשים האחרונים להסוות את עצמו בשמות שונים לאחר שכל אדם שעיניו בראשו כבר הבין שמדובר באתר תעמולה פוטיניסטי. אבל זה שיש תעמולה רוסית לא אומר שרוב החדשות המפוברקות מגיעות משם.

 

 

פני הדור 

התבוננו בתמונה.

 

חברי הפרלמנט הבריטי מתמקדים במה שחשוב. חברי הפרלמנט הבריטי מתמקדים במה שחשוב.

 

מה שאתם רואים הוא ערימה של חברי פרלמנט בריטים ממפלגת הלייבור, שלכאורה היו אמורים להאזין לעמיתם המכובד שעה שזה, שר אוצר הצללים של מפלגתם, הסביר את הסכנות הכלכליות שבברקזיט. בפועל, כמחצית מהם בהו בסמארטפונים שלהם.

 

ההיסטריה פרצה מיד. חברי הפרלמנט, האשימה התקשורת, לא לוקחים את תפקידם ברצינות. הם מתנהלים כמו מילניאליים (לעזאזל עם המילה הזו, פעם היתה לה משמעות סבירה לגמרי של אנשים משיחיים שמחכים לקץ ההיסטוריה. היא צריכה להגיש תביעה) שלא מסוגלים להפרד מהמכשיר שלהם. הם מכורים, ייבבו הפרשנים, וההתמכרות הזו מעידה על האסון של דורנו.

 

יש בזה משהו. לא בטוח שהרבה, אבל יש. לפחות אחת מחברות הפרלמנט שצולמה, שרה צ'מפיון, ציינה שחלק ניכר מהם עשו את תפקידם: עדכנו את קוראיהם בטוויטר על המתרחש בפרלמנט. צ'מפיון עצמה מתחה ביקורת על הנאום של השר משום שלדבריה הוא לא התייחס די הצורך לפער השכר המגדרי. "אף אחד מהם לא שיחק קנדי קראש", אמרה צ'מפיון, ואז קלטה שיצאה בהצהרה שלא בטוח שהיא יכולה לעמוד מאחוריה, ומיהרה לתקן: "על כל פנים, לא אני."

 

צ'מפיון ציינה עוד שהיא יכולה להוציא הודעה לתקשורת, אבל ספק אם מישהו יתייחס אליה. העובדה שהיא יכולה לכתוב ישירות ל-20,000 העוקבים שלה היא דרכה להביא את המסר שלה, כחברת פרלמנט, על ענייני היום. אין ספק שזה חלק מתפקידה.

 

הפרלמנט והממשלה הבריטית הביעו אי נוחות מסמארטפונים מזה זמן. הותרה קריאה במייל במהלך ישיבות הפרלמנט, אבל שימוש פומבי מדי בסמארטפון גרר גערות. ראש הממשלה קאמרון אסר על שימוש בסמארטפונים בזמן ישיבות הקבינט, ותרזה מאי הרחיבה את האיסור גם לשעוני אפל. לפני מספר שנים פרצה שערוריה כאשר חבר פרלמנט אכן נתפס משחק קנדי קראש במליאה. וזה עוד כלום לעומת ראש הממשלה הנורווגית, ארנה סולברג, שנתפסה על חם משחקת בפוקימון גו.

 

קצרצרים

 

1. ואם דיברנו מוקדם על חדשות מפוברקות, הנה דוגמא לדרך שבה הן מתפשטות. בסוף השבוע, פרסמה משתמשת טוויטר בשם @solikearose טענה שהתכנית של CNN בשם Parts Unknown הוחלפה בטעות בסרט פורנו ששודר במשך חצי שעה. הסיפור היה טוב מכדי להיות אמיתי ועל כן שורה של כלי תקשורת רצו איתו מבלי לברר; ואם בדרך כלל צריך לברר ידיעות, ידיעות שהן טובות מדי צריכות בירור כפול. בינתיים יצאה הכחשה רשמית של CNN, הרשת המקומית שלה מכחישה שמשהו כזה קרה, כלי תקשורת אחרי כלי תקשורת נאלצים לפרסם תיקונים, והמשתמשת עצמה העבירה את החשבון שלה למצב פרטי. ככל הידוע, אף ארגון מודיעין רוסי לא היה מעורב.

CNN. היה או לא היה? CNN. היה או לא היה? צילום: איי פי

 

2. בריטניה נסערת מפעולותיו של רוצח סדרתי, סטיבן פורט, שהורשע בסימום, אונס ורצח של ארבעה גברים שפגש באמצעות גריינדר, אפליקציית קז'ואל דייט לגאים. מטבע הדברים, האפליקציה ומשתמשיה מצאו את עצמם בלב הסערה. הטענה המרכזית היא שהאפליקציה סיפקה לרוצח את קורבנותיו, אבל משתמשים – כולל משתמשים שפגשו את פורט דרך האפליקציה – אומרים שמדובר בסוג של האשמת הקורבן. לטענת המשתמשים, המדובר בנסיון של המשטרה להוריד את עצמה מהעץ על ידי זריקת כמה שיותר אחריות על האפליקציה ועל הקהילה הגאה. לפחות משתמש אחד טען שחוויית השימוש בגריינדר בטוחה באופן ניכר מסתם היכרות בבאר – יש לך יותר שליטה על המצב ויותר מושג למה אתה נכנס.

 

3. אחרי חודשיים של זעם ותסכול מצד השחקנים, שכללו בין השאר איומים בתביעה יצוגית, המפתחים של המשחק השנוי במחלוקת No Mans Sky שברו את שתיקתם, והודיעו ששפצור של המשחק צפוי בשבועיים הקרובים - תחילת הדרך מה שהמפתחים מבטיחים יהיה אפשרות של בניית בסיסים של ממש ביקום המשחק. המפתחים התייחסו עוד לשיח הזועם על האכזבה מהמשחק ואמרו שהם מקשיבים ושהם מתכננים לעשות משהו בנושא מתישהו – דברים שעליהם כנראה היה כדאי לחשוב לפני שהמשחק יצא לשוק.

 

4. כוח משטרה במינסוטה מצא את הדרך הנכונה להלחם בתופעת של נהיגה בשיכרות במהלך עונת החגים: המשטרה צייצה ש"אל תנהגו ותשתו. אני אמצא אתכם. אני אעצור אתכם. אני אכריח אתכם להאזין לגרסאות קאבר של וואן דיירקשן בדרך לכלא." אם האיום הזה לא יגרום לכם להתפכח, ספק אם יש משהו שיעשה את זה. כמובן, ארגוני זכויות אדם מחו על כך שמדובר בעצם בענישה לפני משפט, ואחרים אף טענו שמדובר בענישה אכזרית וחריגה, אבל כמה אנשים אף פעם לא יהיו מרוצים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x