$
נדל

קיבוץ נדבות

לאחר שליזם פרויקט ההרחבה של קיבוץ בחן מונה מפרק נתקעו עשרות משפחות בלי בית. הרוכשים מספרים כי כספים שהשקיעו בפיתוח המתחם נמצאים בסכנה, הקיבוץ מתנער מהם והמועצה האזורית עצרה את הבנייה. הבשורה הטובה היא שהחוק הקיים כיום היה מונע אירוע שכזה

דותן לוי 11:4501.02.11

רוכשי המגרשים בהרחבה בקיבוץ בחן מסתובבים בשבועות האחרונים עם תחושות קשות. בעקבות קשיים שאליה נקלעה החברה היזמית "ירוק בחן" של אביב שקד עתיד הפרויקט לוט בערפל וכספי הרוכשים נמצאים בסכנה.

בדיקה ראשונה שערך "כלכליסט" של הנעשה בפרויקט מעוררת סימני שאלה לגבי התנהלות הקיבוץ והמועצה האזורית עמק חפר בפרשה. על פי הבדיקה, לאחר שחלק גדול מהרוכשים העבירו את כספי הפיתוח (הכספים המוקצים לצורך פיתוח המגרש והתשתיות - ד"ל) ישירות ליזם - ללא מתן ערבויות או הפקדה בחשבון נאמנות - חוששים כעת כי הכסף ירד לטמיון.

 

לטענת כמה מהרוכשים, בימים האחרונים הם אף נדרשו, באמצעות עורך הדין המייצג את הקיבוץ, להכניס את היד לכיס ולהעביר שוב את תשלומי הפיתוח החסרים הנאמדים בכ־150 אלף שקל למשפחה.

 

במקביל, טוענים הרוכשים, מגלגלים המועצה והקיבוץ בחודשים האחרונים את האחריות למצב שאליו נקלע הפרויקט מאחד לשני, כאשר ברקע החלו הנושים השונים של הפרויקט לנקוט הליכים כנגד היזם, ובכלל זה הטילו עיקולים על הכספים המיועדים לפיתוח. מועצת עמק חפר מצדה עצרה בשלב זה את הנפקת היתרי הבנייה והיתרי האכלוס לרוכשים, וזאת עד שתושג התקדמות משמעותית בפיתוח.

 

במהלך שיזם עו"ד עמית שגב הנמנה עם רוכשי המגרשים בקיבוץ, התאחדו יותר מ־120 משפחות מתוך כ־130 משפחות שרכשו מגרשים בפרויקט, ושכרו את שירותיו של עו"ד עומר גדיש ממשרד כהן, וילצ'יק כדי למנות ליזם מפרק זמני.

 

המטרה: לנסות להשיג את השליטה בכספי הפיתוח הקיימים, לאתר את המקורות הכספיים החסרים בפרויקט, ולנסות להשלים בהדרגה את עבודות הפיתוח - מהלך קריטי לצורך ביצוע המשך עבודות הבנייה בהרחבה.

  

ההרחבה בקיבוץ בחן ההרחבה בקיבוץ בחן צילום: נמרוד גליקמן

 

פתאום הכללים השתנו

 

קיבוץ בחן ממוקם בצדו המזרחי של עמק חפר. ביצוע ההרחבה החל בשנת 2006, אז התקשר הקיבוץ עם היזם ירוק בחן לצורך ביצוע הפרויקט. ההתקשרות נעשתה לשתי מטרות: שיווק ומכירה של 174 יחידות דיור במסגרת הרחבה, וביצוע עבודות פיתוח וחידוש תשתיות בשטח ההרחבה ובשטחי הקיבוץ.

 

במסגרת הפרויקט שווקו המגרשים בהתאם להחלטה 959 של מינהל מקרקעי ישראל, שהטילה את האחריות על ההרחבה על הקיבוץ ואפשרה לו לשווק את המגרשים בפרויקט, לקדם את הפיתוח והבנייה מול היזם ולשלוט בזרימת הכספים. במסגרת ההחלטה נקבע כי היזם יהיה אחראי על הפיתוח והבנייה של 50% מיחידות הדיור בפרויקט, והיתר ישווקו לבנייה עצמית. מתוך כלל המגרשים בפרויקט הוקצו 40 מגרשים לבנים ממשיכים מהקיבוץ, מהם נותרו 26 בידם, והיתר הועברו ליזם לשם שיווקם למשתכנים חיצוניים.

 

במקביל, שינוי הכללים על ידי מינהל מקרקעי ישראל הגביר את התסבוכת. בחודש מאי 2009 התקבלה במינהל החלטה 1180 אשר שינתה את הנהלים בכל הקשור לביצוע הרחבות למגורים במושבים ובקיבוצים. במסגרת ההחלטה הועברה האחריות על ביצוע ההרחבות החדשות מהקיבוצים והמושבים למועצות האזוריות. כתוצאה מכך נותרו רוכשי מגרשים רבים חסרי אונים, מכיוון שהם נקלעו לקו התפר בין שתי ההחלטות, ועל פי דרישת המינהל נאלצו להתחיל את הליך הרישום מחדש ואז גילו שהמועצה והקיבוץ לא מאפשרים להם להתקדם.

 

אין עם מי לדבר

 

אחד מרוכשי המגרשים אמר אתמול בשיחה עם "כלכליסט" כי "בעבר הטיפול במגרשים היה סמוי מהעין. מי שטיפל בכל העניין היו היזם והקיבוץ. עורך הדין של הקיבוץ היה מקבל מאיתנו את הכספים ומעביר אותם ליזם". לדברי האיש, הכל השתנה כשהיזם נקלע לקשיים באוגוסט האחרון: "ניסינו לקדם את הפרויקט התקוע במינהל באופן עצמאי, אבל גילינו שמדובר בתהליך מורכב. נתקלנו בכתף קרה מהמועצה והקיבוץ, שסירבו לאפשר לנו להתקדם בפיתוח".

מאחורי הקלעים, מספרים רוכשי המגרשים, קיימת מתיחות גדולה בינם לבין חברי הקיבוץ, שמקשה מאוד על מציאת פתרון משותף לבעיה: "יש קרע עמוק עם חברי הקיבוץ וחוסר אמון בסיסי בינינו לבינם", הם מספרים.

 

לדברי הרוכשים, הסיטואציה הבלתי אפשרית נולדה בחטא: "בקיבוץ לא צעדו להרחבה בלב שלם והיו להחלטה מתנגדים רבים מבין החברים. בהמשך, תחושת המרמור בקרב החברים גברה כאשר רק 26 בנים ממשיכים קיבלו מגרשים". לטענת רוכשי המגרשים, הם נתקלו ביחס מנוכר ובתחושה שאין עם מי לדבר. "הפכנו למכונה שמייצרת כסף לקיבוץ. גבו מאיתנו תעריפים מוגזמים עבור כל דבר, החל בחינוך וכלה בדרישה לתשלום רטרואקטיבית לחשבונות חשמל בתקופה שבה חלק מהמשפחות קיבלו מהקיבוץ חשמל זמני לצורך עבודות הבנייה".

 

 

תגובות: "מצב הקיבוץ גרוע יותר ממצב ההרחבה"

 

מועצת עמק חפר בתגובה: המועצה נקטה מבעוד מועד כמה צעדים, ביניהם חויבו הקבלן והקיבוץ בשיפוי מלא לטובת המועצה במקרה שלא יעמדו בהתחייבויות בנושא הפיתוח. יצוין כי ישנם יותר מ־3 מליון שקל שמצויים בנאמנות לטובת השלמת עבודות הפיתוח, ועוד יותר מ־2 מיליון שקל שעדיין לא נגבו. כמו כן, עומדת כלפי המועצה התחייבות מלאה של האגודה החקלאית של קיבוץ בחן בנושא. בית המשפט מינה מפרק זמני לחברה. להערכת המפרק, יוכל תוך כשלושה שבועות להתניע את עבודות הפיתוח מחדש. המועצה נערכת להמשך טיפול בטופסי 4 והוצאת היתרים (החל מבעוד שבועיים), זאת לאחר שאתמול התקבלה החלטה פורמלית בנושא.

 

הקיבוץ בתגובה: "אנו מניחים שכל מי שהצטייד בעו"ד הפקיד את כספו לחשבון נאמנות, מה שהיה מובן מאליו. יש מיליוני שקלים בכספי הנאמנות, ובשלב זה כשהמפרק עובד, כלל לא ברור האם יש מחסור. בדו"ח האחרון של המועצה נכתב כי יש מספיק כסף כדי לסיים את הפרויקט. מצב הקיבוץ גרוע יותר מזה של ההרחבה. היזם הותיר אותנו באמצע החורף ללא שבילים ותשתיות. הקיבוץ לא מונע מאיש טופס 4 אם אין לכך סיבה תשתיתית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x