"מוצו ההליכים המשפטיים להסגרת דן כהן לישראל"
בפרקליטות טוענים כי ייתכן שהסירוב להסגיר את השופט לשעבר קשור ליחסי פרו־ישראל. כהן ברח מהארץ לפני שש שנים אחרי שנחשד בקבלת שוחד כדירקטור בחברת החשמל
החלטת נשיא פרו אלן גרסייה פרז שלא לאשר את הסגרתו של השופט לשעבר דן כהן לישראל התקבלה שלשום במשרד המשפטים בתמיהה ובאכזבה רבה. לאחר התנהלות ארוכה ומתישה בבתי המשפט בלימה בירת פרו, אישרה המערכת המשפטית בפרו את הסגרתו של כהן. ההסגרה, שהיתה כפופה לחתימת נשיא פרו, לא תצא לפועל לאחר שהנשיא סירב לחתום על בקשת ההסגרה הישראלית.
בעקבות הידיעה על סירובו של נשיא פרו להסגיר את כהן לישראל, אמרו אתמול ל"כלכליסט" גורמים במשרד המשפטים בירושלים כי ההליכים המשפטיים להסגרתו של כהן מוצו, וכי אין אפשרות פעולה אחרת כדי לקדם את ההסגרה. "אין הליך של ערעור לבית משפט על החלטת הנשיא", אמרו אתמול בירושלים. בעקבות הפרסום השבוע על הכרתה של פרו במדינה פלסטינית, הוסיפו בפרקליטות כי "ייתכן שהחלטת הממשל בפרו קשורה לגורמים אחרים ביחסי החוץ של ישראל ופרו".
כהן נעצר בפרו לאחר שנמלט אליה מהארץ ב־2005, בעקבות חשד לקבלת שוחד מחברת סימנס בעת שהיה דירקטור בחברת החשמל. כהן מואשם בישראל בביצוע עבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור, רישום כוזב במסמכי תאגיד, שיבוש מהלכי משפט ועבירות על חוק ניירות ערך. כהן מואשם כי בעת שהיה יו"ר ועדת הנכסים בחברת החשמל קיבל שוחד מחברת סימנס, ובתמורה קידם את רכישתן של חמש טורבינות גז. על פי החשד, כהן הביא לכך שב־2002 רכשה חברת החשמל מסימנס שלוש טורבינות לייצור חשמל מגז טבעי בעלות של כ־100 מיליון יורו כל אחת, לאחר שסימנס זכתה במכרז. ב־2004 רכשה חברת החשמל מסימנס שתי טורבינות נוספות במחיר דומה וללא מכרז, בנימוק שהטורבינות נרכשו מסימנס בזול וכי הן חיוניות לחברה.
ב־2005 החלו חקירות רשות ני"ע וכהן עזב את ישראל והתגורר בבירת פרו, שעמה אין לישראל הסכם הסגרה, ומאז לא הופיע בישראל להמשך חקירותיו.
רשות ני"ע מצאה כי בתמורה לקידום העסקאות קיבל כהן לכאורה עשרות מיליוני שקלים באמצעות חשבונות קש ברחבי העולם. במשרד המשפטים ציינו כי בעתיד ייבחנו דרכי פעולה נוספות להתמודדות עם החלטת הממשל בפרו שלא להסגיר את כהן. ממשרד החוץ נמסר: "המשרד אינו נוהג למסור לתקשורת מידע על ישראלים השוהים בחו"ל".
במשרד המשפטים ובמשרד החוץ בירושלים נזהרו אתמול לומר דבר מה על התנהלות הממשל הפרואני בפרשה, במטרה למנוע מתח דיפלומטי בין שתי המדינות. עם זאת, ציינו הגורמים כי המחלקה הבינלאומית במשרד המשפטים נמצאת בקשר עם משרד החוץ הישראלי, וכי בעתיד יבחנו דרכי פעולה נוספות להתמודדות עם החלטת הממשל בפרו שלא להסגיר את כהן. "בכל מקרה, מוקדם מדי לדבר על דרכי ההידברות עם הממשל בפרו בנושא זה", אמרו הגורמים.
ממשרד החוץ נמסר: "משרד החוץ איננו נוהג למסור לתקשורת מידע על ישראלים השוהים בחו"ל".


