$
בארץ

הביקוש גדל, ההיצע - לא

בשוק הקפה האיכותי מתקיים קרב צמוד בין הביקוש להיצע. פגעי טבע וספקולנטים מבטיחים שהמסחר ימשיך להיות מעניין

אריה גורן 07:31 28.10.10

 

שוק הקפה הוא אחד החשובים בעולם והוא שני בגודלו רק לשוק הנפט. מאפיין נוסף של שוק הקפה הוא התנודתיות הרבה שלו. מחיר הקפה מושפע מאוד מפגעי מזג אוויר באזורי הגידול אבל גם מפעילות ספקולטיבית: מנהלי קרנות, בעיקר קרנות גידור, סוחרים באופן מסיבי בשוק הקפה ויש להם השפעה רבה על מחירי החוזים העתידיים על הסחורה.

 

הקפה מופק מפולים, שהם זרעיו של עץ הקפה. מדובר בעץ ירוק־עד, המזכיר בצורתו שיח. עץ הקפה יכול לצמוח לגובה של תשעה מטרים, אלא שהמגדלים גוזמים אותו לגובה של 1.5–3.5 מטרים. להפקת כמות משמעותית של קפה דרושים עצים רבים מאחר ששני עצים מניבים במשך שנה שלמה רק כ־1 ק"ג של פולים.

 

חשוב לגדל את הקפה על אדמה דשנה ובעלת יכולת ניקוז טובה, ומתברר שאדמה וולקנית מניבה פולים משובחים במיוחד. גם גידולים הנעשים באזורים גבוהים (בין 900 ל־1,800 מטר מעל לפני הים) מתאפיינים בפולים איכותיים, יבשים וארומטיים מאוד.

 

כיום יש 25 זנים של קפה, אך שני העיקריים הם הערביקה והרובוסטה. כ־30% מגידולי הקפה בעולם הם מזן הרובוסטה, שהוא גם הזול מבין השניים. המגדלות העיקריות של הרובוסטה הן וייטנאם, אינדונזיה, אוגנדה וברזיל, וזהו הזן המשמש בעיקר לייצור קפה נמס.

 

כ־70% מגידולי הקפה בעולם הם של הערביקה, הזן היקר והמשובח יותר. המגדלות העיקריות של הערביקה הן ברזיל וקולומביה, ועד לאחרונה הוא נסחר בבורסת ICE שבניו יורק במחיר כפול ויותר ממחיר הרובוסטה - הנסחר בבורסת יורונקסט שבלונדון.

 

מקורו של הקפה במחוז קאפה שבאתיופיה ומשם לקוח שמו. כבר בשנת 1,000 לספירה הכינו באתיופיה משקה מגידולי בר. במאה ה־15 העבירו סוחרים עצי קפה מאתיופיה לדרום חצי האי ערב, וסוחרים מוונציה הביאו את הקפה לאירופה ב־1615, אלא שהערבים לא הסכימו להוציא את שתילי הקפה מחוץ לערב (צמיחת הקפה נפסקת כשתולשים את הפולים או כשמוציאים את הזרעים מהקליפה).

 

שודדים, סערה וקצבת מים

 

רק ב־1616 הצליחו סוחרים הולנדים להבריח עצי קפה חיים להולנד, ושם הם גודלו בחממה. ליבשת אמריקה הגיע הקפה לראשונה ב־1720, לאחר שקצין ימייה צרפתי בשם גבריאל דה קלאו הצליח להשיג צמח קפה חי, והפליג איתו לאי מרטיניק שבאיים הקריביים, שם שירת.

 

אותה הפלגה לוותה בהרפתקאות רבות: התקפה של שודדי ים, סערה עזה, מריבה עם מלח שקינא בדה קלאו ופגע בצמח הקפה שלו, ומחסור במי שתייה שבעקבותיו חלק דה קלאו את מי השתייה שלו עם הצמח. למרות הכל, הצמח שרד, גם משום שהושם בכלי זכוכית שהגן עליו ממי הים. הקפה נשתל במרטיניק ושוכפל בפיקוח קפדני של עבדים. יבול הקפה הראשון הבשיל רק ב־1726 (לעץ הקפה דרושות חמש שנים בממוצע כדי שיניב פרי), ועל פי התיעוד, ב־1777 כבר גידלו במרטיניק 18 מיליון עצי קפה.

 

צילום: shutterstock

 

מחיר הקפה עלה בחדות בעת האחרונה, וביום חמישי שעבר, 21 באוקטובר, רשם הקפה מסוג ערביקה את ערכו הגבוה ביותר ב־13 השנים האחרונות, 203.5 סנט לפאונד. מהשפל שאליו נקלע ב־25 במאי השנה, 133.6 סנט לפאונד, כבר עלה מחירו ב־52%. עם זאת, מחיר הקפה בעבר היה גבוה הרבה יותר. למשל, ב־1977 הגיע מחיר הקפה ל־337.5 סנט לפאונד, השקולים ל־1,187 סנט במונחים של ימינו.

 

לפי ארגון הקפה העולמי, מאזן ההיצע והביקוש לקפה מזן ערביקה שקול מאוד, כך ששוק זה נמצא כיום "על חוד התער". יבול הקפה העולמי ירד אשתקד ב־6.6% לעומת שנה קודמת והגיע ל־119.9 מיליון שקים (בני 60 ק"ג כל אחד), כאשר היבול מברזיל, יצרנית הקפה הגדולה בעולם, קטן ב־14.2% לעומת השנה שלפניה. השנה עתיד יבול הקפה לגדול, אך הוא אינו מספיק כדי לענות על כל הדרישה.

 

יבול הערביקה מקולומביה ירד בשנה שעברה ל־7.8 מיליון שקים - רמתו הנמוכה ביותר ב־33 השנים האחרונות - לעומת 11.1 מיליון שקים ב־2008. הסיבה לכך היו גשמי זעף שגרמו להתפתחות פטרייה מזיקה. השנה עתידה קולומביה לספק 9–9.5 מיליון שקים. מלאי הקפה בארצות הגידול העיקריות, המשמש עתודה בשעת מחסור, נמצא כיום ברמתו הנמוכה ביותר מאז 1960.

 

 

למי שרוצה להשקיע בקפה בארצות הברית קיימת קרן סל בשם iPath DJ-AIG Coffee ETN הנסחרת בניו יורק תחת הסימול JO. הקרן עוקבת אחרי מחירי החוזים העתידיים לקפה בבורסת ICE, וגובה דמי ניהול של 0.75% לשנה.

 

מי שרוצה להשקיע באירופה יוכל לעשות זאת באמצעות קרן סל בשם ETFS Coffee הנסחרת בלונדון ובבורסות אירופיות נוספות תחת הסימול COFF. דמי הניהול שלה הם 0.49% לשנה, והיא צוברת ריבית המחושבת על בסיס יומי.

 

לצדה קיימת קרן ETFS Short Coffee הנסחרת תחת הסימול SCFE, שמתאימה למי שצופה שמחיר הקפה יירד; וקרן הסל ETFS Leveraged Coffee הנסחרת תחת הסימול LCFE, המעניקה תשואה כפולה ביחס לשינוי במחיר הקפה. קרן זו מתאימה למי שצופה שמחיר הקפה יעלה וששואף למנף את רווחיו.

 

מה צפוי בשבוע הבא?

 

ביום חמישי הבא, 4 בנובמבר, יפרסם תאגיד הענק קראפט פודס את תוצאות הרבעון האחרון שמהן יהיה אפשר ללמוד על מגמות המסחר בקפה. לתאגיד זה השפעה גדולה על שוק הקפה העולמי.

 

הכותב הוא אנליסט גלובלי בכלל פיננסים. האמור אינו מהווה בגדר ייעוץ השקעות. הכותב עשוי להחזיק בניירות הערך המוזכרים

x