גיורא רום על הרחבת הסכם התעופה עם ארה"ב: "נאפשר לחברות הרבה יותר חופש"
ההסכם ייכנס לתוקף עם העלאת דירוג בטיחות התעופה הישראלית. רום: "מי שמכתיב כרגע את התקדמות חוק הטיס זו ועדת הכלכלה"
23:53
24.04.10
"במסגרת ההסכם החדש נאפשר לחברות התעופה משתי המדינות הרבה יותר זכויות וחופש", כך אמר היום (ש') ל"כלכליסט", מנהל רשות התעופה האזרחית (רת"א), גיורא רום, שחתם בסוף השבוע בוושינגטון, יחד עם סגן מזכירת המדינה האמריקאית, רוברט הורמץ, על הרחבת הסכם השמים הפתוחים בין ארה"ב וישראל.
ההסכם החדש צפוי לאפשר ליברליזציה רחבה יותר בתנועת מטוסי נוסעים ומטען של חברות תעופה משתי המדינות. עם זאת יישומו עדיין טעון אישורים רשמיים של שתי הממשלות, כמו גם העלאת בטיחות התעופה האזרחית הישראלית לדירוג הגבוה, קטגוריה 1, של מינהל התעופה הפדרלי האמריקאי (FAA).
כיום פועלת בקו לארה"ב חברת תעופה ישראלית אחת, אל על, שמפעילה טיסות ישירות לניו יורק וללוס אנג'לס. מנגד, פועלות שלוש חברות תעופה אמריקאיות: קונטיננטל, בקו לניו יורק, דלתא בקווים לניו יורק ולאטלנטה, ו-יו.אס.איירווייס בקו לפילדלפיה.
בתשובה לשאלה האם ההסכם המעודכן עשוי לפגוע באל על מול חברות התעופה האמריקאיות שטסות בין ארה"ב לישראל, אמר רום: "רשויות התעופה האזרחיות בכל המדינות דואגות קודם כל לאזרחים, אנחנו נוטים לשכוח את זה. העולם נפתח לתחרות בכל דבר. בנוסף, חלק גדול מהמדיניות שלנו היא גם לעודד תיירות, כדי שעניינים טכניים לא יהוו מכשול למי שרוצה להגיע ישראל".
ההסכם החדש כפוף להעלאת הדירוג לקטגוריה 1. יש התקדמות בנושא זה?
"יש שני דברים עיקריים שמכתיבים את לוח הזמנים בכל הקשור לחזרה לקטגוריה הגבוהה: אישור חוק הטיס בכנסת, ולאחר מכן אישור כ-500 תקנות טיס משודרגות ומעודכנות. כך שמי שמכתיב כרגע את ההתקדמות זו ועדת הכלכלה. רת"א כבר עשתה כברת עצומה מבחינתה".
לדברי אבי בן-חור, סגן בכיר לקשרי תעופה בין לאומיים ברת"א, ההסכם החדש יאפשר לחברות תעופה ישראליות להפעיל טיסות לכל יעד בארה"ב, לעומת הגבלת מספר היעדים בהסכם הקודם. כמו כן, הוא יאפשר לחברות תעופה משתי המדינות לחתום על הסכמי "קוד שייר" עם מדינה שלישית, בקווים בין ישראל וארה"ב. גם עובדי מדינה אמריקאים שעל פי תקנות מדינתם טסים רק בחברות תעופה אמריקאיות, יוכלו לטוס בקווים בין המדינות עם חברות ישראליות שלהן יש הסכמי "קוד שייר" עם חברות תעופה אמריקאיות.
ממשרד התחבורה נמסר, כי לפני כשבועיים נפגש שר התחבורה, ישראל כץ, עם שגריר ארה"ב בישראל, וביקש ממנו את סיוע ארה"ב בהחזרת ישראל לקטגוריה הגבוהה בבטיחות התעופה, עוד לפני אישור חוק הטיס החדש. "השגריר האמריקאי הבטיח לסייע", נמסר ממשרד התחבורה.


