$
בארץ

מיוחד ל"כלכליסט": מינוי פישר - בשורה של ממש למשק הישראלי

בין האתגרים שיעמדו בפני סטנלי פישר בכהונתו השנייה - בחינת מבנה הפיקוח על שוק ההון

יוסי בכר 06:57 18.03.10

 

הכרתי לראשונה את פרופ' סטנלי פישר עת שימשתי חבר בוועדה לאיתור נגיד לבנק ישראל לצד אילן כהן, מנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז. בוועדה נשקלו מועמדים רבים, אך מהר מאוד התברר שמועמדותו של פישר היא המובילה. לאף אחד לא היה ספק בנוגע לתרומתו הפוטנציאלית של פישר לבנק ישראל ולמשק הישראלי. הספק היחיד היה האם ייעתר לבקשתנו ו"יעשה עלייה". למשימת השכנוע התגייס ראש הממשלה היום ושר האוצר דאז בנימין נתניהו. לשמחתנו, נתניהו עמד במשימה זו בהצלחה.

 

פרופ' פישר הגיע לישראל באפריל 2005, בצהרי יום שישי. בתפקידי כמנכ"ל משרד האוצר הייתי בין מקבלי פניו בנתב"ג. אני זוכר את גדודי העיתונאים שהמתינו לו עם נחיתתו ואת מבטו המופתע כשקיבל את פניהם.

 

אני סבור כי החלטתו של פישר להמשיך לקדנציה שנייה כנגיד בנק ישראל היא בשורה של ממש למשק הישראלי. מעמדו המיוחד של פישר בעולם היה וימשיך להיות גורם מפתח במיצובו של המשק הישראלי כמשק מוביל, יציב ואיתן.

 

אישיותו של פישר והיותו מאקרו־כלכלן מהשורה הראשונה בעולם היו מהגורמים המרכזיים שאפשרו למשק הישראלי להתמודד כפי שהתמודד עם המשבר הכלכלי העולמי. לכל אורך המשבר יצר פישר תחושה של "משבר מנוהל ונשלט", ובכך השרה אווירה של רוגע ויציבות ומנע פאניקה ואובדן שליטה.

 

לדעתי, האתגרים העומדים בפני פישר בכהונתו השנייה כנגיד הבנק המרכזי הם הובלת תהליך הצטרפות ישראל לארגון המדינות המפותחות (OECD); יישום חוק בנק ישראל החדש והטמעת השינויים המתחייבים ממנו (בעיקר הקמת ועדה מוניטרית ומינהלית); ובחינה מעמיקה של מבנה הפיקוח על שוק ההון בישראל.

 

התמורות שעבר שוק ההון בשנים האחרונות ותפקידו המרכזי בכלכלה הישראלית מחייבים בחינה מחדש של הוראות הרגולציה ומבנה הפיקוח. לא מן הנמנע שפישר יהיה גורם מרכזי בבחינה זו ובהכרעות שיתקבלו בעקבותיה. אני מברך על ההחלטה של פרופ' פישר להישאר ומאחל לו הצלחה גם בהמשך. הצלחתו היא הצלחתנו.

 

יוסי בכר הוא יו"ר בנק דיסקונט

 

x