$
דעות

עתיד שוק הספרים

המצב ששרויה בו תעשיית הספרים הישראלית הוא מצג שווא של הצלחת השוק החופשי, ורוב הגורמים נפגעו ממנו

אהרן פורת 13:1412.03.10

בסוף המאה ה-19 התכנסו בכירי לונדון כדי לדון בעתיד התחבורה בעיר. המשתתפים בדיון הביעו את דאגתם מכך שרשויות התברואה אינן מצליחות להתמודד עם כמויות זבל הסוסים שנערמות ברחובות בגלל התגברות תנועת הרוכבים והכרכרות, וטענו שלונדון עומדת בפני אסון. התחבורה בלונדון כבר לא מתמודדת עם בעיות של זבל סוסים, אבל למשתתפי הוועידה הדיון הזה נראה קריטי. בדיוק כך נראה כיום עבור אנשי ענף הספרים הדיון בעתיד שוק הספרים המקומי: מלחמה של חיים ומוות.

 

כדי להבין את מצב הסופרים כיום, מספיק להקשיב לאחד המייצגים הנאמנים שלהם במאבק זה - יורם קניוק. "שומר (מנכ"ל צומת ספרים, א"פ) הוא איש מקסים, אבל הוא עושק אותי", אמר הסופר במהלך דיון בכנסת, "הוא עושק את כולנו. אני מרוויח שקל וחצי על כל עותק והוא מרוויח ברוך השם בסדר". קניוק אינו היחיד. קבוצה גדולה של סופרים, בראשם עמוס עוז, דויד גרוסמן וא.ב יהושע, הביעו את תמיכתם בצורך להביא לשינוי.

 

יש גם סופרים שמתנגדים להצעות, והבולטת שבהם היא יוכי ברנדס. אבל קשה להתעלם מכך שברנדס מוציאה את ספריה בהוצאת זמורה-ביתן, שמחזיקה בשליש הבעלות על צומת ספרים והיא אחת משתי ההוצאות היחידות שמצבן השתפר בשנים האחרונות.

 

שאר ההוצאות מדווחות על כניסה לסחרור שדורש מהן להוציא הרבה יותר ספרים משהיו רוצות כדי לתפוס "שטח מדף", על ירידה בהשקעה בספר - בתרגום, בעריכה ובהגהה, ועל תחושה של חוסר אונים מול עמדת הכוח שתפסו הרשתות.

 

במקביל, נשחק גם מעמדו של מקצוע מוכר הספרים. בעבר היו אלה אנשים משכילים, צעירים ומבוגרים, מעמד ביניים מכובד בהיררכיית אנשי הרוח הישראלית - מקושרים לעולם המעשה והמסחר מחד אך מרגישים מחויבים לעולם ההשכלה, האמנות והאקדמיה מאידך. מעמד זה נמצא היום בסכנה הכחדה. הרשתות, שמשלמות שכר מינימום או קצת יותר, מעסיקות כמעט רק צעירים. אף אחד מהם לא רואה את מקצועו לעתיד כמוכר ספרים.

 

ספר אלקטרוני. לזרום עם השינויים ספר אלקטרוני. לזרום עם השינויים

 

הסברה הרווחת היא שהצרכנים הם אלה שהרוויחו מהמצב החדש, אך בהיבטים מסוימים גם הם נפגעו. תסתכלו על המכניקה של המבצעים: כדי לממן חלק מעלות המבצעים, המו"לים מעלים את המחיר הקטלוגי של הספר. צריך גם לזכור שברוב המקרים רק חלק מהספרים הנמצאים בחנות משתתפים במבצע, בעוד שהמחיר הקטלוגי עולה באופן גורף, וכך, המבחר בעצם מצטמצם.

 

כאשר לקוח נכנס היום לסניף של אחת הרשתות, ובוחר לו ספר מסוים שאינו במבצע, יומלץ לו בחום לוותר על הספר שבחר ולקחת שניים אחרים שבמבצע. המניפולציות השיווקיות מנתבות את הקונים למגוון מצומצם של ספרים, מכיוון שפשוט לא משתלם לקנות אחרים.

 

המצב ששרויה בו תעשיית הספרים הישראלית הוא מצג שווא של הצלחת השוק החופשי, ורוב הגורמים נפגעו ממנו. האם הצעות החקיקה שעומדות על הפרק כיום יתקנו את המצב? קשה להאמין. גם אם הן יעברו, הרי שהן מוגבלות מאוד וקשות מאוד לאכיפה.

 

ובכל זאת, יש מקום לאופטימיות, אם כי מכיוון אחר לגמרי. בקרוב יגיעו לארץ הספרים האלקטרוניים, והם יערערו הרבה דברים שנראים מובנים מאליהם בתעשיית הספרים. דרך ההתמודדות הנכונה היא לא להילחם בשינויים, אלא לחפש בהם הזדמנות. בענף כל כך שמרני, שהטכנולוגיה הבסיסית שלו לא השתנה כבר מאות שנים. 

 

האם הספר האלקטרוני יעשה לשוק הספרים הישראלי את מה שעשתה המכונית לכבישי לונדון? ברור ששינויים יקרו. לא משנה מה יהיה עם הצעות החוק, אבל בתוך כמה שנים - אם לא פחות מכך - תהיה לנו פרספקטיבה אחרת לגמרי להסתכל על הדברים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x