$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: סדנאות היזע של אפל

אפל מודה שהמפעלים המייצרים את הגאדג'טים שלה מעסיקים ילדים; עוד בית ספר נתפס בריגול אחרי תלמידיו; בתעשיית המוזיקה משעבדים את האמנים עוד קצת; והפרסונה שלך בפייסבוק היא הפרסונה האמיתית

יוסי גורביץ 12:4928.02.10

המחיר האמיתי של הגאדג'טים

 

לפני קצת יותר מעשור נקלעה יצרנית הנעליים נייקי לשערורייה איומה, כשהתחוור שהיא מפעילה סדנות יזע בעולם השלישי, שם מיוצרות הנעליים הנחשקות שלה – בין השאר בעבודת ילדים. היא נאלצה לבזבז סכומי ענק על יח"צ כדי לרכך את המכה ההיא, ואפשר לומר שלרבים השם "נייקי" מתקשר באופן אסוציאטיבי עם "סדנות יזע".

 

כידוע, התדמית הציבורית שזוכה לה אפל שונה מאוד מזו של נייקי - רוב התקשורת תגיב אחרת להתנהלות דומה מצד אפל, כך שסביר שבעוד שבועיים לא

מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס. רצה להיות "נייקי של הגאדג'טים" מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס. רצה להיות "נייקי של הגאדג'טים" צילום: בלומברג

נשמע יותר מהסיפור הבא: אפל ערכה בדיקה פנימית בקרב חלק מהחברות המייצרות את הגאדג'טים שלה – לא, סטיב ג'ובס לא מרכיב אותם בעצמו – והתוצאות היו מזעזעות למדי. שלושה מפעלים העסיקו לפחות 15 קטינים. 50 מפעלים מעסיקים את עובדיהם יותר מ-60 שעות בשבוע, שזה התקן שאפל מרשה – שגם הוא גבוה מהמותר על פי חוקי העבודה הסיניים (המתירים שבוע עבודה של 49 שעות). ב-24 מפעלים – אפל לא אמרה איפה, אבל כולם יודעים שמדובר ברפובליקה העממית של סין – לא טרחו אפילו לשלם את שכר המינימום הנמוך שם גם כך. מעבר לכך, רק 61% מהמפעלים פעלו על פי תקנות הבטיחות של אפל, ורק 57% הקפידו על תקנות השמירה על הסביבה.

 

אפל מנסה עכשיו לבצע ספין ולומר שהעובדה שהיא חשפה את התועבה בדו"ח שלה אומרת שהיא בעצם בצד של המלאכים. לא ממש. אפל היתה באמצע שורה של שערוריות בקשר ליחסי העבודה שלה – העובד שהתאבד, העובדים המורעלים, הפועלים הזועמים שהציתו מפעל, הבריונים שתקפו עיתונאי, הכתבה של הניו יורק טיימס על סדנות היזע שלה – והיא היתה צריכה לעשות משהו. אז היא כתבה דו"ח ונפנפה בו.

 

היא לא קנסה אף חברה, היא לא הפסיקה לעבוד עם אף אחת מהן, היא לא גררה אף מנהל סדנת יזע לבית משפט על פגיעה בשמה הטוב. כשלאפל אכפת ממשהו, היא יודעת להגיב: כשבכיר בהוצאת ספרים פלט כמה דברים על האייפד יממה לפני ההשקה, אפל ניתקה את המגעים עם ההוצאה מיד. זה? זה משחק יח"צ ותו לא. החשאיות של אפל חשובה לה הרבה יותר מהשגחה על חוקי ההגנה על עובדים.

 

מופתעים? אל סיבה. מנכ"ל אפל סטיב ג'ובס אמר ב-1997 – בשיא השערוריה סביב נייקי – שהחזון שלו הוא שאפל תהיה "נייקי של הגאדג'טים". הוא התכוון לכל מילה. היו אנשים שנחרדו כבר אז. ואז "שדה עיוות המציאות", מכונת תעמולה שמשרד ההסברה הישראלי יכול רק לחלום עליה, נכנס לפעולה.

 

האייטם הזה יישכח בתוך שלוש... שתיים... אחת...

 

חינוך טכנולוגי, עד הבית 

 

כתבנו לפני שבוע על מחוז בית הספר לאוור מאריון בפנסילבניה, שהעניק לתלמידי בית הספר מחשבים ואז החל לעקוב אחריהם באמצעות מצלמות הרשת שהותקנו בהם. הוא עקב, פי החשדות, אחרי התלמידים גם כשהיו בביתם. ה-FBI כבר חוקר.

 

עכשיו נחשפת העובדה שהרעיון המבריק הזה לא עלה במוחו של פדגוג אחד בלבד. סרטון שיצא כבר באמצע 2009 חשף את העובדה שעוזר מנהל בבית ספר בברונקס, ניו יורק, עקב אחרי התלמידים שלו, והוא כנראה לא היה לבד.

 

סגן המנהל המדובר, דן אקרמן, הרשה לעצמו לעקוב אחרי התלמידים באמצעות תוכנת מעקב של אפל, שכוונתה המקורית היתה לסייע למורה, שמאפשרת לו לשלוט על המחשבים מרחוק – ובין השאר, לראות אם מישהו מעדכן את הרשת החברתית שלו, ובמה. המשפט המצמרר של אקרמן, מדווח אתר cnet, היה "הם אפילו לא יודעים שאנחנו צופים". שימו לב לשימוש בגוף ראשון רבים.

 

במקום אקרמן, הייתי מצטייד בעורך דין שמצטיין בשחרורם של נבלים ופושעים – אומרים שאלן דרשוביץ, שכבר הודה שהביא לשחרורו של לקוח שידע שהוא אשם, פנוי – ובמקום התלמידים שלו, הייתי עורך שחזור היסטורי קפדני של סצינת We don't need no education מתוך "החומה".

 

אתה מותג. תתחיל להתנהג בהתאם

 

תעשיית ההקלטות מזועזעת: אמנים צעירים מסרבים לשעבד את עצמם לשיווק המוצר שלהם. "הזדעזעתי", ייבבה בכירה לשעבר בתעשיה, קיימיו קרלסון, "לגלות כמה בני 20+ לא מעוניינים ברשתות חברתיות". למה זה מטריד כל כך? בגלל שמבחינת התעשייה, רשת חברתית היא עוד דרך לעשות כסף. קרלסון הדגימה עד כמה לוחצת התעשייה את האמנים החדשים. היא דורשת מהם לפתוח לעצמם חשבונות פייסבוק וטוויטר כדי "להתחבר למעריצים".

 

"התחברות" כזו מוכרת, לדברי קרלסון, עוד כמה אלבומים. את האמנים ההתחככות הזו לא מעניינת. הם רוצים לעשות את המוזיקה שלהם בשקט, ובשעות הפנאי המועטות שלהם הם לא צריכים גם את כאב הראש הזה. שייהנו מההפוגה: בהתחשב בהיסטוריה של התעשייה, בתוך זמן לא רב חוזי הקלטה יכילו סעיפים סטנדרטיים שיחייבו את האמן לכך וכך ציוצים וכך וכך הודעות פייסבוק. אלוהים תשמור ותציל.

 

המסיכה והאני

 

מקור המילה "פרסונה", שמרבים כל כך להשתמש בה, הוא מהלטינית. משמעותה "מסיכה", מסוג המסיכות שהיו שחקנים לובשים בעת העתיקה בתיאטרון, שכל אחת מהן ייצגה דמות. המילה שימשה בשנים האחרונות לתאר את הפנים שאנו מציגים לציבור; יש האדם האמיתי, וישנה הפרסונה שלו. זה נהיה הרבה יותר מבלבל כאשר האדם האמיתי עוסק במשחק תפקידים, אבל זה נושא לטור אחר.

 

אבל האם באמת יש הפרדה בין הפרסונה ובין האדם שמאחוריה? מחקר חדש טוען שעד כמה שהדבר ניתן למדידה ברשתות חברתיות, התשובה היא שלילית. למעשה, החוקר – מיטיה באק מאוניברסיטת יוהנס גוטנברג שבמיינץ - טוען שאם אנחנו רוצים לדעת מיהו האדם האמיתי, עדיף לנו לעקוב אחרי מה שהוא מפרסם בפייסבוק מאשר לפגוש אותו פנים אל פנים.

 

באק מגבה את הטענה הזו בניסוי. הוא ביקש מיותר ממאתיים משתמשי פייסבוק – גרמנים ואמריקאים – לדרג את התכונות האישיות שלהם פעמיים: פעם אחת כפי שהן, ופעם אחת כאני האידיאלי שלהם, מי שהיו רוצים להיות. אחר כך עברו עוזרי המחקר שלו על השאלונים, והשוו אותם לדפי הפייסבוק של המשתתפים בניסוי. התוצאה היתה חד משמעית: דף הפייסבוק הציג את המשתתף כפי שהוא, לא כפי שהיה רוצה להיות, במיוחד בקטגוריות הקריטית של פתיחות ומוחצנות.

 

המסקנות של באק הן שמשתמשים מרשים לעצמם להיראות ברשתות חברתיות כפי שהם, ללא חשש מסנקציה חברתית. הפסיכולוגים עדיין חלוקים על המשמעויות של המחקר, וזה אומר שכנראה שיהיו עוד כאלה בעתיד הקרוב.

 

קצרצרים

 

העם אמר את דברו: מועצת העיר דרבי שבאנגליה ביקשה מהתושבים לבחור שם לקטע חדש של דרך, והעמידה את הנושא להצבעה. רוב מוחלט של 89% מהעונים בחר בארכיאולוגית הידועה, לארה קרופט, כראויה להנצחה. סדרת המשחקים Tomb Raider פותחה אמנם על ידי חברה מקומית, אבל נראה שמדובר בעוד מפגן התיילדות בריטי, מהסוג שכבר הצליח להפוך את דת הג'דיי (נביא: ג'ורג' לוקאס) לדת מוכרת בממלכה.

 

כתב ידם של רופאים ידוע לשמצה, וכעת מסתבר שהם גם שוגים יותר תוך שימוש בו: מחקר שנערך לאחרונה מצא שרופאים שכותבים מרשמים בכתב יד שוגים פי שבעה מרופאים שמשתמשים בתוכנה כלשהי לשם כך. מוגש מטעם קרן "חשבת על זה לבד?" להוכחת המובן מאליו.

 

הפנטגון מרים ידיים: בסוף השבוע האחרון, לאחר שנים של מאבק באשד הגואה, הודיע משרד ההגנה האמריקאי כי מעתה יאשר שימוש באתרים חברתיים כמו פייסבוק וטוויטר ממחשבים רשמיים של הכוחות המזוינים של ארצות הברית. הגנרלים הגיעו למסקנה, כך נאמר, שהתועלת שבשימוש בהם עולה על הנזק. השימוש יותר רק ברשת הבלתי מאובטחת של הפנטגון, שבה אסור למסור מידע סודי. בינתיים, מתברר כי הרמטכ"ל האמריקאי, אדמירל מאלן, מפעיל חשבון טוויטר מוצלח עם יותר מ-16,000 עוקבים.

 

מתקפת הצביעות של אפל כנגד האפליקציות האירוטיות – שבמסגרתו נמחקת מהאפסטור כל אפליקציה חושפת עור שאיננה "מטעם מפרסם גדול ומוכר" – מביאה לפדרציית המו"לים הגרמנים את הסעיף. הגרמנים, אוהבי הסדר, לא מצליחים לעקוב אחרי ההגיון העקום של החבר'ה משדירות Infinity Loop. הם לא יודעים אם האפליקציות שלהם – מגזינים גרמנים רבים מפרסמים תמונות אירוטיות – יישארו או יימחקו, והם טוענים שכשמשנים את הכללים בתזזיתיות של יתוש על ספידים, אי אפשר לתכנן מדיניות עסקית. צודקים, אבל למה ציפיתם מאפל?

 

מיקרוסופט מצאה שיטה חדשה למלחמה בבוטנטים, המשמשים את ההאקרים: צווי בית משפט. החברה גררה את מפיצי הדופקה לבית משפט פדרלי, ודרשה לסגור 277 דומיינים משום שהם משמשים להפצת כל מיני חולירע. בית המשפט הסכים, ובוטנט עצום ממדים נסגר. זמנית, על כל פנים: ההערכה היא שהחבר'ה מהמאפיה הרוסית שמפעילים את רוב הבוטנטים יידרשו לכמה שבועות כדי להעמיד אותו מחדש על רגליו.  

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x