$
Play

אתם תערכו לכם, אני אשב פה בשקט

מילוני ווב 2.0 עושים למילונים הישנים את מה שוויקיפדיה עשתה לבריטניקה. את העורכת של מילון אוקספורד זה לא מפחיד

דורה קישינבסקי 18:0405.10.08
הם מכניסים את האידיוטים לספרייה", התריע כתב התרבות הוותיק של "הטיימס" הלונדוני, פיליפ הווארד. הווארד התרגז על האתר הבריטי Wordia.com - מילון מאויר שמזמין את הגולשים לצלם את עצמם בווידיאו כשהם מגדירים מילים לפי בחירתם, מ"מרשמלו" ועד "גילוי עריות".

 

מילונים לא אמורים להיות שוטרי שפה. ארין מק'קין, עורכת מילון אוקספורד מילונים לא אמורים להיות שוטרי שפה. ארין מק'קין, עורכת מילון אוקספורד
הרשת מלאה במילוני 2.0 שפתוחים לעריכה על ידי הגולשים, ולא רק על ידי מילונאים מקצועיים. המוכר ביותר הוא Wiktionary מבית ויקיפדיה (יש לו גם גרסה בעברית, ויקימילון,ב־he.wiktionary.org). וויקשנרי מזכיר בלוק הכללי שלו את וובסטר, אוקספורד ושאר המילונים הישנים, אבל כשמחפשים בו מילים מסובכות להגדרה, אי אפשר להחמיץ את ההבדלים. בוובסטר, ההגדרה של "love" היא "חיבה עזה הנובעת מקשר אישי" או "משיכה מינית"; בוויקשנרי, לעומת זאת, מתפרסמת גם ההגדרה של הסופר רוברט היינליין, שלפיה אהבה היא "מצב שבו אושרו של אדם אחר חיוני לאושרך שלך". במחיר של ויתור על עריכה מקצועית, המילון הפתוח מפנק במידע מגוון יותר, ממש כמו בויקיפדיה.

 

מי שאפילו וויקשנרי מעונב מדי עבורו יכול לשוטט ב־UrbanDictionary.com, מאגר ענק וכאוטי של מילות סלנג, שגם הוא נערך על ידי הגולשים. ב־WordSpy.com, שהוא חצי מילון וחצי בלוג, הגולשים עוקבים אחרי מילים חדשות שנטבעות בטלוויזיה ובעיתונים, למשל "crowdfunding" (גיוס כספים ממספר גדול של אנשים בעזרת האינטרנט).

 

שמרנים כמו הווארד ימשיכו לרטון, אבל מקצועני השפה עצמם לא בהכרח מתנגדים לאתרים החצופים האלה. ארין מק'קין (37), שערכה את הגרסה האחרונה של מילון אוקספורד האמריקאי, היא גם גיקית, בלוגרית וכותבת נלהבת בויקיפדיה. בהרצאה בכנס הטכנולוגי־חברתי TED הסבירה מק'קין שמילונים לא נועדו במקור להיות השוטרים והשומרים של השפה הנכונה. לדבריה, רק בגלל המקום המוגבל שהיה במילונים בעידן הנייר הם לא יכלו להכיל את כל המילים הקיימות, ונאלצו להסתפק ברשימה מסוננת ומעונבת. באינטרנט, שם יש מקום לכל, מילונים יכולים לחגוג את כל העושר של השפה המדוברת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x