$
חדשות טכנולוגיה

כלוב הזהב של אפל וגוגל

אנחנו מפקידים הררי מידע אישי בידי תאגידי הטכנולוגיה. מה יקרה כשהם יפסיקו לחייך, ומי ידאג למשתמשים?

אורן הוברמן 09:0915.08.08

1.

 

ברוכים הבאים לעולם של אפל. קניתם אייפון (600 דולר פלוס התקף לב קטן במכס), ואז גיליתם שאין מי שיטפל בו במקרה תקלה, ושברגע שהתקנתם בו את העברית הפיראטית גם האחריות עליו פגה. זה לא הפריע לכם להכניס אליו את יומן הפגישות שלכם, ספר הטלפונים, אלבומי התמונות ומסמכים חשובים. זה באמת נחמד שהכל מסודר במקום אחד. שלשום קראתם באינטרנט שבכל אייפון כזה הותקן מנגנון "השמדה עצמית", המאפשר לאפל למחוק יישומים מרחוק, ובמקרה הצורך אולי גם לנטרל את המכשיר. באפל אמרו שהאופציה הזו תשמש רק במקרה חירום. נקווה ששום דבר שתעשו לא ייחשב למקרה חירום. אם איזה רובוט באפל יחליט שכן, אתם עלולים להישאר בלי מכשיר, בלי אחריות ובלי המידע שהכנסתם אליו.

 

כלואים בעולם של אפל כלואים בעולם של אפל צילומים: בלומברג, שאטרסטוק

 

2.

 

ברוכים הבאים לעולם של גוגל. נכנסתם בחינם, ולא רציתם לצאת. העברתם את הדוא"ל שלכם לג'ימייל, התמכרתם ללוח השנה ואפילו התחלתם לעבוד עם גוגל־דוקס, שמאפשר לערוך ולשמור מסמכים אונליין.

 

אבל אל תדברו עם הגולש ניק סייבר, שגילה יום אחד שחשבונו בג'ימייל ננעל - עם ג'יגות של תכתובות, מסמכים בגוגל־דוקס ותמונות אישיות בפיקאסה. חודש של התכתבויות עם גוגל הסתיים בהחייאת החשבון שלו ובהתנצלות תאגידית משומשת. הסיפור של סייבר פורסם בבלוגים אמריקאיים, בעיקר משום שהיה הראשון מסוגו. לכן גם טופל במהירות יחסית. האם הסיפור שלכם יזכה לטיפול דומה?

 

3.

 

ברוכים הבאים לעולם "מחשוב הענן", שבו המידע היקר לנו יעבור לשליטת תאגיד טכנולוגיה ענקי, שיקבל על עצמו את עלויות תחזוקת החומרה, הגיבוי וההגנה מווירוסים. אנחנו נוכל להסתפק במסוף אלגנטי נייד וקל משקל ובסיסמה לשירותי הרשת. את ההמשך קל לדמיין.

 

4.

 

בכל יום אנחנו נותנים להם עוד ועוד בתמורה לשימוש חינם ביישומים מתקדמים, גישה מכל מקום, יציבות וניחוח של מיתוג יוקרתי. מלבד אלו אנו לא דורשים דבר: לא הסברים ברורים למה מותר ואסור להם לעשות, לא התחייבות למדיניות פרטיות ולהגבלה עצמית של כוחם, ולא סעיפים המגדירים את זכויותינו על המידע ששמרנו אצלם. וכשאפל מספרת שהיא מחטטת לנו בלי רשות בטלפון וגוגל סוגרת חשבון בלי הודעה מוקדמת, אנחנו מתפלאים: מי נתן להם את הזכות?

 

ותמיד התשובה היא חוזה השימוש, זה שאישרנו בלי לקרוא, ושעשרות העמודים בו דומים באופן חשוד לאלה שחתמתנו עליהם אצל חברת הביטוח, הבנק והמפעילה הסלולרית. אנחנו עדיין מאמינים שמבין המיליונים שחתמו עליו לפנינו מישהו בטח עבר עליו ביסודיות. אנחנו בטוחים שאיזה עורך דין אקטיביסט דאג להפוך שולחנות כדי שחוזי השימוש יהיו נקיים מרשעות ומעוולה. עורך הדין הזה עדיין לא נולד. נקווה שהוא ייוולד בזמן, לפני שכל המידע שלנו יופקד בידי אפל, גוגל וחברות אחרות המתמחות במחשוב ענן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x