$
מכשירים ומדריכים

לשלם על עברית לאייפון?

קבוצת iPhoneHE מציעה גרסה עברית של מערכת ההפעלה החדשה של אייפון ב-235 שקל, ומכרה לטענתה יותר מ-500 עותקים. קבוצה מתחרה כועסת על הפגיעה ברוח החופש (ובעיקר על המחיר הגבוה), ומתכוונת להוציא בקרוב גרסה בחינם

עידו קינן 16:3703.08.08

גרסה עברית לא רשמית של מערכת ההפעלה iPhone 2.0 הושקה ביום חמישי שעבר, שלושה שבועות אחרי השקת מערכת ההפעלה החדשה של הסלולרי של אפל. הקבוצה שפיתחה את הטלאי הלא רשמי דורשת תמורתו 235 שקל, אך הדרישה מעוררת מחלוקת בקהילת האייפון הישראלית, משום שהיא מנוגדת לרוח השיתופית ברובה של הקהילה עד כה. קבוצה מתחרה של משתמשים עובדת על גרסה אחרת, שאמור להיות מוצעת בחינם.

 

אפל לא משווקת את האייפון בישראל ולא מספקת תמיכה עברית למכשיר, אולם בישראל יש כמה אלפי אייפונים, שיובאו באופן אישי או מסחרי. גורמים פרטיים ומסחריים מציעים תמיכה בעברית לגרסאות קודמות של מערכת ההפעלה, וגם שירותים לפריצת המכשיר כדי לאפשר את השימוש בו ברשתות מקומיות. ניתן גם לרכוש מכשירים פרוצים.

 

מערכת ההפעלה החדשה הושקה על ידי אפל בתחילת יולי, במקביל להשקת מכשירי האייפון החדשים מהדור השלישי. המערכת מתאימה לכל מכשירי האייפון, גם מכשירים מהדגם הישן.

 

גרסה עברית של מערכת ההפעלה הישנה של האייפון גרסה עברית של מערכת ההפעלה הישנה של האייפון צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

אייפון 2.0 העברית פותחה על ידי קבוצת iPhoneHE, שמונה ארבעה מפתחים – אבירם רחאנה, אמיר לשם, ינון ימין ולירון ברזילי. ב-2005 פיתח ימין, אז סטודנט להנדסת תוכנה באוניברסיטת בן גוריון, עברית לנגן האייפוד האישי שלו. אחר כך הוא הפיץ את התוכנה חינם באינטרנט, ובסופו של דבר מכר אותה לידע מחשבים, אז הזכיינית הרשמית של אפל בישראל, והיא הפכה להיות העברית הרשמית של אייפוד.

 

550 נמכרו רשיונות בסוף שבוע

 

ימין היה מעורב גם בתמיכה העברית של אייפון בגרסאות הקודמות של התוכנה, שחולקה גם היא חינם, אבל "בשלב מסויים ראינו שהעניין מאוד לא כלכלי, ואי אפשר לתת מוצר טוב אם אנחנו לא הופכים להיות חברה רצינית, שנותנת מוצר שעובד מההתחלה עד הסוף". לדבריו, "אנחנו גובים כסף על מנת לממן את הפיתוח. אנחנו יודעים שאנחנו לא נצא מזה מיליונרים, אבל כדי לתת שירות טוב צריך לגבות כסף. אנחנו צריכים מפיצים, משווקים, אנשים שיכולים לענות לטלפונים ולתת תמיכה, זה לא מיועד רק לאנשים בפורום (של אייפון), זה מיועד לאנשים מאותגרים טכנית".

 

ואנשים קונים את הגרסה העברית?

"התחלנו למכור אותה ביום חמישי ב-20:00. ועד עכשיו זה נמכר די יפה – עד אתמול זה היה משהו באזור 550 רשיונות. זה עדיין הלקוחות שלא חוששים (להתקין לבד)".

  

אחד המתנגדים הקולניים למהלך של ימין וחבריו הוא המתכנת איתי ידיד. "כולם מתנגדים לזה. לא מתנגדים לאיכות החבילה אלא לפעולה שנעשתה", הוא אומר. הבעיה היא נטו עם התשלום. הקהילה הזאת, מהיום הראשון שהיא נוצרה, פעלה לשיתוף ולא למטרות רווח. גם אני פיתחתי תוכנה של תפילת הדרך לאייפון בחינם, על חשבון הזמן הפרטי שלי. עד היום הורידו את זה 15,000 איש".

 

אם אתה מתנגד לזה אידיאולוגית, לך תפתח גירסה עברית משלך.

"זה בדיוק מה שאנחנו עושים".

 

אולם ידיד מודה שהבעיה למעשה אינה אידיאולוגית, אלא כלכלית: "מה שהתסיס את הקהילה זה לא התשלום, זה גובה התשלום". לדבריו, אתר בשם iPhoneIslam מציע את אייפון 2.0 עם תמיכה בערבית ב-20$, וסגה מציעה את המשחק סופר מאנקי בול ב-10$. "לדרוש 70$ על העברית זה מוגזם. אם זה היה עולה 50 שקלים או 100 שקלים, הייתי קונה אותה. (...) אם הסכום היה סמלי אני אישית הייתי ממליץ עליה בבלוג שלי ולא נכנס לפרויקט הזה".

  

ידיד חבר בקבוצת Free HebreW – Dev שמפתחת בימים אלה גרסה חינמית בעברית לאייפון 2.0. "פיתחנו כבר 90% מהעברית לבד", הוא מספר. "כל החומר הזה רשום בפורומים השונים בחו"ל ואצל פורצי האייפון האמיתיים. כל הדברים האלה כבר ידועים לכולם, השינויים האלה נעשו במספר שפות. השינויים אשר הובילו להצגת העברית בצורה תקינה הוטלאו בקבצי המקור של חברת אפל. אנחנו עובדים בשיתוף עם המון חבר'ה מהעולם, ומפתחים ישראלים. הופתעתי מכמות האנשים שרוצה להירתם ורוצה להשאיר את העברית בחינם".

 

ימין, שפיתח את הגרסה בתשלום, אומר כי הסיבה העיקרית להתמרמרות היא כי "אנשים התרגלו לקבל משהו בחינם, ועכשיו זה בתשלום". לדבריו, "אפשר להבין אותם איפשהו", אך הוא מוסיף כי בהשוואה למוצרים אחרים, המחיר שגובה iPhoneHE הוא מחיר סביר בהחלט. הוא מביא כדוגמה את ווינדוז מובייל בעברית – מערכת הפעלה פופולרית למכשירי כף יד, שלדבריו פחות טובה מהגרסה העברית שמוכרת iPhoneHE, אך עולה יותר – כ-300 שקל.

 

ימין טוען שגורמים שמתנגדים לתשלום מתכוונים להפיץ בחינם עותקים פרוצים של הגרסה שלו. ידיד מכחיש בתוקף: "אני לא מדבר על לקחת את העברית שלהם, שמעתי כבר שמועות שאנשים רוצים לפרוץ את העברית שלהם ולהפיץ אותה חינם. אנחנו רוצים לפתח עברית משלנו שלא תלויה בשלהם". אבל בעוד הגרסה בתשלום כבר באוויר, לגרסה החינמית אין תאריך השקה או אפילו צפי, אומר ידיד. "זה לא הליך שלוקח יום יומיים, כולנו סטודנטים ובעלי משרות, אם היינו יכולים לעסוק בזה 24/7 זה היה טוב".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x