$
קריירה

סטאז' בראיית חשבון: 26 חודשים של עבודה קשה

התמחות זה קשה; השעות שלא נגמרות, המשכורת שנגמרת מהר מדי, ההוצאות הנלוות שיורדות מהכיס האישי. כלכליסט מציג: חמישה מונולוגים של מתמחים בפירמות רואי החשבון הגדולות

הדר קנה 10:2528.04.08

כשמתמחה בראיית חשבון מגיע בבוקר למשרדי הפירמה, הוא בדרך כלל ישלם על חניה מכיסו, ולא תמיד תהיה לו עמדה לשבת בה. ביום ממוצע הוא יעבוד 9-10 שעות; בימים של דו"חות או פרויקטים מיוחדים, וכאלה אינם נדירים, הוא יגיע גם ל-13-15 שעות ביום. מדי פעם בפעם הסטאז'רים נאלצים לבלות גם סוף שבוע במשרד - הכל בשביל התגמול: שכר התחלתי של 4,000-5,000 שקל בחודש. כל זאת על פי נתונים שאסף "כלכליסט" על 14 משרדי רואי החשבון הגדולים בארץ.

 

רוב המתמחים לראיית חשבון, כ-1,700 במספר, מתרכזים בחמשת המשרדים הגדולים. אם מוסיפים לרשימה גם את המשרדים הבינוניים (עד מספר 14 ברשימה), מגיעים ליותר מ-2,100 איש, כ-90% ממספרם הכולל של המתמחים.

רשמית ההתמחות נמשכת שנתיים, אבל למעשה היא נמשכת יותר: המתמחים מחויבים בעבודה מול רואה חשבון מנוסה שמשמש כמאמן, אבל מחסור בכאלה גורם לעיכוב בפתיחת ההתמחות, ממספר ימים ועד חצי שנה. עיכוב נוסף מהווה החופשה לצורך ההכנה לבחינות המועצה. התמחות ממוצעת מסתיימת אחרי 26 חודשים.

 

בניגוד לעמיתיהם בתחום המשפט, מתמחי ראיית החשבון לא עוסקים בעבודות משרד וארכיון. המשרדים מקפידים להטיל עליהם אחריות רבה וטיפול ישיר בלקוחות, כדי לעודד את המתמחים להישאר במשרד גם לאחר ההתמחות; רבים מהם מתגאים בשותפים בכירים שצמחו במשרד עוד מתקופת הסטאז'.

 

המתמחים, לעומתם, מדברים על הסטאז' כתחנת ביניים הכרחית לפני שהם בורחים מהמשרד. הם טוענים כי המשרדים לא יכולים להתחרות עם התנאים והמשכורות שמציעים להם בחוץ, בתפקידי עוזר חשב בחברה ציבורית או חשב בחברה פרטית. שיפור התנאים במשרדים מיתן מעט את המגמה הזו, אבל היא רחוקה מלהיבלם. "כלכליסט" מציג את המתמחים הללו במילותיהם שלהם.

 

קוסט, פורר, גבאי את קסירר - 600 מתמחים, 474 רואי חשבון

"השכר ההתחלתי הוא כ-5,000 שקל. המתמחים לא מקבלים חניה, וגם לא החזרי אוכל. זו פריבילגיה שאתה מקבל לאחר שאתה נהיה רואה חשבון.

 

"שעות ההגעה הן גמישות, בין 7:30 ל-9:30 בבוקר, תלוי ברוח הצוות. פורמלית יום עבודה הוא 8.5 שעות, אבל מעשית זה יותר; בתקופות לחוצות זה מגיע ל-16 שעות פלוס. זה קורה בעיקר למתמחים הוותיקים יותר, שהפכו לחלק משמעותי מהתיקים שבהם הם מטפלים. מתמחים חדשים יעשו בדרך כלל עבודה סיזיפית ושחורה, שכוללת עבודה רבה על קובצי אקסל. רק מאוחר יותר הם יקבלו אחריות והעבודה תיהפך למאתגרת.

 

"יש בעיית מאמנים במשרד. לעתים אתה נאלץ לחכות שבועות ארוכים עד שמצמידים לך מאמן, ורק אז אתה מתחיל לספור את הסטאז'.

 

"בעיה קשה אחרת היא בעיית עמדות העבודה - במיוחד למתמחים המתחילים, שעובדים בשיטת המיטה החמה. אנחנו צריכים להגיע ב־7:00 בבוקר, רק כדי שנוכל לתפוס מקום ישיבה ולהתחיל לעבוד. מי שלא יגיע מספיק מוקדם ייתקע וייאלץ לזוז ממקום למקום כל היום.

 

"באופן עקרוני אנחנו שם כדי ללמוד, ובאמת לומדים הרבה. נותנים לך אחריות רבה, ומעריכים אותך על העבודה הטובה שאתה עושה. מצד שני זה משרד גדול, והגודל מפחיד אנשים, במיוחד בהתחלה. לפעמים מקבלים תיק גדול, ואין את מי לשאול לגביו, וזה יכול להלחיץ מאוד".

 

קסלמן וקסלמן - 354 מתמחים, 276 רואי חשבון

"השכר ההתחלתי אצלנו מתחיל ב-4,500 - 5,000 למתמחים יש אחריות ולקוחות כבר מהשלב הראשון, וככל שאתה מתקדם, השכר קופץ באחוזים.

 

אבי ברגר, קסלמן וקסלמן אבי ברגר, קסלמן וקסלמן

"שעות העבודה הן בהתאם להיקף העבודה, אבל המינימום הוא 8.5 שעות ביום, וגם זה בתקופות חלשות. בתקופות לחץ יכולים לעבוד 14-15 שעות ביום; בואי נגיד ש-12 שעות ביום ממוצע זאת לא מילה גסה. העניין הוא שאף אחד לא אומר לך להישאר. אתה פשוט צריך להספיק כמות מסוימת של עבודה, ואתה רואה שכולם נשארים לעבוד, כולל הבוסים והשותף האחראי, אז אתה נשאר. נדיר לעבוד אצלנו שישי־שבת, אבל מהבית כבר יצא לי לעבוד.

 

"אנחנו מחולקים לאשכולות - ביקורת, מסים וכן הלאה - ועל כל אשכול יש מפקח, שהוא שותף שאחראי על הצוות. באשכולות מסוימים יש בעיה של עמדות עבודה. למי שנמצא במשרד כבר יותר משנה יש בדרך כלל עמדה קבועה, אבל יש מצבים שאנשים נודדים מעמדה לעמדה.

 

"גם החניה תלויה בוותק ובדרגות. מתמחה מתחיל לא יקבל חניה; אתה מקבל חניה רק בדרגה של סופרווייזר ומעלה.

"בבניין שלנו יש קפטריה מסובסדת - אתה מעביר כרטיס ומשלם 15 שקל לארוחה, שיורדים לך מהתלוש.

"כשמסתיימת ההתמחות, לא הגעת למנוחה ולנחלה. אתה ממשיך את העבודה ומתקדם על פי הוותק".

 

זיו האפט - 240 מתמחים, 308 רואי חשבון

"השכר שלנו מתחיל ב-4,500 שקל, ועולה אחרי חצי שנה. שעות נוספות מקבלים לפי כמות: כל מתמחה צריך לעשות לפחות 35 שעות בשבוע, ומעבר לזה מתחילה ספירה שבמסגרתה מקבלים 25% על 20 השעות הנוספות הראשונות בחודש, ו-150% על כל שעה נוספת.

 

"מבחינת שעות העבודה, עובדים כמה שצריך: בתקופת הדו"חות קורה הרבה שאנחנו מגיעים ב-8:00 בבוקר, יוצאים ב-1:00 בלילה, ומגיעים למחרת שוב ב-8:00 וכן הלאה, כמה ימים ברצף.

 

"כבר בשלב ההתמחות אנחנו עובדים מול הלקוחות ועושים עבודה אמיתית. אנחנו מבלים בערך 50% מהזמן במשרד ו־50% מהזמן אצל הלקוח. יש מצבים שבהם הצוות יושב אצל הלקוח באופן קבוע - זה תלוי גם ביכולתו של הלקוח לספק לנו עמדות עבודה.

 

"מבחינת עמדות במשרד, כאלה יש מספיק, בעיקרון, אבל לפעמים קורה ששניים חולקים עמדה. תמיד יהיה מתמחה שבדיוק אצל לקוח או בחופשה, כך שיש מקום לשבת. במקרה הכי גרוע, יושבים בחדר ישיבות.

 

"התנאים של המתמחים לא נתונים למשא ומתן, והמצב שלך תלוי בצוות שלתוכו נפלת. אם זה צוות טוב, נהנים מההתמחות. ואם לא, אז פחות".

 

סומך חייקין - 328 מתמחים, 454 רואי חשבון

"השכר ההתחלתי הוא 4,600-5,000 שקל בחודש. שעות נוספות אתה מקבל על בסיס שבועי ולא על בסיס חודשי כמו בשאר המשרדים - 125% לשעתיים ראשונות, ו-150% על כל שעה מעבר לכך.

 

"אנחנו מגיעים למשרד בסביבות 8:30 בבוקר. פורמלית שעת סיום היא 17:00, אבל בתקופות הדו"חות אתה יוצא כל יום ב-22:00, ואפילו ב-23:00 בלילה.

 

"מתמחים לא מקבלים חניה. מי שמקבל הוא זה שהגיע לרמה של סיניור. הדרגות מתחילות בג'וניור, אחר כך סמי סיניור ואז סיניור. אתה מתקדם בסולם הדרגות בהתחלה על פי ותק, ואחר כך על פי המלצות של הממונים עליך ושל השותפים במשרד. ברגע שאתה מתקדם, זה יתבטא במשכורת שלך, שתעלה בצורה משמעותית, ובתפקידים שלך בתוך הפרויקטים.

 

"בניגוד למשרדי עורכי דין, כשאנחנו מסיימים התמחות אנחנו נשארים במשרד ועושים את אותה עבודה. בסומך חייקין ההישארות במשרד היא כמעט אוטומטית; המשרד מאוד מעודד הישארות בתוכו. אבל לא הרבה זמן אחר כך, כולם רוצים לצאת לשוק הפרטי ולהרוויח יותר כסף".

 

בריטמן אלמגור זוהר - 300 מתמחים, 370 רואי חשבון

"השכר ההתחלתי הוא כ-5,000 שקל, ועולה בהדרגה לקראת סיום ההתמחות. שעות נוספות סופרים באופן חודשי, וזה מאוד חורה לנו. סטאז'ר בשנת השלמה (השנה הרביעית ללימודים, שבה לומדים רק יומיים בשבוע) עובד רק שלושה או ארבעה ימים בשבוע, וצריך לעשות 42.5 שעות שבועיות; יוצא שאנחנו עושים 12-13 שעות ביום, אבל לא מקבלים שעות נוספות. העלינו את זה הלאה, אבל זה לא מעניין אף אחד.

 

"בתקופות הלחוצות השעות הן ארוכות ומפרכות, ויכולות להגיע גם לשעות הלילה המאוחרות. מסוף דצמבר ועד סוף מרץ לא היה יום שיצאתי מהמשרד לפני תשע או עשר בערב. בתקופות האלה עובדים גם בימי שישי.

 

"בדלויט אין עמדות עבודה קבועות; אתה לא יכול לשים קלסר על השולחן ולצפות שהוא יחכה לך למחרת. מצד שני, אפשר למצוא מקום פנוי, כי חלק מהמתמחים נמצאים בחופשות לימודים או לא עובדים כל יום.

 

"בכל מה שקשור לאוכל, יש חדר אוכל מסובסד שנקרא 'קפה דלויט' ופתוח מהבוקר ועד אחר הצהריים, וההסדר הוא שמשלמים 19 שקל לארוחה.

 

"למתמחים אין חניה בכלל, מה שיוצר בעיה קשה, כי המשרד ממוקם במגדלי עזריאלי. החניה בבניין היא לדרגת מנג'רים ושותפים בלבד; החל מדרגות שכר מסוימות יש גם הסדרים עם חניונים סמוכים.

 

"המיזוג עם משרד זוהר יצר קצת בלבול בקרב חלק מהמתמחים. לא ממש ברור עוד מה ישתנה, אבל אנחנו מקווים שלא יהיו שינויים לרעה. בעיקרון, יש צוותים שזה בכלל לא משפיע עליהם, אבל יש צוותים בתחום הייעוץ והנדל"ן שכנראה כן יושפעו מהמיזוג.

 

"כשבאתי למשרד, חשבתי שאני הולך לשכפל מסמכים ולהדביק בולי דואר, אבל זה לא ככה. אנחנו עושים הכול ומקבלים הרבה אחריות. יש תיקים שעשיתי אותם כמעט לגמרי בעצמי - כמובן שעם רמת פיקוח גבוהה".

 

מה אומרים המשרדים

קוסט, פורר, גבאי את קסירר (Ernst & Young)

שכר: מסרבים לפרט. שעות: כמקובל במשק. סופי שבוע: בימי שישי, לעתים חריגות. עמדה: קבועה למרבית המתמחים. חניה: המשרד מממן השתתפות חלקית. מדרגה מסוימת החניה משולמת באופן מלא. סיכוי להישאר במשרד: גבוה מאוד.

 

Deloitte בריטמן אלמגור זוהר

שכר: מסרבים לפרט. שעות: 8:00-16:30, גמיש. סופי שבוע: מדי פעם עובדים בימי שישי, אבל מסיימים עד 14:00. עמדה: לרוב המתמחים עמדה קבועה. חניה: כשחונים אצל לקוח מקבלים החזר. במשרד אין חניה, אך מקבלים החזר הוצאות נסיעה אליו. סיכוי להישאר במשרד: גבוה מאוד.

 

קסלמן וקסלמן (PwC)

שכר: 5,000-9,000 שקל. שעות: מתחילים ב-8:30, מסיימים לפי העומס. סופי שבוע: כשצריך, עובדים גם בבוקר שישי ובמוצאי שבת. עמדה: אחת לכל שני מתמחים, אך רוב הזמן הם אצל הלקוחות. חניה: כשחונים אצל לקוח מקבלים החזר. סיכוי להישאר במשרד: טובים מאוד.

 

סומך חייקין (KMPG)*

שכר: מ-4,600 שקל. שעות נוספות: 150% לשעתיים הראשונות ואז לפי חישוב שבועי. שעות: 8:30-17:00, אבל קורה שיוצאים ב-23:00. סופי שבוע: תלוי בלחץ. עמדה: לכולם. חניה: לא למתמחים.

 

זיו האפט (BDO)

שכר: מ-5,000 שקל. שעות: מתחילים ב-8:30, מסיימים כשצריך. "זה יכול להיות מוקדם בערב, או מוקדם בבוקר שלמחרת". סופי שבוע: בימי שישי, לפי הצורך. עמדה: ל-80% מהעובדים. חניה: על חשבון המתמחה, אבל יש הסכם חניה מוזל. סיכוי להישאר במשרד: גבוה, למוכשרים המעוניינים.

 

פאהן-קנה  | 62 מתמחים, 77 רואי חשבון

שכר: 5,000-9,000 שקל. שעות: 8:00-16:30, פרט לתקופות של לחץ. סופי שבוע: לעתים רחוקות. עמדה: קבועה, לרוב המתמחים. חניה: כשחונים אצל לקוח מקבלים החזר. סיכוי להישאר במשרד: 80%-90%.

 

ברית פיקוח | 55 מתמחים, 76 רואי חשבון

שכר: 4,000-6,000 שקל. שעות: מתחילים בין 7:00 ל-8:30, מסיימים בין 17:00 ל-21:00. סופי שבוע: לא. עמדה: לכולם. חניה: בתל אביב אין החזר; בשאר הסניפים אין בעיות חניה. סיכוי להישאר במשרד: גבוה.

 

ליאון, אורליצקי ושות' | 76 מתמחים, 58 רואי חשבון

שכר: 6,500-5,000 שקל (כולל החזר נסיעות וביטוח מנהלים). שעות: 8.5 שעות ביום. כשצריך עובדים יותר. סופי שבוע: בימי שישי, ורק במקרה של צורך דחוף. עמדה: לכולם. חניה: חינם בסמוך למשרד. סיכוי להישאר במשרד: טוב מאוד. השותף משה ליאון התחיל את דרכו במשרד כמתמחה.

 

שיף, הזנפרץ ושות' | 36 מתמחים, 40 רואי חשבון

שכר: 4,000-6,000 שקל. שעות: מגיעים ב-8:30, יוצאים בין 17:00 ל-21:00. סופי שבוע: בימי שישי, כשצריך. עמדה: לכולם. חניה: אין, ואין החזרים. סיכוי להישאר במשרד: גבוה. שני שותפים במשרד התחילו כמתמחים.

 

ברזלי ושות'  | 41 מתמחים, 40 רואי חשבון

שכר: 4,000-6,000 שקל. שעות נוספות: 125% לשעתיים הראשונות, 150% אחר כך. שעות: 8:00-17:00. סופי שבוע: לא נועלים בשבת. עמדה: לכולם. חניה: "על פי הסכם אישי". סיכוי להישאר במשרד: סיכוי טוב.

 

רוזנבלום-הולצמן | 12 מתמחים, 31 רואי חשבון

שכר: 5,000-6,000 שקל בחודש. שעות: מגיעים ב-8:30, מסיימים ב-17:00. סופי שבוע: לא עובדים. עמדה: קבועות לכולם. חניה: כשחונים אצל לקוח מקבלים החזר. סיכוי להישאר במשרד: גבוה.

 

בייקר, טילי, אורן, הורביץ ושות' | 53 מתמחים, 30 רואי חשבון

שכר: מ-5,500 שקל. שעות נוספות: משולמות בחלק מהמקרים, ונצברות ומקוזזות תמורת שעות היעדרות במקרים אחרים. שעות: 8:30-17:30, בתקופות לחץ עד השעות הקטנות. סופי שבוע: רק בשישי, ורק כשצריך. עמדה: קבועה. חניה: רק לבכירים. סיכוי להישאר במשרד: טוב.

 

שטיינמץ, עמינח ושות' | 12 מתמחים, 27 רואי חשבון

שכר: 6,000-9,000 שקל בחודש. שעות: 8:00–18:00. סופי שבוע: לא עובדים. עמדה: קבועה ואישית. חניה: לכל עובד מגיעה חניה בחניון בבניין. סיכוי להישאר במשרד: 100% - מי שרוצה נשאר.

 

שטראוס, לזר ושות' | 30 מתמחים, 45 רואי חשבון

שכר: 4,000-6,000 שקל. שעות: בדרך כלל 8.5 שעות ביום. סופי שבוע: רק במקרים קיצוניים. עמדה: קבועה, למעט בתקופות לחץ. חניה: אין. סיכוי להישאר במשרד: גבוה מאוד. יש המשך עבודה אוטומטי.

 

*משרד סומך חייקין לא מסר נתונים, ואלו נאספו על ידי "כלכליסט"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x