סגור

דיווח שוטף
רוסיה משנה כיוון? "החלק הראשון של המבצע באוקראינה הושלם"

על רקע הדיווחים על כישלונות הצבא הרוסי במלחמה, מוסקבה הודיעה על סיום החלק הראשון של "המבצע המיוחד" באוקראינה - ועל התמקדות ב"שחרור מוחלט" של אזור דונבאס שבחלקים ממנו שולטים הבדלנים הפרו-רוסים

האם רוסיה משנה כיוון באוקראינה? מוסקבה הודיעה על סיום החלק הראשון של "המבצע המיוחד" ותתמקד ב"שחרור" אזור דונבאס. כלכליסט מדווח
20:45 - מושל דונייצק: הכוחות האוקראינים עדיין שולטים במריופול הנצורה שלחופי ים אזוב. לדבריו כ-65 אלף תושבים נמלטו עד כה מהעיר בכלי רכב פרטיים או ברגל.
19:00 - ביידן נפגש עם חיילים אמריקנים המוצבים בפולין, ליד גבול אוקראינה. ביידן אמר לחיילים: "אתם באמצעה של מלחמה בין הדמוקרטיה לבין אוליגרך". מחר ייפגש ביידן בוורשה עם נשיא פולין אנדז'יי דודה ובכירים נוספים.
17:40 - משרד ההגנה הרוסי אמר היום כי השלב הראשון של המבצע הצבאי באוקראינה הושלם ברובו - וכי כעת רוסיה תתמקד ב"שחרור מוחלט" של אזור דונבאס במזרח אוקראינה. ייתכן שההודעה מצביעה על כך שרוסיה עשויה לעבור ליעדים מוגבלים יותר, לאחר שנקלעה להתנגדות אוקראינית עזה בחודש הראשון למלחמה.

4 צפייה בגלריה
חייל של צבא אוקראינה מצפון לקייב
חייל של צבא אוקראינה מצפון לקייב
חייל של צבא אוקראינה מצפון לקייב
(רויטרס)

סוכנויות הידיעות ברוסיה ציטטו את משרד ההגנה הרוסי, שאמר כי הבדלנים הפרו-רוסים שולטים כעת ב-93% מאזור לוהנסק ו-54% מאזור דונייצק - שניהם מרכיבים יחד את חבל דונבאס. ערב המלחמה, נזכיר, רוסיה הכירה בשני האזורים הללו כרפובליקות עצמאיות, ובקרמלין אמרו כי אחת הסיבות המרכזיות לפלישה הרוסית לאוקראינה היא הגנה על אזרחיהם מ"רצח עם" שמבצעת אוקראינה, לטענתם. סיבות נוספות למלחמה היו, בין היתר, ניסיונותיה של אוקראינה להצטרף לברית נאט"ו.
למרות ההודעה, שעשויה להצביע על שינוי כיוון במלחמה, משרד ההגנה הרוסי אמר שאינו פוסל את המשך המתקפה בערים אוקראיניות באזורים אחרים, והוסיף שרוסיה תגיב לכל ניסיון לסגור את המרחב האווירי של אוקראינה - דבר שקייב מבקשת מנאט"ו שוב ושוב לעשות, אך הברית הצבאית מתנגדת לו מחשש למלחמה עם רוסיה. משרד ההגנה הרוסי הדגיש גם כי "המבצע המיוחד" שבו פתחה רוסיה ב-24 פברואר יימשך עד ש"הכוחות הרוסיים ישלימו את המשימות שהוגדרו", בלי לפרט. עם זאת, המשרד ציין כי הצבא הרוסי בחן שתי אפשרויות לפעולתו באוקראינה - האחת מוגבלת לדונבאס והשנייה בכל שטחה של אוקראינה.
סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה אחר הצהריים כי רוסיה ואוקראינה מתקרבות להבנה ב"נושאים משניים" בשיחות השלום, אך הוסיפה שבנושאי המפתח חלה רק התקדמות מוגבלת. לפי דיווחים שונים, קייב ומוסקבה הצליחו להגיע להסכמות בדבר אי-הצטרפות של אוקראינה לנאט"ו תמורת הגנה מבני בריתה, אך טיב הערבויות הללו אינו ברור. מכשול נוסף בדרך להסכם הוא מעמדו של חצי האי קרים, שרוסיה סיפחה ב-2014, וגם השטחים בשליטת הבדלנים הפרו-רוסים בדונבאס. למרות המו"מ המתנהל, במערב הביעו ספק במחויבותו של הנשיא ולדימיר פוטין לתהליך - והביעו חשש מכך שמוסקבה "מושכת זמן" כדי לארגן מחדש את כוחותיה.
בצל הודעת משרד ההגנה הרוסי, משרד ההגנה האוקראיני הודיע מוקדם יותר היום שרוסיה הצליחה "באופן חלקי" ליצור מסדרון יבשתי המחבר בין העיר דונייצק, "בירת המורדים" במזרח אוקראינה, לבין חצי האי קרים שאותו סיפחה רוסיה בכוח ב-2014.
15:45 - הלחימה באוקראינה נמשכת: ארבעה בני אדם נהרגו ושבעה נפצעו הבוקר בהפגזה של הצבא הרוסי על מרפאה שפועלת כמרכז לסיוע הומניטרי בעיר חרקוב שבמזרח אוקראינה. כך מסרה המשטרה המקומית, שהבהירה: "אין שום מתקן צבאי בקרבת מקום". במקביל, הרשויות בעיר הנמל מריופול מעריכות כי כ-300 בני אדם נהרגו בהפצצת התיאטרון שבו הסתתרו רבים לפני תשעה ימים - ייתכן כי רובם עדיין קבורים מתחת להריסות.
מוקדם יותר דיווחה אוקראינה על "הרס משמעותי" בעקבות נפילת שני טילים במתקן צבאי בפרברי דניפרו - העיר הרביעית בגודלה באוקראינה. במקביל, מושל צ'רניהיב שבצפון אוקראינה הודיע כי העיר כותרה על ידי הצבא הרוסי ונמצאת תחת מתקפה כבדה של ארטילריה ומטוסי קרב. משרד ההגנה האוקראיני הודיע גם כי רוסיה הצליחה "באופן חלקי" ליצור מסדרון יבשתי המחבר בין העיר דונייצק, "בירת המורדים" במזרח אוקראינה, לבין חצי האי קרים שאותו סיפחה רוסיה בכוח ב-2014.
רוסיה, מצידה, הודיעה כי השמידה מחסן דלק גדול ליד הכפר קלינובקה הסמוך לקייב. דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, אמר כי המחסן שימש לאספקת דלק לכוחות צבא אוקראינה הפועלים במרכז המדינה - וכי הוא הותקף באמצעות טילי שיוט מסוג "קליבר" שנורו מהיום.

4 צפייה בגלריה
טנק רוסי במריופול
טנק רוסי במריופול
טנק רוסי במריופול
(צילום: רויטרס)


4 צפייה בגלריה
התיאטרון שהופצץ ב מריופול אוקראינה בו הסתתרו אזרחים
התיאטרון שהופצץ ב מריופול אוקראינה בו הסתתרו אזרחים
התיאטרון שהופצץ במריופול
(REUTERS / Maxar Technologies)


בינתיים, לראשונה מפרוץ המלחמה, נרשם מקרה מוות ראשון בשטח רוסיה כתוצאה מאש אוקראינית: כומר רוסי נהרג בצהריים מירי טילים של הצבא האוקראיני לעבר הכפר ג'ורבליובקה הסמוך לגבול האוקראיני, לא רחוק מהעיר חרקוב.
בתוך כך, משרד ההגנה של בריטניה עדכן הבוקר בהערכת המודיעין האחרונה שלו כי הצבא האוקראיני הצליח לכבוש מחדש כמה עיירות ועמדות הגנה במרחק של עד 35 ק"מ מזרחית לקייב. עוד נמסר כי האוקראינים הצליחו באופן חלקי להדוף את הכוחות הרוסיים גם מאדמות שכבשו מצפון-מערב לבירה.
דיווחים אלו מצטרפים לשינוי המגמה שנראה בשטח, אחרי חודש שלם של הפגזות, הפצצות וקרבות רחוב שחוללו הרס נרחב בערי אוקראינה, גרמו למותם של אלפי בני אדם ואילצו יותר מ-10 מיליון לברוח מבתיהם: בעוד שבתחילת הפלישה הרוסית היה הצבא האוקראיני בעיקר במגננה, ואיבד מעת לעת שטחים לרוסים, כעת הוא טוען שהוא מבצע עוד ועוד מתקפות-נגד מוצלחות, והודף אותם באזורים מסוימים.
בין היתר, ביומיים האחרונים טוענים האוקראינים להצלחות מרשימות באזור הבירה קייב. גורמים בממשלה האוקראינית טוענים כעת כי באחד מהאזורים מצפון לעיר הכוחות הרוסיים נאלצו לסגת מרחק של כ-70 ק"מ, ובאזורים אזורים הם נסוגו מרחק של כ-35 ק"מ. הטענות הללו, שאותן השמיע דובר משרד ההגנה האוקראיני, תואמות במידה מסוימת לדברים שהשמיע אמש גורם ביטחוני בארה"ב, ולפיהם בעקבות מתקפת-נגד אוקראינית צפון-מזרחית לקייב, הכוחות הרוסיים שם נהדפו לאחור. מצפון-למערב לעיר הבירה, הוא אמר, הכוחות הרוסיים תופסים עמדות הגנתיות ו"מתחפרים" בהן, במקום לתקוף.


4 צפייה בגלריה
אוקראינה הרס ב קייב לאחר התקפה רוסית
אוקראינה הרס ב קייב לאחר התקפה רוסית
הרס בקייב
(גטי)
בהמשך היום צפוי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שהגיע לאירופה לפסגת מנהיגי נאט"ו לבקר בעיר ז'שוב, המרוחקת כ-80 ק"מ מגבול אוקראינה-פולין. ביידן השתתף אתמול בדיוני חירום עם מנהיגי נאט"ו, האיחוד האירופי ומדינות ה-G7 בבריסל, וצפוי לצאת היום לפולין, שם ייפגש עם הנשיא אנדז'יי דודה. בביקורו בז'שוב, כך מסר הבית הלבן, הוא אמור סקירה על המאמצים ההומניטריים ולהיפגש עם חיילים אמריקנים שמוצבים בפולין.
ביידן נשאל אמש במסיבת עיתונאים על האפשרות שרוסיה תשתמש בנשק כימי בפלישה לאוקראינה והצהיר כי אף ש"תהיה תגובה כלשהי" מצד המערב, אופיה תלוי באופי של המתקפה הכימית, אם זו אכן תתרחש. ביידן שב על דבריו מוקדם יותר אתמול, ולפיהם ברית נאט"ו מאוחדת יותר מתמיד, ולדבריו פוטין "לא חשב שנוכל לשמור על לכידות שכזו".