המהפכה הירוקה בפריז: 500 רחובות נוספים ייסגרו לכלי רכב
במשאל שהתקיים בבירת צרפת נתנו התושבים אור ירוק להמשך התוכנית השאפתנית של ראשת העיר אן הידלגו, לצמצם את מספר כלי הרכב ברחובות ולהרחיב את הנגישות להולכי רגל ולרוכבי אופניים. המהלך מעורר גם התנגדות בקרב תושבים ובעלי עסקים
תושבי פריז בחרו במשאל עם שהתקיים שלשום (א')', לסגור 500 רחובות נוספים בעיר בפני מכוניות, ולפנות מקום להולכי רגל, רוכבי אופניים ושטחים ירוקים. התוכנית, אשר תסיר גם 10% ממקומות החניה הקיימים בפריז, תרחיב את המהלך הירוק של ראש העירייה אן הידלגו, שכבר הביא לפינוי 300 רחובות ממכוניות מאז 2020.
בשנה שלפני סיום כהונתה השנייה והאחרונה של הידלגו, היוזמה תמשיך לשנות את פניה ואופיה של העיר שכבר נקטה צעדים משמעותיים להפחתת מכוניות לטובת דגש על תחבורה ציבורית והולכי רגל. המטרה היא להפוך בין חמישה לשמונה רחובות בכל שכונה לנטולי מכוניות, תוך התייעצות עם התושבים כדי לקבוע אילו רחובות יתאימו ביותר ותקציב ממוצע של 500 אלף יורו (540 אלף דולר) לרחוב.
היוזמה, שאושרה על ידי 66% מהמצביעים, זכתה לחגיגות בעיריית פריז. הנציב העירוני למרחבים ירוקים וגינון, כריסטוף נג'דובסקי, אמר כי שיעור האישור הגבוה במשאל, מעיד על כך שתושבי פריז רוצים "יותר רחובות להולכי רגל, פחות מכוניות, יותר טבע בעיר". אך המשאל מייצג רק תת-קבוצה קטנה של תושבים, עם השתתפות של רק 4% מכלל הבוחרים.
למרות ששיעור ההצבעה הנמוך עשוי להצביע על אדישות מסוימת של התושבים, למדיניות הירוקה של הידלגו יש גם מתנגדים. חלק מבעלי העסקים ותושבים בשכונת מונמרטר הסואנת, למשל, הביעו חששות כי הפיכת הרחובות לנטולי מכוניות והסרת מקומות החניה באזור עלולים להפוך את החיים היומיומיים למורכבים עבור התושבים המקומיים. נשיא איגוד הנהגים "40 מיליון אוטומוביליסטים" אף כינה את הסרת גישת המכוניות בפריז "הפקעה הדרגתית של המרחב העירוני" שפוגעת באלה שאין להם ברירה אלא לנהוג. בקרב קבוצה זו, הסרת מקומות החניה היא בעייתית, בפרט שהעירייה התחייבה בתוכנית האקלים לשנים 2024-2030 להסיר 60 אלף מקומות חניה ולהחליפם בעצים.
לתושבי פריז כבר יש תמונה די ברורה למה לצפות מהרחובות הירוקים החדשים שלהם על סמך דוגמת 300 הרחובות שכבר בוצעו מאז 2020. ברחובות שליד בתי ספר הוסרו נתיבי מכוניות ומקומות חנייה והוחלפו בשילוב של ריצוף ושטחים מגוננים, ביחס כללי של שני שלישים ריצוף לשליש גינון. המטרה היא להפחית זיהום, לעודד הליכה ורכיבה על אופניים לבית הספר ובחזרה, להפחית את אפקט "אי החום העירוני" (the urban heat island) על ידי הכנסת צמחייה הממתנת את הטמפרטורה ולשפר את מצב ההצפות באמצעות החלפת שטחים בלתי חדירים בקרקע פתוחה שיכולה לספוג יותר גשם.