סגור
יורש העצר מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ מפגש בריאד סעודיה
במרכז: יורש העצר מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה"ב דונלד טראמפ, אתמול בריאד. פיתוח מודלים בשפה הערבית (צילום: Getty Images/ Win McNamee)
ניתוח

סוד המשיכה הסעודי עבור ענקיות הטק: כיסים עמוקים והטבות מס

ביקורו של נשיא ארה"ב בממלכה השתלב היטב בחזונה להפוך למרכז טכנולוגי ו־AI גלובלי מוביל. כדי למשוך חברות טכנולוגיה בינלאומיות סעודיה מעניקה פטור ממס ל־20 שנה וגם ביטלה את הדרישה לשותפות מקומית בעסקים. סוכריה נוספת: גישה לקרן ההשקעות הריבונית 

סעודיה ניצלה בצורה מיטבית את ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בממלכה השבוע כדי לבצע קפיצת ענק למימוש שאיפתה להפוך למרכז טכנולוגי ובינה מלאכותית גלובלי — כחלק מחזון 2030, תוכנית הגיוון הכלכלי שלה. הסעודים הציבו לעצמם יעד לפיו מגזר הטכנולוגיה יתרום 5% לתמ"ג עד 2030, אך לאור ההשקעות האדירות בתחום נראה כי יושג בנקל. לפי נתונים שפורסמו בסוף 2024, תרומת המגזר לכלכלה הסעודית כבר הגיעה ל־4.1%.
השאיפות של הסעודים בתחום מתמקדות במספר מרכיבים מרכזיים, כשהטכנולוגיה האמריקאית משתלבת בהם היטב. ראשית, הסעודים שמים דגש על יצירת תשתית טכנולוגית מתקדמת, במאמץ הכולל הקמת מרכזי דאטה עתירי יכולת. נראה שהסעודים נערכו היטב לביקור הנשיאותי. ימים ספורים לפני הגעת טראמפ לריאד, השיק יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן את חברת Humain, שמיועדת להקים מרכזי נתונים מתקדמים בקיבולת של קרוב ל־2 ג'יגה־ואט, עד 2030.
Humain נמצאת בבעלות מלאה של קרן ההשקעות הציבורית הסעודית (PIF), ומעבר להקמת תשתיות בינה מלאכותית ביחד עם ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות, היא גם שואפת לפתח מודלים בשפה הערבית במטרה לקדם ריבונות דיגיטלית אזורית, כך לדברי הסעודים. החברה אמורה גם להציע שירותי ענן ובינה מלאכותית עבור מגזרים אסטרטגיים כמו אנרגיה, בריאות, פיננסים וייצור. למרות שלא פורסם מידע פיננסי לגבי החברה, ניתן להעריך כי מאחר והיא נתמכת על ידי PIF, בכוונתה לפעול במסגרת פרויקטים ששוויים מיליארדי דולרים.
בנוסף, כחלק מהחזון השאפתני שלה, מעוניינת סעודיה לפרוס בקצב מהיר ככל הניתן תשתיות ענן ודור 5 כדי להבטיח זמינות טכנולוגית עולמית. עם זאת, המאמץ של הממלכה בתחום הדיגיטלי אינו מתמצה בתשתיות הפיזיות בלבד, אלא גם בהון האנושי. לפיכך, סעודיה משקיעה מיליארדי דולרים בתוכניות חינוך והכשרה לאלפי מומחי AI וטכנולוגיה. בין השאר, היא השיקה מרכזי מחקר חדשים בתחומי הטכנולוגיה, הסייבר וה־AI ומציעה למומחים עולמיים בתחום לעבוד בממלכה בתמורה לחוזים כספיים נדיבים ותנאים מפליגים.
עם המיזמים הבולטים שהשיקה סעודיה נמנה המרכז הלאומי לבינה מלאכותית, הפועל תחת הרשות הסעודית לנתונים ובינה מלאכותית (SDAIA). המרכז הוקם במטרה להוביל את מאמצי המחקר והחדשנות בתחום ה־AI והוא מתמקד בפיתוח פתרונות טכנולוגיים, ביצוע מחקרים יישומיים והעלאת רמת הידע של כוח האדם המקומי בתחומי מדעי הנתונים והבינה מלאכותית.
סעודיה מבינה היטב, כי כדי למשוך חברות טכנולוגיה בינלאומיות מובילות שיהוו חלק ממאמציה, עליה להציע להן תנאים מועדפים בהשוואה לאזורים אחרים בעולם. ואכן, בשנים האחרונות היא הודיעה על שורה של תמריצים, כמו פטור ממס ל־20 שנה, סבסוד השקעות ממשלתיות, והקלות רגולטוריות. בין השאר, משקיעים זרים יכולים כעת להיות הבעלים המלאים של עסקים במגוון רחב של מגזרים בסעודיה, כולל טכנולוגיה, וזאת תוך ביטול הדרישה הקודמת לשותפות מקומית. כמו כן, חברות המקימות מטה אזורי בסעודיה, כולל בתחום הטכנולוגיה, זוכות לגישה בלעדית להזדמנויות שמציעה קרן ההשקעות הריבונית שתיק הנכסים שלה נאמד ב־925 מיליארד דולר, וכן בגישה לחוזים ממשלתיים.
כדי לעודד את החברות הזרות להגיע, הודיעה סעודיה מוקדם יותר השנה על חוק השקעות מעודכן שמייעל את ההליכים, מפחית חסמים ביורוקרטיים ומציע תמריצים המבוססים על קריטריוני זכאות ברורים לחברות הבינלאומיות. כחלק ממדיניות התמריצים, הוקמו בסעודיה אזורים מיוחדים המתמקדים בטכנולוגיה, כגון האזור הכלכלי למחשוב ענן וטכנולוגיית מידע בעיר המלך עבדולעזיז למדע וטכנולוגיה (KACST) בריאד. אזור זה מאפשר הקמה ותפעול של מרכזי נתונים ברחבי סעודיה ומכוון בעיקר לשירותי מחשוב ענן.
מרכיב משמעותי במאמץ הסעודי למצב את הממלכה כמרכז טכנולוגי ומוקד משיכה עבור ענקיות הטכנולוגיה הוא המגה־פרויקט ניאום (Neom), עיר העתיד בסעודיה, שאמורה להיות מרכז עולמי לטכנולוגיה, רובוטיקה ו־AI. לפי התוכניות, העיר תתבסס על טכנולוגיות מתקדמות, ובכלל זה האינטרנט של הדברים, הבינה המלאכותית, תשתיות ירוקות ואנרגיה מתחדשת. למרות עיכובים בלוח הזמנים עקב קשיי מימון מסוימים, הסעודים נחושים להמשיך במימוש פרויקט הדגל של חזון 2030. ההתעקשות על ההוצאות האדירות הכרוכות בעיר העתיד נובעת מכך שיורש העצר בן סלמאן סבור כי הקמת ניאום תביא לסעודיה השפעה גלובלית בתחום ה־AI בזכות השילוב בין השקעות ממשלתיות, שיתופי פעולה עם חברות טכנולוגיה מובילות ופיתוח תשתיות מתקדמות. עוד לפני הביקור של טראמפ, הודיעה סעודיה על השקעות טכנולוגיות משמעותיות בניאום. כך למשל, בפברואר האחרון חתמה ניאום על הסכם עם חברת DataVolt המקומית להקמת מרכז נתונים מתקדם לבינה מלאכותית באזור אוקסגון. ההשקעה הראשונית בפרויקט זה עומדת על 5 מיליארד דולר, והמרכז צפוי להתחיל לפעול עד שנת 2028.
המשק האמריקאי יוצא אף הוא נשכר מההשקעה האדירה בניאום. כך למשל, קרן ההשקעות של ניאום (NIF) השקיעה מוקדם יותר החודש ב־MemryX האמריקאית, המתמחה במעבדים לבינה מלאכותית בקצה הרשת (Edge AI). שיתוף הפעולה נועד לפתח ולהטמיע מאיצי AI יעילים אנרגטית, התומכים בתשתיות הדיגיטליות של ניאום.
בהודעה הסעודית־אמריקאית המשותפת שפורסמה אתמול בנוגע לשותפות הכלכלית האסטרטגית בין שתי המדינות, צוין כי שווי העסקאות הכולל מגיע לכ־600 מיליארד דולר. חלק משמעותי מעסקאות אלה, הנאמד בעשרות מיליארדי דולר, הוקדש למגזר הטכנולוגי, ובכלל זה השקעות בסעודיה ובארצות הברית. גם אם כל העסקאות לא ימומשו בצורה מלאה, עדיין מדובר בהצהרת כוונות רצינית, הן של הסעודים והן של האמריקאים, בדבר פיתוח השת"פ הטכנולוגי בין המדינות.